Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Da li je bolje biti u hotelu ili iznajmiti stan, sto se tice cene? I da li je bolje prihvatiti ponudu poslodavca ili sam traziti stan?

Pozdrav svima! Jako lep i informativan forum koji mi je dosta pomogao do sada. 

Eto čisto da vam opišem moja iskustva tokom dosadašnjeg procesa, možda nekom pomognem (ako je taj neko još veći noob u ovome od mene). Uspeo sam da pronađem školu koja me želi. Nije mi bilo preterano teško da nađem školu na severoistoku koja nudi za mene prilično dobre uslove. Otprilike kada sam skupio sve što sam mislio da mi je potrebno prijavio sam se na 10ak oglasa jednog dana i odmah pronašao agenta koga plaća škola. Taj deo apliciranja je sem snimanja i montiranja introduction videa išao prilično glatko. Video je bio teži jer sam želeo da bude reprezentativan u svakom smislu te reči.

Intervju preko skype-a sa školom je isto prošao prilično ok i iz njega sam jasno video da je potražnja za nastavnicima engleskog nadmašila ponudu. Par šturih pitanja o najbanalnijim stvarima, ali kao da sam od starta bio primljen (a čak nisam ni native speaker).

Međutim sada sam se našao u problemu. Škola ne može da dobije neku licencu koja im je potrebna da angažuju strance pre aprila (meni je to neophodno za Z vizu). To je navodno zbog toga što nije starija od dve godine??? Da li je to tačno? Verujem da jeste jer nemaju preterano mnogo razloga da me lažu sada kada sam im potreban, ali ne znam da li će me čekati toliko. Oni tvrde da hoće.

Drugi problem je što sam slučajno saznao da diploma sa fakulteta ne sme navodno da bude ˝mlađa˝ od dve godine??? Da li je ovo istina? Ako jeste, ja ne mogu da počnem još 6,7 meseci..

Tako da sam trenutno u nekom malom rebusu. Molio bih nekoga ko je imao sličnih iskustava ili je čuo nešto o ovim stvarima da mi objasni. Hvala puno!

Cao svima , 

Da li sa TEFL sertifikatom moze da se dobije Z viza i legalno otici? 

Ili je za Z vizu potrebno imati BA ?

Edited by markoviczmaj

Po ovom liku ne moze bez BA... taj lik zivi u Senzenu.. e sad ne znam kako je u praksi, mada poostravaju stalno te neke regulative, i sam pominje to u videu

Edited by drtrepanator

Da li je neko imao iskustva sa Parrot English learning centrom koji je u Sangaju i sa osobom Ryan Chen?

Поздрав, другари... Добио сам понуду да преко једне агенције у БГ која има потписан уговор са Министарством  просвете Кине да радим у њиховим школама као тренер голмана у оквиру неког пројекта. Колико сам разумео они ће мени послати карту па ћу ја кад стигнем потписати уговор у трајању од годину дана, стан и два оброка су обезбеђени. Да ли неко има искуства са овим?

On 2/29/2016 at 4:50 PM, SpaceJam said:

Pozdrav svima! Jako lep i informativan forum koji mi je dosta pomogao do sada. 

Eto čisto da vam opišem moja iskustva tokom dosadašnjeg procesa, možda nekom pomognem (ako je taj neko još veći noob u ovome od mene). Uspeo sam da pronađem školu koja me želi. Nije mi bilo preterano teško da nađem školu na severoistoku koja nudi za mene prilično dobre uslove. Otprilike kada sam skupio sve što sam mislio da mi je potrebno prijavio sam se na 10ak oglasa jednog dana i odmah pronašao agenta koga plaća škola. Taj deo apliciranja je sem snimanja i montiranja introduction videa išao prilično glatko. Video je bio teži jer sam želeo da bude reprezentativan u svakom smislu te reči.

Intervju preko skype-a sa školom je isto prošao prilično ok i iz njega sam jasno video da je potražnja za nastavnicima engleskog nadmašila ponudu. Par šturih pitanja o najbanalnijim stvarima, ali kao da sam od starta bio primljen (a čak nisam ni native speaker).

Međutim sada sam se našao u problemu. Škola ne može da dobije neku licencu koja im je potrebna da angažuju strance pre aprila (meni je to neophodno za Z vizu). To je navodno zbog toga što nije starija od dve godine??? Da li je to tačno? Verujem da jeste jer nemaju preterano mnogo razloga da me lažu sada kada sam im potreban, ali ne znam da li će me čekati toliko. Oni tvrde da hoće.

Drugi problem je što sam slučajno saznao da diploma sa fakulteta ne sme navodno da bude ˝mlađa˝ od dve godine??? Da li je ovo istina? Ako jeste, ja ne mogu da počnem još 6,7 meseci..

Tako da sam trenutno u nekom malom rebusu. Molio bih nekoga ko je imao sličnih iskustava ili je čuo nešto o ovim stvarima da mi objasni. Hvala puno!

jel mozes da mi ostavis taj sajt preko koga si se prijavljivao za posao?

Imas li neki sajt preko koga si konkurisao? Ja sam završio menadžment u sportu ali sam se uglavnom bavio menadžmentom sportskih objekata i strateškim kao i risk menadžmentom u Srbiji.

Sada bih da se oprobam i na svetskom nivou u struci pa mi Kina kao zemlja u ekspanziji deluje odlično kao početna stanica....

Pozdrav svima! Da li je neko skoro radio legalizaciju dokumenata? Na sajtu ambasade stoje neke info u vezi toga ali mene zanima, ako je neko skoro to radio, da mi kaze da li je sve onako kako pise na sajtu ambasade i koliko cela ta procedura kosta, te koliko traje? Hvala unapred.

http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/gzrz/

Radio sam ja. Procedura nije toliko komplikovana ako tacno znas sta treba, a ide ovako: 
ovjera kod notara>ovjera u opstinskom sudu apostile pecatom>ministartvo pravde>ministarstvo spoljnih poslova>kineska ambasada. Mene je to sve kostalo ~ 50 e, plus put do Sarajeva, plus sto na kraju nisam uspio da zavrsim na vrijeme, a morao sam da krenem za Kinu pa sam ostavio stricu da zavrsi i da mi posalje DHL-om sto je kostalo dodatnih 70e, ali ti ne moras da kasnis pa neces da placas DHL :P 

1 hour ago, Mladenma said:

Radio sam ja. Procedura nije toliko komplikovana ako tacno znas sta treba, a ide ovako: 
ovjera kod notara>ovjera u opstinskom sudu apostile pecatom>ministartvo pravde>ministarstvo spoljnih poslova>kineska ambasada. Mene je to sve kostalo ~ 50 e, plus put do Sarajeva, plus sto na kraju nisam uspio da zavrsim na vrijeme, a morao sam da krenem za Kinu pa sam ostavio stricu da zavrsi i da mi posalje DHL-om sto je kostalo dodatnih 70e, ali ti ne moras da kasnis pa neces da placas DHL :P 

Hvala puno na odgovoru. Ti si se izgleda lepo iscimao zbog ovoga. A koliko dana ti je trebalo da zavrsis sve te overe? I da li se overavaju i original diplome i prevod na engleski? Da li si morao i non-criminal record da overavas, mozda?

Nema na cemu. Jasta sam, ali sam legalizovao na kraju. Pa, racunaj ovako, jedan dan za notara i sud, jedan za ministarstva i jedan za ambasadu i nece da te boli glava. Sve zavisi od toga gdje zivis. Ja sam, zaboravivsi na to kako funkcionise nasa birokratija, mislio da mogu ministarstva i ambasade da rijesim za dan pa sam zakasnio. Ovjeravas kopiju diplome, ne original. Sad, oni mogu da ti lupe hologram ili na prevod na engl. ili na kopiju na domacem jeziku, zavisi sta ti hoces. Mislim da ne znaju ni oni kako tacno ide. Ja sam ih pitao gdje ide hologram, kazu gdje god vam treba xD Ja sam legalizovao srpsku kopiju i samo uvezao prevod kod tumaca za engl. Non-criminal nisam ovjeravao, ne znam da li ce trebati :/ 

8 minutes ago, Mladenma said:

Nema na cemu. Jasta sam, ali sam legalizovao na kraju. Pa, racunaj ovako, jedan dan za notara i sud, jedan za ministarstva i jedan za ambasadu i nece da te boli glava. Sve zavisi od toga gdje zivis. Ja sam, zaboravivsi na to kako funkcionise nasa birokratija, mislio da mogu ministarstva i ambasade da rijesim za dan pa sam zakasnio. Ovjeravas kopiju diplome, ne original. Sad, oni mogu da ti lupe hologram ili na prevod na engl. ili na kopiju na domacem jeziku, zavisi sta ti hoces. Mislim da ne znaju ni oni kako tacno ide. Ja sam ih pitao gdje ide hologram, kazu gdje god vam treba xD Ja sam legalizovao srpsku kopiju i samo uvezao prevod kod tumaca za engl. Non-criminal nisam ovjeravao, ne znam da li ce trebati :/ 

Ok, hvala jos jednom. :smile: Verujem da ce pomoci i drugima, jer evo ja sam tek sad naisla na informaciju o tome da nam trebaju i ove silne overe.

I to zavisi od provincije do provincije, negdje traze, negdje ne :D Ovdje gdje sam ja, Nanning, Guangxi, do skoro nisu trazili, sad valjda traze. 

Pozdrav svima,

Da li neko moze da kaze da li je obavezno za ugovor da ima i englesku i kinesku verziju? tj. jel ima neko iskustva sa potpisivanjem samo ugovora na engleskom a da se posle ispostavilo da je sve ok? Skola je poslala samo englesku verziju ugovora i kaze da je to standard kod njih za strane nastavnike i da oni nece traziti da se potpisuje nikakva kineska verzija ni sad ni kad dodjem u Kinu. Pa jel ovo zvuci sumnjivo i mogu li nesto da me zeznu ako potpisem samo englesku verziju?

Zdravo svima, putujem za Peking sledece nedelje, ukoliko ima nekoga da namerava uskoro tamo ili je nedavno stigao, bilo bi super da stupimo u kontakt :smile:

Jos uvek sam u potrazi sa smestajem, ako imate neki dobar predlog, ili ako je neko sa foruma u  potrazi za cimerom u Pekingu, neka mi se slobodno javi.

Ima li nekog sa foruma u San Menxia ili ako neko zna nesto o tom mestu,kako je za zivot...?

Ima li koga da planira put kine krajem aprila? ako ima neka pusti PM :)

I da li bi neko ko je trenutno u Shenzhenu bio voljan da kaze kakva je trenutna situacija sa M vizama - da li je moguce u HK vaditi mesecne M vize (ili one sa 2x 30 dana) ili je jedina opcija kuala lumpur? I koliko kosta ta KL lumpur shema?

Da li ima smisla dolaziti u junu npr, tj. kada je njima raspust letnji, ako ga uopste imaju? Mada, pretpostavljam da samo drzavne skole imaju taj letnji raspust, gresim li ?

Drustvo, kolega i ja krecemo kroz tacno 7 dana. Idemo u Dalian. Interesuje me koji VPN preporucujete? Ja bih da instaliram ExpressVpn na preporuku jednog clana ovde, a vidim da ga generalno dosta hvale.

I jos jedno vaznije pitanje, ima li sanse i nade da kad se smestim pronadjem neki posao za muza? On je ovde rukovodilac skladista u jednoj firmi, ima sertifikat za viljuskaristu, engleski osrednji ali funkcionalan :) Ima li sanse da se zaposli negde, nismo izbirljivi po pitanju posla, samo da moze da mi se pridruzi tamo...

Sajtovi koji su meni bili ok EslCafe, The Beijinger, China jobs

Pozdrav svima,

Pre par dana dobio sam ponudu za posao u Xi'an-u. Obezbedjena mi je radna viza. E sad oni su mi poslali listing svih dokumenata koje ja ovde treba da zavrsim i da im posaljem da bi mi sredili papirologiju (kazu da ce im trebati oko 2 meseca za to). Predpostavljam da pod papirologijom misle na pozivno pismo i sve sto treba za expert certificate i boravisnu dozvolu.

Jedan od dokumenata koji se trazi je uverenje o tome da imam radno iskustvo duze od jedne godine sto mi nije problem da obezbedim jer sam radio 3 godine kao prevodilac sa licenciranim sudskim tumacem.

Ono sto mene zanima je kakvu formu taj dokument treba da ima? Takodje se trazi lekarski pregled u lekarskoj ustanovi priznatoj od strane kineske ambasade u mojoj zemlji...Kako da znam koja lekarska ustanova je odgovarajuca. Nisam na sajtu ambasade video nikakav spisak istih.

I koji bi bio najbolji nacin slanja ove dokumentacije za kinu? DHL pretpostavljam.

Izvinjavam se ako pitanja deluju banalno, ali prvi put u zivotu se bavim ovako necim.

Hvala unapred na bilo kakvoj pomoci.