Posted February 16, 2010 Pozdrav! Htela bih da otputujem u Rusiju - još uvek ne znam da li bih išla u Moskvu, Sankt Peterburg ili u oba grada. Na internetu ima puno sajtova sa hostelima, ali zanima me da li je neko već bio u nekom od ovih gradova, pa ima neku preporuku vezano za smeštaj? (Tražim neku povoljniju varijantu.) Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2010 Jesi li cula za couchsurfing? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2010 ja sam u piteru bio u hostelu Crazy Duck (sam centar - metro stanica sadovaya ) sa jos jednim drugom i drugaricom i cena je bila oko 13eu po nocenju po osobi u osmokrevetnoj sobi (mada su na kraju rekli da su od osmokrevetnih napravili desetokrevetne a mene je mrzelo da se svadjam pa sam prihvatio) ne znam kojih si godina i kakav ti smestaj treba ali ovaj hostel je vrlo zivahan i uz to sam ja imao odlicnu ekipu u hostelu i uvek se nesto desavalo, a na kraju jedno vece je izaslo u klub nas 20+ zajedno ako hoces neku mirniju varijantu ima jedan hostel na 300 metara od ovog za iste pare ali su sobe ususkanije i manje je bucan. Ne mogu sad da se setim kako se zove ali ako te zanima mogu da probam da nadjem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Hvala na brzim odgovorima! Imam 26 godina, putujem sa drugaricom istih godina, znači nešto između tinejdžera i penzionera. Ok mi je da je živahno, ali ne bi bilo dobro da se uopšte ne može spavati... Ne bih noćila baš u velikim spavaonicama, a videla sam da u hostelima obično imaju dvokrevetne i trokrevetne sobe (naravno skuplje od spavaonica, ali ipak jeftinije od hotela). Važno mi je da sobe budu čiste, sa normalnim toaletom (i da je u nekom normalnom kraju grada). Kakav je motel "Crazy Duck" po pitanju čistoće? Možeš li se raspitati i za ime tog drugog hostela, ako je dobar? Hvala! @kika_vts Ne znam šta je couchsurfing. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Za Piter probaj ovde : http://cityservicespb.ru/ Nisam bio licno, ali je moje kolege svima peporucuju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Couchsurfing je veb sajt koji koristimo gotovo svi sa ovog foruma. www.couchsurfing.com To je sajt na kome mozes da upoznas lokalce koji ce ti pokazati grad iz njihovog ugla, a mozda i ponuditi besplatan smestaj u njihovom domu. Eto recimo u Moskvi mozes da spavas kod ovog Nikodijevica (jeste da je ruzan ali ima lepu devojku) a za Peterburg isto mogu da ti preporucim par dobrih ljudi kod kojih sam ja spavao. Usteda je velika! ;-) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Na prvi pogled, http://cityservicespb.ru/ mi se čini super, pogotovo ako kažeš da to ljudi preporučuju! Čini mi se fino i čisto, bar na slikama. A nije skupo. Što se tiče "couchsurfing", dobra je ideja da imaš nekoga ko će ti pokazati grad (ako imate neku preporuku, pogledaću), mada, što se smeštaja tiče, mislim da bih lepše spavala ako bih platila prenoćište. Još da mi kažete neku preporuku za ishranu... ? Kad ste već dosad bili tako divni i od pomoći. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Neces se bas najesti tamo Kada sam bio uglavnom smo jeli palacinke njihove, koje nisu mnogo skupe, a i prelepe su, recimo secam se da je i sa crvenim kavijarom u piteru bila bas jeftina, ili smo jeli u Mc-u. Jedno jutro su nam u motelu servirali, kacamak sa sirom preliven secerom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Što se tiče "couchsurfing", dobra je ideja da imaš nekoga ko će ti pokazati grad (ako imate neku preporuku, pogledaću), mada, što se smeštaja tiče, mislim da bih lepše spavala ako bih platila prenoćište. Možeš i surferima platiti smještaj...naravno ako se tako dogovoriš mada se time gubi onaj prvotni smisao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 letos kad sam bio u moskvi i st pb uglavnom jeli po restoranima koji imaju ponude "biznis lanc" za oko 150-200rur se moze pojesti lepo salata, supa, glavno jelo i pice i uglavnom daju izbor od par jela - ali to vazi samo preko nedelje i nije bas narocito obimno...ipak je to oko 300-350din tako da koliko para toliko muzike jedan od tih restorana je bio cak i na samom crvenom trgu....takodje smo u moskvi nalazili i neke restorane za 350rur (ili 450rur nisam siguran) gde imas "all you can eat"...... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 Dobro, onda za ishranu ne brinem, vidim da ima sve. Samo bih se vratila na prvo pitanje, pošto sam u međuvremenu dobila savet da je bolje da idem u Moskvu, a ne u Petrograd, s obzirom da idem prvi put i to u sopstvenom aranžmanu, jer mi do Petrograda treba još jedan prevoz, pa bih stigla verovatno oko ponoći... E sad, ja se već zagrejala za onaj hostel u Petrogradu što mi predloži Nikodijević , ali nemam još nijednu preporuku za smeštaj u Moskvi (osim kikinog predloga da boravim kod Nikodijevića ), pa ako ima neko nešto da mi preporuči od moskovskih hostela, ako je neko bio... ?? Hvala puuuuno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2010 "Ne mogu da vam opišem kako Lenjingrad izgleda danas. Ja sam nekad govorio da je Pariz najlepši na svetu, a sad se stidim." rece jednom Miroslav Mika Antic! Pa sad vidi da li je bitno to sto ces stici oko ponoci + ako putujes recimo krajem juna meseca nije bitno da li je ponoc ili podne jer u to vreme u Petrogradu sunce ne zalazi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 "Ne mogu da vam opišem kako Lenjingrad izgleda danas. Ja sam nekad govorio da je Pariz najlepši na svetu, a sad se stidim." rece jednom Miroslav Mika Antic! Pa sad vidi da li je bitno to sto ces stici oko ponoci + ako putujes recimo krajem juna meseca nije bitno da li je ponoc ili podne jer u to vreme u Petrogradu sunce ne zalazi. Slažem se i sa Mikom i sa Kikom! I meni je Petrograd lepši od Pariza. Inače, tamo je sve dosta jeftinije nego u Moskvi, možeš za iste pare ostati duže. Što se tiče hrane, Piter ima i lanac palančikarnica "чайная ложка" u kojem je svakog meseca neki tip palačinki u pola cene. Ako ti te "palačinke meseca" budu po ukusu, možeš da se hraniš njima do mile volje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 Pa ako je tako, onda ste u pravu da je svejedno kada stižem u Petrograd... Nego ja nikad nisam bila ni u Moskvi, mislila sam da su oba grada prelepa. Najradije bih išla i u Moskvu i u Petrograd, samo što je to možda mnogo za prvi put... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 Ako vec dolazis ovamo i imas vremena, glupo je ne iskoristiti priliku. Za Moskvu ti je potrebno oko 5 dana, peterburg mozes da naguras u 3 ( zavisi sta sve zelis da vidis, i koliko para imas na raspolaganju). U svakom slucaju, prevoz ti nije skup oko 15 eura - koje bi verovatno potrosila na hostel - ovako spavas i putujes Sto se tice biznis lunch-eva - definitinvo najbolja verijanta za jelo tokom radih dana. Mozes naci stvarno exoticnu hranu za male pare - predlazem ti indijski biznis luch na poslednjem spratu hotela Sputnjik ( ima odlican pogleda na lomonosov) a obrok kosta oko 250 rub. Takodje probaj i Ketamu u blizini Crvenog Trga ( obrati paznju na vreme , posto se biznis luch sluzi u glavnom od 13 -16 h). Vikendom mozes da juris kasne dorucke - isto negde do 16h mada njih ima redje. Nisi napisala kada planiras put. Mozda mogu da ti pokazem Moskvu, ili da te oderem za smestaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 Sto se tice klope u SPB preporucio bih ti neku vrstu fast food restorana фрикаделки (ima jedan u ulici koja vodi od Nevskog prospekta do crkve Spas na Krvi) i крошка картошка (ima jedna kod zeleznicke stanice Finlandski vokzal) , ima ih svuda po gradu ali su ovo dve kojih se trenutno secam. Frikadelki imaju sve po redu, supa, glavno jelo, dezert i biras sam sta ces i koliko ces jesti, pa od toga zavisi i cena. Kroska kartoska imaju samo krompire u gacama presecene na pola sa prilozima po zelji, prilozi su prilicno energetski jaki . Super stvar! Takodje imas gomilu fast food restorana sto stranih sto ruskih. Probaj da nadjes restorancic sovjetskog tipa gde prodaju krofne i caj u ulici Malenkaja Konusnaja ili Bolsaja konusnaja nisam siguran, u obe se ulazi sa Nevskog prospekta. Super je mesto, onako retro. Neko rece da je za SPB dovoljno 3 dana, ne bih se bas slozio, stekao sam utisak da mi 2 meseca ne bi bilo dovoljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 Neko rece da je za SPB dovoljno 3 dana, ne bih se bas slozio, stekao sam utisak da mi 2 meseca ne bi bilo dovoljno. Slazem se. Ja sam bila 5 dana i imam utisak da nisam videla ni 30% onoga sto SPB ima da pruzi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 Svaka poseta moze da se razvuce na 2 meseca, uvek ce se naci nesto novo - pod uslovom da imas vremena. Za setanje ulicama, *pentranje po krovovima, obilazak zmenitosti je dovoljno cak i 2 dana. Fizicki je sve prilicno blizu tako da sve to brzo ide .Zimi se izbor suzava, posto fontane u Peterhofu ne rade, a i setnja po krovovima nije bezbedna.... Msilim da Peterburgu ulice pruzaju vise nego muzeji. Za vecinu znamenitosti je donoljno sagledati spolja, a tamo je cesto ulaz skup. * U Peterburgu su prilicno popularne shetnje po krovoima zgrada. Potrebno je raspitati se na licu mesta, ili naci na internetu, mapu sa zgradama gde "domofon" ne radi i gde je izlaz na krov otljucan. ..... mislim da jos uvek postoji izlas u Puskinskoj 10 - cela zgrada je pretvorena u neku vrstu galerije - nadam se da izlaz nisu do sada zalkjucali (http://www.p-10.ru/) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2010 E, još uvek ne znamo kad putujemo. Čekaj da prvo vidimo gde ćemo , pa onda da se organizujemo sa poslom i ostalim obavezama. Planirale smo 7 dana, ali sad mi se to čini premalo, ako ćemo oba grada. Mogle bismo avionom Beograd-Moskva, pa tri dana u Moskvi da budemo, pa vozom noću u Petrograd, pa tamo još 2 dana u Petrogradu, pa opet vozom noću povratak, da bismo uhvatili let Moskva-Beograd. Premalo vremena! Moraću da vam tražim instant vodič kroz ove gradove, da znamo kako da ne gubimo vreme za tih par dana, već kako najbolje da ih iskoristimo. Još samo da mi neko da preporuku za dobar hostel u Moskvi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2010 Mesec putovanja - najverovatnije juni. Drugarica hoće da 80% vremena provedemo u Petrogradu, a onda samo na koji dan da svratimo u Rusiju. Jeste juni, jesu bele noći, ali ima li Mosvka ikakvog smisla za dva dana? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2010 Zaista imate malo vremena. Pogledaj ovu temu mozda ce ti pomoci https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=2793.0 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2010 Drugarica hoće da 80% vremena provedemo u Petrogradu, a onda samo na koji dan da svratimo u Rusiju. Ako si mislila na St. Petersburg on je jos uvek u Rusiji tako da nema potrebe da iz njega svracas u Rusiju. Sala mala. Ako ides u junu i hoces vozom do St. petersrurga imaj na umu da tada u Rusiji pocinje kanikuli odnosno studentski raspust. Mnogi studenti iz Moskve se vracaju kuci u svoj grad ukljucujuci i St. Petersburg. Tako da su vozovi obavezno puni i karte su rasprodate unapred. Pa se moze desiti da nema karata bas kad ti treba. Savet je rezervisati kartu unapred ako je moguce. Moskva za dva dana je moguca ako znas unapred sta hoces da vidis i da vidis samo to i nista drugo. Jeee moj 500-ti post .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2010 @milos_lg Hvala puno na linku! Pogledaću ga čim stignem, sugurno ima korisnih saveta, mada se kod nas trajanje putovanja sve više produžava. Stigle smo do 10 dana ukupno, pa kalkulišemo da li da to bude 10 dana sa putovanjem Beograd-Moskva i nazad, ili 10 dana samo u Rusiji (dakle sa aerodromom 12)! @geoplans Da, naravno, znam gde je Petrograd, kad sam rekla Rusija, mislila sam Moskva! A može li se povratna karta za voz Moskva-Petrograd rezervisati preko neta? Ja bih ionako sve organizovala odmah, i povratne avionske karte, i hostele, i sve! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2010 Na sajtu РЖД karte mogu da se rezervisu do 45 dana unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2010 E, pa to je super, rezervisaću i voz i sve ostalo... Najverovatnije putujemo krajem juna. U Moskvi smo gledale po netu hostele, volela bih kad bi ovde bio neko ko je nekada boravio npr. u hostelu "Chocholate"... Ali u svakom slučaju ste mi već puno pomogli, hvala vam puno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites