October 18, 201015 yr Još pre no što smo stigli u okeansku oblast koja se smatra kao kolevka jegulje, komandant broda je upozorio saputnike na čestu pojavu algi, koje su se u sve gušćim masama pojavljivale na površini mora. To je nagoveštavalo ulazak u Sargasko more, dobro poznato onima što putuju po tim krajevima... Autor: Mihailo Petrović Alas (1932) Pročitajte ceo tekst
October 18, 201015 yr Odlichan tekst. Nije na odmet da napishete i izvor, ako znate, pak da malko chitamo. (Osim ako ne planirate da ga objavljujete ovde kao feljton. ) Poz.
October 18, 201015 yr Izvor je napisan iznad naslova teksta, crvenim slovima u vidu linka "Putopisi (Mihailo Petrović, 1932)". Ako klikneš na taj link, videćeš i dodatne informacije (ko je izdao knjigu, koje godine itd). Inače, knjigu ne bih posebno preporučio, ogromna je a tek poneki deo je relativno zanimljiv. Osim naravno ako si ribar Za Sargasko more sam prvi put čuo kao klinac u knjizi "20.000 milja ispod mora", gde su ga nazivali "groblje brodova", i uvek mi je raspirivalo maštu... Na netu nisam uspeo da nađem nijednu pristojnu fotku, izgleda da se tamo baš i ne plovi mnogo.
October 18, 201015 yr Hvala. Onda svaka chast na izboru teksta. Potrazhicu knjigu u biblioteci, pa cemo da vidimo. Ah,da, volim da pecam po malo, ako to neshto pomazhe. Poz.
November 10, 201015 yr Lazare, ja sam daleko od ribara, ali sam uzivala citajuci Mikine Putopise. Knjigu imate u Zavodu za udzbenike koji je i izdavač, dvotomna je i nije skupa. Šargasko more je inače jedino more koje nema obale, a poznato je kao mrestilište svih jegulja iz severne Zemljine polulopte. One doplivaju dotle iz svih rečica i potočića, osim onih koje pripadaju Crnomorskom slivu, mreste se, nestanu, a odatle se u svoje postojbine istim putem vraća mlađ. Ovo more je ranije bilo strah i trepet za moreplovce zbog algi koje su ometale plovidbu. Inače je jako duboko, ne sećam se tačne mere.