Posted February 21, 2010 Poslije sedam godina otvorena pruga Mosul-Gazijantep 19.02.2010 MOSUL, Željeznička pruga, koja povezuje sjever Iraka i Tursku ponovo je danas otvorena nakon sedam godina poslije vojne akcije na Irak predvođene SAD. Analitičari navode da Bagdad želi da ojača ekonomske i političke odnose sa susjednim zemljama, uveća investicije za razvoj infrastrukture i ponovo pokrene ekonomiju uništenu višegodišnjim sukobima, neulaganjem i sankcijama. Željeznica, koja je izgrađena početkom 20. vijeka dok je Irak još bio britanska kolonija, obustavila je rad nakon vojne akcije 2003. godine pokrenute za svrgavanje Sadama Huseina i kada je tu zemlju zahvatilo nasilje. “Ponovno otvaranje željezničke veze ojačaće iračko-turske političke i ekonomske veze,” rekao je zamjenik turskog konzula u gradu Mosulu na sjeveru Iraka Ender Saritekin. Voz sa 13 putnika krenuo je na 18-časovni put iz Mosula ka gradu Gazijantepu na jugu Turske. Željeznička služba, koji pokriva razdaljinu od oko 600 kilometara, saobraćaće dva puta sedmično. http://www.capital.ba/poslije-sedam-god ... azijantep/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2010 Iako bih jako zeleo da vidim Irak, mislim da sada nije vreme za to... Nadam se da je otvaranje ovog zeleznickog pravca naznaka kakve-takve normalizacije situacije tamo, te da ce za 5-6 godina moci tamo i da se ode bez straha za zivot. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2010 Baš sam danas kontaktirao jednog CS poznanika iz Erbila (irački Kurdistan) oko ove informacije. Kaže mi da Mosul trenutno uopšte nije siguran grad i da bi ga trebalo zaobići u širokom luku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Vala i u Erbilu se skoro desila neka eksplozija, a govorili su da je to jedini siguran deo Iraka . Za 10 godina će se možda promeniti situacija (ja se iskreno nadam), ali šta vredi kad 80% lepota koje je Irak imao su ameri uništili dok su tražili "teroriste".. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2010 Mislis nikad nepronadjeno nuklearno oruzije... Na youtubu ima gomila snimaka skrnavljenja kulturno nasledja Iraka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2010 Da, naravno, nuklearno oružje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2010 Za Erbil kažu da je siguran grad, baš sam nedavno razogvarala sa momkom koji tamo živi, a kako vidim putnici iz celog sveta su polako počeli da posećuju severni deo, čak su i Sadamove palate širom Iraka postale popularna mesta za venčanja bogatih stranaca Drago mi je da se situacija polako popravlja i nadam se poseti, jednog dana... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2010 Najnovija informacija: Gazijantep - Mosul voz sada ukinut, TRAJNO! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2010 Najnovija informacija: Gazijantep - Mosul voz sada ukinut, TRAJNO! Шта значи ТРАЈНО? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2010 Moj drug je trenutno u Erbilu i za sada kaže da je okej, lep grad, fini prijatni ljudi. On je bez problema ušao preko turske granice (silopi valjda), al ima US pasoš pa mu nije potrebna viza, a mi valjda treba da uzmemo vizu on arrival . Samo ne znam jel neki naš hrabri građanin to pokušao još Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2010 Ne, iverovatno vizu moras da imas unapred. U BG u ambasadi tesko da ce da ti daju vizu osim ako ti poslodavac nije Yugoimport. Ja sam svoju dobio u Moskvi (isao sam u Irak sa nekom ruskom ekipom) u nekom irackom "trgovinskom predstavnistvu", viza je tipa pecat. Nije me kostala nista, izdavanuje pola sata, ne pitaju te nista. E sad kad dodjes tamo i obidjes Bagdad, Samaru, Bakubu, Faludzu i Basru to je druga stvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2010 Najnovija informacija: Gazijantep - Mosul voz sada ukinut, TRAJNO! Na sajtu Turskoh železica stoji da je ukinut na zahtev Iračkih železnica, do daljnjeg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2010 Viza za Iraq treba svima, ja radim u Bagdadu i znam da i amerima, makedoncima, srbima i da ne nabrajam sada sve, treba nam viza koja je u vidu stikera i se lepi u pasos (izgleda kao shengen viza) Drugo Iraq nije jos uvek na listi turistickih destinacija, i nije bezbedna drzava. Ja zivim u vojnom kampu i tu je situacija drugacija i mirnija. Od prosle godine Turkish Airlines je uveo redovne svakodnevne linije na relaciju Istanbul - Bagdad. Prica oko vencanja u palate ovde mi zvuci nestvarna, zato sto su skoro sve Sadamove palate porusene, a to sto je ostalo se nalazi u vojnim kampovima. Postavio sam i jednu foto turu na drugom sajtu ali sad da ne budu da reklamiram druge sajtove ovde necu da ga spomenem. Pozz svima iz suncanog Iraka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2010 Pa gde si Aleks ja i ti smo presli malo i na ovaj forum, valda nece tamo da se ljute : pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2010 Cao Ljubpce Nadam se da necemo da uvredimo nase prijatelje sa drugog foruma, radimo ovo kako bi pomogli prijateljima ovde sa nasim savetima, a i kako bi mi naucili nesto novo Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites