Posted July 10, 2012 Pozdrav ljudi! Imam nedoumicu sa prtljagom. Naime, nameravam da putujem samo sa torbom na ledjima, ali onom velikom, kamperskom, sa ne baš puno stvari (siguran sam da neće prelaziti 10kg). Da li mogu sa njom u avion ili ne i da li se nešto dodatno plaća? Isto se odnosi i na EasyJet. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2012 @gligorz Možeš da se čekiraš on-line i da odštampaš boarding pass. Što se tiče čekiranja na aerodromu, ja uvek sa tim boarding passom odem na check-in, neki kažu da mora, neki da ne mora, al to ti je par minuta posla, a obezbediš sebe da kasnije nemaš problema. Što se tiče ručnog prtljaga, Ryanair je jedan od najstriktnijih (mada i to zavisi od aerodroma do aerodroma) i što se tiče veličine i težine. Tako da vodiš računa o tome. @ Svirepi Blagoje Možeš da uneseš šta hoćeš kao ručni prtljag, dok god se to uklapa u dozvoljene dimenzije. Ne znam kojom kompanijom letiš, pa evo dimenzija za ovih nekoliko najkorišćenijih. Wizzair 55x40x20cm 10kg Ryanair 55x40x20cm 10kg Easyjet 56x45x25cm bez ograničenja težine U dimenzije se računaju i točkići. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2012 Hvala, Dalibore! Torba je ovakva https://www.klubputnika.org/images/suvenir/prisivac.jpg Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2012 He, he, meni to deluje kao više od 55cm, al ako je ne prepuniš, uvek možeš da je sabiješ na pravu veličinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2012 Hvala na informacijama, uzeo sam karte za septembar BUD-Warsawa Modlin, i povratak Krakow-BUD, planiram vozom od Varsave do Krakowa. za dimenzije rucnog prtljaga cu se nekako snaci ili da cupam tockice sa kofera . znam da wizzair nije toliko striktan sto se tice toga, ali ovi, hmmm Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2012 Svi su striktni. Mada, ponekad nisu. Šta ti se zalomi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2012 Cao ljudi,jedno pitanje,jer prvi put letim Ryan-om..let Budimpeshta -Barcelona..shto se tiche technosti koja se prenosi u rancu..zanima me moze li da se zapakuje kozmetika(pasta,parfem i sl) u posebnu kesu,kako je ne bi oduzimali na proveri? Proshli put sam sa Wizzom iz Bgda preneo sve to bez ikakve provere,dal' su preskoshili sluchajno ili ne,to ne znam..pa me zanima ako neko zna shta se deshava po pitanju toga? Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2012 Ja uvek svu kozmetiku stavljam u kese i dajem da se proveri. Pogotovo parfem, pastu i slično. U Lisabonu su mi čak zagledali Nivea kremu (onu plavu, običnu) da li je preko 100 ml. Koliko sam ja shvatio, svi proizvodi čija je merna jedinica ml podležu tom pravilu o pakovanju u providne kese. E sad, možda u Budimpešti nisu toliko rigorozni na aerodromu, ali ja bih sve to spakovao u kesu i dao da se proveri. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2012 Pravila oko tih tecnosti su koliko mi je poznato svuda ista samo je pitanje koliko se striktno primenjuju.Znaci nisu dozvoljene tecnosti u pakovanjima vecim od 100 ml.Neka me neko ispravi ako gresim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2012 Da, u pravu si. Evo našao sam na sajtu beogradskog aerodroma neki reklamni poster u kojem je navedeno i šta se sve smatra tečnošću. http://www.beg.aero/upload/Nove_bezbednosne_mere2.pdf Sigurno je isto u svim zemljama Evrope. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2012 kad hocu da uradim cek in za let Budapest(BUD) to London Stansted(STN), izbaci mi ovo. jel imao neko iskustvo i sta uraditi, imam vizu inace. One or more passengers in this booking is a NOT a European Union or European Economic Area citizen. Regardless of any visa requirements, Ryanair requires ALL non EU/EEA citizens to go to the Airport Bag Drop/Passport-Visa Check Desk (located before airport security) to have their travel documents checked and boarding card stamped. Non EU/EEA citizens will be refused travel at the boarding gate if their online boarding has not been stamped. I confirm that all Non EU/EEA citizens travelling will comply with the above requirements. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2012 Ništa, samo treba da čekiraš da prihvataš uslove koje su ti naveli, a to je da odeš do šaltera gde se predaje prtljag da ti pregledaju dokumenta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2012 znaci sad nista ne stampam (jer i ne mogu) oni ce da vide da imam vizu i da mi odstampaju kartu bez nadohnade ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2012 Ne. Ti treba da se čekiraš preko interneta i da odštampaš kartu/boarding pass, samo što prilikom čekiranja treba da prihvatiš da se slažeš sa uslovima koje postavljaju (čekiraš kockicu koja stoji negde pored teksta koji si ti naveo), a onda kad dođeš na aerodrom, odeš do šaltera za čekiranje sa odštampanom kartom i dokumentima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Konačno došlo i vreme da se kupe karte i da se bukira hostel i da se popije dovoljna količina piva pre ulaska u avion itd. Nego, šta mi preporučujete, koju karticu da vadim za plaćanje svih ovih ludila (osim piva, naravno )? Dakle, treba mi kartica koja će da mi funkcioniše i za RyanAir i EasyJet i WizzAir i HostelWorld i za sve ostalo zamislivo i nezamislivo. Ne mogu da vadim pet različitih kartica. Em što nisam baš najorganizovaniji, em nemam toliko para, em mnogo vremena, brate. Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Visa electron od Banke Intesa, da je izvadis 0 dinara, troskovi odrzavanja 0 dinara. A njom mozes i pivo u inostranstvu da placas, bez provizije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Strava!!! Hvala, Draganče! Je li to znači da mogu da mi uplate novac u Beogradu i da ja to trošim tamo/vamo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Ako je devizni račun možeš da uplaćuješ samo ti i osoba(e) koja je ovlašćena. Na dinarski, može bilo ko. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Dakle, nebitno je da li je dinarski ili devizni, svejedno mogu time da plaćam u inostranstvu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Možeš da podižeš gotovinu na automatima i da plaćaš karticom. (Na mestima gde hoće da je prime). Takođe možeš i da plaćaš preko interneta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2012 Kao sto rece Pedjalon, posto ces imati devizni racun vezan za tu karticu, moraces da ovlastis nekog da bi mogao da ti uplacuje pare na tvoj racun kad si ti u inostranstvu, mamu, tatu, brata, sestru ili koga vec. To mozes uraditi u banci kad budes otvarao devizni racun i trazio karticu. Neophodno je licno prisustvo te osobe, naravno. Sa tom karticom mozes da placas robu i usluge u zemlji i inostranstvu bez provizije(na POS teminalima), mozes da podizes novac na bankomatima(u Srbiji bez provizije na bankomatima Intese, na ostalim sa provizijom, a u inostranstvu takodje sa provizijom), kao i da placas po internetu. Kartica stvarno svuda prolazi, cak i online gde za placanje traze kreditnu karticu(ova je debitna). To je valjda zato sto ima cip, sto obicno druge debitne nemaju. Racun je vezan za evro kao valutu, pa ako placas u nekoj zemlji gde valuta nije evro, obicno se vise isplati da placas tom karticom, nego da menjas pare u menjacnici, jer obracunavaju po priblizno srednjem kursu. U Srbiji obracunavaju po nekom Intesa hit kursu, tako da u Srbiji ipak ne preporucujem placanje tom karticom. Kad odes u banku, odmah trazi i nalog za e-banking pa mozes i online da pristupis svom racunu, imas pregled potrosnje i jos par drugih stvari. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2012 Ja pre 2 dana uzeo 3 karte za Solun - Paphos(Kipar). Platio ih nekih 430 evra oko pola 12 ujutru. Za povratak je pisalo "only 3 seats left" a za odlazak na jefitnijoj "only 1 seat left" a ove druge dve skuplje nije bilo ograniceno. U svakom slucaju od 6(3 povratne), navodno su 4 leta bila kupljena kao poslednja. Kad ono medjutim. Ja odem 3 sata kasnije, oko pola 3, 3 a ono iste 3 karte, u isto vreme polazak, dolazak sve isto...kostaju 335evra. Koja im je to fora ja ne znam? Zar nije logicno da se sto je blizi let(9.avgust) to karta bude skuplja? Pritom stavili su kao foru ostalo jos 3 mesta da se ljudi zalete i pokupuju a onda otvore jos mesta, sto je najgore jeftinijih. Na svu ovu bedu pukli smo 100evra vise zbog idiota, i zbog po mom misljenju vrlo neodgovornog odnosenja prema kupcima. Ne radi se to tako. Da je ostalo par karata na dan pred let pa da im se spusti cena da bi se prodale to razumem...ali sta je ovo? Da je neko rezervisao istu kartu iz New Yorka, dobio bi je za 100 evra manje samo zato sto se probudio 4, 5 sati kasnije od mene jer mu je takva vremenska zona. Poslao sam im mejl pa cemo videti odgovor, ali mrzecu rajana bar narednu deceniju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2012 Nista cudno kod Ryan-a,stalno mijenjaju cijene.. To za broj sjedista (preostalih) je po toj cijeni u tom trenutku..Koliko sam ja uspio upratiti,zadnja cijena (prije nego sto je pun avion) je cca 250€. Ali,ne budi nezadovoljan,spic je sezone,to je opet jeftinije od bilo koje druge kompanije. Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites