Posted July 24, 2005 I tako, eta meenya v Maskve! Prvi utisak Moskve bio je drugaciji od onoga sto sam ocekivao. Na prvi pogled, nije mi delovalo uopste optimisticno. Izuzev Darje, koja se povremeno osmehivala, u prvim trenucima nailazio sam samo na smorena, kamena lica ovih severnjaka. Smoreni ljudi na zeleznickoj stanici, u metrou, u prodavnicama... Posle sam shvatio da je to uobicajena Ruska gestikulacija, tj. nedostatak gestikulacije Moskva je ogromno mesto. Ne znam na kolikoj se povrsini prostire, ali velicina se vidi u svakom detalju. Ulice su velike, bulevari sa po pet i vise traka, zgrade su ogromne, trgovi jos veci, metro stanice najprostranije koje sam video... Da li zbog svoje velicine, ili zbog mentaliteta ovdasnjih stanovnika, Moskva je uzasno negostoljubivo mesto za pesaka. Da bih presao ulicu morao sam da hodam i do pola kilometra, i da trazim prolaz kroz zamrsene spletove podzemnih hodnika. Posle jednog dana provedenog u Moskvi, shvatio sam kako treba hodati kroz istu pa sam postao maksimalno bezobrazan u nepostovanju pravila saobracaja, kao i vecina Moskovljana. Inace sto se prevoza tice, ovde nema sta nema: -metro- ogromna i jako efikasna mreza (voz na svaka 2 minuta) -monorail- prva linija zavrsena 2004, za sada samo atrakcija -trolejbusi- spori i redovni kao prestupna godina -tramvaji- solidni ali slabo rasprostranjeni -mini autobusi- udobni linijski kombiji za 10 rubalja -taksi-dolazi samo po telefonskom pozivu -Moskovljani-nesto karakteristicno za Moskvu, ako mi treba prevoz samo izadjem na ulicu, mahnem rukom, i uskoro stane auto bez bilo kakvih oznaka koji je spreman da me odveze u bilo koji deo Moskve za odredjenu cenu naravno Sto se cena tice, one su dosta razlicite. U centru su evropske, a na periferiji moze da se nadje i mesto sa nizom cenom nego u Srbiji. Kazu da je Moskva jedan od najskupljih gradova na svetu, sto i nisam osetio zbog besplatnog smestaja. E, sad sto se tiche onoga shto se moze videti u Moskvi...Pročitajte ceo tekst Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites