Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

A29 se sada placa... tako da ti je isto da li ces na A1 ili A29.. sad mu A1 dodje jos i malo jeftiniji jer je stariji...

sto se tice relacije porto-aveiro postoji neki N kroz neka sela, al mi ga nikad nismo koristili (ne znam zasto, jer inace volim da ustedim na putarinama).

najbolje je da na www.viamichelin.com ukucas polaznu i dolaznu tacku i kliknes na "economical", onda ti on pokaze opciju bez putarina...

Ukucao...valjda su azurni. Vidim da po njima postoje deonice i na A1 gde se ne placa...

Koji prevoz je najjeftiniji od Lisabona do Porta i sa koje stanice(mislim na jednodnevni izlet)?

Ako ides regularnim javnim prevozom onda Bus ili Voz.

Bus te izadje mislim 17,50€ i putujes  3h30m.

2.klasa voza  "intercidades" kosta 20€ i ide oko 3h.

Ako imas neke studentske ili bilo kakve kartice mozes da izvuces i neki popust.

Sajt zeleznica je  www.cp.pt 

Za malo vise novca mozda mozete da priustite i voznju alfa Pendularom...ipak je ugodjaj.

Busevi krecu sa Oriente stanice a vozovi takodje...ili sa Entrecamposa..

Ovde ima sjajnih saveta! :)

Elem, moja dugogodisnja zelja da posetim Portugal ce se ovog leta mozda i ostvariti (makar se nadam). Za prvo putovanje, pored Lisabona i okoline, volela bih malo na more...vec godinama idem na putovanja koja iskljucuju malo izlezavanja na plazi, uzelela sam se!

ali gde na more? Ono sto sam ukapirala, West Coast nono, jer je mnooogo hladno. A sta sa jugom? Kolika je temp vode recimo krajem avgusta, i u prvoj nedelji septembra? Da li je podnosljivo?:)

Takodje, volela bih da izbegnem Albufeiru, mnogo je turisticka koliko mi se cini. Ne bi mi uopste smetalo da jedno 5 dana provedem u nekom random seocetu ili gradicu, sa finom plazom i prirodom. Sta preporucujete?:)

Dakle kupanje u okeanu

termin 20-27.maj, Portugal.

Usao u vodu u sledecim mestima:

Albufeira, tacnije Sao Rafael, gde nam je bio hotel. Plaza je bila toliko shashava da nisam mogao da odolim...ono, malecka u uvali, opkoljena shupljim stenama...Voda ladnjikava ali ne specijalno ledena. Mogao sam da uzivam u brckanju oko 10min kada mi je postalo hladno. Mozda i zbog toga sto sam bio sam u vodi pa bilo dosadno...da je neko usao pa da se bacamo za loptom ili sl....moglo bi da se podnese..

Plaza Sagres...silazimo autom kad ono u vodi stotine ljudi...ja sav happy....parkiramo se, stizemo na plazu kad ono, skoro sve surferi....neki sa komplet odelima a neki sa kratkim kombinezonom. Kad sam vec jeo one stvari, daj da udjem...i....anestezija. Trnu noge. Naravno, srpski inat...da se ne blamiram, sta ce selo da kaze....bucnem se ceo, kiseli osmeh...dve, tri fotke i ...Bezanijska kosa....

Salema...prelepa plaza sa zlatnim ultra sitnim peskom....vidim neke britanke se brckaju u plicaku. Dovoljan razlog da i ja udjem u vodu. Podnosljivo. Hladno ali podnosljivo. Bio sam takodje 10tak minuta u dubini i jos toliko u plicaku gde je 3-4 stepena toplije.

Cascais...ledeno. Ne ulaziti bez preeke potrebe. iskocio jednom iz pedaline....i vise nisam...Voda mnogo manje slana nego na jugu, dal zbog reke Tejo dal tako treba, uglavnom...tako je.

Faro. najtoplije, Bio sam 3 puta po 15min. Voda kao u Grckoj kad je kao hladnija. Za sve sto am doziveo do tog kupanja...ovo je termalna banja.

Generalno, sve plaze su prelepe. Ukoliko volite male, zavucene, medju stenama...onda su plaze izmedju vecih mesta idealne. Npr izmedju albufeire i lagosa ih je na desetine. Skoro sve imaju neke kozje stazice za pistup. U samim mestima su plaze vece i otvorene ka okeanu. Moja preporuka su plaza u Salemi, Lagosu i Portimau od tih velikih. Male, privatne, samo za vas...daleko bolji izbor.

Eto, sa obzirom da je u pitanju bio kraj maja...nije lose. Da napomenem....skoro svaki hotel ima bazen...tako da ko je zimogrozljiv, ima alternativu.

Sve u svemu....najvisa ocena do sada za ovu destinaciju...9 od 10 za Portugal.

U to ime...u septembru repriza. Termin 15-22.09. idealna cena Milano-Faro-Milano...povratna za dvoje oko 50evrica sa torbom.

Uz dodatak da smo se komotno kupali krajem septembra u Albufeiri i Taviri

na jugu moze kupanje. nije bas wow, ali navikne se covek :) zapadna obala je isto lepa, ali mnooogoo hladnija.

meni se lagos bas svidja, ali to ti je vec gradic.. a sto se sela tice, gde god da odes super je..

evo malo o taviri ;)

http://emanuela-pendjer-mendes.blogspot.com/2009/04/u-kuci-gospoe-pilar.html

Divno :)

Joj...jos uvek je predaleko moj odlazak u Portugal, a ja vec mislim da cu mu se vracati iznova i iznova :D

Mene zanima kako naći najjeftiniji smeštaj? Moteli, Hosteli, Privatni smeštaji...Idemo u mesto Santa Maria da Feira - Argoncilhe, oko 25 km od Porta. Ima nas troje, zbudžili bi se u jednu sobu i podelili troškove. Trebalo bi nam oko 8 noćenja. 200 i kusur eura po osobi u za hotelski smeštaj nam je previše...

http://www.booking.com/hotel/pt/as-sao-joao-da-madeira.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=fe096a5eae20b4f8635a4f8119d1c2de;dcid=1;checkin=2012-07-27;checkout=2012-08-04

mi smo ovde zimus prespavali. Hotel je ok i u ovaj dvokrevetni suite moze da se nabudzi troje ali preporucujem da trazite dodatni krevet. Ovo bi vas izaslo oko 120e po osobi 8 nocenja sa doruckom. Ne verujem da bi u ovim krajevima iskopali nesto za ispod 15e po osobi ali mozda Golosina moze da vam pomogne...ovo je njena teritorija.

Inace....ovo selo je oko 5km od vaseg sela a verujem da transfer moze lagano stopom da se odradi...

sto se tice cene, dobra je ta opcija sa são joão da madeira, to je oko 8km od santa maria da feira... ali ako koliko se secam vi idete na neki festival i ako planirate nesto kasno da se vracate, tih 8 km koliko je razdaljina, moze da izgleda kao 80... zale mi se ljudi da stop bas ne funkcionise preterano dobro u PT mada nikad nisam pokusala...

ako idete pre juna mozda vam je dobra opcija da nadjete onaj rent a car sto ima za 7 evra dnevno van sezone, pa da ne mislite.. mada, ako je to neki veci festival (koji je uopste festival u pitanju?) onda mozda imaju i neke prevoze organizovane, npr do porta, itd... u portu biste vec mogli naci povoljniji smestaj.

koliko vidim, u santa mariji bas nema nekog izbora, buduci da je to bas malecki grad/selo...  a inace imaju fenomenalnu tvrdjavu i letnji srednjevekovni festival koji je super  :king:... negde u avgustu.

Trazene su avio karte za 27.07.-04.08. tako da je mozda to taj festival na koji ti mislis.

Ukoliko je neki ultra popularan u PT mozda ima i transfer iz Porta posto vidim da nije daleko.

iznenadilo bi me da je taj, jer mislim da nije bas internacionalno poznat.. sad vidim da i datumi ove god nisu bas tad. u svakom slucaju, dobar je predlog za nekog ko se tad negde nadje u portu ili u blizini:

http://www.viagemmedieval.com/

Nije to to :P Planiramo da provedemo 10-ak dana u Argoncilhe-u, gde cemo se naci sa drugarima iz Meksika koji su u to vreme na folklornom festivalu u Argoncilhe-u, a tek onda krecemo na nas festival u Idanha-A-Nova (Boom Festival), dakle pravimo spojku...Do tog naseg festivala prevoz nije problem, mozemo vozom iz Porta do Castelo Branco-a, a mozda bude i direktan bus sa aerodroma...Treba nam sto jeftinija opcija, cisto da imamo gde da prespavamo, neki privatan smestaj ili hostel, mada ako nema druge opcije, taj hotel ne deluje lose, koliko sam shvatio 240 e za dvoje + 8e dnevno za treceg?

P.s. Pretpostavljam da hoteli ne dozvoljavaju iznajmljivanje dvokrevetne sobe za troje, tj. da nije moguce "svercovanje" jednog?

Evo sad gledam, kaze google maps da ima 20-ak km do Sao Joao Da Madeira-e...

Pozdrav!

Negde u septembru idem u Portugaliju na petnaest dana (ludilo!  ::crazy:), pa htedoh ljudi da vas pitam šta bi valjalo obići itd.? Lisabon će mi biti polazna tačka, tj. tamo mi je baza. Nameravam svakako da obiđem Porto i Faro, ali vidim da su im vozne karte morbidno skupe. Povratna do Porta 60 evra, do Fara 50 ili tako nešto. Malo mi je to mnogo (ili nije?  :?). Imate li neki predlog kako da dođem do tih gradova za manje pare ili tražim leba preko pogače?

Ej čoveče, super ti je putopis!  clap.gif' alt=':clap:'>

Nego, je li ti to meni preporučuješ da se poslužim rent a car-om?  123

pa zavisi za sta.Po Lisabonu i okolini ti ne treba.

Ali ako idete posle "dole na more" i  ima vas u mnozini onda ima smisla.

Em ces povoljno i jednostavnije stici, em ces dole da zujis itd.

Ne Singapurcanac, bas jeste Portugalija. To je srpski pravopis, ne Portugal.

Inace Blagoje, ako budes prolazio za Porto preko Koimbre svrati u Sangalhos, nekih 25 km na putu za Porto, ali ne auto-putem(pogledaj na guglu)Tu se nalazi izvanredan, neobican i odlican "Alianca Underground" muzej.To je ujedno i velika vinarija.Za detalje pogledaj na netu. Inace, i dzabe je , a ima i vodic na engleskom, a dobijes na kraju i da pijes.Muzej je stvarno neobican i zesce vredan posete.Muzej je relativno nov, nije u vodicima i gotovo niko i ne zna za njega(ustvari sada da,proculo se), a ne bi ni mi da nam nije rekla neka riba u Koimbri. www.alianca.pt

Obavezno Sintru da obidjes, palate su prelepe, a ni centar nije los (imas voz iz Lisabona). Lep je i Cabo da Roca (najzapadnija tacka Evrope) kad je lepo vreme. Ja kad sam bio, i iako je u Sintri bilo 100 stepeni i suncanu, smrz'o sam se tamo, i velika je magla bila. Ali i pored svega toga, super je i tamo bilo. Belem i belemska kula pod obavezno, i kolacice da probas. Ako planiras da se kupas, idi do Cascaisa, mnogo je toplija voda. Preporucujem i Porto da posetis, neces se pokajati. Vinski podrumi Porta su poznati, a i vino Porto je odlicno. U podrumima uglavnom imas besplatnu degustaciju, a i cene su povoljne.