Ryanair

1,212 posts in this topic

4 minutes ago, du-ki said:

...U oba ova slučaja logično je da nema ni visa check-a

...

Ma koliko bilo logično da ne traže visa check za letove unutar Šengen zone, godinama je ovo bilo pravilo i Ryan je izuzetno insistirao na ovome (toliko da su moje poznanike poslali nazada za Boardinga da idu do check-in deska da dobiju pečat na letu od Barselone do Budimpešte, jedva su stigli). Jedini razlog koji mi pada na pamet zašto bi radili ovakve stvari je zbog toga što ima situacija kada se izdaju Šengen vize koje ne važe za specifične države (tipa za Kosovske pasoše se izdaje Šengen viza koja NE VAŽI u Grčkoj, Slovačkoj i Španiji) ili je nekom izadata viza samo za jednu državu Šengena (ovo se retko događa, ali se i dalje događa),

U svakom slučaju na karti će pisati da li je potrreban visa check ili ne!!! Ne treba se previše oko toga unapred stresirati. Jedino je potrebni ukalulisti više vremena ako je visa check potreban:)

Pozdrav ekipi. Prvi put putujem sa Ryanair. Let iz Trevisa na Maltu, dakle unutar Shengena. U Treviso dolazim kopnom iz BiH, sto znaci da cu vec imati pecate sa prelaza u HR i SLO. Imam checked baggage. Cekirala sam se online i dobila boarding pass na kojem nigdje nema nikakva naznaka ili oznaka da mi treba visa stamp niti (koliko ja mogu vidjeti) imam opciju da printam kartu. Sad, moze li me neko prosvijetliti :) o daljoj proceduri? Da li i dalje traze taj visa stamp? Da li moram imati odstampanu kartu i ako da, kako kad nemam opciju da to uradim niti iz Ryanair app niti iz Apple wallet? Da li idem na provjeru pasosa, s obzirom da sam vec provjerena ranije na granici sa Slovenijom? U Slucaju da su odgovori ne, kako, kome i gdje predajem checked baggage? Uopste svaka informacija bi dobrodosla, Ryanair me prilicno zbunio. :) Hvala unaprijed.

Edited by Nat981
Misspelling

Kako je let unutar Šengena neće biti granične niti policijske provere. Ideš na Rajanov šalter za čekiranje i/ili predaju čekiranog prtljaga. Obzirom da si se već čekirala tamo ćeš samo predati prtljag. Radniku ćeš pokazati elektronski bording pas iz telefona. I to je sve :)

Da li vam se ikad desilo da ste kupili kartu na sajtu Rajanera i da je posle taj let "nestao"? Da pojasnim. Juče sam kupila kartu za Valensiju (samo odlazak) za kraj novembra, sve regularno, na njihovom sajtu, platila, dobila potvrdu. Danas odem da vidim let za povratak u decembru (koji je juče bio na sajtu ali ga nisam kupila) i vidim da uopšte nema na sajtu tog niti bilo kog drugog leta od oktobra pa nadalje, ne samo za tu destinaciju, nego ni za jednu drugu.

Da li vam se već desilo ovako nešto i šta mislite da je razlog? Zeznuli se pa otvorili kalendar za do kraja godine? Ili nešto drugo.

Pozz, da li je neko leteo iz Budimpeste za Tampere rajanom i kakva su iskustva? 

Kakva iskustva mogu biti? Ukrcas se, letis, sletis. Sta drugacije ocekujes nego na ostalim letovima?

6 hours ago, Dragance said:

Kakva iskustva mogu biti? Ukrcas se, letis, sletis. Sta drugacije ocekujes nego na ostalim letovima?

Oduvao si ga ! 

Nije mi to bio cilj, mozda se nisam lepo izrazio, pa deluje grubo. Ali, ako je u pitanju neki poseban detalj koji ga interesuje, treba ga i naglasiti. 

Dragi Ryanair najavljuje jos jedan let iz Nisa...nekom treba sigurno....Citat od "Transfer & Travel" oficijelnog prevoznika Niskog areodroma kojeg preporucujem iz iskustva.

"Avio kompanija Ryanair od 08.11.2019. uvodi jos jednu liniju iz Nisa. Svakog ponedeljka i petka avioni ce leteti do Malte.
Za sve dodatne informacije i rezervacije avio karata koje su vec u prodaji mozete nas kontaktirati na 062/741-120
Vas Transfer & Travel"

Zanima me da li neko ima iskustva sa priority pass kao ja...

Kupio sam kartu za Marocco jos u avgust,putujem za novu godinu.

Do prije 10dana priority mi je bio 6e po osobi i letu,sad mi skocio na 12e tj evo sad vec 14..Odgovorili su mi da im cijene variraju.

Postoji li sansa da ce se cijena spustit do puta ?

7 hours ago, Djaro said:

Zanima me da li neko ima iskustva sa priority pass kao ja...

Kupio sam kartu za Marocco jos u avgust,putujem za novu godinu.

Do prije 10dana priority mi je bio 6e po osobi i letu,sad mi skocio na 12e tj evo sad vec 14..Odgovorili su mi da im cijene variraju.

Postoji li sansa da ce se cijena spustit do puta ?

a jesi li kupio i priority pass??

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa Ryanair kompanijom sto se tice ispisa imena i prezimena na samoj karti. Koliko su rigorozni ukoliko je umesto đ u imenu uneseno dj? Tek nakon rezervacije karte i cekiranja sam videla da je potrebno upisati d a ne dj. Da li to moze da prodje ili ce traziti da mi koriguju na aerodromu i naplatiti vise od cene obe karte?

Zavisi koji je aerodrom i na koga naletis. Ali, samo opusteno i vrlo verovatno da nece biti problema. Ako i zaskripi, najnormalnije objasni da mi to tako (pogresno) pisemo na nasem jeziku. Na kraju se vadi i na Djokovica, spremi neki "printscreen" sa njegovog meca ili sliku vimbldonskog trofeja gde se vidi kako mu je ugravirano ime, recimo😁

10 hours ago, Jovana137 said:

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa Ryanair kompanijom sto se tice ispisa imena i prezimena na samoj karti. Koliko su rigorozni ukoliko je umesto đ u imenu uneseno dj? Tek nakon rezervacije karte i cekiranja sam videla da je potrebno upisati d a ne dj. Da li to moze da prodje ili ce traziti da mi koriguju na aerodromu i naplatiti vise od cene obe karte?

mozes u mupu da izvadis papir, oni znaju vec za to i izdaju bez problema, gde potvrdjuju da je slovo dj u stvari Đ, tj. da ga mi tako pisemo na dva nacina, jer je u starim dokumentima uvek bilo pisano dj, a sad je uglavnom đ...mada nekim ljudima i dalje upisuju dj, video licno u novom pasosu mog druga...

i sam sam izvadio taj papir, jer sam imao mnogo problema u inostranstvu....prevedes ga kod sudskog tumaca i to je to...neki ponovo nece priznati taj papir, tipa sudovi u inostranstvu, ali ovi salterasi i strani panduri uglavnom priznaju...

za sve je krivo nase nepostojanje transkripcije slova Ђ na latinicni alabet ( medjunarodni), jer sad se vrsi transkripcija u slovo D, a Đ ( Ђ) jednostavno nije isto sto i D, i potpuno drugacije se izgovara....trebalo je da ostane transkripcija u dj, kao nekad sto je bilo, jer je npr. џ остало dz , ali dacic je 2008. to lepo sredio....tako je to kad seljaci koji blage veze nemaju, kolo vode, a struka se ne pita nista...kao uostalom i sve ostalo u zadnje vreme u ovoj zemlji...

6 hours ago, bam-bam said:

za sve je krivo nase nepostojanje transkripcije slova Ђ na latinicni alabet ( medjunarodni), jer sad se vrsi transkripcija u slovo D, a Đ ( Ђ) jednostavno nije isto sto i D, i potpuno drugacije se izgovara....trebalo je da ostane transkripcija u dj, kao nekad sto je bilo, jer je npr. џ остало dz , ali dacic je 2008. to lepo sredio....tako je to kad seljaci koji blage veze nemaju, kolo vode, a struka se ne pita nista...kao uostalom i sve ostalo u zadnje vreme u ovoj zemlji...

џ se piše dž na latinici, pa je potpuno normalno da se piše kao "dz" u inostranstvu. Ђ se piše Đ, opet sasvim normalno da se piše kao D u inostranstvu. Isto kao što se Š ne piše 'sh', Č kao 'ch' ili Ć kao 'tj' ili šta god. Đ je jedino nekad odskakalo od logike, ali više ne bi trebalo (u praksi nije slučaj nažalost...).

Pronađi uljeza: :)

š -> s
č -> c
dž -> dz
Đ -> dj
ć -> ć
ž -> z

4 hours ago, chivitli said:

dz se piše dž na latinici, pa je potpuno normalno da se piše kao "dz" u inostranstvu. Đ se piše Đ, opet sasvim normalno da se piše kao D u inostranstvu. Isto kao što se Š ne piše 'sh', Č kao 'ch' ili Ć kao 'tj' ili šta god. Đ je jedino nekad odskakalo od logike, ali više ne bi trebalo (u praksi nije slučaj nažalost...).

Pronađi uljeza: :)

š -> s
č -> c
dž -> dz
Đ -> dj
ć -> ć
ž -> z

Ok, imas neki rezon, ali , po ustavu, i pratecim zakonima, cirilicno pismo je jedino zvanicno u administrativnoj upotrebi, dok se latinicno samo " koristi", sa cime se btw. licno ne slazem, ali jbg, tako su odlucili...po zvanicnom cirilicnom pismu Џ se pise kao jedno slovo, a latinicno je 2 slova....transkripcija se vrsi na engleski alfabet, ne na srpski......znaci , mi vrsimo transkripciju sa Џ na dz u engleskom alfabetu ( medjunarodni) , sa jednog na dva slova.....

slovo Ђ se u latinicnom obliku pisalo kao dj, sve dok djura danicic krajem 19. veka nije pokusao da unese promene u latinicu, po uzoru na cirilicu, tako da svaki glas ima samo jedno slovo, pa je uveo nove grafeme za slova Lj, Nj, Dž i Dj- da ih ne pisem, izgledaju cudno :) ......jedino se u upotrebi, paralelno sa Dj, odrzala nova grafema Đ, dok su ostale " izbledele"....tako da, Ђ se na latinici uvek dvojako pisalo, nije to tek zato sto je odskakalo od logike, vec zato sto nije bilo pravilnog, fonetski odredjenog zakona kako se tacno pise to slovo...i dan danas to ne postoji....

ali transkripcija na medjunarodni alfabet je bitna, i mi moramo da odredimo u pravopisu srpskog, kako se odredjena slova transkribuju na medjunarodni alfabet...

posto se 100 godina u dokumentima koji su se upotrebljavali u inostranstvu koristio oblik Dj  za slovo Ђ,  za medjunarodni alfabet ,  i sad im odjednom dunulo da to promene i transkribuju ga u D, nekim ljudima su napravili pakao od zivota....znam familiju Ђорђевић koja 70 godina zivi u Italiji, i kojima se sad prezime sa Djordjevic promenilo u Dordevic, i ciji clanovi familije iz  srbije nisu mogli da preuzmu nasledstvo ( neke kuce u Italiji), sve dok na kraju nisu kolektivno u maticnoj sluzbi promenili prezime u ДЈОРДЈЕВИЋ ( cirilicom, po zakonu :) ).....ja sam hapsen 2 puta zbog ovoga, zbog sumnje u falsifikovanje dokumeta, jednom na vijetnamskoj granici, kad sam pokusavao da udjem u vijetnam sa crvenim novim pasosem i promenjenim prezimenom, a pre toga, nekoliko godina ranije sam bio u vijetnamu sa plavim pasosem i slovom dj.....takodje su me privodili u spaniji jer je Intezina kartica glasila na slovo Dj, a pasos mi je bio D...a da, ni americki SSN vise ne mogu da koristim jer mi nije isto prezime...

Jednostavno, to se tako ne radi......onako kako je bilo u praksi, tako mora da ostane, jezik je ziva tvorevina, a ne presecati preko kolena bez ikakavog znanja o mogucim posledicama, i interesovanja za iste....sto djokovicu ne promene prezime, bas me zanima?

Edited by bam-bam

5 hours ago, chivitli said:

Isto kao što se Š ne piše 'sh', Č kao 'ch' ili Ć kao 'tj' ili šta god. 

Ma, vazi, chivitlilol::

2 hours ago, bam-bam said:

tako da, Ђ se na latinici uvek dvojako pisalo, nije to tek zato sto je odskakalo od logike, vec zato sto nije bilo pravilnog, fonetski odredjenog zakona kako se tacno pise to slovo...i dan danas to ne postoji....

Pravopis srpskohrvatskog iz 1934: www.klubputnika.org/tmp/pravopis-1934.png
Pravopis srpskohrvatskog iz 1960: www.klubputnika.org/tmp/pravopis-1960.png
Pravopis srpskog iz 1994: www.klubputnika.org/tmp/pravopis-1994.png

Ako ni skoro sto godina zvaničnog pravopisa gde piše da je Đ pravilno nije dovoljno, koliko treba da prođe? Milenijum? :)

42 minutes ago, Dragance said:

Ma, vazi, chivitlilol::

:maddd:    :D

Kakva je sad situacija? 

Da li treba stampati kartu ili moze elektronska, let iz Niš?