Jeftine avio karte

4,728 posts in this topic

31 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Iskreno da ti kazem ne znam sta sam sve juce procitao a ne osmog januara. 
Znam da sam pogledao prije nego sto sam napisao ovde i da je bilo tih karata.

A da li si to gledao/proverio na sajtu airserbia i zaista video da su karte po ~3.000 din po pravcu ili si pretrazivao, gledao preko nekog pretrazivaca tipa kayak i video cenu od 57eur? Mozda se bar toga secas... 

Preko kayaka se nude i sad za te pare, cak i prodavac booking ih prodaje, ali kad sam probala da kupim obavestili su me da ih po toj ceni vise nema i vratili novac odmah. 

Just now, sandrolina said:

A da li si to gledao/proverio na sajtu airserbia i zaista video da su karte po ~3.000 din po pravcu ili si pretrazivao, gledao preko nekog pretrazivaca tipa kayak i video cenu od 57eur? Mozda se bar toga secas... 

Preko kayaka se nude i sad za te pare, cak i prodavac booking ih prodaje, ali kad sam probala da kupim obavestili su me da ih po toj ceni vise nema i vratili novac odmah. 

AS direktno.
Sasvim je moguce da je to bilo u nekom bas kratkom vremenskom periodu i sa tipa 4 karte, cisto da bi mogli da kazu da zaista postoje karte *OD 57 EUR posto se sad svi bave takvim gadostima.

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

AS direktno.
Sasvim je moguce da je to bilo u nekom bas kratkom vremenskom periodu i sa tipa 4 karte, cisto da bi mogli da kazu da zaista postoje karte *OD 57 EUR posto se sad svi bave takvim gadostima.

Sad razumem. 

Samo jos jedno podpitanje - da li si slucajno proveravao sajt AS i bas te letove, i bas nabasao na tih (verovatno) nekoliko jeftinih karata, ili si negde procitao, cuo da ce ih biti pa si 'bacio pogled', sto bi se reklo? 

I ja pretrazujem cesto ali ne na njihovom sajtu, pa ako i to mora da ubacim i tu aktivnost u dnevni plan, nije iskljuceno da se dokopam karata po tako lepoj ceni 😅 

Hvala ti jos jednom na deranziranju, bas me zanima kako stvari funkcionisu sa airserbia. 

3 hours ago, sandrolina said:

Sad razumem. 

Samo jos jedno podpitanje - da li si slucajno proveravao sajt AS i bas te letove, i bas nabasao na tih (verovatno) nekoliko jeftinih karata, ili si negde procitao, cuo da ce ih biti pa si 'bacio pogled', sto bi se reklo? 

I ja pretrazujem cesto ali ne na njihovom sajtu, pa ako i to mora da ubacim i tu aktivnost u dnevni plan, nije iskljuceno da se dokopam karata po tako lepoj ceni 😅 

Hvala ti jos jednom na deranziranju, bas me zanima kako stvari funkcionisu sa airserbia. 

Procitao negdje slucajno, vidio da stvarno postoje i okacio ovde. Obicno oni sami objave ili izadje na nekom od sajtova sa jeftinim kartama

33 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Procitao negdje slucajno, vidio da stvarno postoje i okacio ovde. Obicno oni sami objave ili izadje na nekom od sajtova sa jeftinim kartama

Hvala ti najlepse na informacijama, sad mi je sve jasno 🤗 hvala! 

Vidim da Saudia cesto ima neke jeftine karte iz Evrope za Aziju.
Da li je neko putovao s njima, kakav je aerodrom u Dzedi?

On 4/29/2024 at 5:28 PM, ThirstyTraveler said:

Vidim da Saudia cesto ima neke jeftine karte iz Evrope za Aziju.
Da li je neko putovao s njima, kakav je aerodrom u Dzedi?

Ja sam u januaru isao njima Malpensa-Jeddah-Dar es Salam-Jeddah-Heathrow (oko £240 ukupno).

Kao i mnoge druge kompanije, lete uskotrupnim avionima do 5-6 sati (koliko to moze nekome da bude bitno za komfor). Od moja cetiri leta, jedini veliki avion je bio za London. U Dar-u ne ostaju, pa je avion pun (kabinskog i letackog) osoblja za/iz drugog smera. 'Srecom', uglavnom su u biz klasi.

E sad, moje iskustvo nije bas skroz merodavno jer imam SkyPriority status, pa je dosta toga bilo bas ok (za eko klasu), kao npr. bukiranje emergency exit sedista unapred za dz, laundz, fast track i priority boarding svuda. Takodje, verovatno me zato nisu cimali za kolicinu/velicinu rucnog prtljaga (ali videh da neke jesu prilikom chekiranja u Tanzaniji). Klopa na svim letovima je bila OK, kuvano jelo (pirinac+meso) /salata/dezert i bezalkoholna pica (zabranjeno je doneti i svoj alkohol na let). Imaju neku bezveze selekciju filmova i serija - ali ja uvek nosim svoje, pa sam samo mapu stavio na IFE. Bio je wifi na starom A320 (JED-DAR-JED), ali ne i na skroz novom A321neo od Malpense. 

JED je moderan aerodrom, neki letovi su bili direkt gejtovi, neki sa busevima. Ja sam isao u laundz, ali videh da imaju food court (McD i razni neki drugi).

U povratku sam ostao par noci u KSA, pasoska i na ulazu i izlazu je bila dosta brza. Nisam cekirao prtljag, pa ne znam koliko/da li se ceka.

Kupili karte za Ny preko Stockholma za manje od 500eura, SAS kompanija i nikad više, sav prtljag nam je izgubljen, bolje direkt AirSerbija. Ovo je toliki stres, isplanirali smo razne gradove, NY, Wash, Ocean City, al baš je mučno bez stvari, ni peškira ni osnovne kozmetike, 5 dana u istoj garderobi...

15 hours ago, Bogdaanaa said:

Kupili karte za Ny preko Stockholma za manje od 500eura, SAS kompanija i nikad više, sav prtljag nam je izgubljen, bolje direkt AirSerbija. Ovo je toliki stres, isplanirali smo razne gradove, NY, Wash, Ocean City, al baš je mučno bez stvari, ni peškira ni osnovne kozmetike, 5 dana u istoj garderobi...

To je moglo da vam se desi sa bilo kojom kompanijom. A resenje za to je adekvatno osiguranje, pa lepo obnovite garderobu o trosku istog :) A u konkretnom slucaju, mogli ste, vala i nesto jeftinih krpica kupiti o sopstvenom trosku, umesto da idete 5 dana u istom :D
Naravno da je uvek bolje i komfornije direktno leteti, ako je i cena odgovarajuca.

Sve sto kazu kolege iznad.

Trebalo je odmah da kupite osnovnu kozmetiku i nesto odece (i obavezno sacuvati priznanice/racune) i to bi vam avio kompanija (a i/ili osiguranje) pokrila (neke kompanije 100% za kozmetiku i 50% za odecu ako istu zadrzavate).

Pet dana je dosta dugo za relativno ceste rute - gde je sada prtljag?

1 hour ago, jms_uk said:

Sve sto kazu kolege iznad.

Trebalo je odmah da kupite osnovnu kozmetiku i nesto odece (i obavezno sacuvati priznanice/racune) i to bi vam avio kompanija (a i/ili osiguranje) pokrila (neke kompanije 100% za kozmetiku i 50% za odecu ako istu zadrzavate).

Pet dana je dosta dugo za relativno ceste rute - gde je sada prtljag

Malo sam na brzinu pisala, travel osiguranje imamo, ali pokriva izgubljeno, nama su deo našli. Avio kompanija će pokriti kašnjenje, nije to problem, već što sam imala plan puta koji nije uključivao šoping garderobe, jer to ne volim...biranje pidzama, i ostalih gluposti za decu...

A nisam besna na SAS zbog toga, već sto su prodali povezanu kartu a kad smo stigli na aerodrom rekli nam da nam bording karta izdata u Beogradu ne vazi i da mi u stvari nemamo kartu, pa mučenje i objašnjavanje, pa prebacivanje sa šaltera na šalter...aerodrom katastrofa od organizacije...

Prtljag je deo stigao u NYC, ali mi smo već u Ocean Citiju gde smo imali uplaćen hotel odavno...podnela sam zahtev za odštetu

SAS  se ne odaziva na tel, pa sam jurila na aerodrom, umesto da šetam gradom...

Edited by Bogdaanaa

6 minutes ago, Bogdaanaa said:

nisam besna na SAS zbog toga, već sto su prodali povezanu kartu a kad smo stigli na aerodrom rekli nam da nam bording karta izdata u Beogradu ne vazi i da mi u stvari nemamo kartu,

Ovo bas ne kapiram sta znaci: kupili kartu, nemate kartu...

6 minutes ago, Bogdaanaa said:

Prtljag je deo stigao u NYC, ali mi smo već u Ocean Citiju gde smo imali uplaćen hotel odavno...

Kad ste upisali/dali podatke za WorldTracer za zagubljen prtljag, na istom sajtu mogu da se promene podaci o adresi (pa da vam dostave tu gde ste).

8 minutes ago, jms_uk said:

Ovo bas ne kapiram sta znaci: kupili kartu, nemate kartu...

Kad ste upisali/dali podatke za WorldTracer za zagubljen prtljag, na istom sajtu mogu da se promene podaci o adresi (pa da vam dostave tu gde ste).

Da, kupili smo povezanu kartu na SAS sajtu. Čekirali se u Beogradu, dobili obe bording karte, Sleteli u Stokholm za presedanje i nisu nas pustili na avion za NY, dok nisam objasnila pokazala potvrdu rezwrvacije, sistem im nije hteo da očita bording kartu iz Begrada. A pretresali su nas na 3 punkta.

U World traceru mi pišu podaci nove adrese, ne dostavljaju do kuće, moram nazad za Washington aerodrom po njih, sve 3 torbe su poslate različitim avionima, jednu sam uzela, čekam da jave za ostale 2.

Nadam se da ce i te dve da stignu brzo i da mozete da na miru uzivate u putu.

Meni se desavalo da na nekim aerodromima ne mogu da izdaju sve bording karte nego samo do prvog sledeceg pa onda tamo mora opet da se ide po bording karte za ostatak putovanja. Npr ZAG/BEG do Beca pa odatle dalje prema Africi.
Mislim da to nije samo do aviokompanije vec se desava kad je u pitanju neka kombinacija aerodroma i aviokompanija.

Lufthansa, Austrian i Swiss imaju povoljne letove za Marakeš iz Beograda tokom marta meseca naredne godine za 170 - 200 evra povratna sa uključenim ručnim prtljagom. Pazarih pa kome je interesantno neka malo pročačka datume. 

Joj, ne znam gde bih sve. Proveriću za april, ali mislim da je Luft poskupeo kao i svi. Sad gledam za februar Majorku. Prosle godine krajem novembra kupljena karta, sad nema sanse da je kupim za te pare. Mada u junu kupljena karta za Valensiju u julu, jeftinija od proslogodisnje kupljene karte :)

Fantasticne cene iz Beograda za celu istocnu i jugoistocnu Aziju, sa South China Airlines, koja je proletela iz Bga za Guandzou ( Kanton) pre nekoliko nedelja...

Gledao sam decembar, i posle druga polovina febuara i ceo mart, cene su iste- od 510-540 evra za bukvalno sve gradove tamo - Dzakartu, Manilu, Hanoi, Saigon, Bangkok, Bali, Singapur, Kuala Lumpur, Puket.. Za Pnom Pen je par desetina evra skuplje, 560, a za Tokio- 449 :) 

Sidnej 800 evra, udarni period hahah...znaci Kinezi razvaljuju...

Vrlo su slicne cene i ako uzimate povratnu sa polaskom od gradova u Jugoist. i istocnoj Aziji ka Beogradu, samo je oko 20-ak evra skuplje...

Posto lete iz Beograda nedeljom i sredom,  kao i iz Guandzoua isto nedeljom i sredom , ali krecu tipa u 2 ujutru odatle, onda trazite dane ili nedelja ili sreda polazak iz beograda, a povratak ili subota ili utorak odakle god da dolazite, sem naravno ako idete bas za Guandzou , jer je to direkt flight :) 

Nikad iz Bga nisu bile jefitnije karte za vecinu ovih dalekih destinacija ( sem za Bangkok gde je nekad moglo da se ubode i nesto jeftinije), a evo pratim 20 godina...

Turkish ima promociju za Juznu i Severnu Ameriku...

Promo kod AMERICAS20, jako dobre cene...

Od Beograda do Santiaga de Chile moze da se nadje za 700 evra povratna, udarni period jaunar i februar...

Inace, Turkish je proslog meseca otvorio ovu liniju od Istambula do Santiaga

promocija traje do 22. oktobra

Procitajte ovaj clanak londonskog Independent-a , to je svakako renomirana novina, nije zuta stampa..

Vec smo pricali o cenama i odnosu pojedinih aviokompanija prema putnicima..

Jos jednom se potvrdjuje moja prica o tome kako Qatar, jedna od "najboljih" svetskih aviokompanija, lose hendluje probleme, a sto je krenulo jos od doba korone, i evo nastavlja se...

Ovakve stvari kao iz clanka, jednoj takvoj kompaniji ne bi smele da se desavaju..

Zato neka hvala njihovim promocijama sa 30 evra jeftinijom kartom, ja ipak idem Turkishem, Emirates-om, KLM-om za daleke destinacije..

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/qatar-airways-flights-cancelled-kathmandu-trekking-b2651009.html

Qatar je sve gori i gori.
Skoro sam u porodici imao slucaj kasnjenja leta za London zbog cega je citav put kasnio nekih 8 sati ali kako nijedna destinacija nije u EU nisu morali ni da plate onih 600e vec smo nakon dosta prepucavanja i kretenskih ponuda jedva izvukli vaucer od 150$ koji jos nisu ni poslali.
U tom dopisivanju je sve bilo genericki c/p sa nekim Filipincima iz korisnicke podrske, jedva da su se i izvinili zbog neprijatnosti.

Nazaalost ljudi i dalje padaju na one smijesne nagrade za najbolju aviokompaniju, najbolji aerodrom i sl. Posljednji put kad sam bio na "najboljem aerodromu" nisi mogao da nadjes WC u kom se nije uhvatio red.

Cijene samo idu na gore tako da mi stvarno nece biti tesko da se prebacim na neki Turkish, Ethiopian i sl.

On 8/17/2023 at 9:01 PM, Ginter said:

Pozdrav iz Argentine :)

Od novembra prošle godine se koristi dolar tarjeta za plaćanja stranim karticama, koji nije kao blue, ali je dosta povoljniji od zvaničnog. Evo kakva je situacija danas:

DÓLAR BLUE$ 755,00

DÓLAR BNA $365,50

DÓLAR TARJETA $639,63

Razlika je trenutno ogromna, jer se tržište još oporavlja do šokantnih rezultata preliminarnih izbora i devalvacije pesosa. Sačekaj nekoliko dana da se stabilizuje, pa će de dolar tarjeta približiti plavom kursu.

Ja sam već nekoliko puta koristio ne-argentinsku Visa karticu i uvek mi se prvo pojavi pending payment po zvaničnom kursu, ali se UVEK ispegla i konačni iznos obračuna po tarjeta kursu. Inače, za praćenje kursa ti preporučujem https://www.cronista.com/MercadosOnline/moneda.html?id=ARSB

Ovo je moje iskustvo i ljudi koji su koristili ne-argentinske kartice u Argentini. Ne znam da li se tarjeta kurs koristi ako plaćaš iz druge zemlje, ili sa sajta koji nije argentinski, da li možda moraš da menjaš VPN...

Možda bi ti bilo najlakše da ti taj drugar kupi kartu i da odmah obračunate koliko bi to bilo dolara po plavom kursu, pa da mu daš dolare kad dođeš.

Za karte gledaj Flybondi i JetSmart. Aerolineas Argentinas su obicno duplo skuplje.

Ovde imas iskustva drugih ljudi:

https://baexpats.org/threads/foreign-credit-cards-purchases-at-mep-rate.45191/

@Ginter 

Zivis i dalje u Argentini? Kakva je trenutno ekonomska situacija? Da li se stvari popravljaju? Ako mozes neki izvestaj sa lica mesta. 🙂

Prebacujte na odgovarajucu temu ako treba, ne znam koja bi to bila. :)

Edited by ali98

Argentina vise nije jeftina. Razlika izmeđju zvaničnog i crnog kursa je samo 10%. Cene su otišle u nebo. 

NAravno, zemlja je i dalje prelepa i vredi je posetiti, samo što više nije tako povoljno kao što je bilo do pre godinu dana.