Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kocka do kocke - kockica ili priča o ravenskim mozaicima

Featured Replies

Ravenna_mala.jpg

Osećaj minule moći Istočne Rimske imperije upotpunjuje se u Raveni, a priče grandiozne prestonice Istoka i male prestonice Zapada spajaju se u savršenu sliku, baš kao i šarene kockice ravenskih mozaika...

Autori: Gorana & Nenad Prodanović

Pročitajte ceo tekst

Uh, kakav tekst. Veoma pažljivo osmišljeno i sastavljeno. Svaka čast na entuzijazmu i trudu da sakupite sve informacije i složite ih u jednu konzistentnu priču. Sve u svemu, zanimljivo i informativno. Doduše, moraću da ga pročitam još par puta da pohvatam sve konce :)

klanj::

potpuno sam odusevljena!! Ne samo zato sto inace jako volim mozaike, vec i zato sto je jako dobro srocena pozadina istih... Svaka cast!

Slike su sjajne i pravi su motiv da se prvom prilikom svrati tamo... ;D

Hvala na divnom tekstu!

Inspirativan tekst i fotke, nadam se da ću se jednog dana naći u crkvi San Vitale :-)

Mnogi umetnici su doživeli prosvetljenje posle posete Raveni, recimo Gustav Klimt je oduševljen vizantijskim mozaicima iz Ravene počeo da slika portrete žena u duhu mozaika iz crkve San Vitale. Strukturom mozaika i mnogobrojnim ukrasima i geometrijskim detaljima nalik onima iz crkve pokušavao je da unese crtu aristokratskog dostojanstva, a donekle i da prikrije erotičnost žena koju je u stvari želeo da istakne. Priča se da ih je sve prvo slikao nage, a da im je tek onda dodavao detalje kako bi udovoljio aristokratiji koja je kupovala njegove portrete.

U Raveni sam bio 1960. kao nagrada za položenu maturu.Posle toliko godina su mi još uvek pred očima božanstveni mozaici koji plene svojom impresivnošću. Svega sam se ponov setio kada sam pročitao ovaj odličan tekst.

javascript:void(0);

odlican clanak. ovako nesto me stvarno odushevi, super napisano, ali fotografije su najbolji deo. odlicno, svaka cast za pricu.

• 2 weeks later...

Odlican tekst i naravno dobar predlog za naredno putovanje!!! clap.gif' alt=':clap:'>

• 2 years later...

Imala sam prilike da posetim Ravenu i baziliku, zaista je impresivna.