Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Pozdrav 🙂 

Bonito da li bi bio ljubazan da me ubacis u WeChat grupu za predavanje u VN?  Da li neko zna proceduru apliciranja za radnu vizu za VN i kako to funkcionise?  WeChat id: Danilo_1402

Edited by Danilo1402

On 10/30/2023 at 4:44 PM, Danilo1402 said:

Pozdrav 🙂 

Bonito da li bi bio ljubazan da me ubacis u WeChat grupu za predavanje u VN?  Da li neko zna proceduru apliciranja za radnu vizu za VN i kako to funkcionise?  WeChat id: Danilo_1402

Ne funkcionise nikako 99% nasih tamo radi bez radne dozvole. 

Video sam i po FB grupama... ozbiljnije skole traze IELTS a ove koje ne traze nista su problem u najavi. Na stranu sve to ali plate su zaista male ( u poredjenju sa Kinom) iako verujem da troskovi zivota nisu veliki... Hvala Vam u svakom slucaju! 

On 11/21/2023 at 4:06 PM, Danilo1402 said:

Video sam i po FB grupama... ozbiljnije skole traze IELTS a ove koje ne traze nista su problem u najavi. Na stranu sve to ali plate su zaista male ( u poredjenju sa Kinom) iako verujem da troskovi zivota nisu veliki... Hvala Vam u svakom slucaju! 

Plate su sasvim OK za zivot u Vijetnamu. 

On 11/21/2023 at 5:06 PM, Danilo1402 said:

vijetnam je dzabe...jeftinije zemlje neces videti.....sve je duplo jeftinije od tajlanda, a 3 puta od evrope i srbije..

Edited by ThirstyTraveler

1 hour ago, michael_j said:

kolike su?

U Kmabodzi su 1000 - 1300$ mesecno

U Vijetnamu 1200-1800$

U Kini 2000-5000$

Na Tajlandu (ne U Tajlandu jer se na srpskom jeziku kaze Na Tajlandu,kao na Kosovu,na Kipru,na Islandu itd.) su 1000$

U Kuvajtu su 2000$ plus placen stan i prevoz do posla,zdrvstveno itd.

U Japanu su manje plate nego u Kini i cujem da su u Moskvi u internacionalnim skolama plate slicne kao u Kini.

Edited by Bonito

10 hours ago, michael_j said:

kolike su?

Evo objasnili ti ljudi, u Vijetnamu moze i do vece plate, ko radi dodatne sate.  Plus u Kambodzi i Vijetnamu ne moras da glumis klovna, nego glumis nastavnika. Ne treba im klovn nego neko ko ce da deluje kao nastavnik. Drugaciji princip rada i mentalitet po tom pitanju, po meni bolje nego Kina. Manje para sve to stoji...

Pozdrav svima! 

Moze li savet za provereno dobar VPN, potreban mi je za rad iz Kine za Americku kompaniju ( Gmail, Google, Slack .. ) Hvala unapred .

realno... ja sam pre 3 god koristio ExpressVPN, al kad sam dosao ponovo ovde, nije radilo, tako da sam presao na Astrill... jos uhvatio za crni petak promo gde je bilo 250dolara za 2 godine

Pozdrav svima.

Kakva je trenutno situacija sa predavanjem engleskog u Kini? Da li se i dalje legalno zaposljavaju samo izvorni govornici jezika?

Naisao sam na agenciju koja navodno obezbedjuje Z vizu za ljude koje imaju diplomu, pa pretpostavljam da je u pitanju ili neka prevara ili se ljudi zaposljavaju da li bas kao nastavnici engleskog ili nekog drugog predmeta, pa se gleda kako da se izbegne inpekcija, a koliko znam tu je situaicija prilicno poostrena posle COVID-a

Dešava se da zapošljavaju kao nastavnike drugih predmeta, a onda u stvarnosti predaješ engleski. Ili te zaposle na nekoj izmišljenoj menadžerskoj poziciji. Što se tiče pitanja da li je prevara, to je teško proceniti odavde. Ako ti u bilo kom trenutku traže neke pare, onda je prevara. Ili ako te šalju u veliki grad a nude ti mizernu platu, jer to znači da veći deo tvoje prave plate zadržavaju za sebe. Meni je teško zamisliti kako te još mogu prevariti, osim da ti a) uzmu pare ili b) uzmu veći deo plate. 

Raspitaj se o uslovima, budi pažljiv, traži da jasno definišu svaki korak, i ne daj nikome nikakve pare.

I proveri da li razgovarate o bruto ili neto plati, da ne odeš tamo pa ti kažu ne ne to u ugovoru je bila bruto plata.

@Lazar nemoj tako, Curriculum Development Manager nije izmisljena pozicija :P ali da, realno to rade, mada u vecini slucajeva je to situacija za ljude koji su vec ovde (pa traze nacine da ostanu), nego za nekog da krecu od nule

Hvala na odgovorima. :)

Ovi traze novac unapred (da bi mi navodno trazili poslodavca, zakazali intervju sa njim itd.) sto mi je odmah bilo sumnjivo. Ali sam svakako hteo da pitam i kakva je generalno situacija, posto su ovi, nazalost, jedini koje sam nasao a da navodno nude odlazak, sto mi govori da nije bas kao pre kada se lakse odlazilo.

Sto se tice ovog drugog dela, mislio sam na to da, koliko znam, nastavnici engleskog i dalje mogu da budu samo native      speakeri, pa ako me zaposle mogu to samo ovako kako ste opisali - ili kao da predajem drugi predmet ili na nekom drugom radnom mestu - pa ne znam da li ljudi imaju problema sa tim, da li se to mozda proverava.

5 hours ago, Spike_MUFC said:

Hvala na odgovorima. :)

Ovi traze novac unapred (da bi mi navodno trazili poslodavca, zakazali intervju sa njim itd.) sto mi je odmah bilo sumnjivo. Ali sam svakako hteo da pitam i kakva je generalno situacija, posto su ovi, nazalost, jedini koje sam nasao a da navodno nude odlazak, sto mi govori da nije bas kao pre kada se lakse odlazilo.

Sto se tice ovog drugog dela, mislio sam na to da, koliko znam, nastavnici engleskog i dalje mogu da budu samo native      speakeri, pa ako me zaposle mogu to samo ovako kako ste opisali - ili kao da predajem drugi predmet ili na nekom drugom radnom mestu - pa ne znam da li ljudi imaju problema sa tim, da li se to mozda proverava.

Nama to izdaleka zaista tako i deluje ali verujem da je "na terenu" drugacije.Citam po grupama da nasi non stop odlaze na bezvizni rezim.Skoro mi je rekla devojka da je dobila posao Drama teachera sa zavrsenim faxom srrski jezik i knjizevnost.Nisu je hteli u Shenzhenu pa je otisla u Suzhou,cini mi se.Mogu da proverim.Bila je tamo na licu mesta i odatle nasla posao.

Imas sajtove za posao u Kini pa mozes da apliciras i vidis kakve su ti sanse.

Recimo, echinacities.com a ima i mnogo drugih.

Ima i wechat grupa,mogu te ubaciti.Ako te zanima javi se u pp.

Imas jos i opcije Vijetnam i Kambodza,za predavanje engleskog a i online.

Edited by Bonito

Здраво. Потребан ми је неко ко је на релацији КИНА-СРБИЈА или се враћа из Кине. У питању је пренос малих колекционарских модела ХОТ ВХЕЕЛС ПРЕМИУМ који су тамо јефтини доста. Наравно платио бих услугу. Користим ТаоБао апликацију и преко тога бих проследио тачно који модел је у питању. Наравно свако ко је у могућности ово понети са собом и ако жели, може зарадити неку додатну кинту у Србији, јер има доста колекционара. Вољан сам да поделим информацију шта је тражено, ако је неко за сарадњу остављам маил. 

леновоновцомп@гмаил.цом 

Алекса, Звездара

пре 2 минута, Алекса2610 је рекао:

Здраво. Потребан ми је неко ко је на релацији КИНА-СРБИЈА или се враћа из Кине. У питању је пренос малих колекционарских модела ХОТ ВХЕЕЛС ПРЕМИУМ који су тамо били доста. Наравно платио бих услугу. Користим ТаоБао апликацију и преко тога бих прошао тачно који модел је у питању. Наравно свако је у могућности ово понети са собом и ако желите, може зарадити неку додатну кинту у Србији, јер има доста колекционара. Волан сам да поделим информацију шта је тражено, ако је неко за сарадњу остављам маил. 

леновоновцомп@гмаил.цом 

Алекса, Звездара

Леновоновцомп@гмаил.цом (latinica) 

Edited by Aleksa2610