Posted November 23, 2010 Pozdrav svim putnicima Već duže vreme posećujem ovaj sajt i nikako da se registrujem.... Imam jedno pitanje Da li je iko ko posećuje ovaj bio na putu oko sveta? Ili planira da ga započne? Kako sa vizama? Još uvek sam student ,tako da mi je trenutno nemoguće da se upustim u ovakav poduhtav,a o tome razmišljam sigurno 4-5 godina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2010 Planiram da odem na put ne bas bukvalno oko sveta ...nego recimo do jedne zemlje par meseci pa tako dalje do sledeće.....kakvi zakon po pitanju posla u inostranstvu.....tipa oni poslovi na dnevnice i tako to.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2010 Dpbrodosao na forum, ako takve informacije trazis na pravom si mestu! Predlazem ti da prvo procitas pravilnik foruma. https://www.klubputnika.org/pravilnik-foruma Zatim predlazem da procesljas ceo forum, uglavnom vec postoje odgovori na tvoja pitanja. Za vize imas celu sekciju: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?board=10.0 Takodje i za posao: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?board=23.0 Ovde imas jako puno ljudi koji su putovali mesecima, letos su se nasa tri clana vratila iz afrike i postoji ceo blog o tome. https://www.klubputnika.org/Blogovi/76-afrika Postoji jos gomila blogova, putopisa, saveta na naslovnoj strani sajta. Pogledaj to, mozda te inspirise. Ako zelis da pitas nesto na forumu najbolje prvo proveriti da li postoji vec ta tema, najlakse je search opcijom https://www.klubputnika.org/forum/index.php?action=search ako ne nadjes nista onda se potrudi da postavljas konkretna pitanja. Nadam se da ces se snaci! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 4, 2010 Uglavnom kako cenim, za put oko sveta ti treba oko 15 hiljada evra... u Aziji jos i prodjes nekako, ali u Americi i Zapadnoj Evropi tesko. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2010 e sad...mnogo je nacina zaput oko sveta... 1...da vidis sve...tj sto vise posto nikad nije moguce vidjeti sve...treba gomila para i nekoliko godina...na novom zelandu sam upoznao par koji putuje po svetu vec vise od 20 godina i isti tvrde da nisu videli ni polovinu sveta... 2...varijanta da napravis krug avionom....naravno uz stajanje po koji dan na par mesta....ima tih tura po netu...nekih 3000e za 15 do mesec dana 3... brodovima...u mom slucaju...za sta ti treba nekih 3 godine rada na istim...doduse nisam jos isao na Antarktiku... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 Uglavnom kako cenim, za put oko sveta ti treba oko 15 hiljada evra... u Aziji jos i prodjes nekako, ali u Americi i Zapadnoj Evropi tesko. Evo ima postoji jedan lik koji je krenuo sa JEDNIM DOLAROM u džepu, i mislim daje uspeo 153 države i nije leteo avionom , jurio u vozu ili autu, mislim da ga je baš obišao temeljno:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2011 2...varijanta da napravis krug avionom....naravno uz stajanje po koji dan na par mesta....ima tih tura po netu...nekih 3000e za 15 do mesec dana Ovo je po meni najjeftinija i najlaksa za izvesti varijanta. Te karte sa 3 sletanja i fleksibilnim datumima leta se ovde u Australiji prodaju za nesto malo vise od 2000 AUD za studente. Po pravilu imas jedno sletanje u Aziji, jedno u Evropi i jedno u US i na kraju se vracas na polaznu tacku. Za putovanja po tim kontinentima mozes koristiti voz, autobus ili low cost letove. Cenim da za sve to ako se pristedi (Couchsurfing, hosteli, hrana iz supermarketa, backpacking) ne treba vise od 6-7 hiljada AUD za oko dva do tri meseca puta. To kazem odokativno. Mozda nekome izgleda malo, ali ja uspem da svedem troskove na minimum. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2011 to putovanje avionom je po meni malo priglupo...sta ti vredi obilazak oko sveta kad si video 3-4 grada i to po 2-3 dana u svakom... meni se ove godine omaklo za put oko sveta posto nisam dobio dovoljno dug odmor za takvo sto a plan je bio vuci se vozovima i couchsurfing... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 to putovanje avionom je po meni malo priglupo...sta ti vredi obilazak oko sveta kad si video 3-4 grada i to po 2-3 dana u svakom... meni se ove godine omaklo za put oko sveta posto nisam dobio dovoljno dug odmor za takvo sto a plan je bio vuci se vozovima i couchsurfing... Izmedju kontinenata koji nisu tzv. `stari svet` mozes putovati jedino avionom ili brodom pri cemu ako putujes brodom najverovatnije neces videti mnogo toga izuzev ako se plovi kroz podrucja gde ima dosta ostrvlja i ima se vremena za cesta zaustavljanja. A verujem da je za vecinu ljudi takva situacija nedostupna (izuzeci koji mi padaju na pamet su preskupa krstarenja i duzi rad na brodovima koji krstare). Tako da za put iz Australije ka drugim kontinentima kao putnik skoro da nemas alternativu. Ista stvar vazi za putovanja iz i ka Amerikama. Kada je rec o putovanjima unutar `starog sveta` (Azija, Afrika i Evropa) tu naravno mozes koristiti vozove, autobuse, automobile i ko zna jos kakva sredstva prevoza samo sto mnogi nemaju vremena za to i zele da se koncentrisu na odredjene oblasti. U tom smislu je avion odlican, provedes vreme u npr. Jugoistocnoj Aziji (obidjes celu Indokinu) i onda uzmes let i odes do recimo Skandinavije i samo tamo boravis. Tako da koriscenje aviona za put oko sveta je po pravilu neizbezno i ne mora po sebi biti losa stvar, `priglupa` kao sto ti kazes. Kao sto napisah u prethodnom postu avion koristis da predjes velike razdaljine izmedju kontinenata ili/i oblasti koji te zanimaju. Jednom kada sletis na odrediste mozes obici koliko god gradova zelis i ostati koliko ti volja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 ako je duza varijanta ostajanja onda je to ok...uglavnom sam po netu nalazio neke varijante da je vreme izmedju letova jako ograniceno... ...ja sam australiju obisao zahvaljujuci radu na brodu(i pogotovo gresci kapetana...coek pokuso da zavuce brod pod vodopad u milford sund-u na novom zelandu sto manjim brodovima polazi za rukom pa smo na sve to imali 15 dana voljno u Sidneju dok se brod ne popravi...)...sve manje brodova ide za australiju...sve vece kompanije otkazuju kruzeve dole tokom off sezone na Aljasci i brodovi uglavnom idu za karibe umjesto australije...eto recimo i brod na kojem sam ja bio(Celebrity Millennium) vise nece ici dole....razlozi su iskljucivo finansijski...cene van su jeftinije od onih na brodu pa brod ne pravi pare... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 ako je duza varijanta ostajanja onda je to ok...uglavnom sam po netu nalazio neke varijante da je vreme izmedju letova jako ograniceno... ...ja sam australiju obisao zahvaljujuci radu na brodu(i pogotovo gresci kapetana...coek pokuso da zavuce brod pod vodopad u milford sund-u na novom zelandu sto manjim brodovima polazi za rukom pa smo na sve to imali 15 dana voljno u Sidneju dok se brod ne popravi...)...sve manje brodova ide za australiju...sve vece kompanije otkazuju kruzeve dole tokom off sezone na Aljasci i brodovi uglavnom idu za karibe umjesto australije...eto recimo i brod na kojem sam ja bio(Celebrity Millennium) vise nece ici dole....razlozi su iskljucivo finansijski...cene van su jeftinije od onih na brodu pa brod ne pravi pare... To ti kazem, vrlo mali broj ljudi moze i hoce da putuje brodom tako da je avion neminovnost. Napisao sam vec da su karte fleksibilne, kako kome odgovara, ako ti je potrebno da traje duze moze, imas paket karata sa fleksibilnim datumima i mozes da putujes oko godinu dana sveukupno. Naravno, moras da najavis let unapred, nisam siguran koliko, mozda mesec dana pre. Mislim da je takva karta oko 2500 najjeftinija opcija. Cak i da putujes na kraci period ne vidim zasto je to priglupo ako nemas vremena da ostajes duze. To each their own sto kazu Englezi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 ok je putovanje...al nekako mi je glupo puknuti par hiljada za karte a ne vidjeti i dozivjeti mjesto... u svakom slucaju ima ljudi kojima je to ok i nemam nista protiv tog vida putovanja... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2011 U blizoj ili daljoj buducnosti bice moguc put oko sveta i na ovaj nacin http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Od-Kamcatke-do-Aljaske-suvih-nogu.sr.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2011 U ne tako blizoj budućnosti sigurno. Pored tunela i gradnje spoja od Transsiba do Jakutska, potrebno je izgraditi prugu od Jakutska do tunela, od tunela do najbliže pruge na Aljasci i spojiti pruge na Aljasci sa Kanadom pošto danas nisu spojene. To je megalomanski poduhvat, koji je otežan i ledenim zimama. Ne verujem da je ostvarljivo u sledećih 20 godina. Možda bude za nekih 50 godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2011 Mislim da bi Evropu i Ameriku trebalo spojiti mostom. Smucili su mi se prekookeanski letovi. Jos kada bi na tom mostu otvorili neke kafane, bioskop, sportsku kladionicu... To bi bila prava stvar. Apelujem da se ne trose pare na spajanje Rusije i Aljaske jer nema tu velike vajde, vec da se to investira u Most! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2011 Samo, gde misliš da napraviš most Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2012 Izvinjavam se sto ovu temu izvlacim iz naftalina. Ja sam na putu vec deset meseci, pokusavam da obidjem svet biciklom Planiram par godina za ovaj poduhvat -- tri, pet, deset... Mesecno trosim oko 200-250 evra, cak i u Grckoj mi je to bio prosek. Sve vreme kampujem ili nalazim smestaj preko CS, HC i WS. I da, trazim drustvo Imam i blog: www.gea-tour.com Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2012 Samo napred! Pratim Vas i na blogu B92. Koja su Vam naredne rute (okvirno)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2012 Mislim da cu preko Kazbegija u usiju, pa onda Kazahstan pa kroz Kinu mozda vozom ako me uhvati zima. Druga opcija je Jermen, Iran, Pakistan, Indija, ali tu imam troskove viz, sto nemam u prvom sluaju, a i malo je napeto oko Pakistana i vize. Uskoro cu morati da odlucim! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2012 Mislim da cu preko Kazbegija u usiju, pa onda Kazahstan pa kroz Kinu mozda vozom ako me uhvati zima. Druga opcija je Jermen, Iran, Pakistan, Indija, ali tu imam troskove viz, sto nemam u prvom sluaju, a i malo je napeto oko Pakistana i vize. Uskoro cu morati da odlucim! Ako se odlucis za Kinu, javi se, ja zivim ovde, pa ako mogu nesto pomoci... Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites