Followers 0

Kako najbolje do Sofije?

402 posts in this topic

Ovaj voz je na leto horor otkako su ukinuli dnevni za Sofiju. Ide samo jedan kušet vagon i jedan za sedenje. Kušet u potpunosti rasprodat, a u drugom vagonu se sedi jedni drugim na glavama. Šverceri, tinejdžeri iz EU (jedni mrtvi pijani povraćaju, drugi spavaju pored WC-a u mokraći, treći se "trljaju" po međunožju naočigled putnika) te transvestiti, sumnjivi likovi koji u sred noći putuju od Lapova do Jagodine...Ovaj jedan švercer mi reče da je na njih jednom iz plafona vagona ispao crnac koji tako ilegalno ide ka zapadnoj Evropi... :LOLLL:

Ovaj jedan švercer mi reče da je na njih jednom iz plafona vagona ispao crnac koji tako ilegalno ide ka zapadnoj Evropi... :LOLLL:

:LOLLL:

mene je u tom za Sofiju neki manijak tako manijacki gledao da mi je bas neprijatno bilo  :-\

i onda ja lepo stavila kapuljacu, zamotala se u moje PUTNO cebe (kako ga od miloste zovem) i bleni prijatelju koliko hoces  :mrgreen:  :music:

A u povratku drustvo su mi pravili neki Romi sa bugarskim pasosom koji pricaju turski i svercuju bog zna sta  :o

svakakvog sveta ima na liniji BG-Sofija-BG

Putujemo nas nekolicina do Razgrada. Mislim da je  najbolje vozom preko Sofije, pa ako je neko slucajno bio ili zna kako najbolje doci i snaci se tamo molim ga neka podeli. :)

Ovaj jedan švercer mi reče da je na njih jednom iz plafona vagona ispao crnac koji tako ilegalno ide ka zapadnoj Evropi... LOL

Rax, izgleda da ti svercer nije rekao sve. Crnac je pao iz plafona bas u trenutku kada su im carinici pregledali svercovanu robu. Svi su zbrisali glavom bez obzira.  :D

Pozz svima... naime sa prijateljem bih sredinom oktobra trebao za sofiju,pa ako nije problem da mi neko jos jednom objasni kako funkcionise to sa vozom(msm sa podmicivanjem kkonduktera)..da to sigurno prolazii i  da li treba da se rezervise mjestoo i koliko sve skupa izadjee(mislim na relaciju Beograd-Sofija-Beograd)  Unapred zahvalan :P

Kao što je objašnjeno. Kupiš do Dimitrovgrada povratnu i posle bugarskom kondukteru daš 200 din/4 leva/2 eur, nešto od ta tri. Nikakva rezervacija ne treba.

Jel bolje da se izađe iz kupea kad se ''plaća'' bugarima?

Pa,mozda je to najbolja varijanta.

Ili da sednes u kupe gde su svi sverceri (sem tebe),i onda ce svi kondukteru dati pare (a ne karte),pa nema potrebe da se izdvajas ;)

Ovaj voz je na leto horor otkako su ukinuli dnevni za Sofiju. Ide samo jedan kušet vagon i jedan za sedenje. Kušet u potpunosti rasprodat, a u drugom vagonu se sedi jedni drugim na glavama.

Da li će se možda zeznuti i dodati još koji vagon u tom noćnom vozu za Sofiju sad za zimski red vožnje  :angel:

Poslednjih dana ide po jedan spavaći, kušet kao i vagon za sedenje, ali izgleda da je i to previše. Putnika koji na put kreću iz Beograda ima dovoljno za jedan Baat vagon (stari kaubojac). Šverceri najviše ulaze u Pirotu i Dimitrovgradu.

Па да, из Београда када сам ишао скоро полупразан је био онај за седење бугарски црвени.

Ali leti sede putnici sede jedan drugom na glavama od Niša do Sofije. Od 15. decembra 2013. do 13. decembra 2014. i dalje isti sastav voza.

Од 4-6 јануара ишао сам брзим возом 293 до Софије.Систем"200 динара"и даље функционише и нема потребе да се купује карта по цени, све је лепо објашњено на форуму.Воз  је права авантура, и ако вам се не жури доживећете незаборавно искуство, воз подсећа на Андрићев роман"Проклета авлија".Од БГ мој купе се пунио и празнио ликовима различитих профила и карактера, свашта пролази овим возом, наслушао сам се свакаквих прича до Софије да  могу комотно роман да напишем.Лажови од заната, ситни преварантни, "светски туристи", коцкари, пијанице, весела браћа, путници без пара, студенти без дипломе, нежење без стана су становници воза, његов инвентар.Људи са различитим нагонима, навикама, обичајима, мислим да воз може да прича заиста би имао шта да каже.Имате две опције да се потпуно искључите из приче и не улазите у било какаву дискусију или да прихватите а онда мозак морате добро да опустите и да не прихватате причу озбиљно.Један занатлија ми је причао како је обишао цели свет, а онда схватите да човек препричава приче које су му други причали, чита новине, форуме, мени је све то било опуштајуће и смешно и јако занимљиво и то је чар воза.Други ми је говорио односно држао час, знате оно кад је случајно прошао кроз ваш родни град и зна боље од вас рођених у том граду како град функционише и шта му је потребно.Трећи, како иде да ради у Норвешку сутра, а нема да плати карту до места становања.Ако уђете озбиљно у приче може глава да вас јако заболи, јер се хране вашом душом и црпе енергију, али ако све то окренете на зајебанцију, шалу и смех, путовање ће бити култно, и незаборавно, памтићете до краја живота.Зато је воз до Софије култни, комбинације, послови све су то уобичајене шеме које функционишу годинама.Наравно, да будем искрен  упознао сам и искрене људе са којима се могло причати са којима са остао у контакту, за сваког по нешто у возу до Софије.Уједно и савет, више сам видео и доживео у возу до Софије него у самој Софији у којој нема шта да се види сем православних светиња.Воз је легендаран и заиста треба са њим путовати добро припремити мозак и стомак и нема фрке, испадне авантура права за мале паре.Поздрав свима.

Сад мало о Софији и Бугарима.Провео сам три дана у самом центру Софије, осим жуте улице у којој се налази државна управа и храмова Св.Александра Невског и Цркве Св.Недеље поред тога ту је и солидан метро, осим беде и сиромаштва нема шта да се види.Нисам од оних путника који се диве грандиозности државног апарата, беле светлуцаве грађевине које су простиру три стотине метара у небу увек су у мени изазивале осећај моћи и покорности, немам чему да се дивим.Осећам се сувише малим кад стојим испод њих, а то је ваљда и сврха свуда па не само у Бугарској.То ме никада није привлачило.Види се да је време у Софији стало не знам у којој години, али долазећи у додир са Бугарима сви ми говоре да су боље живели за време Дмитрова него данас, кажу да је данас најтеже и најгоре време, млади су им како кажу Бугари избегли а посла нема.Упознао сам једног бугара-војног пилота испред Храма Невског који продаје сувенире из периода СССР, молио ме да нешто купим па ми је детаљно причао како је" добро" живео" за време Дмитрова и како је као пилот спавао у хотелу на Славији, јео, пиЈо и излазио како су Дмитров и Тито браћа.итд.Бугари су остали у тим прошлим временима, а међу њима виде се материјалнма разлика и неправеда, само треба прошетати Софијом.Нема осмеха на људима, ретко се смеју, да ли су таквог менталитета не знам, мада ни ја се не би смејао да је просечна плата 250 е, заиста није смешно.Облачење и мода, па кад видите да људи носе дресове Џордана, тренерке Европсорт, мантиле из доба совјетског периода из државних предузећа, жене на улици без шминке(нисам љубитељ, али брате...).. .Ствар су покушали изући Мекдоналдсима, Тржним центрима, али није то то, вештачки је.Маска.Витоша улица са којом се они највише поносе, главна улица је један хибрид, баш хибрид, једна обична поплочана улица на којој су ишли трамваји, чак се нису потрдуили да то сакрију, већ је на пола завршена без почетка и без краја.Не желим да ни спомињем бројне совјетске споменике који су у самом центру и подсећају вас да сте заправо у источном блоку.Највећи споменик бившем режиму је главна железничка станица, хладна и сабласна, мрачна и отворена и без грејања уједно и право доживљај некадашњег СССР.Чекајући воз за Београд, смрзао сам се, страшно.Има мала топла чекаоница, али ужасно је баздила на зној и прдеж.Ред вожње сам сазнао 15 минута пред полазак воза.О храни нећу ни да говорим ужасна је.Пицу на улици избегавајте јер ће вам бити потребна два тоалетна папира.Све у свему, за Софију је довољан један дан и то кад се у пролазу за Цариград, мало пара, све зависи са којим сте циљем дошли и шта сте пре Софије видели и где били, Европска Северна Кореја, реликт источног блока.

Упознао сам једног бугара-војног пилота испред Храма Невског који продаје сувенире из периода СССР, молио ме да нешто купим па ми је детаљно причао како је" добро" живео" за време Дмитрова и како је као пилот спавао у хотелу на Славији

Hm, koliko lik ima godina, 150?

Mislim, jeste, Bugarska ima svojih problema, kao i mnoge zemlje; ali da se bolje živelo neposredno posle rata nego sad, tu priču ti baš ne bih kupio..

(Georgi Dmitrov 1882-1949)

Sto ljudi, sto utisaka.

Meni se sviđa baš ta sovjetska arhitektura gradova istočnog bloka i ta grandioznost. Sofija nije nešto posebno lep grad, ali mnogo ga brate napljuva.

Što se Bugarki tiče, nije baš da im fali šminke, a ako zaobiđemo bajkovitu statistiku, ni kod nas prosečna plata realno nije veća od 250 eura.

Hm, koliko lik ima godina, 150?

Mislim, jeste, Bugarska ima svojih problema, kao i mnoge zemlje; ali da se bolje živelo neposredno posle rata nego sad, tu priču ti baš ne bih kupio..

(Georgi Dmitrov 1882-1949)

Ниси разумео, наравно да знам кад је умро Дмитров.Бугари са којима са разговарао, и стари и млађи(како се култ личности преносио), кажу да се данас у Бугарској живи најгоре до сада а говори чињеница да је два милиона Бугара напустило земљу од уласка од ЕУ.Бугари кад кажу Дмитров(а он је зачетник), мисле на комунизам на период до 89 године не на њега лично.

Pazi, na zeleznickoj stanici je ogromna cekaonica, hrana je extra i dzabe, 3 puta jeftinija od nase ovde... Red voznje ti je istaknut na ogromnim panoima, a imas 10 saltera na kojima mozes sve da se informises.

Prema tvom tekstu ja sam ubedjen da sam bio u totalno nekoj drugoj Sofiji... U Sofiji sam bio 5 puta a Bugarsku sam obisao uzduz i popreko i imam dosta drugara tamo.. Sto se tice zena ne znam na koje si skrndelje naisao ali Bugarke su lepe zene jedino sto im je minus(kako ko gleda) je sto su promiskuitetne.. Hranu takodje ne znam gde si jeo ali ja sam se u Bugarskoj razbijao od hrane i nikad ni najmanji problem nisam imao!! Da se vide ostatci istocnog bloka je tacno ali okreni se oko sebe u Beogradu i razmisli malo(isto sranje drugo pakovanje)! Beda nisu nista veca od nas,mozes da pricas na cistom Srpskom i razumeces se bez ikakvih problema sa njima. Nisu dovoljna 2-3 dana da se stekne kompletna slika o jednom gradu...

Другари, написао сам мој утисак и доживљај и не морамо по свим питањима да се сложимо.Знам где сам био и шта сам видео а није да сам мало у животу обишао.

гарги821,

То што ми ти причаш и ја сам видео у Бугарској али на њиховој телевизији, а на улици друга прича.Нигде нисам рекао да су жене ружне читај пажљиво,  од сиромаштва не могу да се среде, запуштене су, види се да не могу да уложе у себе, не знам како је по клубовима, али то што сам видео је јадно.Упоређивати Београд и Софију не може се, Београд је далеко испред Софије и биће још дуго, појам, Софија је монотон и сив град, без реке, да није храмова не би имало шта да се види, једино шта Софија има је метро и ништа више.Град је брутално урбано некомплетан и анархичан.Софија није довољно ни осветљена, мрак и ужас.У Србији такође има сиромаштва и беде, али далеко је то у поређењу са Софијом, никад нисам видео толико сиротиње у центру једног града као у Софији, људи су незадовољни и несрећни види им се.Никад ми се није десило да шетам Кнез Михајловом а да нема живе душе у било које доба дана, ноћи, време или невреме.Не треба бити стручњак и није потребно 20 дана да се стекне утисак о Софији, себе сматрам солидним путником.Увек смо за њих били и остали Запад, тако је и данас.Народ који за 1000 година постојања нема још своју главну шеталичку улицу шта рећи, мислим да народ није крив неге друге околности су криве, али срамота.

Оно што је одушевило је ћирилица које љубоморно чувају и на томе им свака част, пиво Загорка може да прође, није лоше,  о стамбеним зграда и тротоарима боље да не говорим, бедно.Комуникација није проблем, словенски народи смо, лакше ми се споразумети са Бугаром, Русом, Румуном него другим народима.Бугари су пријатни и није било проблема, али то уопште ме мења слику коју сам стекао.Поздрав велики!

мверуовић,

Слажем се,  огромна чекаоница која је мрачна и хладна, минус 4 унутра као и напољу тако да је свеједно где седиш напољу или унутра, а месец јануар!Кад сам питао на шалтерима на којем колосеку стоји воз за БГ, каже погледај на пано и чекај, а погледаш а воза нигде па сам морао да трчим на воз.После сам схватио да су прво предност имали шверцери али није тема.Поздрав!

Ako si dosa vozom, isti taj stoji iste boje 3 sata ranije, znaci 5 minuta ti treba sa se prosetas i vidis sve vozove koji idu odatle. Ja se pitam onda po kojim sam ulicama setao u pesackoj zoni sirine 20 metara, gde je na svakom cosku besplatan wi fi.

осим беде и сиромаштва нема шта да се види.

na zalost, tako jeste.

..visespratne zgrade u centru, cije su balkonske ograde i gelenderi uglavnom zasticeni /zamaskirani/ kartonima, a prozorska porazbijana stakla zamenjena razlicitim PVC folijama..ruzno i tuzno!

Комуникација није проблем, словенски народи смо, лакше ми се споразумети са Бугаром, Русом, Румуном него другим народима.

Румуни нису Словени, а између српског и румунског језика нема никакве сличности.

Ne ne nemoj pogresno da me razumes nisam ni u ludilu pomislio da uporedim Beograd sa Sofijom,bili smo i ostali metropola za njih ali sam hteo da ti uporedim tu arhitekturu istocnog bloka gde smo dosta slicni... Za zene i dalje mislim da jednostavno nisi imao srece,jer sam "blejao" sa dosta Bugarki i i dalje imam drugarice tamo i sve. Za puteve se slazem da su haos i to je nezamislivo za EU! Ali u svakom slucaju ja sam se tamo uvek extra proveo i uvek se rado vracam.  pijjj