Posted September 22, 2023 Svi putevi su otvoreni knjiga je putopisa švajcarske putnice Anemari Švarcenbah (Annemarie Schwarzenbach), o njenom putovanju kroz Iran i Afganistan, koje se dogodilo 1939. godine. Knjiga je kod nas objavljena 2017. u prevodu Sanje Nedeljković i izdanju Službenog glasnika. Uz dozvolu izdavača, ovde prenosimo predgovor (autor: Rože Pere) koji nam dozvoljava da zavirimo iza kulisa ovog jedinstvenog putovanja, a planiramo i objavu nekoliko kratkih odlomaka iz knjige. — „Neka vam bude nekorisno, ovo putovanje.Nekorisno i ključno."-Fabio Pusterla "Onda je 31. decembra [1938.] Ela Majar došla [...] da me poseti, ja sam oživela, i naišla na tako neočekivani eho, tako direktnu vezu, tako nedvosmisleno zajedništvo u motivaciji i mislima, da me je to umirilo i usrećilo: nisam na pogrešnom putu." Ovim rečima najavljuje se početak jednog od najneobičnijih poduhvata dveju žena u kulturnoj istoriji Švajcarske XX veka. Autorka ovih redova, Anemari Švarcenbah, u to doba nalazila se u klinici u Iverdonu, na...Pročitajte Svi putevi su otvoreni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites