Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Pozdrav svima!

Prošlo je dosta vremena od kad sam ostavio svoj poslednji post, nekako mi se i dolazak u Kinu planiran za novembar prošle godine sasvim izjalovio, i nakon svega video sam, ko zna zašto je sve tako i bilo dobro na kraju. Očito, bolje je što sam na vreme video s kakvim ljudima sam imao posla.

U medjuvremenu bavio sam se drugim stvarima, da bih pre mesec dana jednoj agenciji prosledio svoj demo materijal oko kog sam se u decembru bio polomio, izmaltretirao i sebe i druge da ga uradimo profi, iscimao bivše kolege iz škole da mi "iznajme" odeljenje, kameru za snimanje, itd. Rekoh, kad već sve imam, što da ne pošaljem. Bili su vrlo ekspeditivni i konkretni, šta više, ovaj put sam ja razvlačio mesec dana, skeptičan zbog prethodnih iskustava. Elem, danas sam dobio prvu zvaničnu ponudu, i očekujem da ću ukoliko sutra, najkasnije u ponedeljak imati intervju i sa samom školom koja me izabrala na osnovu demo snimaka. Malo me zabrinulo to što u jednom postu videh da u Jiangxi provinciji ni pod tačkom razno ne prolaze non native teacher-i, a mene je izabrala upravo jedna internacionalna škola iz te provincije. Evo ponude u celini, i bio bih veoma zahvalan za sva mišljenja, sugestije i komentare, dobro će mi doći tokom pregovora:

Agencija sa kojom sam u kontaktu je Topview International Education Group Limited, njihov sajt je http://www.top-intern.com/, a kontakt osobe su mi Laura Rampazzo i Francesca. Do sada na netu nisam iskopao ništa loše o njima, iako sam pretraživao.

Ako neko nešto ipak zna, neka kaže sada :angel:  

The school is called International English, and they are based with training schools all over China. The school branch that would like to interview you is located in Nanchang, a city in the Jiangxi Province. It is located in the suburb of the town, very close to any needed facility (international supermarkets, banks, hospital, restaurants and anything you may need during your stay). The weather in Nanchang is pretty pleasant, compared to other area of China. In summer the maximum temperature is 35 degrees, and in winter is not too cold (1-8 degrees). The school will provide you with the teaching material, but you are totally free to add anything you think would be useful to improve the level of your students.

It is a training school, which means your schedule will need a little more flexibility but the salary is much higher.

Type of Position Foreign teacher Job Title Full time

Average Class Size 12 Class age 3-15 years old

How many class hours per week 40 hours per week 15hours office time +25hours teach time Monthly Salary 8000-10000RMB

Any other benefits, eg medical benefits, airport pick up, flight fare?  Medical insurance Airport pick-up and drop off Flight ticket for the second year (if the contract is renewed) Holiday provisions: Days of paid holiday during contract?  National holidays, Christmas day

Special details: involves weekend work, involves evening work, please give detail? Work 6 days per week weekday 14:30-20:30 weekend 8:30-18:00

Contract period and dates?  One year Will the school provide the teachers Chinese Z Working Visa documentation Yes Does the school pay visa processing cost?Yes  Provide accommodation and living conditions?Yes, shared with other teachers

The name of school  International English in Beijing School City Nanchang city in Jiangxi province School location: city center/suburb/outside city campus? Suburb School  

Type Of School English training school

How many foreign English teachers on average are on campus?  More than one

Has the school employed foreign teachers before?  Yes

The probation period salary standard? 8000-10000rmb

Skype interview?  Yes Teaching material and teaching assistant? Yes

Nadam se da nisam bio preopširan i detaljan, samo bih da se što bolje informišem. Trebalo mi je i dosta vremena da detaljno iščitam sve postove od decembra prošle godine, jer sam negde od januara malo manje aktivno pratio. Ne bih imao šta drugo da dodam nego da se najiskrenije zahvalim ljudima koji aktivno pomažu i daju odlične savete, @Vanja123 @Tales @Crni i drugi koje sam možda trenutno zaboravio da navedem, postovi su vam odlični i veoma korisni!

Još jednom, unapred hvala svima!  :ang:

Zdravo ljudi! Jel ima nekog u Pekingu? Stizhem sa dechkom u chetvrtak, pa ako zna neko neki jeftini hotel/hostel da preporuchi u blizini aerodroma. Ili ste svi nalazili preko booking.com? I pitala bih josh sve i svashta, pa ako neko mozhe i zheli neka mi pusti private msg.Hvala unapred.   ^_^

Edited by MicyLa

Pozdrav svima!

Prošlo je dosta vremena od kad sam ostavio svoj poslednji post, nekako mi se i dolazak u Kinu planiran za novembar prošle godine sasvim izjalovio, i nakon svega video sam, ko zna zašto je sve tako i bilo dobro na kraju. Očito, bolje je što sam na vreme video s kakvim ljudima sam imao posla.

U medjuvremenu bavio sam se drugim stvarima, da bih pre mesec dana jednoj agenciji prosledio svoj demo materijal oko kog sam se u decembru bio polomio, izmaltretirao i sebe i druge da ga uradimo profi, iscimao bivše kolege iz škole da mi "iznajme" odeljenje, kameru za snimanje, itd. Rekoh, kad već sve imam, što da ne pošaljem. Bili su vrlo ekspeditivni i konkretni, šta više, ovaj put sam ja razvlačio mesec dana, skeptičan zbog prethodnih iskustava. Elem, danas sam dobio prvu zvaničnu ponudu, i očekujem da ću ukoliko sutra, najkasnije u ponedeljak imati intervju i sa samom školom koja me izabrala na osnovu demo snimaka. Malo me zabrinulo to što u jednom postu videh da u Jiangxi provinciji ni pod tačkom razno ne prolaze non native teacher-i, a mene je izabrala upravo jedna internacionalna škola iz te provincije. Evo ponude u celini, i bio bih veoma zahvalan za sva mišljenja, sugestije i komentare, dobro će mi doći tokom pregovora:

Agencija sa kojom sam u kontaktu je Topview International Education Group Limited, njihov sajt je http://www.top-intern.com/, a kontakt osobe su mi Laura Rampazzo i Francesca. Do sada na netu nisam iskopao ništa loše o njima, iako sam pretraživao.

Ako neko nešto ipak zna, neka kaže sada :angel:  

Nadam se da nisam bio preopširan i detaljan, samo bih da se što bolje informišem. Trebalo mi je i dosta vremena da detaljno iščitam sve postove od decembra prošle godine, jer sam negde od januara malo manje aktivno pratio. Ne bih imao šta drugo da dodam nego da se najiskrenije zahvalim ljudima koji aktivno pomažu i daju odlične savete, @Vanja123 @Tales @Crni i drugi koje sam možda trenutno zaboravio da navedem, postovi su vam odlični i veoma korisni!

Još jednom, unapred hvala svima!  :ang:

Pozdrav. Drago mi je da neko ceni savete koje dajem(o). :)

Sto se tice tvog pitanja, ne znam sta pametno da ti odgovorim sem da i sam znas kako stoje stvar pa ces doneti najbolju odluku za sebe.

Samo jedna mala digresija. Jiangxi i Jiangsu provincije su nebo i zemlja. Jiangsu je ona u kojoj non-native tesko upadaju i gde ne mogu legalno dobiti vize za teaching (naravno, veze se tu ne racunaju). Inace je jedna od top 3 najbogatijih i vrlo zagadjena (ziveo tamo par meseci). Jiangxi ti slovi za jednu od tri bad reputation provincije medju drugovima Kinezima (pored Yunnana i najgoreg, Henana), para slabo ima, Kinezi beze u okolne provincije(Zhejiang na prvom mestu, a onda i gorepomenuti Jiangsu). Tako da u Nanchang ne sumnjam da upadas 100%. Grad je ono, siv, nista interesantno sem reke Gan koja protice i paviljona princa Tenga. Ah da, tu su i Ameri, par, nasi frendovi, tako da ako na kraju odes tamo spajam te sa njima da ti zivot bude laksi. ;)

Ajde, sa srecom!

Edited by Tales

pozdrav svima, pratim temu od prosle godine negde od oktobra... eto dodje vreme da se i ja zaputim put kine, uglavnom sve znam, ali imam par nedoumica;

u principu, znam za sve scam-ove, fore i forice, shvatio sam sta znaci rad i na M i na Z vizi, ali me npr ovakvi clanci pomalo plase

http://www.hangzhounow.com/english-teacher-alert-teachers-caught-without-visa-leads-famous-english-school-to-close/

posto i ja planiram put shenzhena, zanima me eto da li ste imali iskustva sa inspekcijama, da li ste culi da idu pa ste eskivirali, da li je neko od nasih "pao", da li moze nesto da se izmuva kad naidju i sl...

nije da me ovo bas brine, ali opet i nije mi prijatno, jbg krsicu zakon jer cu da radim na M vizi, a to sto jos hiljade drugih radi tako mi nije opravdanje, jedino moze da mi dodje kao olaksavajuca okolnost u prilagodjavanju....

pozdrav i hvala svima na iscrpnim postovima.

@dule85
  U clanku stoji da su ti potrebna 2 dokumenta

1. Foreign Expert Certificate issued by the local government 
2. Foreign Experts Work Permit (That is later upgraded to work residence permit once in China)
Ovo je tacno (ne znam kako da vratim font)
S tim sto agencija koja te zaposljava n  osi tvoje dokumente u vladu, diploma, potvrda da nisi krivicno gonjen obavezno prevedena na engleski pre nego sto dodjes, i pozivno pismo iz skole koja te trebuje, medicinski pregled radis u Kini. Na osnovu tih dokumenata vlada ti dostavlja Foreign Expert Cerificate. 
Kad imas Foreign Expert Certificate mozes tek onda da apliciras za Z vizu, mi je ovde zovemo Z viza ali to je u stvari Foreign Experts Work Permit. 
Znaci ako imas tvoju dokumentaciju crno na belo Srecan put i javi se kad dodjes :)
@Bokisha Odlicna ponuda.Mozes naravno uvek da nadjes bolje, a i gore :)

Praznik, mislim da me nisi najbolje razumeo :)

Daleko sam ja od Z vize, planiram da radim na M kao i vecina nasih koji su tamo (makar u Senzenu), pa me pomalo brinu slucajevi kao npr ovi iz clanka koji sam postavio... zato sam pitao za iskustva, da li je neko dosao u kontakt sa inspekcijom, da li je cuo da dolaze pa nije otisao na posao par dana dok su oni procesljali, da li je neko nas "pao", da li je moguce povaditi se kad naidju, da li prolazi prica npr "ovo mi je demo cas, jos nisam poceo da radim, podnecu dokumenta i sve ako me prime" i sl... 

takve stvari me zanimaju, sve ostalo mi je kristalno jasno :)

@Tales

Tek kad sam objavio post shvatio sam kakvu sam grešku napravio, što se tiče provincija. Zaboravio sam da u kineskom i jedan akcenat može da promeni značenje reči, a kamoli jedno slovo. Stidim se  :bang: Što bi Džordž Buš Jr rekao: "Iran nije Irak!"  smartass Hvala i za ovaj opis života tamo, dosta koristi. Moje kolege koje su ranije živele u Kini nagovestili su mi na koje sve detalje trebam da obraćam pažnju i da ih uzimam u obzir. Tako da mi skupa ponuda odgovara, ako se što pre dogovorimo super. I rado ću se upoznati s Amerima, i tako sam druželjubiva osoba, istraživačkog duha, a oni su generalno takvi.

@Praznik

Hvala na savetu!

@dule izvini imenjace, bese skoro ponoc kad sam citao i pisao. Iz prve ruke drug iz Shenzena mi je rekao da je 2 puta eskivirao inspekciju. Kako? Skola je povezana sa inspekcijom, tj podmicuju ih, inspekcija ih lepo obavesti kad dolazi, i nikog ne boli glava :) Cist biznis :D Samo da ti direktor skole nije halapljiv i sve je cool :) 

@bokisha Ne smem da dajem savete, samo misljenje. Ono sto mozda znas ili ne znas je da ako ti produze ugovor dobijas i povicsicu AKO je trazis :) Placen ti je stan, odlicno, pa do godine i pola avio karte. Ponuda je odlicna, pogotovu sto ti nikad nisu videli oci :D Eto da sam na tvom mestu, zanimalo bi me da li je hrana obezbedjena. Tebi ako je minimalac 8000+stan i minus prevoz jer si u okviru skole izadje "malo" vise od tih 8000 :D 

Evo, jutros sam obavio intervju sa Džejn iz školice koja je zainteresovana da me angažuje. Baš smo se fino ispričali, mada me uz lošu vezu sa njene strane namučila i sa svojim engleskim jezikom, srećom je uglavnom morala da ponavlja, pa sam uspeo sve da razumem šta je htela da kaže. Gramatika joj je skroz na mestu, ali izgovor, jooooj! Ona mi je uglavnom postavljala pitanja za pedagoške situacije i rad na času, i fino sam prošao, pošto mi to jeste prednost. Htela je da vidi kako se snalazim u odredjenim situacijama, jer im se u demo snimku svidela kreativnost i energičnost, i to što se i sam ponašam kao dete  :banana:  :spot:

Onda smo došli do dela gde sam ja postavljao pitanja, prvo sam pitao za ponudjenu platu, da li je pretaxes ili after taxes - u pitanju je after taxes! Odlično! Obezbedjen smeštaj i hrana. Imaju još jednog internationa teachera-a, iz Čilea.  :LOLLL: Ostala mi je malo nedorečena u vezi avionske karte, jel' na kraju taj trošak pokriven ili nije? Još jedna stvar koja je malo bila diskutabilna je sama viza, po njoj oni mi sredjuju radnu vizu po dolasku tamo. Onda sam je pitao sa kojom vizom bih ja došao tamo i da li je onda njena preporuka da uzmem turističku? Pitala me da li mogu da dobijem vizu sa dužim trajanjem od 3 meseca, na šta sam joj ja rekao da bih za to morao da imam formalan razlog, recimo da mi oni pošalju INVITATION LETTER. Oko toga baš nisam bio siguran, ali verujem da nisam pogrešio. Svakako bi ubrzalo proceduru. Ostaje da ona prodiskutuje sa supervizorom, da se dogovore oko detalja i da mi odgovori sutra, najkasnije prekosutra, jer je termin angažovanja ASAP, što sam je takodje pitao, i bilo bi poželjno da najkasnije sredinom avgusta već budem tamo.  :dance:

Javljam se čim dobijem odgovor. Pozdrav svima u dalekoj Kini! :mah:

Daklem, hoce neko u cetvrtak do Ambasade? Ja danas dobio papire, duze su putovali od Bg do Bora, no od Frankfurta do Bg, no nebitno. Sutra cu morati do banke i po neko putno osiguranje i u cetvrtak Ambasada?

Daklem, hoce neko u cetvrtak do Ambasade? Ja danas dobio papire, duze su putovali od Bg do Bora, no od Frankfurta do Bg, no nebitno. Sutra cu morati do banke i po neko putno osiguranje i u cetvrtak Ambasada?

Ja ne verujem da bih mogao pre sledeće nedelje, pod uslovom da se u narednih par dana dogovorimo oko svih detalja, i da ja odmah krenem da pripremam svu potrebnu papirologiju. Ali, ako mi potvrde, na put ka Kini ću morati da krećem što pre.

Da li neko zna moze li se F viza produziti u Pekingu u PSB-u na jos 30 dana i ako moze, koliko puta? Jer 60% ljudi su mi rekli da moze a 40% kazu da ne moze, ne znam vise koga da slusam...

I jel isao neko u Vladivostok ili Ulan Bator da pravi vizu, ako jeste, da li daju vize na 6/12 meseci? Vidim da nije skupo aplicirati za vizu u Vladivostoku, a i blizi je Pekingu nego Kuala Lumpur(Peking - Vladivostok 1800km, Peking - Ulan Bator 1900km) i mislim da nam ne trebaju vize za Mongoliju i Rusiju.

Pozdrav!

Da li neko zna moze li se F viza produziti u Pekingu u PSB-u na jos 30 dana i ako moze, koliko puta? Jer 60% ljudi su mi rekli da moze a 40% kazu da ne moze, ne znam vise koga da slusam...

Okrenes telefon i pitas. U imigracionom uvek neko govori engleski. Ako ne, zamolis nekog Kineza/Kineskinju da pita umesto tebe. Koju god ti imformaciju mi ovde damo, ne mora da znaci da je tako. Kina je to... znas vec :D

Vize u Ulaan Batoru i Vladivostoku mislim da su zaista manje verovatne. Osim ako ne poznajes nekog, jer u korumpiranim zemljama veze otvaraju sva vrata! :) KL je drugaciji - platis pa klatish ;)

I to je to. Ja danas uzeh vizu, kategorija Z, letim za nedelju dana. Svim likovima koji su se iscimali oko pisanja, jako sam zahvalan jer, u suprotnom, ne bi mi ovo ni palo na pamet. Umerno sam optimistican, a ako me kidnapuju i prodaju u delovima, nastavicu da zivim u drugim ljudima.

Ajd u zdravlje, pa ako izguram par meseci, iscimacu se oko jos jednog piskaranja cisto ono, sta je kako je, kako izgleda skola i sl.

Z dravo ;) 

@slobane

svaka cast i neka je sa srecom... gde si nasao posao, u kom gradu? posto je u shenzhenu maltene nemoguce da non nativi dobiju z vizu, pa me bas zanima ako hoces da kazes gde si nasao posao i gde su uspeli da ti srede vizu :)

... i sta su ti slali sve kinezi od dokumenata za z vizu?

@slobane

svaka cast i neka je sa srecom... gde si nasao posao, u kom gradu? posto je u shenzhenu maltene nemoguce da non nativi dobiju z vizu, pa me bas zanima ako hoces da kazes gde si nasao posao i gde su uspeli da ti srede vizu :)

... i sta su ti slali sve kinezi od dokumenata za z vizu?

Hvala lepo.

Grad je Tianjin, znaci zaganjenje ubija, ali kako sam iz Bora, to me nesto nije mnogo prepalo  :LOLLL: .

DHL-om su mi poslali: 1. Confirmation Letter of Invitation, 2. Name List of Invited, 3. Neka potvrda koja je skroz na kineskom (valjda da nisam osudjvan), njome me verovatno prodaju nekom (taj ce se zesce razocarati kada mene bude video) i 4. Working Permit. S tim sto mi u konzulatu, samo Working Permit nisu oduzeli. Sve ostalo su zadrzalji.

Edited by stobane

@stobane 

Super, svaka ti cast, sta reci :)

Jel moze neko od nasih koji su u Shenzhenu da kaze kakva je trenutna situacija sa vizama: jel moze u HK-u da se sredi nesto (mesecne, dual entry, multiple entry M ili L), jel moze turisticka da se produzi u Shenzhenu ili je pametnije skoknuti do nekog manjeg grada u okolini i to uraditi? Ste je sve moguce sem opcije zvane Malezija?

Hvala lepo.

Grad je Tianjin, znaci zaganjenje ubija, ali kako sam iz Bora, to me nesto nije mnogo prepalo  :LOLLL: .

DHL-om su mi poslali: 1. Confirmation Letter of Invitation, 2. Name List of Invited, 3. Neka potvrda koja je skroz na kineskom (valjda da nisam osudjvan), njome me verovatno prodaju nekom (taj ce se zesce razocarati kada mene bude video) i 4. Working Permit. S tim sto mi u konzulatu, samo Working Permit nisu oduzeli. Sve ostalo su zadrzalji.

@slobane

Ako im bude trebalo još tičera, javi odmah čim budeš tamo, spreman sam da dodjem u bilo kom trenutku, da već do kraja avgusta budem tamo. Poludeću više od ljudi koji me vortaju, a na žalost moram da se oslonim na njih jer mi je trenutno ogroman trošak i rizik  da se sam upustim da dodjem tamo i sam tražim. Iako bih to najradije uradio, jer me baš zavlače žestoko, i to traje mesecima. Ne postoji snimak, dokument, materijal koji nisam spremio na zahtev. Sve mi je to oduzelo vreme i novac, i smo dobijam odgovor da budem još malo strpjivi, što više nikako ne mogu da budem. 

Nek je sa srećom! Puno uspeha!

U 90 posto slucajeva cete lakse naci posao u Kini, jeste rizik, ali vecinu ljudi koje sam upoznala u Kini su tako dosli. Pozz

@ Bokisha

Hvala lepo, obavesticu te, nije nikakav problem.

Mada ono, dok ne vidim i licno se uverim sta je sve to i kako je, ni sam ne verujem. Polazeci od sebe, nisam siguran da li bih zaposlio nekog kome ni oci nisam video, osim online. Tako da ono, idem pa cemo videti sta je i kako je.

Ajd u zdravlje

Cao svima,

hvala na iscrpnim informacijama. Nisam, doduse, stigla da procitam bas sve stranice, pa ako se ponavljam, izvinjavam se unapred. Zanima me da li neko nesto zna o provinciji Anhui i gradu Fuyang. Imam ponudu da tamo radim u jednoj skoli i ako je neko bio tamo, ili ima bilo kakva saznanja, bicu veoma zahvalna.

@ Bokisha

Hvala lepo, obavesticu te, nije nikakav problem.

Mada ono, dok ne vidim i licno se uverim sta je sve to i kako je, ni sam ne verujem. Polazeci od sebe, nisam siguran da li bih zaposlio nekog kome ni oci nisam video, osim online. Tako da ono, idem pa cemo videti sta je i kako je.

Ajd u zdravlje

@Stobane

Ostaviću ti moj skype, pošto mi je on uvek uključen, i kad ne stignem da posećujem forum

Bokisha85

Može bilo ko da me kontaktira ukoliko u svom okruženju imate nešto da je iskrslo, u najmanju ruku ću biti više nego zahvalan. A dostaviću isti materijal koji sam i drugima slao, bar da od njega bude neke vajde.

Puno pozdrava i hvala unapred! Nek je sa srećom tamo!

Drugovi pioniri, zdravo :)

Vidimo se u dalekoj, ali nama bliskoj, Narodnoj Republici Kini.

over and out