July 16, 200916 yr Ke avantura! I napisano tako slikovito da ne mogu da se otmem utisku da sam i ja bila s vama!
July 16, 200916 yr Znali smo da taj dugo dogovarani vikend moramo iskoristiti za neku ozbiljnu ekspediciju. Na kraju smo se složili da to ipak bude Ovčarsko-Kablarska klisura. Plan je bio da ta dva dana provedemo obilazeći klisuru i manastire u njoj, uz smeštaj u šatoru ili, ako nam se posreći, u nekom od manastira...Autor: Milijan VasilićPročitajte ceo tekst
July 16, 200916 yr Veoma lepo. Voleo bih da imamo više putopisa iz Srbije na sajtu, ima tu svašta zanimljivo. Svaka čast za entuzijazam i prelaženje istog puta 4 puta
July 18, 200916 yr Veoma zanimljiv putopis! Kablar mi je jedna od omiljenih planina, ne samo zbog prelepog stenovitog izgleda, već je i sam uspon na nju prilično zanimljiv, a par puta sam uspeo i da se izgubim, pa sam se peo logikom "vrh mora biti negde uzbrdo". Nije mi jasno kuda ste došli do Ilinja? Znam za dva pešačka puta na Kablar, oba kreću od planinarskog doma, jedan ide desno preko Savine vode, a drugi negde levo. Prošao sam oba, ali do Ilinja nisam došao Inače, najstariji manastir u toj oblasti trebalo bi da je Vavedenje, iz XIII veka, koji se nalazi odmah nakon što se prođe Ovčarsko-Kablarska klisura, na putu ka Čačku. Za prolazak kroz Železnički tunel u upotrebi, no comment
July 26, 200916 yr Na ovo putesestvije smo krenuli asfaltnim putem koji se nalazi odmah sa desne strane na izlazu iz novog tunela (ako idesh iz pravca Cacak - Pozega) zato smo prvo prosli pored Ilinja pa onda dalje ka vrhu!!! Jer kao sto rekoh u tekstu na Kablar smo se peli blazom a spustali strmijom stranom (na kojoj su i Dom I Savina Voda kao sto ti reche)! Pozz
July 28, 200916 yr Bas vam hvala momci, mi bas sad planiramo da idemo tamo i puno nam je pomogao ovaj tekst o vasem putesestviju.
August 5, 200916 yr EXRA,EXTRA.A SMESTAJ,KAKO DO SMESTAJA.ODUSEVLJEN SAM ,VISE MORE NECU VIDETI.POZ,POZ.HVALA PUUNO
August 15, 200916 yr Ako si procitao tekst, video si kako smo dosli do smestaja u Blagoveštenju... kao i da su nam sami ponudili da prenoćimo u Preobraženju (oba manastira su blizu centra Banje)
December 13, 200915 yr obisla sam ovcarsko-kablarsku klisuru, naravno ne tako zivopisno kao vi, i bila odusevljena.
August 9, 201015 yr svaka cast momci...ja sam juce obisao manastir Savina Voda (slika br. 4) utisci su fenomenalni a koliko sledece nedelje cu da obidjem i ostale manastire...
August 20, 201015 yr E svaka vam cast na pesacenju...mi smo ovo leto bili tamo ali kolima i obisli manastire, uspenje, vavedenje i nikolje....a ostale nismo stigli, tako da cemo sledecom prilikom ja se nadam peske obici ove ostale i malo planinariti......veliki poz......nikad ranije nisam bila ovde, i sad smo se odusevili prirodom......
August 21, 201015 yr POzdrav, bio bi vam zahvalan da dobijem neki kontakt mati Naume, manastira Uspenje presvete Bogorodice (e-mail ili facebook, telefon...) Naravno ako možete da mi date. Upoznali smo mati pre više godina i boravili par puta u manastiru. Ostala nam je u fantastičnom sećanju ali ostali smo bez telefonskog broja. Zahvalan sam ako možete da dostavite na [email protected]
April 25, 201213 yr BRAVO milijane i dobrice ,opisano sve do detalja ,fotografije fenomenalne i ja bih se uclanila u taj klub . SVE NAJJJJ !!!
July 28, 201213 yr Moze neka mapa, kako obici Ovcar i Kablar kombinacijom voz i autobus?? Tj kako doci do staze i pocetka uspona, da li je lepo obelezeno i lako snaci se?? Ako ne uhvatimo konaciste u manastiru, ima li gde mesta za sator?
July 28, 201213 yr Voz Bg-Uzice, ima bas stanica u Ovcar banji. Tu ima i istoimeni auto-kamp sa bungalovima i bazen sa termalnom vodom. Kazu da je ovo jedan od sredjenijih kampova u Srbiji. Nisam bila,ali otisla bih jel je dobra polazna tacka za obilazak manastira. Evo adresa kampa www.camping.rs, pa pitajte za smestaj ...mozda ima mesta u bungalovima
August 22, 201213 yr Izvini ali voz iz Beograda za Uzice ne prolazi kroz Cacak, pa ni kroz Banju! Vozom se moze do Pozege pa sinobusom do Banje (15tak min. voznje)..ali najjednostavnije je krenuti bilo kojim Busom iz bg-a koji ide za Pozegu ili Uzice pa izacji u Banji.. centar banje je mali i u dva najbliza manastira sigurno cete naci smestaj, ako ne, ima i mesta za sator.. sto se tice karte, ostavi mail mogu ti poslati ovu koju smo mi koristili.. Pozz
December 7, 201212 yr Zainteresovanima za obilazak Ovčarsko-kablarske klisure PEŠAČKO-PLANINARSKE-BICIKLISTIČKE staze.http://sr.wikiloc.com/wikiloc/user.do?name=Dejan Zivkovic
February 18, 201411 yr Zdravo narode , ja sam nesto gledala sledece nedelje da skoknem do Ovcar banje i okoline, pa me zanima je l bio neko u planinarskom domu Kablar, kakav je smestaj? Ili imate preporuka za neko drugo ultra jeftin mesto za prenociti (ne bih po manastirima). Sto se tice pesackih staza okolo zanima me je l to fino obelezeno i to? Hvala unapred na odgovoru!
February 18, 201411 yr Bio sam ja nedavno. Spolja izgleda malo više fensi u odnosu na klasičan planinarski dom, ali zato iznutra nije Tj. imaju dva objekta, ali nisam siguran da li je onaj sa boljim sobama (svega tri) samo za one koji dolaze na venčanje, koja se prave na splavu ispod. Uglavnom, u standardnom delu dobiješ praistorijsko ćebe, zagušljivu ali toplu sobu i poluraspadnuto kupatilo. Ako mene pitaš, za planinarski dom puna kapa. Ne sećam se cene. Pešačke staze su obeležene. Do vrha Kablara imaju tri puta, od kojih dva počinju pored planinarskog doma pa se ubrzo račvaju. Onaj što ide na desno mi je zanimljiviji za uspon, mada sam jednom prilikom uspeo da se izgubim pa se uzverao nasumično Na Ovčar sam se davno peo, ali sećam se da mi nije bilo tako zanimljivo kao na Kablaru, plus je pogled sa Kablara čist, ne smeta drveće.
February 18, 201411 yr Super hvala onda to ide kao opcija za smestaj Je l imas jos neki predlog sta obici u okolini (a da nisu manastiri), peske ili sinobusom posto vidim da i to saobraca tuda?