November 20, 200817 yr Milutin Velimirović rođen je u Pirotu 1893. godine. Posle mature u Beogradu, 1912. odlazi u Moskvu na studije medicine, ali se već 1914. godine vraća u Srbiju da bi učestvovao u ratu. Za nas je interesantan pre svega kao putopisac... Pročitajte ceo tekst
November 20, 200817 yr Mnogi ljudi su imali slicnu sudbinu tokom I svetskog rata, izmedju ostalih i moj pradeda, koji je imao gotovo identicno putesestvije kao dr Velimirovic. Nakon 2 godine, kad su ga u Srbiji vec otpisali, on se vratio. Nazalost, sem ove price, nije ostavio nikakvog pisanog traga. Imam samo par njegovih fotografija...
November 21, 200817 yr Bas mi se svidja tekst! Jedino mi je zao sto nije duzi, i sto nema vise informacija.
November 21, 200817 yr Interesantno je da je i moj pradeda prešao isti put, prebegavši Rusima usred bitke (kao i svaki Vojvođanin, bio je austrougarski vojnik i državljanin). I on je transsibirskom prešao Rusiju, stigao u Kinu, uspeo da se ukrca u brod kojim je oplovio Indokinu, i svega nekoliko dana zakasnio na proboj Solunskog fronta. Inače, Dr. Milutin Velimirović je napisao roman o Jugoslovenima koji su zatekli u Rusiji u vreme Oktobarske revolucije, i koji su jedino hteli da odu odatle i stignu u Grčku, na Solunski front. Knjiga se zove "Lutanja", i opisuje njihovo putovanje ka Srbiji, do koje mnogi nisu ni stigli.
February 5, 201312 yr mozete li nam otkriti u kojoj knjizi ste nasli podatke iz njegove biografije, pisem rad o njegovom putopisu pa bi mi veoma mnogo znacilo. hvala!
February 9, 201312 yr Link: http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=SFRM&id=2114429774093555 U polje za pretrazivanje kucati Milutin Velimirovic. To je verovatno neka od knjiga sa spiska. poz.
February 10, 201312 yr Tek sada videh da link pokazuje na grešku. Klik na COBISS/OPAC, zatim na PRETRAŽIVANJE, i onda između OSNOVNO, IZBORNO, KOMANDNO izabrati OSNOVNO. U polje za pretragu ukucati Milutin Velimirović.
February 14, 201312 yr Hvala vam, naučio sam kako se koristi COBISS odavno Uglavnom, ja sam i ranije tražio, ali ne pokazuje ništa što bi me odvelo do njegove biografije osim prikaza njegovih književnih dela, koliko vidim. Ako neko zna ili se seti, neka ostavi na ovom forumu, bio bih beskrajno zahvalan...