Posted June 22, 2013 A Dnepropetrovsk i Donetsk??Najpovoljniji smestaj...pratim malo..treba mi za avgust. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2013 Vratih se pre 7 dana sa puta, pa da podelim utiske.... Kao sto sam vec napisao, isli smo sa troja kola i kako to obicno biva, jedan auto je uspeo da se izgubi, u Madjarskoj Nije to mnogo cudno jer smo isli autoputem ka granici ka Ukrajini i pratili znak UA, kad odjednom, kraj autoputa, nigde znaka, nigde nicega. Malo se zbunismo mi, malo GPS, ali uz pomoc kamiondzija nadjosmo put ka prelazu Beregsurany (Luzhanka sa ukrajinske strane). Ali avaj, vec pomenuti automobil je zaputio na Uzgorod gde su ih Ukrajinci lepo docekali recima:"Ako nemate PP aparat, spremite svako po 10 eura". Mi smo bili bolje srece, pa nismo imali problema na nasem prelazu, usli u zemlju, natankovali pune rezervoare i krenuli put Lavova. Globalni utisak o ukrajinskim putevima je neverovatno. Uzasno puno ima ogromnih udarnih rupa, izguljenog betona bez i jednog znaka, pa tako cesto kamioni voze trakama u suprotnom smeru izbegavajuci ih. Mi smo vozili oko 90km/h gde god se moglo, uz povremeno naglo kocenje i umiranje od smeha i neverice na sta smo naleteli, uzdajuci se u vozace koji su nam dolazili u susret da ce nas ablendovanjem upozoriti na policiju. Na Karpatima smo videli bar 3 automobila kako skidaju tockove i vozace koji smo sto se ne ceskaju po glavi razmisljajuci sta da cine.... Srecom, policije, bar tog dana, nije bilo.... S druge strane, predeli Karpata su ocaravajuci! Zeleno, zeleno, zeleno gde god da pogledas! Uspon nije strm kao sto sam mislio da ce biti i da nije tih silnih rupa, voznja bi predstavljala pravo zadovoljstvo. Ovako smo stalno bili na oprezu i strahu da se sjebemo trap.... Nije ni cudo sto ima toliko sinomontaz (vulkanizera) duz puta Sam Lavov je lep grad, ali na zgradama je evidentan manjak novca, ili bar cinjenica da se novac krade, te su i fasade zapustene, ulice(opet) u losem stanju.... Kaldrma je na nekim mestima toliko propala da se moze videti donja osnova tramvajskih sina, a kola se voze tako sto se jedan tocak stavi na sinu, kako bi se iznivelisao automobil.... S obzirom da smo isli na turnir u florbolu (floorball/innebandi/salibandi, zavisi u kom ste delu sveta), nismo imali mnogo vremena da se setamo po gradu, ali to koliko smo imali, kvalitetno smo iskoristili. Od ugostiteljskih objekata najjaci utisak na celu nasu grupu ostavio je broj tematskih kafica koji cesto okupiraju celu zgradu, na cijim se krovovima nalaze terase sa kojih se pruza divan pogled na grad. Kao sklop teambuilding-a, overili smo i zatvoreni akva park Cena za ceo dan je 9e. Za domace uslove nije jeftino, ali park uopste nije los. Sto se nocnog zivota tice, prvo vece nam je preporucen Metro Club, mesto na koje izlaze studenti (iz naseg iskustva nize godine faxa). Overili, nista posbno, klasicna diskoteka, ali za lovce sasvim pristojno mesto Posledje vece otisli smo u pivnicu Stargorod koja proizvodi svoje pivo (u globalu dopala su nam se lokalna piva). Lokal podseca malo na nase kafane, jer muzika ide od stola do stola, narucuju se pesme, a da gosti slucajno ne zaborave stihove, na svakom stolu nalazi se bar po jedna knjizica sa tekstovima narodnih pesama Pivnica ima dress code, pa smo, s obzirom da smo neplanirano zavrsili na ovom mestu, morali da obucemo neke crvene pantalone preko bermuda- kroj kao trenerka, malo cak podseca i na dimije.... Gorak ukus ostavio je povratak kuci, pogadjajte zasto.... Ko ne plati na mostu, platice na cupriji, pa smo tako jednoj patroli ostavili 60e (nas trojica u kolima, preticanje preko pune (kiper isao oko 40 na sat), prekoracenje brzine (50km/h, mi vozili 63) i jos nesto trece, ne secam se sta, ali realno samo izgovor da podigne cenu). Policajac je suptilno trazio 100e (kaze kazna bi bilo 340e), momak koji je vozio mu ponudio 30e, policajac ga poslao u kola da prikupi jos.... Nasli smo se na 60e, on nas pusti dalje, kad 2,5km nize- kontrolni punkt. Ogranicenje 70-50-30 u razmaku od nekih +/-50m. Zaustavi nas policajac, kaze: "Prekoracili ste brzinu! Ogranicenje je bilo 50km/h, vozili ste 53! Mora da se plati". Mi vec popizdeli, vozac ga na finjaka otera u tri lepe, kaze platili smo vec kolegama iznad, nemamo vise para. "Koliko ste platili? 60e? Ajde, mozete dalje". Na madjarskoj granici stignemo auto koji je isao pola sata pre nas i cujemo da su oni platili 20e ni za sta. Stali su bas pre krivine gde je patrola da soraju i kad su se ukljucili (vozili 27km/h) policajac ih zaustavi i kaze da su vozili 55 i pokazuje radar. Tu se s njim malo prepirali, dali 20e i on ih pusti.... Stizu na kontrolni punkt, patrola napala vozaca da je pijan! Daju mu da duva, on naduva 1 promil! Naravno, nista nije pio i krene da ih tera da mu vade krv. Tu su se prepirali i kad su culi da su reket platili prethodnoj patroli pustise ih dalje. Sve u svemu, lepo je bilo. Uzeli smo 5. mesto od 11. timova (da domacin nije zajebao zreb, mogli smo i do polufinala), poneko navatao ukrajinku, i da nije bilo ovih sranja sa muriom sve bi bilo odlicno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2013 Jel neko zna nakon što kupim kartu za vlak preko neta, nakon kolko dana ju moram podić, nešt mi je ko ostalo da je neko napiso da je vrime podizanja ograničeno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2013 Jel neko zna nakon što kupim kartu za vlak preko neta, nakon kolko dana ju moram podić, nešt mi je ko ostalo da je neko napiso da je vrime podizanja ograničeno? Ako si kupio/platio preko neta, možeš i na dan puta. Ako si rezervisao samo, imaš neki rok, koji ti uvek piše. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2013 Možda sam ja to stvarno pomišo s rezerviranjem! Znači, mogo bi kupit kartu i 45 dana prije i podić pola sata prije na stanici u Čopu? Kolko dana prije si ti kupio, nekako mislim da je 7-10 dana prije ok kupit tj. da bi karata moralo bit Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2013 Ne bih ti preporučio baš pola sata pred polazak, jer uvek možeš naleteti na nekog blagajnika koji nije baš upoznat sa time, pa dok on nađe nekog kolegu da mu objasni kako da ištampa, prođe tih pola sata. Ja nisam kupovao preko neta. Ali uvek možeš na sajtu gde kupuješ karte videti preostalu količinu slobodnih mesta i time se voditi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2013 Od Zahonja do Čopa planiram ić s "ćirom". Piše da u Čop dolazi u 21.33, a za Lviv mi kreće u 23.15. Kolko traje granični pregled otprilike? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2013 Od Zahonja do Čopa planiram ić s "ćirom". Piše da u Čop dolazi u 21.33, a za Lviv mi kreće u 23.15. Kolko traje granični pregled otprilike? Daj napravi kakvih slika kad budes isao!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2013 Foppa.pa sto ne ubaci kakve fotke sa puta??Steta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2013 Evo ti sajt za iznajmljivanje stanova..http://dom.ria.ua/ru/Каталог/Аренда-Помесячно/Квартиры/Область/Донецкая/Город/Донецк/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2013 Kolko mi je vrimena potrebno za obilazak Livadijske palače i Lastavičjeg gnizda u Jalti? Planiram bit u Jalti oko 9 ujutro, obići Livadijsku palaču i Lastavičje gnizdu, prošetat se po rivi i Primorskom parku. Ako neko ima još nešt za predložit, nek javi... Nakon toga bi se busom prebacio u Bahčisaraj direktno ili preko Sevastopolja. Jel stignem sve to napravit u jednom danu? Ako ne stignem, jel zna neko neki smještaj u Jalti za 15ak eura, putujem sam, pa bi i neka soba bila ok. Kad ide zadnji bus iz Jalte prema Sevastopolju, a kad od Sevastopolja prema Bahčisaraju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2013 Nemožeš direktno do Bahčisaraja iz Jalte. Barem nije moglo proletos, jedino ako tokom turističke sezone ne uvode neke takve linije, ali ne verujem u to. Moraš ili preko Sevastopolja ili preko Simferopolja. I do jednog i do drugog grada treba ti oko 2 sata vožnje. Maršutke (kombiji) su baš česti, ali ne znam kad su im zadnji polasci. Računaj i to da ako se odlučiš za odlazak do Bahčisaraja preko Simferopolja, da maršutke iz Jalte dolazi na glavnu gradsku stanicu (pored železničke stanice) odakle kreću maršutke za gotovo sve gradove po Krimu, osim za Bahčisaraj. Maršutke iz Simferopolja za Bahčisaraj idu sa druge stanice (zapadne), na drugom kraju grada. Nije na odmet ni da znaš da se autobuska stanica u Bahčisaraju nalazi van starog dela grada, do koga moraš lokalnom maršutkom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2013 Imaš i iz Simferopolja električku do Bahčisaraja. Ne idu često kao maršrutke, ali ako ti se uklopi, onda ne bi morao da menjaš stanice u Simferopolju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Jeftinije je iz Pešte do Čopa kupiti i samo promeniti voz u Zahonju, nego odvojeno kupovati karte. Ovako oprilike: Beograd 21.45 - Budapest Keleti 06.04 (prelazak sa stanice Keleti na stanicu Nyugati u Budimpešti) Budapest Nyugati 08.28 - Zahony 13.57 Zahony 15.32 - Čop 16.50 Čop 16.13 - Kijev 10.08 Dakle ako kreneš u utorak, u četvrtak ujutru si tamo, a ako kreneš u sredu, u petak ujutru si tamo. Cene su Beograd - Budimpešta 15 EUR u jednom smeru, 26 EUR povratna (važi mesec dana), Budimpešta - Čop 18 EUR u jednom smeru, Čop - Kijev 10 EUR plackart, 15 EUR kupe. Postoji još jedan voz za Zahony iz Budimpešte u 07:23 ali sa oznakom IC, jel to znači da je skuplji od 18EUR ili je nebitno u lokalnom saobraćaju? Ako je tako čekamo ovaj u 08:28. Koliko sam shvatio karte za Budimpešta - Čop kupujem kada stignem u Budimpeštu, a kartu od Čopa do Kijeva mogu i preko neta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Za IC je karta ista, samo je potrebno kupiti rezervaciju, koja je oko 2 EUR. Dobro si shvatio. Kartu Budimpešta - Čop možeš već na Keletiju da kupiš iako voz polazi sa Njugati stanice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Hvala na odgovoru. Da li neko zna da li je sigurno ići ovim plackartnim vagonima ako sa sobom nosimo laptop i kameru, mislim da li imam negde da ih ostavim a da to bude relativno sigurno? Čitao sam da u drugoj klasi u kupeima od četiri ležajeva ima prostor ispod donjeg kreveta koji se može otvoriti samo ako podignete krevet. Naravno druga klasa je duplo skuplja od treće pa me zanima vaše mišljenje? U pitanju je noćni voz od Kijeva do Minska. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Iste te "sanduke" imas i u plackartnima, tako da mozes tu da ostavis stvari bez brige. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Kao što ti je rekla ela te sanduke imaš i u plackartnom, tako da nema razlike. Šta više mislim da je potencijalnom lopovu teže da izvrši kradju u plackartnom nego u drugim vagonima, pošto to mora da uradi pred očima gomile putnika. Ta priča o lopovima po plackartnim vagonima je ovde lansirana od ljudi koji se verovatno nikada nisu vozili plackartnim. Gomila nas sa ovog sajta je prošpartala bivši SSSR tim vagonima i kolko pratim ovaj sajt, ne sećam se da je neko imao neka ozbiljna negativna iskustva. Mogu samo da ti poručim da se slobodno voziš plackartnim. Naravno, uz uobičajenu opreznost za vredne stvari koje nosiš sa sobom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Ma nema bezbednijeg mesta na svetu od sovjetskog plackarta Gledaj samo da ne ubodeš bočno mesto (боковые), pošto tamo nema sanduka. Čak iako si na gornjem ležaju, ako zamoliš osobu ispod da staviš u sanduk stvari neće biti problema. Numeracija ležaja u plackartu (gore su poprečna, a dole bočna mesta, neparni brojevi su donji, a parni gornji ležajevi): A evo i sanduka: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2013 Za kolko babe u Jalti iznajmljuju sobe, jel neko ima ikakog iskustva s tim. Kolko su te sobe daleko od autobusnog kolodvora? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2013 Ja sam u Jalti 20 eura plaćao ogroman dvokrevetni apartman sa klimom, šporetom, veš mašinom, terasom itd. Međutim to je bilo u aprilu, neznam kakva je situacija leti. U to vreme van turističke sezone nije bilo baba koje iznajmljuju sobe na stanici. Stanica ti je udaljena od centra grada, možda, nekih dvadesetak minuta peške. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2013 Jel ima direktni bus od Livadijske palače do Lastavičjeg gnizda? Koji je broj busa? Čisto da se ne moram vraćat na glavnu stanicu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2013 Ima gomila maršrutki koje tuda prolaze, Livadija je na pola puta između Alupke i Jalte, nije nikakav problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2013 Idući od Jalte do Aj Petri prošao sam pored Lastavičjeg gnezda i Livadije. Ja sam išao maršutkom broj 32, tako da ta maršutka sigurno tamo prolazi. Ona polazi sa glavne stanice, odnosno preko puta nje, odakle idu razne maršutke. Ja sam se raspitiva po gradu gde mogu da uhvatim maršutku za Aj Petri, ali me je nekoliko njih uputilo da odem na stanicu, što sam i uradio. Neznam da li maršutke za Livadiju i Lastavičje gnezdo mogu da se uhvate i negde u gradu, ali nikakav nije problem da odeš do stanice i tamo se ukrcaš u maršutku za ta mesta. Do stanice imaš puno minibuseva i stižeš do nje za par minuta. Pošto im je to početna stanica tamo ćeš na miru pronaći maršutku koja ti treba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2013 Sad tek vidim da si ti pitao za prevoz između ova dva mesta koja te zanimaju, a ja sam ti odgovorio kako od Jalte do njih, tako da moj post može da te zbuni. Naravno, da ne moraš da se vraćaš na stanicu, što reč Kostan tu prolazi gomila buseva, tako da nema problema. Pretpostavljam da svi koji idu u tom pravcu ka Alupki prolaze pored Lastavičjeg gnezda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites