Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Da li je neko od clanova boravio i radio neki duzi period u Kini?

U januaru bi trebalo da se preselim u Shenzhen na jedno 2 godine, tako da bi mi svaki utisak i svaka informacija dobro dosla.

Znam da je zemlja ogromna i da se zivot razlikuje od regije do regije, ali pretpostavljam da postoje i zajednicke stvari koje su "univerzalne" (vize, konunikacija....itd)

Sve zavisi sta radis cime se bavis, da li imas radnu dozvolu, Itd! Prijatelj mi je pricao da iako nemas radnu dozvolu ako dobro znas Engleski mozes da drzis casove bogatim japima i  solidno da prodjes ne da se obogatis imas za zivot.

Mislim da je jos uvek za donosenje bilo kakvih zakljucaka, ali mogu samo utiske da prenesem.

Klima je prijatna (tokom zime) imali smo pravo prolece po dolasku, mada zadnjih dana je prilicno kisovito - al temperatura se krene od 15-20. O hrani ne moram mnogo da pricam - mnostvo novih ukusa i mirisa (nesto prija, nesto ne).

Grad je odlicno organizovan - podeljen je u cetiri distrikta u kojima mozes naci sve sto to treba - tako da, i ako je grad zaista ogroman, ne konzumira suvise tvog vremena.  Meni je sve u pesackoj distanci.

Jednosoban stan u sirem centru distrikta (jednosoban - devna soba i spavaca soba) kosta od 200 - 350 eura (nov ili skoro nov) sa svom opremom - preko toga treba dodati jos od 50 do 100 eura za racune. Stanovi se mogu naci i monogo jeftinije, ali necete verovati sta se sve nudi .... ko i koliko njih zivi u stano - i kako taj stan posle njih izgleda.

Javni saobracaj je jako jeftin - autobus kosta od 1RMB do 4RMB u zavisnosti od destinacije (1 - 4 eurocenta), mada ja sam do sada lovio besplatne autobuse velikih marketa :)

Sto se tice ostalog,  cene svari koje se mogu naci svuda u svetu su iste, dok su cene u prodavnicama generalno 10-15% nizhe nego u Srbiji. Shenzhen je poznat kao grad za dobar shoping u Kini - mada je moj licni utisak da je tu titulu dobio zbog blizine i visokih cena u HongKongu. Mada, sa druge strane, odavde se putuje u HK zbog kupovine brendirane tehnike ( HK je oslobodjen poreza).

Ovo su sve cene koje se mogu naci u prodavnicama, mada postoji veliki broj pijaca specijalizovanih za razne stvari (tehniku, odecu, bicikle... ) gde se moze pazariti za male pare (bez garancije za kvalitet). Primera radi kopija iPhona kosta oko 30 eura, mada ima veliki broj Kineskih brendova koji su dobrog kvaliteta - ali se ne pojavljuju na drugim trzistima.

Sto se ti ce posla, ovo sam hteo da ostavim za kraj,  ima ga na pretek, stranci su jako trazeni i relativno dobro placeni. Ovde svako moze da daje casove engleskog - dovoljno je da bude zapadnjackog izgleda, a cene casa se krecu od 200 Rmb za poducavanje dece pa 350 ili vise za poducavanje starijih. Vaspitacica u vrticu zaradjuje oko 8000 rmb. Mislim da generalno sve struke koje su vezane za dizajn imaju veliku potraznju ovde.

Na osnovu iskustava drugih ljudi i moje devojke - ponude stizu svakodnevno - pitanje je samo da li ces da ih prihvatis (da li ti odgovara plata, razdaljina od stana, ili vrsta posla).

Sto se tice radne vize - dosta ljudi dolazi i radi sa turistickom, a granicu sece svaka 3 meseca, sto ovde nije problem jer su Macao i HongKong jako blizu. Mada je preporucljivo da se od poslodavca trazi da vas zvanicno zaposli. Moja devojka (ruskinja) je svoju vizu kupila u Moskvi, ali je saznala da se sve vize zav mogu zavrsiti (kupiti) i u Kini (turisticke, studentske, radne...)

Plaza je jedno 2 sata i 1 euro razdaljine (jos uvek se nisam kupao, mada obecavaju), letovi odavde ka svim destinacijama su prilocno jeftini.

Toliko za sada. Ako neko ima pitanja.... tu sam :)

Hej cao, jako zanimljiv post. Da li bi mogao vise da objasnis sta znaci, sve struke koje su vezane za dizajn imaju veliku potraznju? Zasto bas za dizajn? To znaci da nemaju neki visok nivo obrazovanja u tom polju tamo, ne umeju da rade ili sta?

Hvala i pozz :)

Konkretno sam mislio na arhitekturu, mada se odnosi generalno na sve sto je vezano za dizajn. Ovde je dosta firmi koje su usmerene ka stranim trzistima, zbog toga zele i da se adekvatno i prezentuju. Mislim da kinezi imaju problem da se oslobode simetrije sto prilicno cini dizajn dosadnim :)

Narode i mene zanima rad u Kini. Naime, prekonekog caletovog prijatelja hoce da mi "srede" da odem u Kinu da radim-predajem engleski. Govorim ga tecno, zavrsila srednju u Americi i sve to... Valjda bih prvi mesec imala smestaj dok se ne snadjem.

Uglavnom zanima me kako to funkcionise, ako neko ima volje da mi kucka. Koliko je lako/tesko naci posao, da li saljem cv preko neta ili pak idem "od vrata do vrata"? Saznacu ja jos detalje od tog prijatelja, ali sam nestrpljiva i radoznala i zelim da iscitam sto vise do tada. Cituckam sve moguce forume i sajtove...

Veoma je lako naci posao...ja bihti cak preporucio da odaberese grad u kome bi volela da zivis, jer ces svakako uspeti da nadjes posao...

Dakle, posveti se informisanju o kvalitetu zivota u pojedinim gradovima...

Da bi uopšte ušao na Tibet treba ti dozvola, a to je samo turistička poseta i traje ti koliko ti traje aranžman, koji si uplatio preko neke lokalne agencije. Ne možeš ni da putuješ u sopstvenom aranžmanu, posao mislim da uopšte nije opcija.

Postoje neke volontersje varijante, ali mislim da je to uglavnom rad sa izbeglicama sa Tibeta, dakle, nije na Tibetu.

Ljudi, u Kinu se zbog posla ne dolazi sa 17 evra budzetom! Samo za stan u startu treba oko 1300 evra, tu spada i depozit koji se kasnije vraca. Do prve plate treba jesti, platiti prevoz, troskove, ihahaj  :party: Ili trazite firme koje nude i smestaj, ali u velikim gradovima sve ih je manje, ili skoro da i nema vise te solucije (Peking). Postoje i jeftinije varijante za smestaj, to su sobe u vec iznajmljenom stanu, pa delite stan sa jos nekim strancima indijancima ;) Ali cak i onda, ako je soba bez troskova negde oko 1200-1500 juana (~140 evra) placate jedan/dva depozita minumum. Sve u svemu, 17 evra nije dovoljno ni za staRbaks ;)

:) Pozdrav. Oko tri nedelje sam u Kini, i moja iskustva su pozitivna do sada. Radim kao nastavnik u medjunarodnoj skoli, kinezi su veoma prijatni i prijateljski raspolozeni. Zelim da ohrabrim sve koji su zainteresovani da dodju i rade ovde, i ako vam treba neki savet, sve sto vas zanima...

:) Pozdrav. Oko tri nedelje sam u Kini, i moja iskustva su pozitivna do sada. Radim kao nastavnik u medjunarodnoj skoli, kinezi su veoma prijatni i prijateljski raspolozeni. Zelim da ohrabrim sve koji su zainteresovani da dodju i rade ovde, i ako vam treba neki savet, sve sto vas zanima...

U kom si gradu i u kojoj provinciji?

Grad je Baotou, srednja Mongolija. Velicine je kao Beograd, za njihove pojmove je to grad srednje velicine. Inace je to moderan, nov grad, sa novom infrastrukturom. Malo je pohladno jer je blizu najhladnije pustinje na svetu Gobi. Zivot funcionise fino, stanovi imaju dobro parno grejanje tako da se hladnoca i ne oseti. U jutarnjim satima sada je oko - 8, a u toku dana je suncano. Klima je suva sa mnogo sunca, inace padavine su retke u ovom delu Kine. Zivot ovde nije skup kao u Pekingu ili Sangaju, tako da ako imate obezdebjen smestaj od poslodavca onda sa svojom platom mozete dosta da ustedite i da sebi priustite sve sto vam se svidi. Na primer u restoranu za 50 rmb mozete da jedete raznovrsno. Ovde nema mnogo stranaca domaci su veoma srdacni kada vas vide, inace mnogo vole ljude bele rase. Veoma su posteni kada kupujete uvek kusur vracaju do zadnjeg dinara. Ja sam imala smesno iskustvo da par puta nisam htela da uzmem kusur pa su me jurili do vrata da bi vratili pare. Sta da kazem, kratko, zivot i rad ovde je veoma opusten, daleko od naseg stresnog zapadnjackog zivota. Toliko za sada... :mah:

Ja sam imala smesno iskustvo da par puta nisam htela da uzmem kusur pa su me jurili do vrata da bi vratili pare.

Nije li u Kini uvredljivo ako se ostavi kusur ili bakšiš?

Baksis ovde ne postoji jer se uvrede ako hoces da im ostavis kusur, a isto tako desavalo mi se nekoliko puta da zaokruze racun npr 30.05rmb, naplate 30. Bar u ovom delu Kine, za ostale ne znam

Moj sin ima 26 godina i zeli da ode na rad u Kinu.Njegova dva prijatelja su vec tamo.Rade u nekom hotelu i kazu da im je dobro.Radi se o gradu Vuhan.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BD

http://www.wuhan.com/cmarter.asp?doc=310

Kakva je situacija sa bezbednoscu ,zaraznim bolestima.Kao roditelju imam strah prema istoku da li gresim.Mozda je predrasuda ali mi Evropske zemlje pa i Kanada i Australija ulivaju vise poverenja ali je tamo jako tesko otici.

Sin ima srednju skolu/saobracajnu/ i nema iskustva.

Uz duzno postovanje, ja cu samo da kazem da gresis. ;) Po mom skromnom misljenju, ista ti je bezbednost gde god da odes. Ja sam zensko i sama sam dosla u Kinu pre 3 meseca i jos mi dlaka s glave ne fali. Pala je tu i tamo koja suza, ali oce to kod rachica. Mladja sam 2 godine od tvog sina.

Salji ga ako mozes, neka radi dok se ovde nude opcije, svi mi znamo odakle smo dosli i kako je tamo.

Zdravo svima na forumu.Imam jedno pitanje. Naime,poslao sam svoj CV kompaniji "NOAH'S ARK GROUP" koja ima na istocnoj obali preko 100 klubova i barova.Njima su potrebni konobari i posto imam preko 7 godina iskustva, mislim da mogu proci konkurs. E sad me zanima, posto je plata 1000 dolara, da li u takvim klubovima ljudi ostavljaju baksis ( vlasnik je englez i klijantela su uglavnom bogati stranci ) Ako sve bude u redu, za mesec dana bih trebao da doputujem u Kinu. I ako je neko cuo nesto o ovoj kompaniji,moze slobodno da napise da li je tu sve legalno kao sto tvrde u agenciji.Inace, pored plate od 1000 dolara, kompanija placa vizu i smestaj na 6 ili 12 meseci.

Hvala svima na odgovorima!  :)

Pozdrav Milose, kazi mi jesi li nesto saznao vezano za "Noah's Ark Group" ja sam se isto prijavio ali ne znam bas puno o njima i koliko su ozbiljni. Pa ako si otisao preko njih bilo bi super da cujemo kakvi su u stvari?

Pozdrav Milose, kazi mi jesi li nesto saznao vezano za "Noah's Ark Group" ja sam se isto prijavio ali ne znam bas puno o njima i koliko su ozbiljni. Pa ako si otisao preko njih bilo bi super da cujemo kakvi su u stvari?

E ovako,prijavio sam se i dobio sam posao.Nisam jos otisao,krecem za neke 3 nedelje.Iskreno,nadam se da je sve ovo ok. Trebam da idem u ambasadu za vizu sto samo znaci da je sa te strane sve legalno i ne ide se na crno. Kada odem tamo,dobicete iz prve ruke sve informacije! Pozdrav!!  pijjj

Za sve umorne, smorene, ambiciozne, radoznale, avanturiste...detalji, sitnice i ostalo...

Posao: malo iskarikirano, ali cisto da lakse zamislite - 90% stranaca u Kini radi kao ucitelj engleskog, od ostalih 10% ogroman deo su arhitekte...i to je to...moze se naravno pronaci i posao u drugoj struci, ali je teze, treba vremena kao i puno sklopljenih kockica...

Sto se tice engleskog, stvari stoje ovako - mozete raditi u 1. Skolici jezika 2. Vrticu 3. Privatne casove 4. Mix pomenutih.

1. Skolice jezika skoro obavezno ukljucuju rad za oba dana vikenda, pa su dva slobodna dana pomerena izmedju ponedeljka i petka, vecinom ponedeljak i utorak...uglavnom je poslepodnevni posao koji se zavrsava oko 20-21 dok se subota i nedelja radi od 9-21 uz krace i duze pauze izmedju casova...casovi su 90-120min. i okvirno mozete racunati da cete imati oko 20 sati nedeljno...

Sam posao je nesto zahtevniji, jer su to klasicne skole jezika, pa se samo to i radi. Uzrast je sarenolik i ide od 4 do 10-12god.

2. Vrtic je potpuna suprotnost od skolica jezika. Radi se od ponedeljka do petka, vikend slobodan i radno vreme je od 8-17h (uglavnom je slobodno i vreme od 12-14.30). U zavisnosti od broja odeljenja i broja stranih ucitelja, moze se raditi sa 2-4 razlicita odeljenja. Engleski se onda radi 60-120min dnevno. Za sam engleski je potrebno najmanje od svih vrsta poslova, jer je u pitanju uzrast od 3-6. Zato se rade dodatni poslovi, jer je ovde u pitanju klasican vrtic - igrice, crtanja, muzika, dvoriste i sl. Zavisi naravno od nekih faktora, ali se moze reci da je ovo najlaksi posao...

3. Privatni casovi su nesto za sta vam treba vreme, strpljenje i jos malo strpljenja. Prednost je naravno sto radite koliko i kad zelite. Mana je ipak sto kao i uvek kad je dosta privatnih casova treba uklapati, dosta vremena ode na prevoz i treba racunati i na otkazivanja. Treba svakako imati na pameti da za popunjen raspored privatnih casova treba dosta meseci. Ako se poredi sa drugim vrstama poslova, za ovaj nacin rada je potreban najbolji nivo engleskog i puno vremena pripreme samih casova...

4. Mix dozvoljava sve i moze bukvalno da ukljuci sve. Kako je vrtic prepodne, a skolice uvece nekad je izvodljivo i skoro dva puna radna vremena da se uklope. U vrticima se moze raditi i samo prvi deo tj od 8 do 12 dok sa druge strane u skolicama jezika se moze raditi i samo od 18-19, pa zatim i vikednom...naravno, ne moram pominjati da privatni casovi mogu kad god vam se uklapaju...

Arhitekte su kao sto sam pisao u najvecem broju, a koliko sam saznao rade neverovatno mnogo. Jure se projekti, konkursi, datumi...

Plata: kod engleskog je minimum na koji se moze racunati, ukoliko se radi jedno puno radno vreme, 1150€, dok je neka normalna plata oko 1350€. Mix vam naravno daje mogucnost za vise novca, a privatni casovi naravno najvise i to do cak 2000-2500€. Bitno je pomenuti i da vam vrtici uglavnom obezbedjuju klopu i to odlicnu. Smestaj ce vam retko ko ponuditi i na to ne treba racunati. Arhitekte kao sto rekoh rade kao nenormalni, ali mogu i do celih 3000€. Ukoliko vam nekako uspe da se uglavite u svoju struku, a izvan ovih pomenutih, onda se otprilike ubacujete u cifre preko 1600€.

Troskovi: stan mozda najbitnija stavka. Ima naravno svega, ali nesto normalno je u rasponu 150-400€. Od sobe do dvosobnog stana. Pomenuo sam i opciju da vam na poslu ponude smestaj, ali to je sve redje i pitanje je o cemu se radi. Ja sam imao ponudjen besplatan smestaj, ali sam odbio, jer je ispod neke moje zone komfora, mada bi se mozda neko i zadovoljio. Komunalije i troskovi vezani za stan su oko 40-60€ i variraju u zavisnosti da li oko zgrade imate zelenila, cveca, vodene povrsine, cistace, cuvare i sl. U vezi stana je vazna napomena da cete komplet stan tesko iznajmiti na kraci period od 6meseci, a cesto se mora ici i na ugovor od godinu dana. Potrebno je dati i depozit u visini dve kirije, a eventualno se za ugovor od pola godine mozete provuci sa upola manjim depozitom.

Sto se tice ostalih zivotnih troskova naravno mnogo zavisi od stila zivota... Normalan, obican, pristojan zivot se moze ziveti sa budzetom do 300€. Postoje i ultrafensi restorani, klubovi, ali naravno ne moram da pominjem da je gornja granica samo nebo... Za neku jasniju sliku mogu samo dodati da samo 100€ dosta znaci i puno vam moze povecati kvalitet zivota... (ima onih koji zive i sa 100eur mesecno  zvizhd  lol:: , ali to je zaista nepostovanje svog zivota)

Tehnicka pitanja: viza je prva stvar, ali o njima ne bih dok neko ne izrazi zelju da dodje... Najvaznije je da se sve moze.

Sto se tice diploma, sertifikata, uslova za dobijanje posla samo opusteno. Nista nije vazno i nista ne mora. Ako cete u struci onda naravno diploma igra veliku ulogu, ali cak i bez toga se moze. Ovde je najvazniji sam utisak koji ostavljate, da normalno izgledate, da ste pristojno obuceni...samim tim sto ste stranac (belac - ovo nazalost ima bas vaznu ulogu), ste potrebni, zanimljivi i 75% na putu da dobijete posao.

Malo i umoran, pa ne znam jesam sta preskocio, ali ako ima pitanja, slobodno - vrlo rado cu pomoci i vise nego ocekujete!

Da ne brljam gore...

Samo da kazem da se sve napisano odnosi na Shenzhen, mada se moze reci da se u velikom delu poklapa sa Pekingom i Sangajem...

Manje sredine se ukratko razlikuju u sledecem: vece su sanse da cete dobiti stan na koriscenje, niza ce vam biti plata i mogucnosti za poslove sa strane su dosta manje...od nematerijalnih stvari, mislim da se moze delimicno generalizovati sa cinjenicom da cete imati prisnije odnose u manjoj sredini i ukupno bolje okruzenje...

lol:: lol:: lol:: Ahahaha Un I.Q. ue, izvrnula sam se od smeha  ;D Za sto evra!

Podrzavam sve gorenapisano :) Bas si lepo srocio!

Sa mixom poslica moze vrlo lako da se zaradi 2500evra mesecno. Sta vam je potrebno da biste bili dobar teacher sem engleskog koji i ne mora da bude tecan? (kakvih sam se sve teachera nagledala, u ovo sve vise verujem)-Pozitivnost, fleksibilnost (zbog, kao sto Unique rece, otkazivanja i ostalih stvari koje cete upoznati kada dodjete) i malo glupiranja (ili sto moja M rece "Da budem klovn!").

Ako vam je cilj da ustekate lovu, uz malo truda moze i hiljadarka u stranu. A mozda sam samo ja izrod  :roll:

Rad u vrticu je susta zabava. Drustvo vam je od 4 do 6 godina i toliko i briga imate (u 99% slucajeva). Za pocetak je najbolji izbor jer najmanje trosite glas i casovi su vam uglavnom kratki, posto bas i ne mozete dugo da drzite 38 dece mirnima. Za vrtic i trening centar odnosno skolicu engleskog uglavnom imate asistenta ili nekog pomocnog teachera (Kineza) koji zna engleski, pa smiruje decu, pomaze, itd. To mnogo olaksava stvar.

Ja sam se cimala oko raznih diploma i sertifikata, i na kraju mi nigde nisu trazili da vide. Par puta sam ja bila redovna i davala sertifikate sa CVjem pa sam shvatila da nema smisla, jer da im je jaaaako bitno, trazili bi. U ostalom, cim uzmete prvu platu, mozete ovde da upisete kurs i problem je resen!

I dalje se smejem na ono gore...  :LOLLL: