Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Pedja, vracao je drugar iz Ghane ovde u Rajfajzen banci...nisam siguran oko ovog na racun ili kesh (meni su dali kesh kada sam "vracao" nesto iz Berlina) - mada verujem da moze kako god, jer ja recimo nemam racun kod njih.

Problem je imao oko kolicina (racun je bio iz Tesca), pa je salterusa cak i izvadila neku tabelu i gledala nesto tipa: koliko moze kog komada hrane, koliko komada tanjira i sl.

Ako bas treba mogu pitati i koliko procenata je dobio nazad ;)

Jedna nedoumica...

Vidim na netu turisticke agencije nude pored par TC i obilazak IKea-e u Segedinu...

Ima li Ikea tamo uopste?

Hvala na odgovoru

Zvao Budimpestu, rekli da nemaju....

Ali gledam po netu neke price, ali ocigledno su dezinformacije.....

A jos jedna agencija i nudi obilazak Ikee u Segedinu :))))

A madjari mogli su bar malo odvojiti te dve radnje, od jedne do druge nema 50km , cccccccc

Zbog ovoga

http://grupovina.rs/deal/soping-izlet-u-Segedinu/

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/u-segedin-u-soping

pa reko ako je neko bio, da proverim samo .....

Auuuu bas si se nacimao .....

Pitam samo, ako je neko bio da pomogne....

Jer kod nas ima neka radnja preko koje mozes da narucujes stvari iz ikee i oni kao donose u SRB, uzimaju mislim 15% od cene koje narucujes, pa sam mislio da nesto tako ima i u segedinu... Mozda neko skladiste, pa da narucim i pokupim samo.....

Ovo je forum za putnike.

Nije mi bio problem da odem na site Ikee i da informaciju prosledim.

Jedino ne shvatam da neko nešto pita na forumu i proveri telefonom, čemu onda pitanje na forumu?

Kome ne veruješ?

Zbog ovoga

http://grupovina.rs/deal/soping-izlet-u-Segedinu/

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/u-segedin-u-soping

pa reko ako je neko bio, da proverim samo .....

Auuuu bas si se nacimao .....

Pitam samo, ako je neko bio da pomogne....

Jer kod nas ima neka radnja preko koje mozes da narucujes stvari iz ikee i oni kao donose u SRB, uzimaju mislim 15% od cene koje narucujes, pa sam mislio da nesto tako ima i u segedinu... Mozda neko skladiste, pa da narucim i pokupim samo.....

Don Hose da se se makar malo potrudio i prelistao makar prvih par stranica ove teme video bi da se na vise mesta govorilo da IKEA-e nema u Segedinu.

Druga stvar je da Pedjalon koji inace zivi u Madjarskoj, 1000 puta nam je svima pomogao oko 1000 razlicitih stvari vezanih za kupovinu u Madjarskoj i svemu oko toga, tako da nije bas lepo da mu se tako obracas a jos je i tebi ostavio link sa radnjama IKEA-e u Madjarskoj.

Najdobronamernije, samo malo potrazi po temi pre nego sto nesto pitas, uglavnom ces naci odgovor, a i ljude koji pokusaju da ti pomognu ceni malo vise, pogotovo clanove sa duzim stazom na forumu.

Svako dobro

Pod 1. ne znam madjarski

pod.2 .  listao sam prve strane ove teme, ali one su iz 2010, 2011, godine. Mozda u srbiji 2 god ne znace puno, ali verujem u razvijenim zemljama puno znace, mogli su da naprave ikeu  u jos pet gradova sirom djerma :)

Niti sam bio bezobrazan, niti pokazao nepostovanje prema doticnom clanu, samo sam postavio konkretno pitanje, posto sam video da na 53 strane pricate o sopingu u madjarskoj.....

Ne znam sto bi bio problem nekom da se raspita na vise strana, barem sam temeljan sto se necega tice, ne bih kao ovcu agencija da me seta, ili da odem sam tamo bez plana sopinga, jer bih isao na jedan dan....

Ja se izvinjavam ako se neko osetio uvredjeno, ili ne postovano, to i nije bila namera, samo sam direktan, jbg :)))) :spot:

Interesovalo me je konkretno zbog ovih agencija koje sam isto zvao, ali se ne javljaju.

Ako imaju kao u NS radnju pa tamo mozes da narucis i da te proizvod ceka, to me je interesovalo.....

Jer bih isao u Arkad i mozda jos negde, razmisljam i onaj elektro autlet :))

Pa ne znam ga ni ja al preko google translate-a sam se snasao da razumem dovoljno da obavim svoju kupovinu kada sam kupovao tv.

Ti si ovo napisao: "Auuuu bas si se nacimao ....."

U krajnju ruku nije fer napisati ovo pedjaloni-ju a ni bilo kome drugom, ko pokusava da ti pomogne ili da neku informaciju.

Na samom ovom forumu imas deo za podelu troskova oko putovanja pa ti preporucujem da tamo postavis temu da bi isao u Segedin, pa lepo nadjete se vas cetvero, podelite gorivo i lepo svima, a i imate vremena i da sve obidjete. Nesto sumnjam da bi preko agencije sve to stigao da obidjes sto si planirao.

Plus ne zaboravi da su to sverc ture, i da cete izgubiti vise sati na granici dok svi sverceri overe papire za povrat AFA-e (pdv-a).

Verovatno da imaju i oni takve radnje gde narucis nesto pa da te ceka, ali i oni se sigurno ugradjuju u cenu, pa je pitanje koliko bi ti se to isplatilo.

Ja za takve radnje ne znam, nisu mi ni trebale.

Mozda je i bolja varijanta za tebe da odes do Budimpeste jer tamo imas dve IKEA-e radnje a za 6 sati lagane voznje se stize.

Sve u svemu ja ne bih isao sa agencijom nikada.

Evo da vam prenesem i svoje iskustvo sa sopingom u Madjarskoj od pre 2 dana. Pazario sam tv u Edigitalu u Keckemetu. Dogovorio sve putem mejla, tv me je cekao u toj radnji, decko koji je radio je pricao engleski, platio sam Visa electron karticom Intesa banke, proslo sve odlicno. Dobio papire za povracaj AFA-e. E, drugi deo price mi je preseo i mislim da mi zbog toga vise nece pasti na pamet da sopingujem u Madjarskoj. Radi se o prelasku granice i cekanju overe papira za povracaj AFA-e. Dosli na granicu u 21h, ispred nas u toj skroz desnoj traci 20ak vozila. Ok, znali smo da nam sledi cekanje, ali, bas da cemo cekati 4 i po sata, to stvarno nisam ocekivao. Znaci da su toliko efikasni da su u stanju da obrade 4-5 papira za povracaj poreza u roku od sat vremena. Katastrofa i sramota! Posle 24 sata puta iz Brazila, gde je sve proslo kako treba, uspesno obavljene kupovine, samo mi je jos ovo trebalo na kraju. A pritom bahatost madjarskih carinika koji su nas tretirali kao stoku prilikom svakog pitanja, to tek ne mogu da opisem. Na srpskoj granici, dva auta ispred nas, prolazi se ocas posla. Tv je bio na zadnjem sedistu i vidljiv, carinik ga je odmah snimio, nismo ni imali nameru da ga krijemo, nadali smo se da ce se mozda smilovati u 2 sata ujutru i pustiti bez placanja carine. Medjutim, cim sam video "prijatnu" spoljasnost carinika, znao sam da od tog nema nista :D Na pokusaj "izgovora" da je to, eto, poklon, da sam usao vec u treci dan putovanja, da su nas mlatitli na granici, samo je jako "ljubazno" odgovorio:" A ste mene to briga!" :potty: Tako da, eto, porez je placen, sve po protokolu, tv je stigao, jos nije testiran, ali nadam se da ce ispuniti ocekivanja, a o svakoj akciji kupovine bilo cega u Madjarskoj cu ubuduce dobro da razmislim da li zaista vredi.

Da li je potrebna vinjeta od Kelebije do Segedina?

Nije potrebna. Ako ideš i obilaznicom oko Segedina, za putničke automobile i motorcikle nije potrebna vinjeta. Potrebna je za kamione i autobuse.

Hvala.

Bio juce, proverio. Mada, niko me nije zaustavljao al i da jeste rekao bih mu da se obrati nekome na forumu.

:music:

Molim vas, da li neko zna za neku od specijalizovanih prodavnica biciklističke odeće i obuće u Segedinu ili okolini?

Hvala!

Imam pitanje vezano za Metro karticu.

Cujem da Srbima (u Budimpesti) ne daju da udju u Metro sa metro karticom, koja se vodi na ime neke druge osobe  (ranije su to dozvoljavali), pa me interesuje kako Vi uspevate da udjete u Metro, imate li neki savet kako da udjem u Metro sa tudjom karticom?

Poz svima  :)

pre svega, da vam kazem da sam nov i mlad (19god) u celoj prici, pa nemoj te me odmah napasiti ako cu vec pisati o necemu sto je receno... jednostavno ne kontam do kraja neke stvari...  ;)

Planiram u cetvrtak da se otisnem na put (motorom) do Segedina, vidim da krecu popusti u Arkadu.

1. iz ranijih postova zakljucio sam da sigurno idem na Djalu. Takodje vidim da rade od 08 do 18h. Da li je tamo moguce overiti papire za AFA-u i do kada (vremenski) se to mora odraditi?

2. citao sam ranije postove i svuda se napominje da u "RADNJI" trazim obrazac za AFA-u. Negde sam cuo da u trznim centrima (Arkadu) vazi slucaj da na info pultu uzmem obrazac pa kada zavrsim kupovinu u VISE radnji (H&M, C&A, Media Markt, itd) overim na pultu. Naravno, sve da predje 52.001 ft.

Da li je to tacno? Da li je neko vec ovo probao?

3. neki koristan savet? 

:D

Dobro dosao mladicu  ;D

1. Nije moguce

2. Nije tacno

3. Puna tema korisnih saveta. Ako te nesto sto nije pominjano interesuje, pitaj.

Pozdrav,

Imam pitanje u vezi plaćanja debitnom platnom karticom u prodavnicama i restoranima u Mađarskoj.

Ukoliko koristim Maestro platnu karticu, na koju je vezan račun u Eurima, po kom kursu će se Euri sa mog računa konvertovati u Forinte?

Znam da su slična pitanja bila postavljana, ali ja nisam uspeo da nađem pravi odgovor.

Da li kurs zavisi od prodavnice do prodavnice, od Mađarske narodne banke ili moje banke? :)

Ukoliko neko zna, može da navede primer, npr. koliko bi mi se eura skinulo da kupim recimo stvar od 10.000 HUF debitnom karticom?

Svaka banka ima svoj dnevni kurs. Na sajtu banke možeš da vidiš taj kurs.

Ako je dinarski račun onda je transakcija dinari-evro-forinta, ako je euro račun onda euro-forinta.

Pozdrav, dobrodosao na forum!

Prvo, ne znam od koje banke ti je kartica, trebalo bi da proveris u banci da li je moguce tu karticu koristiti u inostranstvu. Ako jeste, treba da vidis da li naplacuju neku proviziju za placanje preko POS terminala u inostranstvu.

Nedavno sam koristio Visa electron od Banke Intesa i to bas u Madjarskoj, pa sam bio u nedoumici oko iste stvari. Poslao sam mejl banci i odgovorili su mi da oni ne uzimaju nikakvu proviziju, a da kurs obracunava onaj ko je izdao karticu, u mom slucaju Visa, pa da mogu negde na njihovom sajtu proveriti po kom kursu vrse konverziju iz forinte u evro. Sto se Vise tice, kurs mozes videti na ovom sajtu:

http://www.visacemea.com/rs/exchange_rates.jsp

Uglavnom, kurs je vrlo dobar, negde priblizno srednji, rekao bih, svakako bolji nego da menjas kes u menjacnici. Samo, proveri jos sa svojom bankom detalje sto se tice tvog tipa kartice.

Evo vratio sam se sa puta, i za svagda da  odgonetnem ovu priču.

Svaka banka ima svoj dnevni kurs. Na sajtu banke možeš da vidiš taj kurs.

Ako je dinarski račun onda je transakcija dinari-evro-forinta, ako je euro račun onda euro-forinta.

Vezano za kurs, isto ovako su mi rekli u banci, napisao sam u prethodnom postu da je Maestro debitna kartica vezana za devizni račun.

Ovaj odgovor nije dobar, tj nedovoljan je, jer na odgovor po kom kursu se razmenjuje novac banka je odgovorila da oni ne vrše konverziju EUR -  HUF, takođe mi nisu odgovorili ko to radi.

Pretpostavio sam da je nešto slično kao što je član Dragance rekao, i bio je u pravu. Za Master/Maestro kartice, u ovom slučaju, konverziju je vršio master, po njihovom kursu koji se moze naci na ovom linku: https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.html Dakle, vaša banka nema nikakve veze sa ovim.

Konkretno u mom slučaju, kada platim na pos terminalu sa debitnom karticom, i kada se posle nekoliko dana završe obračuni video sam da je kurs 1 eur - 275 huf, a u menjačnici je u to vreme bio 1 eur - 268 huf.

Pozdrav!

Narode, kad su rasprodaje u Mađarskoj? Znam za onu oko Božića, a ima li koja pre?

22.8. sam bio u Segedinu (i mada sa malim zakasnjanjem), par servisnih info:

Kurs u gradu (gde je i najveci) je bio 275,6. Na ostalim mestima najvise 273.

U dolasku bez vecih zadrzavanja (na oba punkta), kad smo se vracali 4 sata cekanja na Madjarskoj granici zato sto smo cekali overu papira za afu, inace ostali su prolazili bez ikakvog zadrzavanja. Madjari za moj dozivljaj (kao i uvek) hladni i neljubazni, pa smo cak morali da vadimo svaki komad garderobe.

Medjutim, naisao sam na problem i zelim da se posavetujem sa vama u vezi sledece situacije:

U Tesku smo pazarili oko 60 000 f, i dobili papir i racun za overu AFE. Medjutim, na papiru nam (nepismena i zbunjena) sluzbenica u Tesku nije stavila pecat, tako da na granici nisu hteli da mi overe papir, a ja sam tehnicki ostao kratak za bezmalo 30 e, odnosno AFU iz Teska i to samo zbog neke nepismene radnice.

Da li postoji mogucnost da nesto naplatim od toga (mozda u banci u Bg), ili reklamiram (sto cu sigurno i uraditi, ali verovatno bez ikakve vajde) sledeci put kad budem u Tesku?

Da li imate neki predlog ili savet sta mogu uraditi?

Verovatno nista - al ajd da pitam..