Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Pozdrav novi sam na forumu,takodje sam zainteresovan za odlazak u shenzhen,ako jos uvek nisi otisao mogli bi da putujemo zajedno kako bi na m bilo lakse za nalazenje smestaja posla i svega ostalog :biggrin:

Nismo još uvek. I dalje smo u rodnoj Srbiji 😀. Kad si ti planirao da krenes?  

Ja sam Bojan 

13 hours ago, Bole Pi said:

Nismo još uvek. I dalje smo u rodnoj Srbiji 😀. Kad si ti planirao da krenes?  

Ja sam Bojan 

Imas li FB da lakse stupimo u kontakt ? Planirao sam krajem ovog meseca,s tim sto me zanima jos uvek sta mi je sve potrebno od papira za odlazak isao bih na slepo,nzm da li mi je potrebno da vec rezervisem neki hotel pre odlaska u kinu ili mogu samo da odem sa pasosem i kad stignem na aerodrom odatle da trazim hotel,i prvi mesec je kao okej samo sa pasosem turisticki a dok to traje msm da bih usao u proces dobijanja radne vize,i da li je moguce ostati duze od 30 dana  pritom mislim da pre isteka tog vremena cisto predjem granicu da mi lupe pecat,i vratim posle ponovo i dobijam jos 30 dana jel tako funkcionise hvala unapred na pomoci :biggrin: 

Zdravo, ako je neko zainteresovan za predavanje engleskog u Kini, moja kompanija ima dosta poslova, više informacija na wechat: riana_riana_87, ili na Skype: eslmilosjovic@gmail.com

Position: Foreign English Teacher in training center / Taizhou, Jiangsu 

Job Description: 
• Teach English to children aged 4-14 in small groups 
• Prepare class according to lesson plans

Work Time: 
• 5 consecutive days which includes Saturday and Sunday (2 consecutive days off on weekdays) 
• 20-25 LESSONS/WEEK, 45mins/lesson, from 4:30PM-8:00PM on weekdays and from 8:30AM-11:00AM / 1:30PM-5:00PM at weekends (3 office hours a week) 

Benefit Package: 
 Starting salary range: 10,000-12,000 RMB per month (depending on qualifications) 
• Salary during Summer Holiday up to 14,000 RMB
• Free Single Accommodation 
• Flight Allowance and bonus paid upon contract completion
• A well developed in-country assistance system, covering airport pickup, buying SIM card, etc. 
• Minimum 1 year contract

Requirements:
• Native or Non-native 
• A genuine interest in children, teaching and professional development 
• Open-minded, an adventurous spirit and professional flexibility 

Contact Information:
Email: mike_j@foxmail.com
Wechat: Milos_J

Pozdrav ljudi,ako ima nekog zainteresovanog za odlazak,moze se pridruziti meni i Boletu,mi bi smo krenuli krajem marta,ako ima zainteresovanih  samo kazite :biggrin:

9 hours ago, ZuksiTraveler4 said:

Pozdrav ljudi,ako ima nekog zainteresovanog za odlazak,moze se pridruziti meni i Boletu,mi bi smo krenuli krajem marta,ako ima zainteresovanih  samo kazite :biggrin:

Poslao pp

27og aprila putujem za Kinu u Senzen.ako nekom treba cimer,meni treba stan,da se nadjemo :smile: .ako jos neko ide u to vreme,neka se javi :smile: .

Pozdrav narode!

Evo još jednog novajlije na forumu. 

Može li neko da mi kaže svoje iskustvo ako je otišao da radi u Kinu i poveo decu,porodicu.

Ja bih radila kao ESL Teacher (na 6-12 meseci)i povela bih ćerku od 4 godine. Da li na osnovu vize koju mi sređuje poslodavac mogu da dobijem i vizu za dete. Kakva su vaša iskustva uopšte ako je neko otišao sa decom?

Hvala unapred 

Da li neko zna cene i kvalitet hostela u Senzenu?da li moze prvih par meseci da se zivi u njima?

Pozdrav svima,

Možda je neko bio u ovakvoj situaciji, pa ako može da pomogne: kako 'nabaviti' pismo preporuke koje je neophodno za radnu dozvolu, ako osoba koja aplicira nema radno iskustvo kao ESL teacher?

Pozdrav!!! Moze li se naci posao trenera u Kini, ako se ode "na nevidjeno", tj. ako prethodno nije ugovoren posao? Imam iskustva u radu sa decom kao trener kosarke, diploma sa faksa je tu, a i preporuku od kluba u kojem sam radio. Da li bi trebao sve to na engleskom da pripremim i da li se sta mora overavati...? I koliko novca je pozeljno poneti za pocetak... okvirno? Isao bih nekad u Junu, u bilo koji grad gde se moze raditi :smile:

Pozdrav svima,

Decko i ja planiramo na turisticku vizu da dodjemo maja, vec uveliko sredjujemo papire, pa me interesuje kako najbolje doci do posla, da li traziti odavde ili na licu mesta? 

6 hours ago, Nevena Trickovic said:

Pozdrav svima,

Decko i ja planiramo na turisticku vizu da dodjemo maja, vec uveliko sredjujemo papire, pa me interesuje kako najbolje doci do posla, da li traziti odavde ili na licu mesta? 

Bolje cekajte sredinu avgusta. Zvuci mi nerealno da to zavrsite u maju ili pocetkom juna...

Pozdrav svima... :smile:

Da li neko ima par minut vremena da tacno napise oko legalizacije dokumenata, jer se to pitanje stalno vrti a mene npr potpuno buni... Ja tek planiram doci ali kao i mnogim drugim ljudima koji se spremaju na put, od velikog znacaja bi mi bilo da znam sta sve pripremiti kako ne bi odande posle cekala i molila nekoga kod kuce za pomoc.

Pitanje je : KOJA DOKUMENTA NA KOM JEZIKU TREBA PREVESTI (eng ili kineski) i OVERITI U KOJOJ INSITUCIJI? 

Verujem da se radi samo o uverenju o diplomiranju, uverenju ako imas master i uverenju da nisi osudjivan... 

Eto ako neko moze napisati tacno u detalje sta i kako.. da vise ne budemo u dilemi.. 

Hvala 😃

On 4/4/2018 at 10:00 AM, Gaga79 said:

Pozdrav svima... :smile:

Da li neko ima par minut vremena da tacno napise oko legalizacije dokumenata, jer se to pitanje stalno vrti a mene npr potpuno buni... Ja tek planiram doci ali kao i mnogim drugim ljudima koji se spremaju na put, od velikog znacaja bi mi bilo da znam sta sve pripremiti kako ne bi odande posle cekala i molila nekoga kod kuce za pomoc.

Pitanje je : KOJA DOKUMENTA NA KOM JEZIKU TREBA PREVESTI (eng ili kineski) i OVERITI U KOJOJ INSITUCIJI? 

Verujem da se radi samo o uverenju o diplomiranju, uverenju ako imas master i uverenju da nisi osudjivan... 

Eto ako neko moze napisati tacno u detalje sta i kako.. da vise ne budemo u dilemi.. 

Hvala 😃

Diploma i uverenje o nekažnjavanju su potrebni za radnu dozvolu; najpre ih odneti u Osnovni sud u mestu odakle su vam dokumenti, da se izvrši međunarodna overa. Overa u osnovnom sudu bude gotova za par sati (obavezno poneti i kopije dokumenata koje želite da overite)

Nakon toga se overeni diploma i uverenje nose kod sudskog tumača na prevod (preporuka je kineski, ali može i  na engleski da se prevede), a onda se opet nose u osnovni sud da se overe, odnosno da se potvrdi verodostojnost prevoda. Zatim sa tim dokumentima idete u Beograd, prvo u Ministarstvo pravde (nekad se na overu čeka i do nedelju dana), a onda u Ministarstvo spoljnih poslova. Cena overe u ministarstvima je 720 rsd po pečatu (vi ćete imati 3 ili 4 pečata, zavisi da li vam je diploma već na engleskom, pa je ne morate prevoditi kod sudskog tumača i overavati taj prevod).

Nakon toga, potrebno je sve dokumente odneti u Ambasadu Kine, da se legalizuju. Predaja dokumenata za legalizaciju je utorkom, sredom i četvrtkom 9-11h (utorkom može i popodne, proverite na sajtu ambasade).

Hvala, Euphony! 

Verujem da je ovo veoma vazno pitnje  i da ce mnogima ustedeti vremena i nerviranja! 

Meni sigurno da, jer mi je zaista bilo jako nejasno do sada. 

Sve najbolje!

On 05/04/2018 at 1:40 PM, euphony said:

Diploma i uverenje o nekažnjavanju su potrebni za radnu dozvolu; najpre ih odneti u Osnovni sud u mestu odakle su vam dokumenti, da se izvrši međunarodna overa. Overa u osnovnom sudu bude gotova za par sati (obavezno poneti i kopije dokumenata koje želite da overite)

Nakon toga se overeni diploma i uverenje nose kod sudskog tumača na prevod (preporuka je kineski, ali može i  na engleski da se prevede), a onda se opet nose u osnovni sud da se overe, odnosno da se potvrdi verodostojnost prevoda. Zatim sa tim dokumentima idete u Beograd, prvo u Ministarstvo pravde (nekad se na overu čeka i do nedelju dana), a onda u Ministarstvo spoljnih poslova. Cena overe u ministarstvima je 720 rsd po pečatu (vi ćete imati 3 ili 4 pečata, zavisi da li vam je diploma već na engleskom, pa je ne morate prevoditi kod sudskog tumača i overavati taj prevod).

Nakon toga, potrebno je sve dokumente odneti u Ambasadu Kine, da se legalizuju. Predaja dokumenata za legalizaciju je utorkom, sredom i četvrtkom 9-11h (utorkom može i popodne, proverite na sajtu ambasade).

Vezano za diplomu, ona se na našim prostorima ne dobija na engleskom, pa se pod ovjerom diplome podrazumijeva ovjera prevoda diplome na engleski ili kineski, a onda i legalizacija (ovjeravati i legalizovati original diplome na srpskom je besmisleno prvo zbog jezika a drugo zbog toga što se ne može original nepovratno dati radi vize).

Slično važi i za uvjerenje o nekažnjavanju koje je na srpskom, potrebno je ovjeriti i legalizovati prevod uvjerenja na engleski/kineski.

On 4/6/2018 at 6:50 PM, mrblack said:

Vezano za diplomu, ona se na našim prostorima ne dobija na engleskom, pa se pod ovjerom diplome podrazumijeva ovjera prevoda diplome na engleski ili kineski, a onda i legalizacija (ovjeravati i legalizovati original diplome na srpskom je besmisleno prvo zbog jezika a drugo zbog toga što se ne može original nepovratno dati radi vize).

Slično važi i za uvjerenje o nekažnjavanju koje je na srpskom, potrebno je ovjeriti i legalizovati prevod uvjerenja na engleski/kineski.

Studenti Fakulteta tehničkih nauka (a možda i nekog drugog, u to nisam upućena) u Novom Sadu dobijaju dva primerka diplome - jedan na srpskom, drugi na engleskom... 

2 hours ago, euphony said:

Studenti Fakulteta tehničkih nauka (a možda i nekog drugog, u to nisam upućena) u Novom Sadu dobijaju dva primerka diplome - jedan na srpskom, drugi na engleskom... 

Pa neće davati original diplomu nepovratno (čak i da mu/joj ostaje jedan primjerak)? Viza istekne i onda opet treba obnavljati.

A to prvi put čujem da se diplome i na engleskom dobijaju (studirao sam prošle decenije). Za očekivati je za segamega fakultete, ali za državne je idiotski. Engleski mi je super, ali daj da se uvede i kao službeni jezik (malo ironije).

Edited by mrblack

Kad sam radio drugu legalizaciju, na original diplomu koja je dobijena na fakultetu na engleskom su udarani svi ti pecati. Sto je i meni bilo cudno da se na original diplomu udaraju pecati za legalizaciju. 

Svi pecati nadleznih institucija, kao i ambasade (Brazila, u mom slucaju) su na poledjini moje originalne diplome na srpskom, izgleda je to nesto uobicajeno.

Da li bi neko mogao da napravi grupu na fejsbuku SRBI U KINI, pa da tamo delimo i razmenjujem informacije? Ovaj forum je postao grozno nepregledan.