Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Trebao bi da je mozes produziti u gradu u kojem si prijavljen, tako bar funkcionise ovdje gdje sam ja. Imas i agencije u HK preko kojih mozes vaditi nove. 

Pozdrav svima.

Pre nego što pitam ono što me zanima, mali disklejmer: pročitao sam sve do jednog posta na ovoj temi, što ne smatram nekim uspehom već minimalnim uslovom da bih uopšte mogao da učestvujem u diskusiji. Međutim, zbog činjenice da je tema izuzetno obimna, moguće je da sam u tom procesu nešto pobrkao, pa ne zamerite i ispravite me ako negde bitno grešim...

Da ne dužim mnogo sa predstavljanjem, a da opet kažem koju o sebi i svojoj situaciji, red je... Planiram da u februaru odem za Šenžen, nađem posao u vrtiću i neki part-time vikendom, pa posle dva-tri meseca dovedem suprugu i ćerkicu od (tada već) godinu i po dana. Posle je plan da i žena radi u vrtiću, ali da ne juri part time, već to jedno puno radno vreme sa slobodnim vikendom, kako bi mogla da se posveti kući i detetu, dok ja bar za prvo vreme radim kao dragstor. Malu bismo pokušali da damo u vrtić u kojem jedno od nas dvoje radi, a ako to budu vrtići kojima nismo zadovoljni, platili bismo joj neki pristojan u kome ne bi bila jedino nekinesko dete... Fakultetski smo obrazovani (doduše ne Filološki faks), ja imam iskustvo part-time predavanja engleskog Japancima i Tajvancima preko Skajpa malo jače od dve godine, TEFL nije problem da rešimo oboje pre dolaska. Eto, to je u najkraćim crtama o sebi (nama).

Razlog zašto sam zapenio baš za ovim gradom, iako sam svestan da je s obzirom na ono čime nameravam da se bavim gotovo nemoguće imati potpuno legalan status, jeste taj što tamo imam nekoliko dobrih prijatelja i još par poznanika, zatim taj neki "internacionalni duh" grada o kojem je već pisano... Ti moji prijatelji su me povezali sa još par sjajnih ljudi koji su mi bili na usluzi prethodnih nedelja, tako da smatram da sam za nekoga ko još nije kročio na kinesko tlo relativno solidno informisan. 

Ono što iz ove perspektive vidim kao jedinu prepreku tome da makar odemo i probamo jesu vize. Koliko sam shvatio iz razgovora sa "mojima" i čitajući temu (a sad se opet vraćam na "disklejmer" i molim da me ispravite ako grešim), postoji ta opcija da se po isteku turističke od mesec dana (koja može da se produži jednom na isto toliko) sredi M viza u Kuala Lumpuru na 15 meseci za nekih soma i po dolara u zbiru. Ajde da kažem da čak ni to nije problem, pa čak i da žena i ja moramo da damo po toliko, to su koliko znam (a bar u tome su svi sa kojima sam pričao jedinstveni) pare koje tamo vredi dati i koje možeš izvući relativno brzo. 

ALI... Šta sa malom? :smile: Čuo sam da je dete moguće "vezati" samo na dve vrste vize. Prva je Z, koju znamo da je teoretski (praktično teže) moguće dobiti za teaching jedino ako te firma prijavi na neko drugo radno mesto,  a čak i ta opcija uglavnom podrazumeva obavezan odlazak u Srbiju zbog rešavanja papirologije. Drugi način je navodno da je ozbiljno iskeširaš (?). Druga vrsta vize je studentska, 6+6 meseci, ali ne znam koliko košta upis nekog najjeftinijeg faksa i da li bih bio u obavezi da zaista i idem na neke vežbe/predavanja? Treća opcija je navodno da mi kineski poslodavac pošalje pozivno pismo i da dobijem o svi vizitorsku vizu na 4 meseca, što je postupak koji se može ponoviti nakon promene vize na turističku u HK i ponovnog ulaska u Kinu. 

E sad, ako i žena i ja imamo "malezijske" M vize na 15 meseci, prosto mi je neverovatno da ne postoji neko rešenje da dete ide sa nama ako su oba roditelja dugoročno, "legalno" (navodnici naravno zbog teachinga) odsutni iz zemlje? Ima li neko neku ideju, savet, predlog? Cilj je da smo svo troje u Kini, da smo što se vize tiče "mirni" (ne računam rad u tzv. "sivoj zoni") bar godinu dana, a sredstva za ostvarenje tog cilja ne biram :smile: Dodao bih da posedujem i mađarski pasoš (žena ne), ali koliko su mi rekli to, bar za Kinu, ne menja previše stvari.

p.s. Unapred molim sve koji imaju nameru da pametuju i pišu kako smo "neodgovorni" da se uzdrže od komentara. Cenim da sam se pristojno predstavio, dobro informisao, pitao konkretne stvari... Ako ne može niko da mi pomogne, neka me ni ne nervira nepotrebno.

Edited by Tancha

On 10/11/2016 at 8:26 AM, Tancha said:

Pozdrav svima.

Da ne dužim mnogo sa predstavljanjem, a da opet kažem koju o sebi i svojoj situaciji, red je... Planiram da u februaru odem za Šenžen, nađem posao u vrtiću i neki part-time vikendom, pa posle dva-tri meseca dovedem suprugu i ćerkicu od (tada već) godinu i po dana.

Upisite ti i zena fax tj kineski na Shenzhen Univerzitetu pa cete moci na studentsku vizu da dodate dete bez problema. Drugo resenje je da ti lokalac sa licnom kartom izdatom u SZ pozove suprugu i dete npr preko imigracionog biroa te ce obe dobiti min 4 meseca koja mogu da se ponove nekoliko puta. Opet ovo sa faksem ti je daleko bolje resenje, cena je oko 10 hiljada juana za godinu. Treba da se raspitas dali je dovoljno da samo ti npr upises pa na svoju studentsku vizu dodas suprugu i dete.

Madjarski pasos ti ovde nista ne znaci. Mozes da proveris prednosti kada ides na put u okolne zemlje obzirom da srpski ima i dalje jako los tretman po okolnim zemljama. Izuzetak je Japan gde smo visa free, a eto pocele su i neke druge zemlje da nam daju visa on arrival... U HK je i dalje samo 14 dana sa nasim pasosem.

Najiskreniji savet: nemoj dovoti porodicu barem dok se ne smestis kako treba. Ako je to pola godine onda cuti, radi i trpi, nemoj brzati. Posle ce ti samo biti lepse i sladje, postoje privatni vrtici za klince koji se krecu od 3 do 6 hiljada juana mesecno a da su sasvim ok. 

Sretno!

On 10/6/2016 at 6:08 PM, Unknown said:

kako moze da se posalje paket iz BGa u Peking?

Google?

Edited by Duya
Skraćen quote

On 5/23/2014 at 5:17 PM, Belgrade Adventurer said:

Ne bas. Ne mozes da stavis fiksnu cifru na proizvode u Kini. Ovde postoji velika lepeza cena, proizvoda i usluga.  Ja se recimo, trenutno hranim u malom restorancicu sa svedskim stolom, namenjenom uglavnom za radne ljude. Prvo sto dobijem dve pune sake pirinca besplatno. Zatim obicno natrpam neko povrce sa mesom od 2-5 juana (otprilike 20-50 dinara) i zavrsim sa recimo spagetama 1-3 juana.  Znaci prepun tanjir, da se najede svinja, za maksimalno 9,10 juana (100ak dinara). 

U kom restoranu u Srbiji mozes tako jeftino da jedes kvalitetan obrok, prepun tanjir sa povrcem, pirincem i mesom? :eat:

Da ti ne nabrajam dalje  gent

U Skupštinskom restoranu.

On 12.10.2016. at 6:49 AM, Andretti said:

Upisite ti i zena fax tj kineski na Shenzhen Univerzitetu pa cete moci na studentsku vizu da dodate dete bez problema. Drugo resenje je da ti lokalac sa licnom kartom izdatom u SZ pozove suprugu i dete npr preko imigracionog biroa te ce obe dobiti min 4 meseca koja mogu da se ponove nekoliko puta. Opet ovo sa faksem ti je daleko bolje resenje, cena je oko 10 hiljada juana za godinu. Treba da se raspitas dali je dovoljno da samo ti npr upises pa na svoju studentsku vizu dodas suprugu i dete.

Madjarski pasos ti ovde nista ne znaci. Mozes da proveris prednosti kada ides na put u okolne zemlje obzirom da srpski ima i dalje jako los tretman po okolnim zemljama. Izuzetak je Japan gde smo visa free, a eto pocele su i neke druge zemlje da nam daju visa on arrival... U HK je i dalje samo 14 dana sa nasim pasosem.

Najiskreniji savet: nemoj dovoti porodicu barem dok se ne smestis kako treba. Ako je to pola godine onda cuti, radi i trpi, nemoj brzati. Posle ce ti samo biti lepse i sladje, postoje privatni vrtici za klince koji se krecu od 3 do 6 hiljada juana mesecno a da su sasvim ok. 

Sretno!

Google?

izvinjavam se na digresiji, ali zasto je srpski pasos na losem glasu u okolnim zemljama? ne treba viza za japan, koreju, mongoliju, makao, singapur, maleziju, indoneziju, HK 14 dana.. vijetnam i mijanmar online se dobija, kambodza i laos on arrival..jedino za tajland treba viza, i filipine...na koje si zemlje ti mislio?

5 hours ago, bam-bam said:

izvinjavam se na digresiji, ali zasto je srpski pasos na losem glasu u okolnim zemljama? ne treba viza za japan, koreju, mongoliju, makao, singapur, maleziju, indoneziju, HK 14 dana.. vijetnam i mijanmar online se dobija, kambodza i laos on arrival..jedino za tajland treba viza, i filipine...na koje si zemlje ti mislio?

Rekoh da ima los vizni tretman a ne los glas...  Nazalost mnogo je vise zemalja koje imaju visa on arrival tretman.

HK je samo 14 dana, npr Slovenija ima 90, opet Macau nije bezvizni vec mozemo da boravimo 90 dana unutar 180... U svakom slucaju hvala za misljenje, lepo je nauciti i procitati konkretan post. 

Eto sada se ukidaju vize sa Kinom, tj moci ce da se boravi 30 dana turisticki pa da mi je najiskrenije drago da je realnost poprilicno ukazala na neaktuelnost mog posta... Ziveli!  

Da li će tih 30 dana turistički u Kini moći da se ponovi nebrojano puta "sečenjem" granice u HK svakog 29. dana i ponovnim ulaskom u Kinu? Ili će biti varijanta "30 u" (neki određeni broj dana)?

Edited by Tancha

8 hours ago, Tancha said:

Da li će tih 30 dana turistički u Kini moći da se ponovi nebrojano puta "sečenjem" granice u HK svakog 29. dana i ponovnim ulaskom u Kinu? Ili će biti varijanta "30 u" (neki određeni broj dana)?

kako mi to mozemo da znamo sad :)?

5 hours ago, bam-bam said:

kako mi to mozemo da znamo sad :)?

Занимљиво да се нико од силних сајтова и портала који су пренели вест није потрудио да сазна... 

On 5/23/2014 at 5:17 PM, Belgrade Adventurer said:
On 6/17/2016 at 1:08 AM, Kundun said:

Pa u principu mozes da kupis ferveks i te zajebavancije preko taobaa. Meni nista nije falilo, ali nikad ne znas sa kupoovinom lekova onlajn.

Njihove apoteke obicno nude samo njihove lekove. Doduse ja sam vukao neki jebeni recidiv i molio sam ih za antibiotik, gospodja koja je radila u apoteci mi je rekla da ne patetisem, dala mi neki njihov prirodni biljni lek i stvarno mi posle par dana bilo sve ok. Tako da preporucujem njihove lekove koje mozes da kupis u svim apotekama.

Fervex? Možda je nekom potreban neki lek na dnevnoj bazi. Šta za takve slučajeve? Koliko je slična pokrivenost kineskih apoteka anibioticima sličnim kao kod nas, da sad ne navodim nazive lekova, koji se i ovde inače dobjaju na recept. I SAMO NA RECEPT. To je na primer jedan od problema koji ću morati da rešim pre nego što se vratim u Kinu ako se rešim na taj korak. Drugo, čitam o pooštrenom zakonu? Kada je tačno promenjen?

Jer na onom linku za fake diplome i prevare u vezi sertifikata vidim da se pominje i neki srbin, njegov fb profil, 

ali takođe piše i ovo: 

"This afternoon after lunch, the PSB came to our school and spent 3 hours photographing the teachers, documents, and the school. The teachers that did not have their passports with them were taken home to get them. By 5pm in the afternoon the management was scrambling to find and hire nine new foreign teachers. They arrested one half of our expat teaching staff and 3 of them had Z visas! We had no clue that a Z visa could be illegal too.

Although they said this was "a random check" two of our teacher's aides actually quit their jobs this morning and that seems a little fishy to me."

Dalje, interesuje me ova podela viza, M, Z, itd... koja je koja. Može li malo pojašnjenje?

Kad sam ja proveo nekih 50 i nešto dana u Kini kao turista 1998 nije bilo takvih oznaka ili se ne sećam toga.

A sad ne bih išao kao turista iako nemam BA i TEFL.

Znate ono, ko riskira, profitira.

A zašto jednostavno ne otići kod lekara i dobiti recept za antibiotik? Ja sam imao pre par meseci upalu uha, otišao u dom zdravlja, napisali mi recept za antibiotik (ne sećam se više koji, neki od onih kojima se na Balkanu kljukamo čim nas nešto zaboli) i kraj priče. 

U Kini nisam našao lekove za alergiju koje redovno koristim (aerius, nasonex, avamys itd) ali svako malo neko dolazi sa Balkana pa mi donese. 

Imam nekoliko pitanja vezano za M vizu koja se sređuje u Hong Kongu. Moj dečko je dobio posao u gradu Xi an i sređuju mu radnu Z vizu. Ja bih sa njim došla i radila part time poslove na M vizi, dok se ne snađem za full time posao ili ne nastavim studije. Gde bih mogla da sredim M vizu, koliko košta, koliko traje i na koliko se obnavlja? Nemamo budžet trenutno za malezijsku vizu o kojoj se dosta piše ovde. 

Imam otvoren WeChet nalog tako da ukoliko neko može i želi da mi pomogne vezano za detaljne informacije oko M vize možemo se tako čuti, ukoliko ne želi da na forumu ostavlja detalje.

Pozzz vredni ljudi :smile:

Ljudi. Da li je neko od vas vrsio transfer novca na racun u Srbiji preko Bank of China?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Drugari, imam vest koja će vam se dopasti.. znao sam za ovo o čemu ću pisati već neko vreme, ali uskoro postaje zvanično..

Jedna lokalna agencija koja inače organizuje studente za work and travel program uskoro počinje da organizuje predavanje engleskog u Kini u saradnji sa nekom Kanadskom kompanijom.. 

Kada vest bude zvanična, pustiću vam link

Znam samo da veći gradovi neće nažalost biti u ponudi..

Pozdrav ljudi!

Da li je neko radio notarizaciju diploma iz native speaking country u Bosni ili Srbiji, te da li je to moguce?

Naime, imam BA USA univerziteta, te mi sada traze certified od strane kineske ambasade Uvjerenje o nekaznjavanju i diplome univerziteta. Da li cu to moci zavrsiti kod nas ili cu morati to zavrsavati u Americi.

Drugo pitanje, da li ima neko agenciju za predloziti koji bi poslala pozivno pismo za M vizu?

Hvala

2 hours ago, Justicijana said:

Pozdrav ljudi!

Da li je neko radio notarizaciju diploma iz native speaking country u Bosni ili Srbiji, te da li je to moguce?

Naime, imam BA USA univerziteta, te mi sada traze certified od strane kineske ambasade Uvjerenje o nekaznjavanju i diplome univerziteta. Da li cu to moci zavrsiti kod nas ili cu morati to zavrsavati u Americi.

Drugo pitanje, da li ima neko agenciju za predloziti koji bi poslala pozivno pismo za M vizu?

Hvala

Agencije za M vizu postoje, te vize se placaju i nije nista osim slike prve stranice u pasosu potrebno. ( mogu da ti posaljem kako to izgleda mailom )
BA sa USA univerziteta mozes odavde da overis u USA ambasadi u Pekingu ako je univerzitet akreditovan kod njih.
Ako dolazis na M vizu ne treba ti da overavas nista od tih papira, samo da kupis pozivno pismo, imas rezervaciju hotela i rezervaciju povratne avio karte. Kada dobijes vizu, mozes da uzmes koju hoces avio kompaniju i dodjes. Ne mora da kupujes povratnu avio kartu, ovde ce skola ili poslodavac da ti naprave radnu vizu. 

Ako hoces M vizu, mogu da ti pomognem da je kupim ovde a ti ostavis novac u Srb, jer je nemoguca misija poslati pare ovde gde ja zivim. To bi mi stvarno pomoglo, a i ja ne bih zaradio na toj tvojoj vizi, poznajem kineza koji moze da ti da M vizu na 1 godinu 6000yuana.
Pozdrav
I pazi se agenata i agencija ako ti je neko od njih nasao posao ili tako nesto, radices vise za njih nego za sebe! Izbegavaj ih Sve!

On 12/28/2016 at 1:05 PM, Justicijana said:

Pozdrav ljudi!

Hvala

Pozdrav,

Pre par dana sam zavrsio proces oko nove radne dozvole te su mi takodje za ino diplomu trazili notarizaciju.

Istu sam uradio preko sudskog vestaka za Srpski i Kineski jezik u Beogradu kome sam poslao scan diplome te mi je DHL-om poslat prevod (Sa ENG na SRB i Kineski). U konzulatu zemlje gde sam diplomirao su mi se zahvalili na lepoj ideji obzirom da validiranje diplome stranim drzavljana nije njihova nadleznost iako je fax akreditovan kod njih. Nasa ambasada ne radi nista slicno te mi je HR ovo trazio, zatim sve sastavio po novim upustvima i nikakav problem.

Kineski konzulati i ambasade su mi takodje dali negativan odgovor na pitanje za sertifikovanje tako da je ovo bilo jedino, i sto je najvaznije adekvatno resenje.

Uverenje o nekaznjavanju (MUP) sam takodje preveo kod istog notara (sudskog tumaca), ovaj put sa SRB na ENG pa na Kineski. Ne znam zasto tako, no to su mi rekli u firmi i sve ok proslo.

Ne znam to oko M vize da budem iskren... Ne bih petljao sa kupovinom vize ovako preko neta, agenata kojih svakako ima i slicno, svih su boja namazani... Ako te firma ne poziva ni na koji nacin prosto uzmi turistiku vizu na 2x30 npr pa onda planiras za dalje. 

Svako dobro

Pozdrav svima!

Zamolila bih za bilo koje infomacije o uslovima zivota u  gradu Guyuan u provinciji Hebei. Hvala!

Svima puno sreće u 2017. godini! 

Molim drugare teachere (koje već nisam privatno kontaktirala) za njihovo mišljenje o mom 'slučaju'.

Iskoristila bih početak drugog semestra da dođem u Kinu i potražim posao. Ostala bih (najmanje) godinu dana, jer treba zaraditi za nastavak putovanja. :-)

Nemam problem sa tim da tražim na licu mesta. Kud sam se snalazila tokom godina na drumu, snašla bih se valjda i za posao. Premda, pokušavam i unapred, onlajn, da nešto nađem. To bi svakako bilo najbolje. 

Ono što me najviše brine je viza. Naime, ja sam u Japanu, i to na Okinavi, gde ne postoji konzulat. Bilo bi mi jako komplikovano i skupo da idem u Fukuoku, kao najbliže mesto sa konzulatom. Pri tom, ne znam ni da li se iz treće zemlje može dobiti radna viza. A kapiram da nju ne mogu da izvadim ako nemam potpisan ugovor sa nekom školom. Ili grešim? 

Mene, u prnicipu, zanimaju neki manji gradovi, nemam problem ni sa dalekim severom, posebno što je tamo takođe lako izvodljivo uraditi visa-run u Rusiju ili Mongoliju. Ima li neko sa ovih prostora iskustva sa traženjem posla na licu mesta u tim severnim provincijama i, uopšte, manjim mestima?

I da, kada je part time, pretpostavljam da vas niko ne pita koji tip vize imate. Ili vas pita?