Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Prorachun povracaja poreza:

x - cena bez poreza

27% - porez

y - ukupna cena

z - ono sto nama treba

x + 27%x = y

x + (27/100)x = y    pretvaramo levu stranu u razlomak  

(100x + 27x)/100 = y

(127x)/100 = y   mnozimo i levu i desnu stranu sa 100

127x = 100 y  delimo sa 127

x = 100/127 * y

x = 0.787 * y

ono sto nama treba je  razlika izmedju ukupne cene "y" i cene bez poreza "x" (izrazene preko ukupne cene)

z = y - 0.787*y  izvlacimo y ispred zagrade

z = y (1 - 0.787)

z = y * 0.213

z = y * 21.3 / 100 odnosno:

z = 21.3%y

znaci povracaj bi trebalo da bude 21.3% ukupne cene

:)

Quote from: Texonja on Today at 19:47:29

Quote from: epic on Today at 11:31:04

Evo ja tvrdim da nije potrebna kartica iz Srbije, vec je dovoljan pasos.

A ja tvrdim da to nije istina! Juce provereno. I da nisam pozajmio karticu, ne bih nista uradio.

Da nije ta kartica izdata u mađarskoj za mađarski metro?

Ja koliko znam, METRO kartica izdata u Srbiji za Metro u Srbiji NE prolazi u Mađarkom ili bilo kom metrou sem u srbiji.

A na osnovu pasoša se dobija jednokratna dozvola za kupovinu, kako u Mađarskoj, tako u bugarskoj...

bio u Segedinu juce svratio u Arkad i Coru

Sto se Core tice cene su kao i kod nas,osim stvari koje su na akciji ali njima rok istice veoma brzo,vodite racuna o tome ako kupujete iste

neke od cena ako nekog iste interesuju pampers pelene 3 sa 96 kom je 5200 forinti,nivea vlazne maramice u kutiji od 63 kom 1000 f karavan sir je jeftiniji u Tempu,nutela velika oko 1500 f,milka mala 330 ft,tv lg 32lk530 je 110000 ft,tv toshiba 40lv733 je 125000 ft,toalet papir neki kamil od 32 kom dvoslojni je 1500 ft,medve zdenka je 330ft,rama margarin od 500g je 350 ft,neka huszarkolbasica 400g je 1060 ft,ovari trapist za 1 kg treba dati 1500 ft,kupih neku winny (to je corina robna marka) sunku koja kosta za 1 kg 900 ft mogu reci da je odlicna,prasak tide od 6 kg je 3300 ft....

PS sto se Core tice nemojte slicajno da idete bez forinti u istu,kurs je blagi uzas,licno se zaj..h  :psuje:

PSS obavezno pogledajte racun i sta je na njemu,meni je prodavac kucao 32 kese umesto 3  i hteo da me zapali za 3000 ft  zvizhd

Arkad novo,lepo,ogromno,ima da se seta ceo dan,sto se cena tice meni su slicnne  kao i ovde mada moram priznati da nisam nesto preterano obilazio centar,najvise vremena sam proveo u media marku

Media mark ogromna radnja u kojoj  ima svega od tehnike ali svega evo vam neke cene pa sami presudite  treba li  ici za tehniku ili ne

televizori : samsung le 40 d503f7w po ceni od 120000 ft,samsun ue 32 d4020n za 105000 ft,samsung le 32 d550k1 za 110000 ft,philips 32 pfl 5406 h  za 110000 ft,samsung  le 40 d503f7w za 120000 ft,samsung le 32 d400e1w za 80000 ft,panasonic tx-l 32 ux3e za 90000 ft,sony kdl-32ex310b za 100000 ft,

navigacija:

mio spirit 5" za 47000 ft,tom tom xxl classic 5" za 36000 ft

laptop :

sony vpc eh2j za 185000 ft,sony sb 1v9e za 330000 ft,apple ipad2 16fg wifi za 140000 ft,speed link web camera za 3000 ft

mikrotalasna gorenje mo 17mw za 15000 ft

Sto se puta tice isli kolima iz Beograda put je odlican osim putarine koja iznosi 600 din u jednom pravcu :( ,guzve na granici nije bilo nesto preterano oba puta cekali po pola sata,u povratku svratili u Backu Topolu i klopali u kafani za smesne pare  :eat:

o vam je raport od mene nadam se da nisam smorio  :mah:

Kartica ne prolazi, ali kako mi je i objasnjeno to je dokaz da ste pravno lice. Radnik na ulazu fotokopira SRPSKUI Metro karticu i tek onda izdaje jednodnevnu dozvolu.

Samo pasos, bez kartice, ne vredi.

?Sledece sto me interesuje je kako vozac reaguje na to sto unosis tv u bus,a ne prijavljujes ga?Ima li tu nekih problema?Trece,cuo sam da autobusi ne cekaju na granici da se kod madjara overi papir za afa povracaj.Taj prevoznik je cekao?

Ja sam o tome već pisala. Možda se ranije, kada su postojale švercerske ture, pravilo pitanje, danas ,ja sam putovala turistički sa par agencija kako u Segedin tako i preko Segedina za Prag, Beč, Drezden i nikad nije bio pravljen problem da se prijavi roba na carini ,odnosno da vas čeka autobus niti da će neko praviti problem što unosite određenu robu. Svak snosi odgovornost za svoju robu, a nama nikada do sada, sigorno 10 puta za  tri godine, nije ušao naš carinik. Da,još nešto, ne više od 3 putnika izađe da uzme potvrdu.

Planiram u neko skorije vreme da kupim 46" TV u Segedinu pa me interesuje par stvari u vezi carinske procedura na nasoj strani.

Pretpostavljam da u slucaju kada nosim TV treba da idem u onu kolonu za prijavu robe za carinjenje. Koliko ta procedura u proseku traje i da li cesto bude guzvi kao sto je to slucaj sa madjarske strane?

Da li tamo postoji mogucnost da se za "kafenu" dogovoris sa carinikom ili za tako nesto treba da idem na obican prelaz (tamo gde ide vecina putnika)?

Usput da pitam nekoga ko je vec kupio plazma TV u Madjarskoj, kako ste prevozili televizor? Citao sam da se plazma televizori moraju prevoziti u uspravnom polozaju, pa me interesuje da li je neko od vas imao problem sa TVom ako ga je prevozio u horizontalnom polozaju.

Hvala.

Meni je vredeo samo pasos, evo i Pedjalon koji je verovatno najvise u ovoj temi pomogao i koji zivi u Madjarskoj ti kaze da je dovoljan samo pasos...

Uostalom, kome i ne daju tu 'artiju za ulazak u Metro, nije nista propustio... Cora je meni nekako "radost kupovine"  clap.gif' alt=':clap:'> dok mi je Metro skroz "svercerski". (pricam iskljucivo o licnom osecaju, dok je cinjenica da je Metro generalno gledano jeftiniji, ali opet nisam siguran da je bolje ici tamo ako cekas povracaj AFE, jer u Cori ti vrate ceo porez, a u Metrou ne)

Mi smo nas horizontalno vozili u golfu i toliko je bilo knap da sam sedsta pomerio skroz do soferke....volan mi bio 5cm od grudi...o nasem "auto putu" nemam ama bas nikakav komentar. To nije auto put al ajde... TV radi od 04.01. svakim danom sve bolje i bolje...

Nema ova ili ona kolona. Ides na jedinu kod nas gde je nacrtan automobil(najcesce samo jedna radi). Na prvom salteru dajes pasos a na drugom "da li imate nesto da prijavite"?

Kafena prolazi ali moras znati "da se dogovoris".

Sto se tice guzve, oko 23-00 nikad nije bilo vise od 2-3 automobila na obe granice...

Meni je vredeo samo pasos, evo i Pedjalon koji je verovatno najvise u ovoj temi pomogao i koji zivi u Madjarskoj ti kaze da je dovoljan samo pasos...

Uostalom, kome i ne daju tu 'artiju za ulazak u Metro, nije nista propustio... Cora je meni nekako "radost kupovine"  clap.gif' alt=':clap:'> dok mi je Metro skroz "svercerski". (pricam iskljucivo o licnom osecaju, dok je cinjenica da je Metro generalno gledano jeftiniji, ali opet nisam siguran da je bolje ici tamo ako cekas povracaj AFE, jer u Cori ti vrate ceo porez, a u Metrou ne)

Mi smo juce bili i trazili su nam metro karticu iz Srbije. Ipak, mislim da moze i samo sa pasosem jer je bilo bas mnogo nasih ljudi u radnji. Uglavnom, 10tak proizvoda koje smo cenovno uporedjivali najjeftiniji su bili u Tesco-u, onda u Metrou pa na kraju u Cori. Radi se o klasicnim namirnicama....sir, meso, slatkisi, navigacija (isti model)....

Onda ocigledno da od nekog traze, a od nekog ne (ili je to novina da traze od svih), ali i pored toga sigurno niko ovde nije namerno iznosio neistine da bi navlacio druge, a da je "poslednji put bio u Segedinu pre 10 godina". U ovoj temi ima puno dobrih ali i puno glupih pitanja, ali glupih odgovora nisam vidjao. Uostalom, meni je MNOGO pomoglo ovde procitano pre nego sto sam prvi put otisao u Segedin.  ;)

Zanimljivo je da i dalje nastavljas sa svojom pricom iako ljudi koji su znatno skorije od tebe bili na licu mesta govore kako zaista jeste i time zbunjujes one koji tek treba da idu. I sam kazes da su ti informacije bile veoma korisne kada si prvi put isao pa stoga dozvoli i ljudima koji tek planiraju svoj prvenac pravo na tacnu informaciju. A to kako je bilo, ok, shvatili smo da je nekada moglo drugacije ali je to zaista nepotrebna informacija nekom ko tek planira svoj odlazak.

Pozdrav svima...

I mi se vratile pre sedam dana ali ne stigoh da pisem

Elem....ne znam da li sam ja ocekivala previse ali sam se malo razocarala.

U Arkad smo stigle u 10h,tacno na otvaranje .... jesam kupila dosta ali nista od onoga sto sam planirala.

U Media Marketu (onom u okviru Arkada,ne znam da li postoji jos nbeka radnja) izbor usisivaca uzasan  :cryy: nasa greska je sto smo isle u nedelju pa su druge radnje bile zatvorene ali ne znam dal je bilo 10 usisivaca i to sve neki jadni

Takodje u Media Marketu daljinski za Nintendo 15000 odnosno 50e  :shockkk: ovde za manje pare dobijes komplet sa nuncakama

Od zimskih jakni ni traga ni glasa....(sutradan sam je ipak kupila u Uscu)

Takodje nigde nije bilo decijih zimskih stvari na snizenje (debelih dzempre, dobrih farmerki...)

Jesam ja nakupovala gomilu ali nista od onoga sto sam planirala.Na kraju sam za dete kopila gomilu stvarcica u  H&M,Mexx-u i u  nekim njihovim radnjama. Slatko  je sve to i posluzice ovog proleca

Za sebe osim Replay cizama (za 50e) nisam kupila nista.

Muz je svasta dobio ali nisu to bile neke bas niske cene i ako je sva ta garderoba bila na snizenju (Tom Taylor dzemperi 19e , Mustang patike 30e,Retko trenerka debela komplet 55e.....)

Sto se pet shopa Fressnapf  tice ,osim nekih poslastica za pse sve je skuplje nego kod nas a izbor ogrlica i lanaca blagi uzas . Hrane takodje slab izbor. Rayol Canin skuplji nego kod nas. Jedino su neke njohove konzerve bile,prvi put vidim ti marku 1200gr za 80din :cryy:

Tropus je bio zatvoren jer je bila nedelja

Zao mi je sto nisamo imale vremena za Tesco . Svratile smo samo u Coru na sat vremena i ono sto sam ja gledala je isto,mozda i malo skuplje nego kod nas.

Koliko ja vidim u Segedin samo po TV  ::crazy:

Zanimljivo je da i dalje nastavljas sa svojom pricom iako ljudi koji su znatno skorije od tebe bili na licu mesta govore kako zaista jeste i time zbunjujes one koji tek treba da idu. I sam kazes da su ti informacije bile veoma korisne kada si prvi put isao pa stoga dozvoli i ljudima koji tek planiraju svoj prvenac pravo na tacnu informaciju. A to kako je bilo, ok, shvatili smo da je nekada moglo drugacije ali je to zaista nepotrebna informacija nekom ko tek planira svoj odlazak.

Danas bio u Metrou, usao samo sa pasosem, na pultu na ulazu predao pasos i za par minuta dobio jednodnevnu potvrdu, isto kao i pre par dana (makar jednom nedeljno odem u Segedin, obavezno u Metro), tako da ne razumem pricu da ne moze bez kartice.Jednom prilikom, pre par meseci mi je jedan radnik (stariji muskarac) rekao da ne moze bez kartice, ali sam se obratio drugom radniku i bez problema usao.

Varminc, kako ne razumes? Ajde iskreno, meni su Metro karticu trazili jos na granici, da ne lazem vise ljude.  :D

Varminc, kako ne razumes? Ajde iskreno, meni su Metro karticu trazili jos na granici, da ne lazem vise ljude.  :D

Haha...

Pozdrav svima i hvala na jako korisnim informacijama.

Ja sam bio u Pesti turisticki pre mesec dana, a iskoristio sam i za manji soping :). Kupio sam bratu TV u MediaMarkt-u (regularno vratio porez U Raiffaisen banci u beogradu) i sebi neke sitnice u Ikea-i. Nisam unapred narucio TV za sebe pa nisam uspeo da ga nadjem (pametan uci na tudjim greskama a ja na svojim).

Za radnje koje imaju ugovor sa Global Blue-om, procedura je vec opisana (popunjavanje formulara u radnji, overa na carini, podizanje u banci) ali bih dodao da tacan iznos povracaja mozete izracunati ovde: http://www.global-blue.com/traveller-services/tax-free-shopping/refund-calculator/ (izaberete zemlju, stopu PDV-a i iznos - vrlo je lako).

E sad, planiram da ponovo idem u Madjarsku (Segedin ili Budimpesta) i imam dodatna pitanja.

1. Zna li neko kako funkcionise (i da li je uopste moguce) povracaj PDV-a za radnje koje nemaju ugovor sa Global Blue-om? Cuo sam da neke agencije rade povracaj AFA-e i u takvim slucajevima ali ne znam detalje. Jedna od njih trebalo bi da je i IBSUZ ali mi jos nisu odgovorili na mail pa ne znam detalje.

2. Znate li spisak radnji tehnicke robe koje rade povracaj poreza (220volt ne rade, i meni su to rekli)? Na argep-u sam nasao svoj TV za odlicnu cenu ali uglavnom ne odgovaraju na mejlove ili koji su odgovorili oni ne vracaju porez.

3. Ima li neko da preporuci neki hotel u Budimpesti/Segedinu - moze i u blizoj okolini?

Scepan 

Pozdrav svima!

Zanima me, da li znate, kakva je situacija sa LCD televizorima 26''? Kolika je cena od prilike, odnosno da li mora u napred da se rezervise. Takodje me zanima, da li mogu da se nadju jeftinija decija kolica, kao i baby oprema?

Citao sam vec prethodne postove, nasao link ka sajtu sa decijim kolicima, ali ne mogu da nadjem adresu prodavnice, odnosno ne znam da li je to samo kataloska ponuda i narucivanje preko interneta...

Hvala

ljudi zna li neko gde ima Satelistke opreme,tj.ima li je u Mediamarkt prodavnici.Pozdrav svima citam ovu temu vec 5 meseci,a nikako da odem....Mozda banem sutra,ali neznam da li sve radnje rade do 14h ili duze...

Ispalo je da sutra rano krecem za Madjarsku, pa se nadam da ce neko videti ovu poruku na vreme... Krecem u 6.00 :-(

Elem, pogubio sam se sa procedurom vracanja AFA. Poslednji put kada sam nesto slicno radio, sto je bilo pre dve godine, na madjarskoj granici smo prijavili sta je za refund, pa onda su nas pustili da se peske vratimo da odmah dobijemo nazad novac (na salteru koji je istovremeno menjacnica, prodaja osiguranja itd).

Ovde ljudi pricaju da se u nekim radnjama refund podize u samim radnjama? Da li to vazi za sve radnje koje imaju TaXfree ili samo neke?

Ja planiram da pazarim u IKEA, i u Brandonu autosediste.

Ako neko stigne da vidi ovo i moze da mi pomogne, molio bih ga da mi napise i da li treba nesto dodatno osim papira koje dobijamo u radnji, Secam se da su nas pre dve godine madjarski carinici slali kod nekog speditera da kopiramo da li racune, da li pasose... Ne secam se vise tacno.

Unapred hvala!

Pozdrav svima!

Iščitala sam celu temu, i ako me je iko u nešto lagano ubedio, to ste vi svi povodom šopinga u Segedinu :)

Nisam nigde našla, a možda sam i previdela, pa imam pitanje. Da li, i u kom tržnom centru u Segedinu ima Accessorize, i da li je povoljniji nego kod nas?

Ispalo je da sutra rano krecem za Madjarsku, pa se nadam da ce neko videti ovu poruku na vreme... Krecem u 6.00 :-(

Elem, pogubio sam se sa procedurom vracanja AFA. Poslednji put kada sam nesto slicno radio, sto je bilo pre dve godine, na madjarskoj granici smo prijavili sta je za refund, pa onda su nas pustili da se peske vratimo da odmah dobijemo nazad novac (na salteru koji je istovremeno menjacnica, prodaja osiguranja itd).

Ovde ljudi pricaju da se u nekim radnjama refund podize u samim radnjama? Da li to vazi za sve radnje koje imaju TaXfree ili samo neke?

Ja planiram da pazarim u IKEA, i u Brandonu autosediste.

Ako neko stigne da vidi ovo i moze da mi pomogne, molio bih ga da mi napise i da li treba nesto dodatno osim papira koje dobijamo u radnji, Secam se da su nas pre dve godine madjarski carinici slali kod nekog speditera da kopiramo da li racune, da li pasose... Ne secam se vise tacno.

Unapred hvala!

do 6.00 ces stici da okrenes 2-3 stranice unazad i da procitas sta sve treba da se uradi za povracaj AFA....od  A do SH....ukratko...

Odaberes proizvod,

kupis,

uzmes papire za povracaj (zelene AFA) ili global Blue

na granici  (madj) ides u levu traku i prijavis se za povracaj

tu ti overe papire i provere kupljenu robu

dodjes kod nas i prijavis robu na carinu (ili ne) i predjes granicu

ako si u zgodno vreme, vratis se odmah u Segedin i uzmes pare (pazis, neke radnje daju tek nakon 5 dana)

ili ako si odabrao global blue, podignes u Bg

na granici  (madj) ides u levu traku i prijavis se za povracaj

tu ti overe papire i provere kupljenu robu

Valjda skroz DESNU traku?

a posle vise od 1000 ponavljanja ne znam sta je levo a sta desno.... gledao sam odavde dok je odande desna,naravno.