Posted May 13, 2016 Ne vidim razloga za toliki scaremongering. Okej, možda se promene zakoni pa takve stvari počnu da se dešavaju češće, ali ako se to dogodi ubrzo će svi znati. No hajde da razmotrimo worst case scenario, da baš tebe zvizne zalutali metak. Oteraju te iz zemlje - vratiš se u svoju balkansku vukojebinu, ili odeš negde drugde. Zamrznu ti pare na računu - jebiga, nemoj držati pare u kineskoj banci. Imaš par godina zabranu ulaska u Kinu - ne umiru ljudi od zabrane ulaska u neku zemlju. Na kraju ti svakako ostaje jedno dragoceno i zaista nesvakidašnje iskustvo života i rada na jednom ovakvom mestu, ma koliko da je trajalo: @zemljak, sve su šanse da ste pogrešili forum. @Maximus, nema na čemu, trudim se da pomognem koliko mogu. Baidu mapa jeste na kineskom, ali naučiš da je koristiš i tako. Ne treba ti više od par klikova, a to brzo skontaš šta je gde. I da se razumemo: ako imate šansu da dobijete radnu dozvolu i normalno živite i radite u Kini, to je svakako najbolje rešenje. Ali ako niste u mogućnosti, napravite u glavi spisak "za" i "protiv" pa skočite ili nemojte skočiti. Ja mislim da je šteta dopustiti da ti strahovi određuju kakav će ti biti život. Ali to je već filozofsko pitanje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2016 (edited) 7 hours ago, zemljak said: Sve to je ilegalno! Nije u redu da pricate da je sve normalno kada znate da je to kaznjivo zakonom! Ako se nekom igra sa zivotom neka to radi samo sa svojim i bez uvlacenja drugih u probleme. Moze se i u Njujorku zivite na turistickoj vizi ili sasvim na crno pa ne cujem nikoga normalnog da to radi. Ponovicu da vise non nejtiv nije legalan radnik kao ticer a mozda se to prosiri i na druge profesije. Izuzetak je ako imate inostrane skole sa makar solidnim radnim iskustvom. Sve se proverava svuda a to sto neko ima veze je druga prica koja se brzo vrati kao bumerang. Nije ok da drugima koji citaju forum pricate da je to normalano ako nemas radnu dozvolu, da tamo neki ljude vec godinama ostaju u Kini preko koznakojih marifetluka! Sretno!!! 7 hours ago, zemljak said: Ja samo iznosim cinjenicno stanje, ne nagovaram nikoga da je rad u "sivoj zoni" ili iligalan rad, nazovi to kako hoces, 100% sigurna varijanta. Kazem samo da 90% nasih koji rade u Kini, rade na biznis vizama. Svi primanju pare na bankovni racun svakog mjeseca na istia datum i sta? Mislis da kineske vlasti to ne znaju? Znaju oni vrlo dobro koliko stranaca ima u Kini i ko gdje radi, samo sto im nije u interesu da to ciste sada. Mnoge stvari u Kini funkcionisu po sistemu veza pa tako i te skolice jezika. Ponovicu i ja, u provincijama gdje ima najvise nasih, prvenstveno Guangdong, teacher viza za non-nativa nije bila moguca ni ranije. A sto se tice Njujorka, ja ih bas znam par ljudi koji to rade i svi mi se cine poprilicno normalni. Edited May 13, 2016 by Mladenma Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2016 Ja sam čuo da čak i u našim balkanskim kvazidržavama ima ljudi koji rade neprijavljeni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2016 Dragi moji, momak mi je dobio posao u Pekingu, ugovor mu pocinje za tri meseca. Posao je dobio na godinu dana i radiće kao trener. Zanima me da li neko ima iskustva sa slanjem novca iz Kine za Srbiju? Na koji način? Kolike su provizije? Svako iskustvo je dobrodoslo. Unapred hvala na odgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2016 (edited) Imas Western Union, tamo ugl. neko prica engleski. Treba mu pasos i to je to. Provizija je 100 ¥ do 500 dolara. Da, mora da salje u dolarima. Edited May 16, 2016 by Mladenma Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2016 On 29.3.2016. at 10:41 AM, j.b.d. said: Dragi forumasi, proslog leta sam pronasla dobar teaching posao u Kini preko jednog agenta, medjutim iz licnih razloga na kraju nisam mogla da odem. Da ne bi ponuda propala, a i da bih zadrzala kontakt za neko buduce vreme, objavila sam to ovde na forumu. Javilo mi se vise njih kojima sam prosledila kontakt agenta i ubrzo je jedna devojka dobila taj posao i otisla. Ostala sam u kontaktu i sa njom i sa agentom i dobila potvrdu sa obe strane da je sve u najboljem redu i da su svi zadovoljni. Nedavno mi se ponovo javio agent sa poslovnim ponudama, ali se moj zivot u medjuvremenu okrenuo u drugom pravcu. Ukoliko je neko zainteresovan za proveren kontakt u vezi posla neka mi se javi na PM. Pozdrav svima! I dalje ne verujem na sta sam naleteo, prvo i osnovno nikada mi na pamet ne bi palo nesto slicno ovome ali sada kad citam, sve mi se nekako kristalizuje.. Da ne duzim, imam odgovarajuce afinitete (poznavanje engleskog), samo nemam odgovarajuce kontakte. Unapred sam zahvalan svima koji odvoje par minuta da me upute na nesto konkretnije.. Pa za nekih mesec dana da i ja zapalim za istok, ipak se tamo zivot radja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2016 kakve su sanse za zubara u kini(shangaj,shenzhen),ima li traznje za tim poslom?Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2016 Desila mi se neverovatna stvar. Zavrsila sam Šumarski Fakultet Univerziteta u Beogradu,imam zvanje Diplomirani Inženjer Šumarstva."China's Government" je odbila danas moje papire za radnu vizu jer : 1.Završila sam nepostojeci fakultet (nisu mogli da ga pronadju) 2. Nemam Bachelor degree ( jer naravno ja sam dipl.ing sto nikome u svetu nije poznato) Da li da se borim sa debilima ili da kupim diplomu nekog Američkog Univerziteta za manje od 70€ (to može samo u Kini) i verovatno ću tada biti po njihovim pravilima 😖 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2016 (edited) Khm, hajde i ja da se ubacim. Ja bih isla u Peking u septembru, mislim takav mi je plan, ali eto videcemo kako ce stvari da se odvijaju. Pitanje moje je, da li je neko raspolozen da se zajedno upusti u avanturu with me? Sve je lakse u dvoje, je l da Edited May 19, 2016 by tayfazon Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2016 pozdrav dobri ljudi. pratuckao sam ovu temu pre nego sto sam dosao u Kinu. stigoh ovde sa svim sredjenim papirima i radnom dozvolom po koju sam morao u HK ali je sve firma koja me je zaposlila sponzorisala. e sad, ono sto mi se desava ima veze i sa tim sto sam non native i sto je ovde uskoro G20. prestao sam da radim u skoli u kojoj sam bio 2 meseca. svi smo smoreni zbog toga. skola je radila sve sto je mogla da me zadrze ali to nije bilo moguce. nakon sto sam radio koliko jesam i sad prakticno nemam posao, poceo sam da jurim nesto novo. obzirom da nisam fan nesigurnosti, pokusavam da nadjem nesto sto nema veze sa predavanjem engleskog. ne znam koliko to pije vodu ali eto, krenuo sam danas da jurim. trenutno sam u Hangzhou i ne bih voleo da ga napustim jer sam se nekako navikao na zivot ovde i upoznao puno ljudi koje ne bih da ostavim. da li bilo ko ima savet u vezi sa ovim? gde bih mogao da trazim posao koji nema veze sa skolom jer svi oglasi koje sam nasao su teacher teacher teacher?... imam puno raznog radnog iskustva iz srbije, najmanje u teachingu pa eto... svaka pomoc dobrodosla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 26, 2016 Quote Quote Sta je G20? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2016 Група 20 најразвијенијих земаља света. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2016 ok... kakve veze g20 ima sa predavanjem engleskog??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2016 Jel ima neko neka iskustva sa gradom Wenzhou? Ima li neko da je tamo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2016 Da li je neko imao iskustva sa Jolly kingdom Macau? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 12, 2016 Tema zamrla? Zasto niko ne javlja nista? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 12, 2016 Ja iz prve ruke javljam da je i dalje moguce da se radi legalno (Z viza, foreign expert certificate, working permit, residence permit), ukoliko se poseduje potrebna dokumentacija (BA il vise, stara 2 godine; pasos, potvrda o nekaznjavanju, itd). A takodje, znam da ljudi i dalje rade i na druge vize, turisticku, biznis, itd. ali to je vec uz odredjeni rizik. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2016 Pozdrav svima! Kako doći do lekova u kini na najjeftiniji način? Pošto ne mogu da nosim količinu odavde za duži period. Jel može neko da mi objasni. Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 16, 2016 Koji je najbolji/najjeftiniji nacin za slanje novca, da li moneygram, western union, ili nesto drugo? Ima li neko iskustva? Za WU sam dobio informaciju da ne mora da se konvertuje, tj moze u juanima da se salje odma, sto je super, da li je tako i sa moneygramom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 16, 2016 On 6/15/2016 at 3:15 PM, Suares_sexono said: Pozdrav svima! Kako doći do lekova u kini na najjeftiniji način? Pošto ne mogu da nosim količinu odavde za duži period. Jel može neko da mi objasni. Hvala unapred! Pa u principu mozes da kupis ferveks i te zajebavancije preko taobaa. Meni nista nije falilo, ali nikad ne znas sa kupoovinom lekova onlajn. Njihove apoteke obicno nude samo njihove lekove. Doduse ja sam vukao neki jebeni recidiv i molio sam ih za antibiotik, gospodja koja je radila u apoteci mi je rekla da ne patetisem, dala mi neki njihov prirodni biljni lek i stvarno mi posle par dana bilo sve ok. Tako da preporucujem njihove lekove koje mozes da kupis u svim apotekama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2016 On 6/16/2016 at 8:10 PM, drtrepanator said: Koji je najbolji/najjeftiniji nacin za slanje novca, da li moneygram, western union, ili nesto drugo? Ima li neko iskustva? Za WU sam dobio informaciju da ne mora da se konvertuje, tj moze u juanima da se salje odma, sto je super, da li je tako i sa moneygramom? Zaboravi moneygram. Imas na PM sve oko WU. On 6/13/2016 at 1:01 AM, drtrepanator said: Ja iz prve ruke javljam da je i dalje moguce da se radi legalno (Z viza, foreign expert certificate, working permit, residence permit), ukoliko se poseduje potrebna dokumentacija (BA il vise, stara 2 godine; pasos, potvrda o nekaznjavanju, itd). A takodje, znam da ljudi i dalje rade i na druge vize, turisticku, biznis, itd. ali to je vec uz odredjeni rizik. Tako je. Radne dozvole funkcionisu najnormalnije za drzavljane Srbije, cak i ako su zaposleni kao english teacheri. Jedini uslov je da imaju zavrseni fakultet u native speaking zemljama i to je to. Cak ni major nije vazan. Od drugih viza koliko ja znam vecina nasih ide u Maleziju da resi multi godisnju biznis vizu. Nisam bas siguran da ima neke hajke kao sto se pise, npr u SZ je u toku pojacana kontrola prijave prebivalista no to svakom normalnom dodje kao odlazak u prodavnicu. Ukratko ko nema radnu dozvolu mora da se prijavi u lokalnu policijsku stanicu nakon svakog ulaska ili border run-a. Ako nesto treba za SZ slobodno na PM, pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2016 Zdravo svima, posto u Srbiji nema posla, pocela sam da se interesujem i ozbiljno razmisljam o Kini. Zavrsila sam sociologiju na filozofskom, imam priznatio master i solidno znam engleski. Cak sam i poslala nekoliko prijava. Imam nekoliko pitanja, pa bih cenila ukoliko je neko voljan da podeli iskustva i po koji savet. Interesuje me da li je neko iz Srbije otisao sa porodicom, sa malom decom. Imam jednog trogodisnjaka, pa nisam sigurna kako ce se on uklopiti. Takodje, brinem se zbog zagadjenja u vazduhu. Guglala sam neke gradove u kojima je manje zagadjenja... Nanning, Fujing... Imate li neki savet gde je najbolje za decu? I jos jedna stvar, a to je socijalno i zdravstveno osiguranje!! Da li se to tamo upalcuje, ukoliko odem regularno da radim, sa radnom vizom? Unapred hvala na pomoci. Veliki pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2016 Evo izgleda da ce uskoro otvoriti i kinesku banku u Srbiji (to je jedna od postignutih stvari, sad vezano za ovaj dolazak kineskog predsednika), sto bi bilo super. E sad je pitanje kad tacno.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2016 On 6/18/2016 at 10:52 PM, Ljubica.haha said: Zdravo svima, posto u Srbiji nema posla, pocela sam da se interesujem i ozbiljno razmisljam o Kini. Zavrsila sam sociologiju na filozofskom, imam priznatio master i solidno znam engleski. Cak sam i poslala nekoliko prijava. Imam nekoliko pitanja, pa bih cenila ukoliko je neko voljan da podeli iskustva i po koji savet. Interesuje me da li je neko iz Srbije otisao sa porodicom, sa malom decom. Imam jednog trogodisnjaka, pa nisam sigurna kako ce se on uklopiti. Takodje, brinem se zbog zagadjenja u vazduhu. Guglala sam neke gradove u kojima je manje zagadjenja... Nanning, Fujing... Imate li neki savet gde je najbolje za decu? I jos jedna stvar, a to je socijalno i zdravstveno osiguranje!! Da li se to tamo upalcuje, ukoliko odem regularno da radim, sa radnom vizom? Unapred hvala na pomoci. Veliki pozdrav! imas wechat? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites