Followers 0

2 dana Petersburg 3 Moskva - Sta je prioritet za videti ??

75 posts in this topic

Kao sto kaze naslov, malo dana i previse toga, ali sta u ova dva grada nikako ne propustiti a da se ipak uglavi u ovakve termine. Naravno, da se ta mesta ipak pogledaju uz neko razumno zadrzavanje, jasno mi je da za Ermitaz nije dovoljno pola sata, ali za neku crkvu mozda i jeste, pa ako ima ikakvih sugestija, bio bih vise nego zahvalan.

Sto se tice Petrovgrada nikako nemoj da propustis: Petergof ( Peterhof) verovatno nesto najlepse sto sam u zivotu video. Takodje najlepsa crkva koju sam ikada video je Spas na krovi, to je jedna ulicica koja izlazi iz Nevskog Prospekta, donekle podseca na hram Vasilija Blazenog u Moskvi, ali je barem meni daleko lepsa. Znaci te 2 stvari nemoj nikako propustiti, na pojedinim mestima kazi da si Srbin ;) mozda mozes dobiti besplatan ulaz, kao sto smo mi dobili za crkvu Aleksandra Blazenog, blizu koje je grbolje sa mnogim rusima ( Dostojevski, Glinka...) ako imas vremena za Neva cruise nemoj to propustiti.

2 dana za SPB je zaista malo! Bio sam 2 nedelje tamo i nisam stigao sve da obidjem sto sam hteo,a da bude k'o svet.

Medjutim sta je tu je. Kazanski sabor u samom centru grada nemoj nikako da propustis. Unutra je grob Kutuzova sa sve kljucevima gradova koje je osvojio i zastavama armija koje je porazio. Na mene je ostavilo jak utisak. Voznja po rekama i kanalima je kul ali nije jeftina i ne znam koliko je prijatna pri jesenjim vremenskim prilikama u SPB. Letnji sad (u sklopu njega je i Domik Petra I) je predivan  kao i Marsova polja i svi parkovi. Spomenik Petru I, Mednii sadnik je OBAVEZAN! U njegovoj blizini je i Isakievski Sabor sa cijeg vrha se pruza predivan pogled na grad. Naravno prosetaj Nevskim prospektom, na njemu se nalaze mnoge znamenitosti. Aleksandrovska kolona(stub) i trg na kom se nalazi, a koji je okruzen Ermitazom, Admiralitetom i zgradom glavnog staba je takodje OBAVEZAN! Poseta Petro-Pavlovskoj tvrdjavi sa ulaskom u crkvu gde su sahranjeni svi clanovi dinastije Romanov. Spas na krvi i park pored njega. Mihajlovski (inzinjerski) zamak, kod njega na cosku kanala sa unutrasnje strane kanala je spomenik Ciziku Piziku(vrabac) sa interesantnom pesmicom  http://en.wikipedia.org/wiki/Chizhik-Pyzhik . Zgrada ruskog muzeja (Mihajlovski dvorac) i park ispred njega sa spomenikom Puskinu. U neposrednoj blizini je i Mihajlovski teatar. Mramorni dvorac je takodje prelep. Ako si sujeveran (a i ako nisi) ne zaboravi da pomazis zlatna krila sfingi i zazelis zelju. Ako uspes da nadjes turu za Jusupovski dvorac obavezno idi! To je jedan od najlepsih dvoraca i spolja ali prevashodno iznutra! U njemu je ubijen Raspucin. Rastraljnii koloni na preko reke od Ermitaza na Vasilevskoem ostrvu su takodje interesantni. Kad si vec tu poseti Kunstkamer muzej. To je prvi muzej koji je osnovao Petar I. Suvorovsko uciliste, najbolja vojna skola u Rusiji je interesantno ako uhvatis momenat kada klinci marsiraju ispred i pevaju koracnice. Prosetaj ulicom Sadovaja takodje ima lepih zamkova i zgrada (kao i u celom starom gradu). Poseta Aurori je OBAVEZNA naravno, a kad si vec na Kamenom ostrvu prosetaj do dzamije, interesantan detalj ovog prelepog grada. Obavezno poseti i Tavriceskii sad, predivan je. Smolnii sabor takodje ako stignes.

Od klope preporucujem Frikadelki, pristupacne cene i dobra klopa. Takodje SPb barovi su OK tu imas ok klopu i Vasileostrovskoe pivo koje se ne flasira vec se isklucivo sluzi u barovima u siroj oblasti St. Peterburga. U Jegerhausu imas porciju rebara best buy. 800gr za neku sitnu lovu.

Sto se tice okolnih mesta Puskin i Peterhof treba obavezno posetiti ali za svaki od tih ti treba po jedan dan tako da zaboravi na to.

U muzeje ne bih isao da sam na tvom mestu jer su zaista preveliki. Za Ermitaz i Ruski muzej trebalo mi je po dva dana!

Mozda sam nesto i zaboravio ako se setim dopisacu. Mada mislim da ti je ovo dovoljno ako ides 2 dana.

U Moskvi nisam bio, samo sam presedao.

Ako nesto treba razjasniti reci pa cemo razjasniti.

Pozdrav i lepo se provedi.

Sto se Moskve tice osim standardnih stvari (Kremlj, trg...) treba videti VDNH, to je ogroman prospekt sa lepim zgradama i fontanama, muzej kosmonautike, park pobede- plato sa ogromnim spomenikom posvecen pobedi u drugom svetskom ratu, moskovski metro...

Jedan dan odvoji za cuganje piva/vodke ispred dragstora sa lokalcima obavezno, naslusaces se zanimljivih prica i upoznati prave Moskovljane.

Metro je svetsko cudo. Svaka stanica je prica za sebe. Ako budes isao metroom, koji je najbrzi i najjeftiniji prevoz, zastani malo.

Niko nije pomenuo crkvu Hrista Spasitelja, najveci pravoslavni hram na svetu. Obavezno obidji. I obuci se malo bolje, jer se ceka red na ulazu u crkvu, a duva jak vetar.

Obidji i ulicu Arbat. To je za Moskvu ono sto je Knez Mihajlova za Beograd.

Ako budes isao da vidis Lenjina, treba da znas da se ne ulazi iz Crvenog trga, vec okolo. Ulaz je besplatan, ali ostava nije (moras sve zivo da povadis iz dzepova da bi usao- imaju strogu kontrolu).

Obidji crkve na Crvenom trgu i GUM (preko puta Kremlja).

Po izlasku sa Crvenog trga kroz kapiju (i ulicne prodavce), mozes u blizini naci zgradu sa nekoliko restorana uglavnom brze hrane, gde mozes jesti za male pare.

Hvala na dosadasnjim sugestijama, jedino me je milos malo prestravio, jer je SPB ocigledno neizvodljiv za videti za manje od 10+ dana.... Na zalost imam nesto kao 1.5 dan, pa ako jos neko ima za ovaj grad neku top 10 listu koja bi se dala ubudziti, bilo bi sjajno, jer iz ovog opsirnog posta, stvarno ne znam gde da udaram :)

Hvala na dosadasnjim sugestijama, jedino me je milos malo prestravio, jer je SPB ocigledno neizvodljiv za videti za manje od 10+ dana.... Na zalost imam nesto kao 1.5 dan, pa ako jos neko ima za ovaj grad neku top 10 listu koja bi se dala ubudziti, bilo bi sjajno, jer iz ovog opsirnog posta, stvarno ne znam gde da udaram :)

ja sam bio 6 dana i malo mi je bilo :) popni se na "Исаа́киевский собо́р" lep je pogled ;) to ti je blizu spomenika petru prvom i definitivno metro koristi sto manje - cisto da se ne kaze da nisi ulazio u metro :) ) i samo setaj i setaj jer nista nije previse daleko :) 

za klopu mahom svi imaju ponude "biznes lanc" za nekih 150-200RUR i moze lepo da se klopa (supa salata jelo i sok)

Pa znaaaam da je malo :) Bas mi vi koji ste vec bili i trebate, znaci zamislite idete ponovo, i imate prvi dan od npr 10 ujutru do drugog dana oko 4 popodne. Sta biste u taj termin strpali da pogledate ponovo jer vam je ostalo od prvog puta najfascinantnije, eto moze tako da se postavi pitanje :)

I da, kojim redosledom, a da bude najpametnije iskoristeno vreme.

Izvini za preveliki post stvarno sam preterao.  ;D

Izadji na Nevski prospekt kod metro stanice Majakovskaja i kreni u pravcu Vasilevskog ostrva, tj. Admiraliteta. Uz manja skretanja sa Nevskog Mozes pogledati sledece: Spomenik Katarini Velikoj, Spas na krvi, Spomenik Puskinu i Ruski Muzej, Kazanski Sabor, Aleksandrovsku kolonu i Dvorcovayu ploscad na kojoj se jos nalazi Ermitaz i Glavni stab,zatim, Admiraliteistvo, Berzu i Medni Sadnik park gde se nalazi spomenik Petru Prvom, odmah pored je i Isakievski sabor. Mislim da ces ovo uspeti. Ako budes imao jos vremena posle ovog obidji Petro-Pavlovsku tvrdjavu.

Jos jednom lepo se provedi!

Pozdrav

Drugi dan rano ujutru za "Петерго́ф". Blizu Ermitaza su brodovi koji te za relativno kratko vreme vode do tamo - sukplje je nego busom da ides ali je mnogo brze+sama voznja je cool :) ......

Ovako juce sam 2 oktobra dosao iz Petrvgrada sada 3 oktobra otvorih postu i malo po internetu i svratih do cluba.dakle videh tvoj post ovako da ti kazem ukratko Moskvu zaboravi to je kriminal i nevidjena skupoca zaista ti od srca savetujem da zaboravis Moskvu.

Dalje sto se tice Petrovgrada zaista neko je gore napisao 2 nedelje je malo  istina je.Ako zelis da vidis carsku kulturu idi tamo dvorce sto ima Petrovgrad nema niko carsko selo_Puskin da ne nabrajam dalje,zapamti Ruski muzej nije u Moskvi nego u Petrovgradu.

Grad je zaita lep ali i skup ima jako puno Finaca,Svedjana i iz Baltickih republika.

Ako ti trebaju sveze i tacne informacije slobodno pitaj  sve cu ti odgovoriti.

Pozdrav svima,

kako sam pre puta trazio savete, sad smatram da je posteno da postavim i 'manji' izvestaj :)

U Petersburgu smo bili dan i po i to je ekstremno kratko za ono sto sam ja preambiciozno zacrtao. Ermitaz bi crkli da ipak nismo obisli, ali ne znajuci sta i kako, zbunjeni pred kasom, uzeli full komplet karata za nimalo jeftinih 24E/coveku. Ovo je podrazumevalo osnovne karte, dozvolu za fotografisanje (teska glupost za ulupati novac, zastupljena kao doplata u svim muzejima a pritom te niko i ne kontrolise da li je imas), i neke vodjene obilaske (2 ture po sat vremena u sobama sa nakitom - zlatna i dijamantska). Naravno cela ideja sa Ermitazom, koji je zaista fascinantan u secanju ce mi ipak ostati po nepodnosljivom umoru i toni iskidanih zivaca, jer muzej je u nekim delovima jako tezak za snalazenje u uslovima ogranicenog vremena, pa ni mala mapa koju dobijes uz ulaznicu ne pomaze mnogo. Mnoge sobe nemaju plocice sa brojem i lako je pogubiti se. Pritom ne racunajte na zaposlene, najcesce nemaju pojma gde se sta nalazi  (savet: uzeti najosnovniju kartu bez ikakvih ekstra zezalica, mislim da je 350Ru = oko 750 dinara/osobi).

Posto je tu pojedeno 5-6 casova tog dana ostalo je vremena samo za Isakijevski sabor i nocnu setnju Nevskim prospektom (sve lokacije sa placanjem ulaznica rade do max 18:00). Sutradan je bilo malo bolje jer smo obisli celu Petropavlovsku tvrdjavu (preporuka za full kartu koja ukljucuje nekoliko crkava i muzeja, medju njima cak i mali ali zanimljiv muzej aeronautike), Spas na krovi, Kazanski sabor...

Moskva je vec bila druga prica, jer smo tamo bili punih 6 dana i bez obzira na ceste pljuvacine tipa Piter je mesto iz snova, zaboravi Moskvu, ja sam upravo obrnuto - apsolutno ostao bez teksta upravo Moskvom. Od meni fascinatnih mesta izdvojio bih naravno ceo crveni trg sa crkvom Vasilija blazenog (cuvena po svojim sarenim kupolama), Hram Hrista spasa, ceo Kremlj sa svim svojim crkvama, Lenjinov mauzolej sa grobljem 'velikana' komunisticke vladavine na celu sa Staljinom, zatim pored Kremlja spomenik Zukovu na konju koji gazi simbol nacisticke Nemacke, vecna vatra sa spomenikom palim borcima 2. sv. rata, onda na Manjeznom trgu: ruski drzavni muzej, nedaleko od toga je i Baljsoj teatar koji je trenutno u rekonstrukciji, sa okolnim zgradama i spomenicima, cuvene staljinke (zgrade koje ostavljaju bez teksta a danas su razna drzavna ministarstva (jedna od njih je cuveni moskovski univerzitet Lomonosov), ulica stari Arbat - pesacka zone slicna nasem Knezu sa milion suvenirnica, kafica i restorana, zatim Poklanjaja gora - memorijalni kompleks na metro stanici Park pobede (na kom je i trijumfalna kapija) ciji muzej posvecen 2. sv. ratu ostavlja bez teksta. Na ovoj lokaciji je muzej Borodinske bitke koju svi zivi navode kao atrakciju zbog specijalnih efekata, ali je to bilo mozda i jedino razocarenje jer efekata nije bilo, pa smo se osetili malo glupo, ali sta je tu je...

Tu je svakako cuveni moskovski Metro, najstariji u svetu a svakako i najlepsi, za koji treba izdvojiti pola dana i obici najlepse stanice koje su svojevrsni spomenici zlatnom dobu komunizma Sovjetskog saveza, zatim VDNH: kompleks sa izlozbenim paviljonima nekadasnjih velikih sovjetskih republika... Pre samog VDNH nalazi se lep park sa memorijalnim kompleksom u cast Sovjetskog kosmickog programa, od sputnjika, preko velikana svemirskih letova do danasnjih dana. Ispod centralnog spomenika nikako ne propustiti muzej aeronautike koji je stvarno fantastican i bogat eksponatima. Na istoj trasi metroa koja vodi do VDNH nekih 15 minuta hoda od stanice Akademiceskaja je Darvinov (prirodnjacki) muzej, a daljih 15-ak minuta hoda u istom smeru vodi do Lomonosova, i nasuprot njemu verovatno najlepsi vidikovac sa kojeg puca pogled na panoramu grada.

Nikako za propustiti je apsolutno fenomenalni buvljak u Ismailovu, koji radi samo vikendom (metro stanica Partizanskaja). Ni nalik nasim '''buvljacima''' koji su ili otvoreni trzni centri ili najgori otpadi... Svaki stand je muzej na otvorenom, od umetnickih dela preko autenticnih predmeta iz vremena komunizama do artefakata proteklih ratova.. Treba obici grad i kolima, jer se tek tada stice utisak svetske metropole. Nestvarno je koliko su veliki i koliko se gradi. Neverovatno je cisto, na ulicama nema, kao na zalost kod nas, tona djubreta, a na fasadama nisam video ni jedan jedini grafit, sem na par zgrada koje su ocigledno predvidjene za rusenje ili ih koriste skvoteri.

Naravno da kao i svaki velegrad ima i svoje negativne strane, i naravno da to nije prava Rusija, ali to se i onako ne moze doziveti turisticki, vec jedino ako se tamo zivi. Ako ne govorite makar najosnovnije od ruskog dobijacete ucestale nervne slomove, tako da sam ja svaki dan po 10-ak puta bio zahvalan profanu iz osnovne sto mi je i toliko ostalo u glavi 20 i kusur godina nakon sto sam ga poslednji put govorio u skoli.

Opet kazem, Piteru svaka cast, iako nije bilo vremena ni za Peterhof (cije fontane i onako prestaju da rade pocetkom Oktobra), ni za druge prelepe lokacije, ali za razliku od njega koji je simbol carske Rusije, Moskva je manjim delom i to, ali vecim delom i mnogo vise.

Jedno je sigurno, Rusija je mesto kojoj sam ostao duzan ponovnu posetu jer covek koliko god da vidi ostaje uskracen, jer je svestan da je ostalo toliko mnogo toga.....

Boljshoji teatar je bio u rekonstrukciji kad sam ja bila tamo 2004 godine.

:hihi:

Hvala na opsirom opisu  ;D

Jedno je sigurno, Rusija je mesto kojoj sam ostao duzan ponovnu posetu jer covek koliko god da vidi ostaje uskracen, jer je svestan da je ostalo toliko mnogo toga.....

Rusija se nikada ne može iscrpeti, ako tako razmišljaš uvek ćeš joj biti dužan!

Osim što ste se malo ispalili za Ermitaž, reklo bi se da ste dobro iskoristili vreme tamo. Ja sam jedan od onih kojima je Piter lepši od Moskve, ali daleko od toga da Moskva nema svojih čari. Park Poklonaja gora (tj. deo iza ratnog muzeja) je najlepša stvar koju sam video u Moskvi. Beše mi krivo što sam je otkrio tek pred kraj, to je jedno od mesta na koja bih voleo da se vratim.

Inače, ja sam posle tri nedelje u Moskvi, Piteru i Kareliji pomislio da je potreban jedan život samo da se proputuje Rusija... :)

kako sam pre puta trazio savete, sad smatram da je posteno da postavim i 'manji' izvestaj :)

Izveštaj ti je izvanredan! Sačuvaću ga za slučaj da mi se ostvari davnašnja želja da posetim Moskvu i Sankt Petersburg :)

Da :) Baljsoj ce se graditi jos do ne znam 201..koje godine jer ludi Rusi ne samo da ga renoviraju, vec dodaju da li jos 6 spratova ispod nivoa zemlje sa koncertnim salama, scenama, uopste, nenormalno je koliko je tamo sve grandiozno. Ali to je prebogata zemlja koja je tek u ekspanziji. Plus sto 20 i neki procenat ukupnog budzeta odlazi u glavni grad, i onda je coveku dosta toga jasnije.

Hvala za pohvalu 'izvestaja', znam koliko je meni pomoglo pisanje drugih, zato sam se i potrudio da valja :)

Da, i ovo sam propustio, a korisno je... Karte Moskva Petersburg kupljene su elektronski na sajtu Aeroflota, i to po sjajnih 87 evra - povratna karta, sto je jeftinije i od pojedinih vozova. Mislim, volim ja vozove, ali ti su uglavnom nocni pa nemaju prednost uzivanja u predelima, pa je avion vrlo zanimljivo resenje. Naravno karte su kupljene mesec dana (ili vise) unapred.

Putujemo u Moskvu 08.11.2013. Jat-om u 13.10 po nasem vremenu i tamo dolazimo navece u 19.05 po lokalnom vremenu.

Ostajemo do 11.11. i imamo let u 20.00 navece.

Vremena malo i premalo, prakticno 3 dana .

Dan 08.11. je izgubljen zbog puta i vremenske razlike.

Dan 09.11. smo mislili lutati Moskvom i navece sesti u voz za S.Peterburg, tamo provesti dan 10.11. i nevece krenuti  u Moskvu.

U Moskvi nam ostaje jos 11.11. do poletanja aviona.

Sta mislite s obzirom na udaljenost?

Mozda je ipak najbolje da sve vreme budemo u Moskvi jer ovako necemo nista videti, a pascemo sa nogu?

Putujemo u Moskvu 08.11.2013. Jat-om u 13.10 po nasem vremenu i tamo dolazimo navece u 19.05 po lokalnom vremenu.

Ostajemo do 11.11. i imamo let u 20.00 navece.

Vremena malo i premalo, prakticno 3 dana .

Dan 08.11. je izgubljen zbog puta i vremenske razlike.

Dan 09.11. smo mislili lutati Moskvom i navece sesti u voz za S.Peterburg, tamo provesti dan 10.11. i nevece krenuti  u Moskvu.

U Moskvi nam ostaje jos 11.11. do poletanja aviona.

Sta mislite s obzirom na udaljenost?

Mozda je ipak najbolje da sve vreme budemo u Moskvi jer ovako necemo nista videti, a pascemo sa nogu?

Sve vreme u Moskvi jer ovako cete provesti veci deo vremena u putu a ni tamo ni u Moskvi nesto mnogo videti necete.  ;)

Da li je neko u skorije vreme bio u St Peterburgu? Svi postovi su prilicno stari...meni bi trebale svezije info....ukoliko neko ima, znacile bi mi sve informacije...prevoz od-do aerodroma, koji deo grada odabrati za smestaj...sta videti...sta mogu i propustiti...na sta obratiti paznju...svi saveti su korisni...gde rucati i sta... cene ulaznica i koje odabrati, ok, imam internet ali vise volim info od ljudi koji su bili, doziveli, osetili.... eto, idem u junu 2016 sa klincem od 4god i muzem....da i bele noci dozivim...

Hvala!!!!

Evo konačno da ti odgovorim....

bila sam ovog juna Ali se apsolutno slažem s onim postovima ovdje otprije par god. i slobodno ih uzmi jednako ozbiljno kao i svježije. JUN ti je super izbor jer ćeš zbilja biti šokirana da je u 11 uveče dan! 

uglavnom  http://wikitravel.org/en/Saint_Petersburgodličan web piše SVE! 

Kao prvo nezn koliko ćeš/ćete dana provesti u Petrogradu ali ako možete uzmite bar tjedan - bez pretjerivanja,ima toga dosta i najgore je sve obavljati nabrzinu. Da biste uživali u P.potrebna je vremeska komocija, bez stresa.

Znači po pitanju zanimljivosti sve je ovdje rečeno - PETERHOF je samo da dodam oooogroman,raskošan park ljetne rezidencije Petra Velikog i obavezno ga posjeti,da,treba cijeli dan i idite čim ranije jer dotamo treba doći. Nevski prospekt je centralna gradska arterija i da bi je pošteno prešetali i razgledali treba isto čitav dan. sjednite na kavu negdje i malo uživajte u atmosferi. Crkve me ne zanimaju pa ne znam ali su opisane u prethodnim postovima.

SMjEŠTAJ -nzn šta preferirate ali ima toliko toooogaaaa..hotela,hostela,apartmana, potraži na bookingu ili negdje pa gledaj gdje piše da je blizu Nevskog prosp.(iako je i to širok pojam) to je to.

Uzmite si OBAVEZNO udobnu obuću jer su glavne ulice u biti bulevari,znači npr taj NEVSKI pr. je ogroman,dugačak,ali ne samo to, nego jebeno RASKOŠAN i ima zbilja puno za hodati i gledati,pogotovo ako ćete po čitave dane obilaziti i crkve, muzeje..

PRIJEVOZ 

aerodrom-grad - busom (oko 30 RUB) do metroa,a onda metro plava linija

po gradu metro,busevi - uzmite si 2-3 sata kad stignete,sjednite na pivo i dobro prokljuvite gdje ste i kako javnim prijevozom stići na te točke koje si odredite da ćete obići. Pitajte domaćine (na recepciji) da vam pomognu i objasne jer grad je velik. Gotovo svaki ho(s)tel ima neku kartu grada pa neka vam objasne.

CIJENE 

KAVA  NAravno,na Nevskom pr.najskuplja oko 200-300 RUB (kolač malo finiji isto toliko)

PIVO  u kafićima od 200 

u limenci u trgovini od 50 RUB

VINO u kafićima od 1500 RUB butelja 

u trgovini od cca 250 ali nije skupo 

RUČAK u rest.od cca 500 RUB ali imate i jeftiniju varijantu rstorana tipa menze a zove se 

Столовая -STOLOVAJA (npr.jedna od kultnih je Столовая № 1) većina Rusa jede tamo 

znači sami birate što ćete jesti svaki je prilog naveden na nekom cjeniku gramaža i                cijena. Ja sam jela isključivo tamo.

Hvala.....10-tak  dana svakako.....super...hvala....PIVO U RUSIJI....da li imaju neko svoje domestic beer???? Sta je sa prijavom boravka....da li to radim sama i gde ukoliko da ili to radi hotel (da, to bih za smestaj sa privatnim kupatilom, apartman). Menjam novac u menjacnicama, ili hotelu, bankama... ili primaju eure....da li ljudi znaju engleski.....u radnjama...kaficima....???

Ako nije puno pitanja...... :spot:

On line.....jos ovo :spot:

kakvo je vreme u junu....kako se obuci...noci hladnije...koliko....kisa...vetar...uopste klima...