Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

Pozdrav :)

Ja sam se vratio iz Istanbula pre nedelju dana, i išao sam kolima. Dakle, što se tiče putarina, BG-Niš je 720 din, onda kupiš u Bugarskoj vinjetu čim uđeš u zemlju na prvoj pumpi (oko 200m posle granice sa leve strane mislim da je shell, i za 7 dana košta 5,11 € (ja sam plaćao karticom da ne bi menjao u leve bez potrebe). Ta vinjeta ti obezbeđuje sve puteve u Bugarskoj. Dalje, kad pređeš tursku granicu, posle par km imaš naplatnu rampu gde kupuješ KGS karticu (mora tako i nikako drugačije). Znači ne ideš na otomatik, nego tamo gde piše KGS. Tu imaš čikicu koji može da ti proda novu KGS karticu ili da ti dopuni kredit sa stare. Minimum za uplatu je 20 turskih lira (5 za karticu i po 7,5 do istanbula i nazad). Ako planiraš dalje, uplati više. Ne znam da li primaju € ili samo lire, ja sam imao nešto lira od prošli put pa mi je to poslužilo. Ako nemaš lire, neposredno pre turske granice na Lukoil pumpi možeš da kupiš nešto lira čisto da imaš. Inače cene goriva u Turskoj su paprene (gas 122 din litar, benzin 225 din litar), tako da pod obavezno na istoj toj Lukoil pumpi u Bugarskoj natoči do vrha kolko god može i nemoj da žališ, isplati se :) Takođe, kad se vraćaš nazad iz turske, i uđeš u Bugarsku, naplaćuju dezinfekciju 4 € (možeš da platiš u €, levima ili lirama svejedno je). Mene je ceo put do tamo i nazad sa sve putarinama izašao 180 €.

pa koji auto vozish , tj koliko ti troshi kad te je ispalo toliko , ja rachunam 6 litara za corsu 1.3dizel i skoro 50 za sve putarine i tu dezinfekciju , ne znam koliko je gorivo u Bugarskoj ali sam rachunao 1,4eura pa mi izadje 220eura .....

pa koji auto vozish , tj koliko ti troshi kad te je ispalo toliko , ja rachunam 6 litara za corsu 1.3dizel i skoro 50 za sve putarine i tu dezinfekciju , ne znam koliko je gorivo u Bugarskoj ali sam rachunao 1,4eura pa mi izadje 220eura .....

Vozim na gas pa je zato jeftinije :) Inace, ako si iz BG i ako ti se ne daje 5 lira na KGS karticu, mogu ti je pozajmiti, samo je poterbno da je dopunis u turskoj.. al, da je vratis :)

interesuje me da li pešaci mogu da pređu ta dva mosta na Bosforu što imaju ? Ne znam tačno kako se zovu , da li imaju trake za pešake ili je moguće preći ih samo u vozilu.

Koliko se sećam, a mislim da je Lazar baš pisao o tome, zabranjen je prelazak preko mosta za pešake.

Ako se dobro sećam šta su mi Turci rekli, zatvoren je za pešake jer je bio popularan sa samoubice. Otvoren je jednom godišnje za vreme maratona.

Bosforus Bridge (sa Wikipedije)

"In the first four years, pedestrians could walk over the bridge, reaching it with elevators inside the towers on both sides. No pedestrians or commercial vehicles like trucks are allowed to use the bridge today."

Fatih Sultan Mehmet Bridge

"No pedestrians are allowed to use the bridge."

baš šteta  :cryy: , mislim da bi fotke sa njega bile odlične .

Mislim da smo jednom već imali to pitanje, ali ne škodi da osvežimo znanje :) Elem, postoji samo jedna prilika u godini kada je Bosforski most moguće preći peške. To je Veliki istanbulski maraton, ako se ne varam u novembru. Evo zvaničnog sajta, pa pogledaj: Istanbul marathon

PS kako je meni objašnjeno, ne moraš da trčiš, možeš i da hodaš :) Ima valjda nešto što se zove "Fun run", što nije takmičenje.

avrasya_500x333.jpg

kao državljanin Srbije , da li na bugarsko-turskoj granici treba da se plati turska viza od 10 evra . Da li to važi i za Bugare ?

Od 03.12.2010. državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak u Tursku.

Klub putnika / Vize, Vize... / Evropa / Turska

Valja nekad prosvrljati po sajtu pre nego sto se postavi pitanje...

A sta za Bugare, ne razumem pitanje?

hvala na odgovoru CCra , nemam baš puno vremena za isčitavanje svih postova. Ako može još jedno pitanjce vezano za Istanbul , a tiče se prevoza. Konkretno gde se kupuju metro karte , i gde se poništavaju ? Koliko košta jedna vožnja ?

Ne mogu konkretno za metro da ti pomognem, ali mogu za ostale vidove prevoza koje sam koristio:

1. Metrobus (autobus koji ima jednu traku i samo on može tom trakom da ide) - ako polaziš sa neke od početnih stanica, postoji kućica koja liči na trafiku i tu se prodaju karte, mada postoje i automati, ali nisam siguran kako funkcionišu, jer kada sam pitao lika za pomoć, on je izvadio neku njegovu, dopunio za tri vožnje i nije hteo da uzme pare :) inače je vožnja oko 2.5 lire

2. Autobus - slična stvar oko kupovine, postoje kućice, i tamo uzimate nešto što je jako slično ovom novom Busplus sistemu: platite jednu karticu i dopunite sa onoliko vožnji koliko ćete da je koristite. Cena oko 5 lira za par vožnji.

3. Feribot - Automati uglavnom, mada postoje i mali šalteri. Cena oko 2 lire po vožnji...

E, zanima me put u Istanbul vozom... znaci uzmes flexipass u Beogradu pa onda do Sofije...kako dalje? Sta se ceka, koliko se ceka, da li se preseda? Da li se posle Sofije preseda? I na koju stanicu stizem u Istanbul, s Evropske ili Anadolske strane?

I jos nesto...koje su najeftinije avionske opcije iz Beograda do Istanbula...ako ima neki link ili nesto, bio bih zahvalan :D

E, zanima me put u Istanbul vozom... znaci uzmes flexipass u Beogradu pa onda do Sofije...kako dalje? Sta se ceka, koliko se ceka, da li se preseda? Da li se posle Sofije preseda? I na koju stanicu stizem u Istanbul, s Evropske ili Anadolske strane?

Druže, za put do Istanbula železnicom imaš temu Beograd-Istanbul-Beograd vozom gde možeš da se informišeš o pitanjima koje si postavio  :)

Takođe postoji tema, istog naziva, ali šire pokrivenosti država, ne samo Turske.

Iz Beograda prema Istanbulu lete samo dva avio prevoznika, Turkiš i Jat, od kojih prvi leti svaki dan i jedan dan čak 2x dnevno, sa prosečnom cenom povratne karte oko 200 evra (trenutno), dok Jat leti 4x nedeljno, možda i 5, sa prosečnom cenom karte oko 180 evra (trenutno).

Iz Sofije, Skoplja, Prištine leti Turski low cost Pegazus, gde je prosečna cena karte po pravcu 35 evra, dok se sve dodatne usluge, poput dodatnog prtljaga, doplaćuju.

Iz Sofije, Skoplja, Prištine leti Turski low cost Pegazus, gde je prosečna cena karte po pravcu 35 evra, dok se sve dodatne usluge, poput dodatnog prtljaga, doplaćuju.

Pegasus daje 20kg čekiranog prtljaga uračunato u osnovnu cenu karte. Videh pre 10 minuta, jer sam baš gledao let iz Prištine za Istanbul.

i tih 20 kg ne premere, barem meni na letu unutar turske nisu  clap

U, pa to je sjajno! Nisam imao pojma, čini mi se pre nekih pola godine kada sam nešto tražio preko njih da se prtljag plaćao... super!

O Istanbulu na forumu ima mnooooogo informacija, ali...

Da li mi moze neko nesto vise reci o soping festivalu... Recimo da li su tada cene stvarno jeftinije?