Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

mojnak-thumb.jpgMojnak, gradić u Uzbekistanu, nalazi se na obali nekadašnjeg Aralskog jezera (poznatog i kao "Aralsko more"), koje je nekada bilo četvrto po veličini jezero u svetu. Zbog projekata za navodnjavanje u Sovjetskom savezu, ovo jezero izgubilo je preko 90% vode, a mnogobrojni gradovi na obali našli su se u srcu pustinje...

Autor: Konstantin Novaković

Pročitajte ceo tekst

Postapokaliptično mesto. Bilo bi zanimljivo zapravo prepešačiti jezero.

Mene najviše interesuje ono bivše ostrvo. Ima tamo neko naselje, koje trenutno izgleda kao napuštena kolonija na Marsu. A najfantastičnije je što na ulazu piše "Dobro došli" na finoj, potpuno zarđaloj kapiji.

Odlične fotke!

Super su fotke. Mogao si da sacuvas koju za "pogađajte gde je ovo" temu.

Aral izgleda stvarno tužno.

Mene najviše interesuje ono bivše ostrvo. Ima tamo neko naselje, koje trenutno izgleda kao napuštena kolonija na Marsu. A najfantastičnije je što na ulazu piše "Dobro došli" na finoj, potpuno zarđaloj kapiji.

To mesto se zove otprilike Kantobek, ako mislimo na isto :). Rusi su tamo testirali biolosko oruzje i sad je koliko znam dosta kontaminirano podrucje. U svakom slucaju, nosi neku egzotiku kao i ostatak nekadasnjeg jezera...

.

Mogao si da sacuvas koju za "pogađajte gde je ovo" temu.

Bilo je vec u toj temi, propisno me je namucio :)

P.S. odlicne fotografije...

Где оно има сцена са бродом у пустињи, "Блиски сусрет треће врсте"? :) Надреалнооо :)

Феноменалне слике...

To mesto se zove otprilike Kantobek, ako mislimo na isto :). Rusi su tamo testirali biolosko oruzje i sad je koliko znam dosta kontaminirano podrucje. U svakom slucaju, nosi neku egzotiku kao i ostatak nekadasnjeg jezera...

Valjda mislite na Остров Возрождения? Tamo je bila fabrika biološkog oružja. Bila je čak i neka emisija o tom ostrvu pre par godiina na TV-u...

Definitivno treba otici Tamo!!!

• 2 years later...

Pitanje za autora, kako se najlakse stize do Mojnaka, koje prevozno sredstvo koji gradovi kao veze? Fotke su vrh! Jako tuzno i zalosno, veliki sam ljubitelj jezera i ovakvi prizori mi teraju suze na oci!

Biću slobodan da ti prosledim odgovor koji je meni poslao Kostan preko private pred moje putovanje u Uzbekistan. Iskoristio bih i priliku da mu se ovde javno zahvalim na korisnim savetima u vezi ovog putovanja. Još bih rekao da u pretposlednjem izdanju LP Central Asia, napominju da je vrlo teško pronaći te brodove bez pomoći lokalaca iz Mojnaka. To nije tačno pošto je Kostanovo uputstvo više nego precizno tako da sam te brodove pronašao bez problema.

Kostanov odgovor.

Nije neki problem otici do Monjaka, ali sa druge strane mesto je poprilicnmo udaljeno od civilizacije i nalazi se u sred nicega. Ja sam nakon obilaska Hive otisao prvo do Nukusa pa zatim do Mojnaka. Pretopstavljam da ima taksija, ali taksisti u Uzbekistanu su bagra nevidjena i vrlo je verovatno da ce ti kao turisti naplatiti vise. Inace, kada sam ja bio jedini nacin da se putuje od Buhare prema zapadu bio je taksijima tako da imam poprilicno iskustva. Uglavnom, od Nukusa do Mojnaka jednom dnevno ide autobus - oko 15, 15h recimo ai vraca se sledeceg dana rano ujutru. Cena je smesna ali put dosta traje. Mojnak pamtim kao super zanimljivo mesto ali jako depresivno. Uglavnom, bio sam tako svega jedan dan ali ti vise od toga i ne treba. Mozes na gmaps ili gearth videti kako izgleda gradic, koncentrisam je oko jedne ulice. Bivsa luka se nalazi na kraju grada sa desne strane i tu je spomenik Aralskom moru i svi ti brodici. Verovatno ih ima jos razasutih negde po pustinji ali meni je i ovo bilo dovoljno. Postoji samo jedan hotel, nema tekuce vode tako da sve radis sa punjenim koficama. Uglavnom, ne savetujem ti da ides sa turama, mislim da se ne isplati.

To bi bilo to, a ja bih još dodao da može da se dođe i iz Kungrada. Taj bus prolazi i kroz ovaj grad. Ja sam išao taksijem iz Kungrada za Mojnak, pošto nas je bilo troje, tako da smo podelili troškove i bilo je nešto jeftino. I na kraju kada od tih brodova ispod spomenika produžiš desno nekadašnjim dnom Aralskog mora posle par stotina metara dolazi se do još dva nasukana broda, koji su dosta veći od ovih kod spomenika.