Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

12 minutes ago, nova putnica said:

Mislim da je ovo bas jednostavno resenje i ne kosta nista!

Osim depozita od 500 evra, koje bas nema svako :smile: 

Razumem u potpunosti tvoju situaciju i tebi je to resilo problem. Mene isto zanima da li bi taj problem resila i Intesina Visa electron kartica, obzirom da je koristim 10ak godina i znam da prolazi i kao kreditna, jer to ne zahteva da imas 500 evra ekstra.

Inace, moze da se boravi turisticki u nekim zemljama i do 180 dana. A i zasto bi to osiguranje vazilo samo za turisticka putovanja?

Evo, iskopao sam temu gde pise nesto vise o tome, ne znam da li jos vazi:

Edited by Dragance

Blago onima koji imaju mogucnosti da borave vise od 3 meseca godisnje u inostrantvu. Oni ce se vec snaci.

100 ljudi 100 potreba 100 problema, za moje 11-dnevno korišćenje rent-a cara Sixt mi je naplatio 122€, s tim što što se kod nji ne naplaćuje one way fee (goldcar naplaćuje samo to 120€), istini za volju plaćanje je  kreditnom karticom kao i depozit, koji su vratili za neverovatnih 7 dana posle puta. obično to potraje i do 30 dana. kuriozitet je da su posle uredno plaćene putarine na razduženju, posle nekih 15 dana od povratka skinuli dodatnih 2,65 za putarinu koju nisu mogli očitati pri razduženju.

Draganče, uglavnom u svim uslovima rent a cara insistiraju na KREDITNOIJ kartici i to na ime vozača, osim toga ona mora imati i reljefne cifre koje definišu broj kartice. Tako sam bar ja nailazio u pretragama. Bojim se da je suviše veliki rizik oslanjati na karticu koju opisuješ. Imam i jednu takvu i poznate su mi njene prednosti, ali ipak mislim da ne bi prošla u rent a caru. 

58 minutes ago, du-ki said:

Draganče, uglavnom u svim uslovima rent a cara insistiraju na KREDITNOIJ kartici i to na ime vozača, osim toga ona mora imati i reljefne cifre koje definišu broj kartice. Tako sam bar ja nailazio u pretragama. Bojim se da je suviše veliki rizik oslanjati na karticu koju opisuješ. Imam i jednu takvu i poznate su mi njene prednosti, ali ipak mislim da ne bi prošla u rent a caru. 

Znam da insistiraju na kreditnoj kartici i to bas da je na vozacevo ime, zlopatio sam se i ja sa rentacarom :smile:Ali, za reljefne cifre, to prvi put cujem, zanimljivo, nisam nikad obracao paznju na to.

Nisam mislio da bilo koga teram da pokusava da se osloni samo na Visa Electron od Banke Intese. Pitao sam da mozda neko nema iskustvo sa tim, znacilo bi. Eto, ako mi se ukaze prilika, bas cu probati. Imam i kreditnu karticu pride, pa se ne izlazem riziku :smile:

11 hours ago, du-ki said:

naši uskršnji praznici ove godine, 

pa da, to je ipak off season. Ja nisam uspela za sebe za Jul da nadjem nista ispod 135 eur za 8 dana! A trazila sam mesecima unapred! Naravno full to full, unlimited km.

Edited by nova putnica

Sto se tice naknadnog skidanja dodatnih para za putarine, barem kad je portugal u pitanju, to je izgleda redovna pojava. Kako mi je objasnila devojka koja radi u agenciji koju smo koristili, taj njihov Via Verde sistem cesto iz nekog razloga ne prikaze neki prolazak u sistemu, nekad cak i po 2, 3 nedelje, iako bi po pravilu svaki prolazak da se prikaze najkasnije za 48 sati. Zbog toga i oni naknadno skidaju sa kartica, kad njima naplate.

Шта препоручујете да може да се ради од слетања у Порто у 00:10 рано 18. јула па до уласка у  хостел око 15:00? Идеално би било да ради неки ресторан где могу појести чувену франсезињу? :smile: 
Пошто ћемо ортак и ја бити само тај дан у Порту (а после наново још један), шта бих могао да обиђем на брзину? 
Да ли постоји неко место где можемо да оставимо кофер (чекам потврдан мејл од хостела да нам раније дозволе)?
Јесте мало чудна ситуација, али боље остати будан и блејати улицама Порта него спавати на аеродрому.

On 6/22/2016 at 8:41 AM, nova putnica said:

pa da, to je ipak off season. Ja nisam uspela za sebe za Jul da nadjem nista ispod 135 eur za 8 dana! A trazila sam mesecima unapred! Naravno full to full, unlimited km.

A kako si putovala do Portugala i koliko je kostalo?

Ja sam bookirala mnogo ranije (Novembar/Dec 2015 za Jul 2016). Beograd - Barcelona 50 eur, bili tamo 3 dana. Barcelona - Porto, 23 eur, 2 dana u Portu, vozom do Lisabona 11 eur, 6 dana u Lisabonu. U Lisabonu uzeli auto, spustili se na Jug. Poslednji dan, vratili auto u Lisabonu na aerodromu, seli na avion / Lisabon - Budimpesta 55 eur. Posto smo sleteli kasno u Budimpestu, vratili se kombijem. To je to. Ceo put je trajao 17 dana.

Zdravo svima,

Treba mi preporuka za ok i jeftin smešaj u Lisabonu na mesec dana (od sredine septembra do sredine oktobra) ili barem savet gde mogu da ga potražim (flat-share varijante ili tako nešto)? 

Za tih mesec planiram da posetim Porto i gradove u Andaluziji, sve sugestije, šta videti, kako stići iz Lisabona do Sevilje npr su više nego dobro došli.

Vratih se juce iz Portugala pa da podelim svoje vidjenje te zemlje i iskustva koja sam imao. Do Lisabona sam dosao preko Madrida autobusom kompanije Alsa, voznja je trajala nekih sest i po sati. Karta u jednom pravcu je 23 evra, autobusi udobni, klimatizovani, sa wifi konekcijom. Jedina mana je sto se koriscenje toaleta naplacuje 1 evro. Autobus je vozio na relaciji Madrid, Avenida de America do Lisabon, Oriente stanica.

Sto se tice samog Lisabona, grad me je potpuno odusevio. Ima mediteranski smek, bez nametljivosti metropole, sa dusom juznjaka.. Bio sam smesten u hostelu Hans Brinker, gde sam nocenje sa doruckom u visekrevetnoj sobi placao 8 evra. Hostel se nalazi kod metro stanice Picoas tako da se prilicno jednostavno moze doci do samog centra ili pesaka za 20-ak minuta se spustiti kroz Avenida Liberdade. Alfama je ostavila najjaci utisak na mene kao i Bairo Alto u nocnim satima. Jedino gde sam ''bacio'' novac je obilazak botanicke baste s obzirom da se ne odrzava i da je sve manje vise u raspadnom stanju. Ulaz je kostao simbolicnih 2 evra mada niko nije proveravao ulaznice te se moglo uci i da se ne plati. Belem fenomenalan. Preporucujem obilaske skoro svih vidikovaca pocev od Alcantare do Senora do Monte, Sol... Moj je savet da ne bacate uzaludno 6 evra za lift jer ne vredi tog novca a ni pogled nije nesto spektakularan. Cene su manje vise slicne kao u Bg-u sa nekim stavkama koje su za nijansu skuplje. npr. espreso sa mlekom 1.2 evra,, voda 0.5 l 1 evro na ulici (u supermarketu oko 15 centi), pivo u kaficima pola litra 2-2.5 evra, pastis de Belem 1.05 evra, voznja metroom 1.4 evra medjutim u slucaju da koristite sistem zapping onda voznju placate 1.25 evra, rucak u restoranu u Alfami (riba-bakalar, salata, hleb, masline i kafa) 10 evra, cedjeni sokovi 1.7 -2 evra... Ukoliko ste nocna ptica i volite nocni provod morate posetiti Bairo Alto jer tamo zabava pocinje i zavrsava se, doduse uz izlazak sunca. 

Izlet sam napravio do Cascaisa i Cabo do Roca. Sa metro stanice Cais do Sodre polaze vozovi do Cascaisa na svakih dvadesetak minuta i karta u jednom pravcu kosta 2.20 evra. Od Cascaisa do Cabo do Roca imate bus 403 koji uz nesto skuplju cenu karte 3.2 evra po pravcu vas vozi direktno do Cabo-a. Pocetna stanica u Cascaisu je odmah prekoputa zeleznicke stanice na parkingu ispod trznog centra.

Cascais mi se jako dopao iako je voda bila ledena. Dva puta sam usao u okean, jednom ambiciozno zaronio i pretvorio se u santu leda.

Cabo do Roca je najzapdanija tacka kontinentalnog dela Evrope, sa liticom visine oko 150 metara o koju udaraju talasi Atlantskog okeana. Zaista vredi videti, uz napomenu da se duze od pola sata-45 minuta nemojte zadrzavati jer izuzev svetionika i litice nema jos neceg da se vidi. 

Dve noci sam proveo i u Portu do koga sam leteo iz Lisabona Ryanom za devet evra, a sam let traje 30 minuta. Postoji opcija i busom koja kosta oko 20-ak evra a put traje nekih 3 sata. U Portu sam bio smesten u Wine hostelu gde sam nocenje platio 14 evra. Hostel fenomenalan sa malom napomenom-nema klime u sobi i postaje problematicno za spavanje ukoliko dobijete sobu okrenutu ka parku jer se sa te strane nalazi restorani koji rade do kasno u noc pa je buka ponekad bila skoro nepodnosljiva.

Porto mi se jako dopao, zbog svoje autenticnosti, misticnosti i jedinstvene atmosfere. Od devojke koja radi u hostelu sam saznao da postoji rivalitet izmedju Lisabona i Porta imajuci u vidu izreku koja kaze ''Braga se moli, Koimbra studira, Porto radi a Lisabon uzima novac.'' U svakom slucaju, turizam u Portu i celom Portugalu dozivljava procvat poslednjih sedam do deset godina sa jakom pristupacnim cenama i za nas balkanski dzep.

Ovde sam naveo samo neke od impresija tako da se ne ustrucavajte da pitate sve sto vas zanima, dok su mi informacije sveze. :smile:

Edited by AleksaSRB

Pozdrav svima,

Od 22gog sam u Lisbonu nekih 10-15 ili mozda vise dana, Let iz Ajndhovena sa fleksibilnoscu za let nazad. Hotel koji sam bukirao za 9 noci je: https://goo.gl/Rt6I6F i kako sam prvi put u Lisabonu, interesuje me najprakticnije ili logicnije kako da se transferujem do plaza (rano ujutru do veceri budem u toj zoni za kupanje) od lokacije na kojoj mi je hotel.

Takodje cenis li da je izvodljivo za dan (dakle ujutru tamo nazad uvece) skoknuti do Brisela ili Antwerp-a i ako da koji je najlogicniji/najpovoljnji vid transfera ?

On 7/27/2016 at 10:29 PM, nova putnica said:

Ja sam bookirala mnogo ranije (Novembar/Dec 2015 za Jul 2016). Beograd - Barcelona 50 eur, bili tamo 3 dana. Barcelona - Porto, 23 eur, 2 dana u Portu, vozom do Lisabona 11 eur, 6 dana u Lisabonu. U Lisabonu uzeli auto, spustili se na Jug. Poslednji dan, vratili auto u Lisabonu na aerodromu, seli na avion / Lisabon - Budimpesta 55 eur. Posto smo sleteli kasno u Budimpestu, vratili se kombijem. To je to. Ceo put je trajao 17 dana.

Nova putnice koliko si platila renta car?

Ja idem krajem septembra u Portugal, iz Beograda idemo za Barsu pa iz Barse Porto pa Lisabon pa Rim pa nazad. U Portugalu smo 9 dana, još uvek razmišljam kako da ih najbolje iskoristim. Idemo sa bebom od godinu ipo takoda moram da budem i praktična :smile:

Pozdrav priganice,

do plaza najlakse mozes stici vozom Lisboa-Cascais. Odes metroom do zadnje stanice zelene linije Cais do Sodre i tu ti je odmah i pocetna stanica vozova koji idu na svakih 15min. Samo vodi racuna ako npr. hoces da odes u odredjeno mesto, da li taj voz staje u tom mestu (u zavisnosti da li je brzi ili sporiji)-imas tacan spisak stanica kroz koje prolazi odredjeni voz na ekranu pre ulaza na peron. Mozes koristiti viva viagem karticu (istu onu koju koristis za metro) samo ne mozes imati dve vrste karti na njoj. Ako vec imas metro kartu na njoj, prvo je potrosi pa uplati kartu za voz na istu karticu, ili najlaksa varijanta je da imas dve kartice-jednu da dopunjujes metro kartama, a jednu voznim. Mozes da posetis Carcavelos, Parede, Estoril ili Cascais-svuda imas plaze, ali voda je prilicno hladna. Karte ti nisu skupe, oko 2e otprilike. Provedes celi dan na plazi, prozujis po mestu koje si izabrao za taj dan i uvece si za pola sata u Lisabonu.

Ako hoces da odes na plaze malko juznije od Lisabona, pogledaj varijante za Setubal ili Sesimbru. Oba mesta su oko sat  vremena juzno od Lisabona i voda je za nijansu toplija :wink: Mozes doci do njih vozom ili busom. Mislim da vecina polazi sa stanice Sete Rios (sidjes na metro stanici Jardim Zoologico, plava linija, smer Amadora Este) izadjes i odmah pored ti je autobuska/zeleznica stanica. Red voznje mozes naci na netu. Ako se odlucis za Setubal, mozes odatle ferijem posetiti i Troia. Takodje i  Arrabida - mada mislim da do nje jedino mozes stici kolima.

Nadam se da ces se sjajno provesti u Lisabonu :biggrin: Ako ti treba jos neka informacija, pisi slobodno 

On ‎18‎.‎08‎.‎2016 at 3:29 PM, suzanau said:

Nova putnice koliko si platila renta car?

Cao, kasnim malo sa odgovorom....:) Nas je rent-a-car izasao cca 146 eur za 8 dana, ali zato sto smo insistirali na punom rezervoaru, i morali da biramo agenciju koja prihvala American Express kreditnu karticu (ne primaju svi), period Jul 2016. Bez toga, mogli smo da prodjemo oko 15-20 eur jeftinije.

I da, nama je auto trebao za put na Jug, to je bila poenta. Za sam Lisabon i okolinu ti nije potreban.

@Bella_Swan nisam ni video tvoj post ali hvala ti...

Manje vise sam odradio istu stvar uz asistenciju lokalaca, i bilo vrlo zanimljivo, surfovanje je proslo odlicno tako da sledece godine definitivno jurim neku destinaciju sa ozbiljnom infrastrukturom za surf :biggrin:

On 8/13/2016 at 3:10 PM, AleksaSRB said:

Vratih se juce iz Portugala pa da podelim svoje vidjenje te zemlje i iskustva koja sam imao.

Kako si isao od Lisabona do Porta i cena? Hvala

Edited by Duya
Skraćen quote

Da li je ista cena za Okeanarijum ako se kupi na licu mesta i preko neta...???

Mi smo proveli deset divnih dana u Portugalu, predivna i zemlja i ljudi, pravi raj. Kupanje u oktobru!

Sledeći put bih posetila Portugal sredinom septembra, verovatno bi voda bila dovoljno topla za kupanje a ne bi bilo paklenih vrućina. 

Ljudi. Idite. U. Porto! :biggrin: Toliko!

Grad koji će vas na više mesta, navrata i načina iznediti i oduševiti! Sad kad već ide  Ryanair iz Niša iskombinirajte oreko Berlina i/iliBergama do Porta.

Dakle - idite u Porto!!!

Edited by MarkoToro

Zdravo ljudi :smile: 

Ne znam kako ranije nisam saznala za ovaj forum, ali dobro, nikad nije kasno.

Planiram mesec u Portugalu. Za sada su u planu Porto i Alveiro (maj i početak juna). 

Tavira me vuče najviše od svega. Ne mogu da se odlepim od tog mesta, a cene smeštaja su...pomalo zastrašujuće ako se uzme u obzir moj budžet :sad: 

Da li neko ima neki predlog? Planirala sam da budem tamo od 10.06. do 25.06. Ako se toga odreknem...pa, tugica :sad:

Ima li nešto slično Taviri? Sve što mi treba je neko fino ušuškano mestašce i lepa plaža :smile: 

Prečešljala sam preporuke na forumu i definitivno bih izbegavala ove Portugalske Budve prenatrpane apartmanima i besnim turistima.

Ukoliko neko planira odlazak u Portugal uskoro već je neko pominjao ali nije na odmet ponoviti: Ryianair, Nis- Milano- Porto je najjeftinija opcija trenutno (koliko ja znam). Povratna karta za dve osoba 183 €.

Hvala unapred :smile: