Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

Puno bi mi znacilo da dobijem odgovore na neka od ovih pitanja, kako bih sto kvalitetnije iskoristio vreme u Istanbulu...

Koji su hosteli za preporuku, a da su u centru grada?

Zanimaju me cene prevoza, karata za muzeje, dzamije i ostalih atrakcije...?

Da li je fast food skup? Kebap?

Neko jeftino i zanimljivo mesto za izlazak uvece? :party:

Ima li sta zanimljivo da se vidi u okolini grada, kao izlet ili tako nesto?

Gde da menjam, odnosno, gde da ne menjam pare?

Postoji li neki deo grada koji treba izbeci zbog bezbednosti?? :bag:

Dobrodosao je svaki savet. Sigurno nisam jedini koji namerava ovog leta da provede nekoliko dana tamo?

Koji su hosteli za preporuku, a da su u centru grada?

ako je kriterijum - najjeftinije sto se moze naci, onda definitivno:

Camli Palas Oteli za 4 evra noc.

nalazi se na karakoy-u, tacna adresa: osman demirci 225

hrana je uzasno jeftina.. za jednu liru (oko pola evra) mozes da se fino najedes na ulici :)  ne mogu sad da se raspisem, al ima ovde puno strucnjaka za istanbul tako da njima prepustam da nastave :)

Sigurno nisam jedini koji namerava ovog leta da provede nekoliko dana tamo?

I ja planiram (i moram) da odem tamo letos, tim vise sto od 1. januara Bugari nam uvode vize? :psuje:

Tako da i mene podjednako interesuju informacije? gent

Sto ne koristis HC? Ne samo za nocenja vec i za vodiche. A kojim ces sredstvom ici? Bas lepo sto si otvorio ovaj topic? :wink:

Sto ne koristis HC? Ne samo za nocenja vec i za vodiche. A kojim ces sredstvom ici? Bas lepo sto si otvorio ovaj topic? :wink:

ici cu Balkan flexipassom (5 dana).... obici cu samo Sofiu, Rilski Manastir, Istanbul i okolinu i Plovdiv u povratku.... sve to maksimalno deset dana....

HC cu iskoristiti da jedan dan sa nekim clanom u Istanbulu (od verovatno sest ili sedam) provedem u ragledanju nekih posebnih stvari ili slicno... to cu videti tamo... mozda moze neko da preporuci zanimljivog clana....

nekako mi vise odgovara kada saam razgledam nego kada mi neko pokazuje... u prvoj varijanti mi vise stvari ostane u secanju, zanimljivije mi je i uvek se interesi razlikuju (recimo meni Titov grob nije zanimljiv dok bi neki kinez odlepio da ga ne poseti...i slicno)

naravno prednost da ti grad pokazuje neko ko zivi u njemu je u tome sto ce ti on otkriti stvari kojih nema u vodicima...zato cu napraviti kombinaciju i jendog i drugog? ::crazy:

? ?I ja predlažem HC.... s obzirom da je HC scena neverovatno jaka u Stambolu, možeš lako pronaći smeštaj i tako uštedeti... jedini je problem što onda verovatno nećeš biti u centru grada.

? ?Ovaj hotel što je Iva napisala je definitivno najjeftiniji u Istanbulu... jedino što je malo dingy, onako, dronjav, spolja izgleda kao da će se svakog momenta srušiti, a tako izgleda i vlasnik... za iznutra, ne znam. Prednost je što je u samom centru centra :)

? ?Ima dosta hostela, al ako se dobro sećam cene su nešto tipa 8-10 evra za dorm bed, to se baš ne isplati. Lako ćeš naći hostel, u okolini Aja Sofije ih ima bukvalno na svakom koraku.

? ?Karta za gradski bus je bila oko 1.5 lira... dakle, nešto manje od evra (mislim da je evro bio 1.7 lira... neka me neko ispravi ako grešim). Otprilike toliko su i karte za autobuse-brodiće koji idu preko Bosfora.

? ?Hrana... doner (o ima umlaut) košta između 1 i 1.5 lire... u luci možeš da kupiš sendvič-ribu za dve lire... na ulici se prodaju se školjke, mislim da je 5 komada za liru (preporučujem), zatim pilav (porcija - 1 lira) itd itd, u svakom slučaju nećeš ostati gladan, ulična hrana je jeftina.

? ? Što se izlazaka tiče, noćni život grada odvija se na Taximu, tačnije u ulici Istiklal džadesi, poznatijoj kao Taxim street. Naravno ima još mnogo mesta, grad je toliko velik da gotovo svaki veći "kvart" ima svoj centar.

? ? Pare menjaš u menjačnici, al prvo obiđeš tri-četiri, pošto se kursevi razlikuju, pa izabereš najpovoljniji. U delu poznatom kao "Sultanahmet", tj tamo gde se nalazi najveći deo istorije grada, imaš menjačnice na svakom koraku.

? ? Ne znam da ima neki deo grada koji bi bio opasan... rekoše mi tamo Turci da u neke delove nikada ne bi išli, ali ja sam ih sve obišao, dobar deo i noću, i niko mi ništa nije rekao. Ne verujem da ćeš naći nešto opasnije od recimo Beograda :)

? ? Čuvaj se uličnih prodavaca, užasno su nasrtljivi, gledaj da ne izgledaš previše kao turista, i ne daj da te nateraju da kupiš nešto, stalno lažu i mažu i prenemažu se, ako nešto hoćeš da kupiš u turističkim delovima grada odmah sreži cenu bar na pola, a ako ne daju, idi dalje.

? ?Zanimljiva je ekskurzija na "Adalar" (= ostrva), mali arhipelag ostrva, treba oko sat, sat i po brodom u jednom pravcu, karta je nešto tipa 2-3 evra, ne sećam se tačno. Možeš otići autobusom i do velikog svetionika na mestu gde počinje Crno more, na to će ti otići bar pola dana, ako ne i ceo.

? ?Turističke atrakcije po centru ćeš već pohvatati, nema šanse da ih promašiš... cene ne znam, samo znam da užasno deru, sećam se da je za Koru, vizantijsku crkvu u blizini Konstantinove palate, ulaz 10 lira...

? ? E sad, što se turističke ponude tiče, tu nisam stručan, pošto te delove grada zaobilazim u širokom luku...? zvizhd

? ? Obiđi delove grada po imenu Fener i Balat, malo razgledaj Beyoglu, Kadikoy, nemoj zaboraviti Galatu i Beyazit, prošetaj po Fatih-u i kraju oko džamije Sulejmanija, probaj da se popneš na Valensov akvadukt (mene nisu pustili), možeš obići vaseljensku patrijaršiju (ako te zanimaju te stvari, ima lepo dvorište i jedna simpatična crkvica), u Topkapi-saraju obrati pažnju na veliki portret Mehmed-paše Sokolovića (naš čovek), obiđi "book bazar" koji traje još od vizantije i većina prodavaca su derviši, i ako negde vidiš natpis "han" - uđi, to su skriveni hanovi, stari karavan-seraji, u koje turisti ne zalaze, a izuzetno su zanimljivi.

? ? Ako nešto nećeš, upotrebi staru srpsku reč "jok", a ako jako nećeš, onda "jok jok"? ::arabia:

Zanimljiva je ekskurzija na "Adalar" (= ostrva), mali arhipelag ostrva, treba oko sat, sat i po brodom u jednom pravcu, karta je ne?to tipa 2-3 evra, ne sećam se tačno.

za komplet info o brodicima, redu voznje, cenama....

http://www.ido.com.tr/index.cfm?ln=en

Sigurno nisam jedini koji namerava ovog leta da provede nekoliko dana tamo?

I ja idem u Istanbul, najverovatnije 16. jula. Mene zanima koliko je sigurno da devojka putuje sama vozom? Ukoliko neko ide u to vreme, daj da se udru?imo... :veselo

Ja nikad nisam imala problema u vozu a puno puta sam sama putovala na duze staze. A Verovatnoca da ces upoznati neke likove u vozu sa kojima cesh se zdruziti ti je 99%.

Nema shanse da budesh sama i usamljena. Najgora varijanta koja moze da te snadje su lokalni alkosi koji ce izaci vec na sledecoj stanici.  :-D

ajd sad, izgleda da ima josh nas koji putujemo u istanbul u to vreme  :veselo

tj. mozda =]

Ja nikad nisam imala problema u vozu a puno puta sam sama putovala na duze staze. A Verovatnoca da ces upoznati neke likove u vozu sa kojima cesh se zdruziti ti je 99%.

Nema shanse da budesh sama i usamljena. Najgora varijanta koja moze da te snadje su lokalni alkosi koji ce izaci vec na sledecoj stanici. :-D

Nije ni meni problem da idem sama nego sam čula konkretno za ovaj voz da je opasno kroz Bugarsku jer ima mnogo ?vercera i lopova :bag:

ajd sad, izgleda da ima josh nas koji putujemo u istanbul u to vreme :veselo

tj. mozda =]

da ne ide? i ti na neki od mnogobrojnih kampova u Istanbulu?  :fool:

krecem u petak, 30.juna u 21h nocnim vozom za Sofiu. Bicu tamo ceo dan i iste veceri nastavljam put ka istanbulu..... eto, ako je neko raspolozen da ide sa mnom, neka se javi? :veselo

Hmmm... i ja sam razmisljao o Istanbulu ovog leta, ali ja bih mogao tek posle 15 jula...

Hmmm... i ja sam razmisljao o Istanbulu ovog leta, ali ja bih mogao tek posle 15 jula...

Dolazi mi drug iz Japana u goste, pa hocu sa njim i sa jos jednim drugom iz Nisa da odem do Sofije i Stambola krajem jula. Kombinovali bismo stop i voz. Trojica smo, pa nam bas fali cetvrti da imamo dve grupe. Uskachaj!? klanj::

Dolazi mi drug iz Japana u goste, pa hocu sa njim i sa jos jednim drugom iz Nisa da odem do Sofije i Stambola krajem jula. Kombinovali bismo stop i voz. Trojica smo, pa nam bas fali cetvrti da imamo dve grupe. Uskachaj!? klanj::

E super!  :veselo

ja jos nista sigurno ne mogu da ti kazem, al ce se dogovorimo dok se priblizi kraj jula...

Izgleda ce Istanbul biti ovog leta opsednut Srbijatrevelersima! Kad ga nije osvojio car Dusan, mi cemo  :king:

Veliko hvala Lazaru i Ivi na opsirnim i kvalitetnim informacijama!  klanj::

Kakve su im turisticke kancelarije? Da li se iz brosura moze odluciti gde da se ide....?

karta grada je besplatna?

verovatno cu biti u hostelu Chillout koji je u ulici Istiklal.... ima dobre preporuke i mislim da ce mi biti tamo ok......

Ima li lokera na zeleznickoj stanici u Sofiji, u kojima mogu ostaviti ranac?

Kakve su im turisticke kancelarije?

U samom centru, između Aja Sofije i Plave džamije... nije loša, rade :)

Da li se iz brosura moze odluciti gde da se ide....?

Ne. Al gotovo na samom Taksimu je uh... dal Hilton, dal Hajat, mislim da je ovo prvo. Udješ i pitaš ih dal imaju brošuricu, a oni pomisle da tu stanuješ pa ti daju vodič u punom koloru, na stotinak stranica. Ja ga dobih, al više nije kod mene.

karta grada je besplatna?

Da, al od dva puta koliko sam je tražio u turističkoj kancelariji, oba puta su rekli "trebali ste doći malo ranije, nestalo je, svratite sutra". Možda ako im se nacrtaš pred vratima u šest ujutru.

Ima li lokera na zeleznickoj stanici u Sofiji, u kojima mogu ostaviti ranac?

Da, i ja sam tamo ostavljao ranac.

Udje? i pita? ih dal imaju bro?uricu, a oni pomisle da tu stanuje? pa ti daju vodič u punom koloru, na stotinak stranica. Ja ga dobih, al vi?e nije kod mene.

Kod mene je.  :shh: Pa, ako je ?eli?, mogu ti je ustupiti. Naravno, ako se bokonon sla?e. A mi ćemo posle putem sms usluge 'Ko je jači?' da odlučimo kome će da pripadne  :wink:

Zanimaju me cene prevoza, karata za muzeje, dzamije i ostalih atrakcije...?

Za prevoz si čuo, a ?to se tiče muzeja i sl. pre godinu dana cene su se kretale od 8-15 lira. Plus ?to se jo? u Topkapiju plaćalo dodatnih 10 lira za posetu haremu.

Udje? i pita? ih dal imaju bro?uricu, a oni pomisle da tu stanuje? pa ti daju vodič u punom koloru, na stotinak stranica. Ja ga dobih, al vi?e nije kod mene.

Kod mene je.? :shh: Pa, ako je ?eli?, mogu ti je ustupiti. Naravno, ako se bokonon sla?e. A mi ćemo posle putem sms usluge 'Ko je jači?' da odlučimo kome će da pripadne? :wink:

Ma? :shh:, bokonon nece ni saznati....bas bi mi dobrodosla..... :party:

Drustvo i ja (nas 10-ak) idemo 21.jula na put po Turskoj, a krajnje odrediste nam je Kusadasi. Idemo vozom 18 dana redom: Sofija(2dan), Istanbul (3dana), Denizli/Pamukale(1dan), Kusadasi (10dana), Ankara (1dan), Istanbul, Beograd. Sta mislite da li je izvodljivo ispostovati terminski plan puta, jer smo rezervisali hostele preko hostelworlda. Koliko su vozovi tacni u Turskoj, koliko kasne? Kolika je verovatnoca da su vozovi puni? Da li mozemo da platimo rezervaciju za voz ako putujemo BalkanFlexipass kartom? Najveci problem mi je izvesti akciju presedanje u Istanbulu sa zel. stanice Hajderpasa na stanicu Skrieci, jer voz iz Ankare stize u 21:35h, dok voz za Beograd  polazi u 22h. Da li se moze stici na voz za Beograd (pod uslovom da voz iz Ankare ne kasni:) Cime se najbrze prelazi put izmedju ovih stanica metroom, tramvajem, taxijem, brodom???

E, da, da li je tacno da ulaz u Aja Sofiju 10eura, da li ima popusta na grupne ulaznice!

Dokle se ide daleko sa cenkanjem, cuo sam od nekih prijatelja da se treba cenkati cak i u diskoteci (pice, ulaz)

Nikada nisam bio u Turskoj.

Hvala u napred na pomoci!

Drustvo i ja (nas 10-ak) idemo 21.jula na put po Turskoj, a krajnje odrediste nam je Kusadasi. Idemo vozom 18 dana redom: Sofija(2dan), Istanbul (3dana), Denizli/Pamukale(1dan), Kusadasi (10dana), Ankara (1dan), Istanbul, Beograd. Sta mislite da li je izvodljivo ispostovati terminski plan puta, jer smo rezervisali hostele preko hostelworlda. Koliko su vozovi tacni u Turskoj, koliko kasne? Kolika je verovatnoca da su vozovi puni? Da li mozemo da platimo rezervaciju za voz ako putujemo BalkanFlexipass kartom? Najveci problem mi je izvesti akciju presedanje u Istanbulu sa zel. stanice Hajderpasa na stanicu Skrieci, jer voz iz Ankare stize u 21:35h, dok voz za Beograd? polazi u 22h. Da li se moze stici na voz za Beograd (pod uslovom da voz iz Ankare ne kasni:) Cime se najbrze prelazi put izmedju ovih stanica metroom, tramvajem, taxijem, brodom???

E, da, da li je tacno da ulaz u Aja Sofiju 10eura, da li ima popusta na grupne ulaznice!

Dokle se ide daleko sa cenkanjem, cuo sam od nekih prijatelja da se treba cenkati cak i u diskoteci (pice, ulaz)

Nikada nisam bio u Turskoj.

Hvala u napred na pomoci!

nisam bio u istanbulu ali sam upoznat sa razdaljinom stanica..... mislim da ti je to tesko izvodljivo....

predlog: posle sofije, ostani dva dana u Istanbulu a u povratku jedan..... tako ces se osloboditi dodatnog i krajnje nepotrebnog stresa oko presedanja....cak i na zapadu zakasne vozovi po minut dva ili pet....pa jos ako si u poslednjem vagonu od deset.... pa jos guzva.....ako se odlucis ipak za tu suludu varijantu onda obavezno za ta tri dana skoci do te druge "azijske" stanice da sam vidis kako to funkcionise bas kada treba da stigne taj tvoj voz, pa napravi mali test.....

ovde http://www.istanbulguide.net/anglais/index.htm imas mapre grada pa pogledaj.....

hosteli se rezervisu tek kada napravis konacan plan i kada sve dobro proveris pogotovu kada placas rezervaciju preko hostel worlda... placanje izbegavas tako sto hostel rezervises preko njegovog sajta popunjavanjem obrasca ili slanjem maila.....

mozes da platis rezervaciju za kuset kola bez ikakvih problema ako imas balkanFlexi pass....

Interesuje me stvar oko dobijanja turske vize. Da li su samo pasosh i 10 evra potrebni da se na granici izda viza, ili je potreban i neki dokument? I koliko se ceka na granici? Uvazenoj gospodi u ambasadama je potrebno sedam dana da zalepe vizu, valjda su ovi na granici nesto brzhi.

serenade

Dodjesh na granicu kazesh im "daj vizu bre" oni ti daju jednu mali slatku markicu sa sve polumesecom na njoj ... ti je zalepish u prvu slobodnu stranu u pasoshu i dash im 10 eura. Onda odesh kod tetkice koja radi na pecatima koja ce tvoje podatke uneti u comp i udariti ti crni pecat. .. i to je cela mudrost dobijanja Turske vize na granici!  teg

Posle kad se vracash udare ti crveni pecat i to je to!

:-D

I, potrudi se da imas kod sebe sitno tih 10 EUR. Kao po pravilu, ako im dodjes sa krupnijom banknotom, odjednom nece imati nista sitno da ti vrate.

Jos jedna stvar. Bez obzira sto ti na toj nalepnici pise "sinle entry", u tih mesec dana, koliko vazi ta viza, ti mozes ulaziti i izlaziti iz Turske koliko ti je volja. Sve za 10 EUR. Pa ti posle reci da nas svi mrze. Btw, konkretno tim Turcima je problematicnije da dobiju nasu vizu, nego mi Shengensku. Jedan decko je preko HC-a trebao da bude moj gost, ali kada su mu nasi sluzbenici u ambasadi u Ankari rekli sta sve treba da im prilozi, jadnicak je bez razmisljanja odustao. Sve mi ovo lici na onu poznatu: "Videla zaba da se i konj potkiva...". No, to je vec tema za neku drugu pricu. Tebi srecan put!!!