Followers 0

Kopija kao original

2 posts in this topic

Bjung-Čul Han profesor je filozofije i kulturnih studija na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Ovo je odlomak iz njegove knjige Šanzaj: dekonstrukcija na kineskom iz 2017. godine.  – Godine 1956, u muzeju azijske umetnosti Cernuschi u Parizu, održana je izložba kineskih umetničkih slika. Ubrzo se ispostavilo da su te slike bile falsifikati. Situaciju dodatno komplikuje to što falsifikator nije bio niko drugi do najpoznatiji kineski umetnik 20. veka, Čang Daj-Šen, čija su dela istovremeno bila izložena i u Muzeju moderne umetnosti. Često je nazivan kineskim pikasom. Njegov susret sa Pikasom, koji se odigrao iste godine, opisivan je kao susret velikih majstora zapadnjačke i istočnjačke umetnosti. Kada se ispostavilo da su stare slike njegovi falsifikati, zapadni svet doživeo ga je kao prevaranta. Međutim, za samog Čanga, nipošto se nije radilo o falsifikatima. Većina ovih starih slika nisu bile puke kopije, nego replike izgubljenih umetničkih slika poznatih samo iz pisanih izvora.  U Kini,...

Pročitajte Kopija kao original

Zanimljiv članak. Baš ću potražiti knjigu.

Često me zaokupljuju neka od ovih pitanja na putovanjima (i još više nakon njih). Mnogo šire od poređenja i paralela istočnjačke i zapadnjačke kulture. I teško mi je da te misli složim jer se očigledno tu brkaju pitanja i orginalnosti i masovnog turizma i masovne proizvodnje i reprodukcije i restauracije, kuture, filozofije..., a ponajviše šta je meni zapravo ugodno za oko (i duh).

Čini mi se da bi ova knjiga (i njoj slične) mogle malo da unesu reda u te zbrkane misli. Jel ima neko možda preporuke za knjige koje se bave sličnim ili istim temama? Baš bih volela malo da istražim ovu tematiku.