Posted July 12, 2011 Evo leto sam razmisljao da napokon idem za Siriju, ali ocigledno nista za sad, moracu da sacekam da vidim kakva je situacija. Moji bliski prijatelji su bili na razmeni studenata u Siriji i imaju lako lepa iskustva tako da me ta destinacija jako privlaci. E sad imam jedno veliko pitanje za one ljude koji su skoro bili dole: interesuje me kako dole ljudi reaguju na fotoaparat? Jedan od glavnih razloga mog putovanja bi bio i fotografisanje svega i svacega dole jer je zemlja neverovatno zivopisna. Ja se bavim fotografijom i imam dzmutku od fotoaparata, i ponekad nije prijatno da uperis tako nesto u nekog, pa me interesuje da li neko ima nekakva iskustava sa Sirijom po tom pitanju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2011 Па и у Србији можеш да гадно прођеш ако буквално упериш апарат некоме у лице. Како би ти реаговао да неко стане од тебе 2 метра и слика само тебе? Ја бих му разбио и апарат и главу. У Сирији сам ја фотографисао све и свашта, дакле улице, дешавања на њима, сукове, чак сам и државне зграде фотографисао и само су ме једном у Хами опоменули да то не чиним. Испред аутобуске станице у Алепу има војна база испред које стоји војни авион Миг 21, а непосредно до њега стајао је наоружани војник. Како сам велики љубитељ авијације хтео сам и то да сликам али нисам. Дакле, то је једина ствар коју сам се бојао да сликам. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2011 ja sam isto slikao dosta toga kad sam bio u Aleppu, ( pre no sto su mi drpili aparat ) ali po pravilu ako se nadjem u nekoj situaciji gde nisam siguran smem li, obicno pitam ljude.. nisam imao neprijatna iskustva, nisu me odbijali ali nisam slikao vojna postrojenja i policijske stanice jer toga sam se nagledao ovde Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2011 Ja sam slikao vojna postrojenja dok sam jos ziveo u Srbiji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2011 Uopste mi nije jasan stav zapadnih medija prema dogadjajima u Siriji: http://www.npr.org/2011/07/15/138168604/in-syria-opposition-stages-massive-protests Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2011 Ствар је и у томе што Сирија као и још неке земље нису на ''правој'' страни. Знамо сви које су земље још на америчкој листи ''осовина зла''. Сви ми који смо били у Сирији знамо да је страним новинарима отежано добијање визе, а сада је готово немогуће. Сад се ја питам како и поред толиког западног настојања да докажу да у Сирији власт угњетава мирне демонстранте, да су сви против председника не постоји ни један снимак демонстраната на коме се јасно види да је окупљено неколико стотина људи? Супротно томе, интернет је препун снимака са скупова подршке председнику на коме се окупљају стотине хиљада људи. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2011 da li bi mogao neko da mi ucini uslugu i da pozove telefonom ambasadu sirije (ja nisam u srbiji).. ako taj neko poznaje vec nekog u ambasadi tim bolje... zanima me da li se uopste izdaju vize za siriju i da li je procedura po starom? planiram da idem u septembru u tursku, siriju i izrael, ali ako ne izdaju vize, moracu da menjam plan. konzul, koji mislim da je u medjuvremenu postao bivsi konzul, mi je u aprilu rekao da nema problema da posaljem po nekome pasos u srbiju i da viza ne mora da se vadi licno. da li ste nekad ovo radili? ako neko ima neki savet, pisite. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2011 Zvao sam ambasadu Sirije, i rekli su mi da normalno izdaju i turisticke vize. Pitali me za grad, ali posto nisam znao precizno, rekli mi da generalno nema problema. Kada sam napomenuo da sam cuo neke vesti samo je covek iz konzularnok prokomentarisao: "Nije to bas tako". Zaboravio da pitam za proceduru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2011 Hvala mnogo Indijanac Valjda je sve ostalo isto. Ja cu poslati pasos, pa sta bude. Valjda ne mora licno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2011 Bio sam u Siriji desetak dana, vratio sam se u subotu Ako treba neka informacija pitajte... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2011 Jesi video ulicne borbe, masovni pokolj i slicne stvari o kojima redovno slusamo na CNN-u? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 Moja prijateljica iz Zagreba je upravo u Siriji. U Beogradu joj nisu izdali vizu, tražili su preporuku hrvatskog veleposlanstva, što nije dobila, pa se ipak zaputila ka Siriji i vizu dobila na granici. Javila se iz Sirije, sve je ok, ona je oduševljena. Btw, to joj je prvo putovanje ka Bliskom Istoku, pa moram da priznam da sam joj se i sam divio na hrabrosti pošto smo svašta slušali...međutim, ispada da je stvari koje se možda i ne dešavaju ne pogađaju putnike. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 Ma kakve ulicne borbe i pokolji. To sto prica CNN i Al Dzazira nema veze sa realnoscu. To su njihovi izvestaji da ne kazem propaganda. Ima demonstracija po nekim gradovima malo ovde malo onde. Najvise petkom posle molitve. Ali moj utisak je da je sve to u cilju snimanja i postavljanja na net a posle se ne zna ni gde je snimano ni kada. Znaci konkretno u Damasku nema nikakvih problema na ulicama po prevozu i tako to sve je kao i ranije samo svi se slazu da petkom ima manje ljudi po ulicama, ima manje stranaca, itd. Ko hoce da ide moze slobodno, nema problema oko vize mada se postavljaju neka dodatna pitanja, granica se prelazi normalno mada sam dobio informaciju da se granica zatvara od devet uvece do 6 ujutro. Bio sam i u Libanu i receno mi je da ne prelazim granicu po mraku. Navodno oko granice ima nekih bandi kriminalaca koje nocu pljackaju vozila na putu. Znaci da zakljucim ko hoce da ide moze. Logika nalaze veci oprez na petkom posle molitve i izbegavanje vecih (organizovanih) grupa ljudi. Ko misli da tamo nije sigurno i problematicno onda naravno ne treba da ide. Ja sam pre puta pitao pet kontakata tamo sta je i kako je. Trojica su mi rekla nema nikakvih problem sve je normalno. Jedan mi je rekao ovako-onako, nesto se desava ali nije toliko opasno. Jedan mi je rekao rat na ulicama, hiljade ljudi gine, prenesi svetu sta se desava. Sa ovom trojicom sam se video, sa ovim jednim takodje. Ovaj poslednji je bio jedini koji je izbegao da se vidimo, covek ga je zvao telefonom i rekao je da ne zna nikoga iz Srbije. Ako treba neka dodatna informacija pitajte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 A kakva je situacija što se tiče cena smeštaja i hrane. Da li je došlo do poskupljenja? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2011 Za smestaj ne znam posto sam se slepovao za dz. Turista raznih vrsta ima manje pa je logika prosta. Ili su digli cene da uzmu pare od ono malo turista ili su spistili cene da te iste turiste privuku. Vece su cene hrane u prodavnicama, na ulici u restoranima. Nije to neki drasticni skok ali primetan. Barem u Damasku. Navodno ima problema sa dostavom iz drugih delova Sirije, navodno nije bezbedno, putevi mogu da budu blokirani, itd. Mada mi je receno da je bilo vecih poskupljena u maju i junu ali te cene su vracene na raniji nivo nedavno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2011 da li je ambasada u ulici aleksandra stambolijskog ili mlade bosne? na netu se pojavljuju obe informacije... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2011 aleksandra strombolijskog Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2011 hvala gorane, sirijci izdaju vize kao da se nista ne desava. jel ide neko u septembru tamo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2011 Niko ne pita jel bezbedno ici u London, a za Siriju se svi raspituju. Sta su vam mediji to je strasno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 Upravo nam je stigao putopis koji će možda dati odgovore na neka od pitanja postavljenih u ovoj temi: Sirija, avgust 2011: Trenutna situacija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 16, 2011 Zanima me da li bismo, zbog novonastale situacije u Siriji, mogli da imamo problema kada na granici vide da putujemo sa profesionalnim fotoaparatom + objektivima itd. Znam da su proterali vecinu novinara iz zemlje, pa paranoisem da ovo moze da bude razlog da nas ni ne puste da udjemo? I drugo, u samoj Siriji, kontam da ima vojske tu i tamo, da li prave probleme ako se fotografise okolo? Koliko vidim, laki su na obaracu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 16, 2011 Sirijski DB nije bio srećan kad vidi fotografa ni u mirnim vremenima. Dešavalo se da policajac u civilu priđe turisti i naredi mu da obriše fotografije sa aparata, ukoliko je slikao nešto što ne bi trebalo. Nažalost, nije uvek moguće znati šta ne bi trebalo slikati - recimo, fotkaš neku zgradu, a u njoj zapravo živi neki vladin službenik ili neko važno vojno lice, pa je onda to problem. Što se tiče situacije na granici, to ne možemo znati, ali po samoj Siriji verujem da sad nije posebno pametno ići okolo sa ogromnim objektivom i upirati ga u sve i svašta. Naravno, ako ćete fotkati samo po bazarima, dvorištima džamija, iskopinama itd, ne verujem da to može biti problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 16, 2011 Sirijski DB nije bio srećan kad vidi fotografa ni u mirnim vremenima. Dešavalo se da policajac u civilu priđe turisti i naredi mu da obriše fotografije sa aparata, ukoliko je slikao nešto što ne bi trebalo. Nažalost, nije uvek moguće znati šta ne bi trebalo slikati - recimo, fotkaš neku zgradu, a u njoj zapravo živi neki vladin službenik ili neko važno vojno lice, pa je onda to problem. Što se tiče situacije na granici, to ne možemo znati, ali po samoj Siriji verujem da sad nije posebno pametno ići okolo sa ogromnim objektivom i upirati ga u sve i svašta. Naravno, ako ćete fotkati samo po bazarima, dvorištima džamija, iskopinama itd, ne verujem da to može biti problem. Tako sam i mislila ... Problem je doduse i sam fotoaparat, jer ako se nosi u torbi kako bi trebalo, sasvim je ocigledno da je torba fotografska... Mislim da u svakom slucaju ne bi trebalo da bude oko vrata... Moracemo izgleda pokusati da nadjemo neka alternativna resenja za transport aparata u toku dana.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 16, 2011 Mene je u Hami dva puta zaustavljala vojna kontrola i vodili me kod majora + mladog porucnika koji je pricao engleski. Pregedali pasos (imam tri sirijske vize unutra sto je omeksalo stvar), pitali me da li sam novinar, da li znam arapski (odgovaram sa ne) da li ima mobilni - nemam, da li imam laptop - nemam, da li imam fotoapart - imam. Daj da vidimo... Moj model je mali staje u dzep ali su detaljno pregledali sadrzaj memorijske kartice, i pitali da li sam slikao nesto osetljivo kako rekose. Nije bilo nikakvih problema. Dok sam bio tamo u toj zgradi dovedose jednog Engleza koji je tvrdio da je ucitelj na letovanju. Sa sobom je imao dva aparata poveca, telefon tipa satelitski i laptop. Jos u pasosu imao pecate iz Egipta za vreme protesta i Libije mesto boravka Bengazi. Odvedose ga negde... verovatno je proteran. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 17, 2011 Da napisem i ja koju rec o mom iskustvu u Siriji. Osecali smo se vrlo sigurni, da li zbog saznanja da nam ne preti nikakva opasnost ili stalnog prisustva nekog iz sluzbe bezbednosti. pri svakom ulasku u grad, putovali smo autobusima, pre ulaska u autobusku stanicu, smo ili mi sami (u Del al Zouru), ili vozac prijavljivao nas boravak. U Tartusu, na obali Sredozemnog mora, nas je u podne, kad na ulici nema ni zive duse, pratio policajac u civilu, koga sam na kraju zamolio da nas fotografise i pokaze grad. I njemu je to bilo zanimljivo. E sad u ovoj situaciji, doci u Siriju sa profesionalnim aparatom, sa press karticama, pitanje je kakav ce odnos biti. Svakako ne treba u aplikaciji za vizu napisati zanimanje novinar. Na vizi koju zalepe na stranicu pasosa pise zanimanje. Mozda to sada moze biti problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites