Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

10 hours ago, Luka81 said:

Konzulat Srbije nije od pomoći i ne želi da se uključi u priču tako da je sve na nekoliko naših ljudi koji su u Kini odnosno Guangdongu.

Ovu rečenicu treba više puta pročitati i dobro zapamtiti.

Da li je to u pitanju ovaj momak sto je iznenada obolio od leukemije? Ako jeste, skupljaju se vec sredstva za njega. Ako nije, daj informacije pa da napravimo wechat grupu za pomoc. Nasa zajednica ovamo se vec pokazala da je voljna pomoci i to prilicno efektivno.

Mladenma, verovatno mislimo na Borisa.

Napravili smo WeChat grupu sa ljudima ovde i tamo i skuplja se novac. Što se slanja tice mislim da ce se to resavati od sutra posto izgleda da postoji nekoliko varijanti, samo da se vidi koja je najrealnija odnosno pametnija, ali to će sigurno porodica da odluči pa ćemo u skladu sa tim da delamo.
Pala mi je na pamet Bank of China koja je koliko se secam otvorila kod nas ekspozituru, ne znam da li neko ima iskustva sa njima odnosno da li je moguce izvesti transakciju preko njih.

Nadamo se najboljem, hvala vam na odgovorima.

Stiglo mi je ovo od škole u Kini:

"Translate into chinese, first get verification from your country, could be education department. Then double verification from chinese embassy. When you get it, please send me the scanned version first, if everything is OK, you need to send me the original documents by DHL"

Da ne smaram druge ako ima dobrih duša, javite mi se u DM da vas pitam koje pitanje!

Hvala!

Reci sto te zanima pa mogu probat odgovorit. Ako je vezano za ovo na engleskom, proces legalizacije dokumenata, imas par stranica unazad cijelu tu proceduru napisanu, vise put cak mislim. Ako nije, pitaj, bolje ovako pa nek i drugi vide odgovor ako ce kome kad zatrebat.

Pozdrav, ljudi. Iščitala sam dosta strana na ovom forumu, ali me neke stvari ipak bune. Muž i ja imamo želju da negde do jeseni spremimo sve i odemo za Kinu na barem godinu dana. Vidim da je, kako vreme ide, sve komplikovanije, a s obzirom da živimo na Kosovu, nama će neke stvari ići još teže. Elem, već neko vreme pokušavamo da instaliramo WeChat, ali nikako ne uspevamo, kaže da su naši brojevi telefona "sumnjivi". Ne znam da li je to do aplikacije, ili do toga što su nam brojevi sprski ali registrovani u kosovskom mtsu. Takođe, da li bi nama bio problem to što se za nas izdaju posebni pasoši za koje su inače potrebne vize za putovanja?

Zamolila bih nekog ko ima slična iskustva da mi odgovori na sledeća pitanja, ili da me uputi negde gde mogu da dođem do odgovora:

1. Pre 5 godina sam završila Engleski jezik i književnost po starom sistemu, imam otprilike isto toliko godina iskustva u držanju privatnih časova deci i još par sertifikata za engleski jezik (TKT od strane Kembridža i za poslovni engleski, završila bih i Tefl ako treba) - imam li šanse da dobijem radnu vizu i legalno radim kao nastavnik engleskog? I da li je zbog te vize neophodno da unapred nađem posao?

2. Moj muž je i dalje student. Koliko shvatam, za dobijanje vize je jako bitno da se ima BA. Da li on uz mene može da dobije neku vizu, porodičnu na primer, i šta bi mogao da radi? Inače studira arhitekturu. Ako može da dobije porodičnu vizu i bude tamo legalno, da li može da je dobije istovremeno kad i ja radnu, ili bih morala ja prvo da budem tamo neko vreme pa tek onda on da dođe? Pod uslovom da i ja mogu legalno da odem, naravno.

3. Koji deo Kine nam preporučujete? Mi bismo nešto na jugu, kraj mora. Mislili smo Šendžen ili neko manje mesto u blizini.

4. Kakav je osećaj kad se posle nekog vremena vratite kući? Nas dvoje imamo ok poslove ovde, ali nas ubija ova politička situacija i najviše na to mislimo, šta kad se vratimo. Zbog komplikacija sa dokumentima (koga zanima, objasniću naš poseban status) nismo putovali po inostranstvu, iako imamo finansijskih uslova. To bi nam, dakle, bio prvi put da idemo negde u inostranstvo i da sređujemo papire, karte, i sl. pa smo dosta i zbunjeni oko svega.

Izvinjavam se na ovako dugačkom tekstu, i zahvaljujem na svakom odgovoru i savetu. 

2. "porodicna" visa je za boravak s partnerom koji radi, sto ce reci legalno ne bi mogao da radi ista. S druge strane s obzirom da ta viza dozvoljava normalan boravak u Kini mogao bi da nelegalno radi na isti nacin ko sto to radi masa ljudi koja radi sa biznis vizom ili cak turistickom(odnosno bez vize). No, ponavljam ta viza ne dozvoljava rad. Ima mi ju supruga pa govorim iz iskustva. Ovisno o tome da li mislite ic odmah zajedno ili jedan po jedan porodicnu vizu mozes odradit "u paketu" ili naknadno kad partner odluci doci. Za tocne detalje ne bi prejudicirao s obzirom da Kosovo vjerojatno ima neke posebne regule.  Alternativno ono sto bi ti muz mogao razmotriti je da uzme studentsku vizu i dovrsi svoj studij ovdje. Dugorocno vjerujem da bi to moglo bit jako korisno, pogotovo s obzirom na "upitnu"( izvinjavam se ako grijesim) vrijednost diplome s Kosova.

3.  Ovisi o tome sto volis,ali ako ces htjet imat sto legalniju situaciju (vrlo vjerojatno ne 100% legalnu, ali pustit cu boraniju da objasni tocku pod jedan s obzirom da voli to ponavljat) pripremi se da za prvi ugovor i neces bas moc birat nesto previse, bar ne neke top destinacije. 

4. Zasto bi se vratila? Ako je situacija takva kakva kazes da je. S druge strane ako vam je financijski ok zasto bi otisla... Mislis da ce za godinu dvije na Kosovu pocet cvat ruze? Ne razmisljaj o povratku prije nego si otistila. Samo ce ti otezat odluke:). 

Šta ti tačno piše na telefonu kad pokušaš da instaliraš wechat?

Za (polu)legalan rad - teško, ali teoretski moguće. Za ilegalan rad - lako, s obzirom da si završila engleski i imaš iskustva u nastavi, ali ne baš preporučljivo ako imate planove da ovde živite dugoročno.

Kakve vi to pasoše imate? Da li postoji mogućnost da izvadite srpski pasoš? To bi vam enormno olakšalo dolazak u Kinu.

To da je "sve komplikovanije" slušam već četiri godine, ali ja nisam primetio neke bitne promene. Možda je to pre odraz balkanskog mentaliteta da se stalno nešto mrači i priziva propast sveta, nego realne situacije. Osim što je uveden bezvizni režim za građane Srbije, pa ih ima neuporedivo više nego ranije. 

33 minutes ago, Lazar said:

Kakve vi to pasoše imate? Da li postoji mogućnost da izvadite srpski pasoš? To bi vam enormno olakšalo dolazak u Kinu.

Imaju Srpske pasose ali izdate od strane koordinacione uprave RS sa kojim im treba viza za sengen, Hong Kong, Kinu i itd. (za osobe koje zive na Kosovu)

Da dodam da sam i ja probao WeChat da instaliram i traži da neko ko već ima WeChat očita moj QR kod ili da se nekom ko koristi app pošalje SMS sa kodom koji ja moram da ukucam. Imao sam pre app. pa sad kad sam hteo opet instalirati to mi je iskočilo.

@Lazar

19 hours ago, nemirni said:

Reci sto te zanima pa mogu probat odgovorit. Ako je vezano za ovo na engleskom, proces legalizacije dokumenata, imas par stranica unazad cijelu tu proceduru napisanu, vise put cak mislim. Ako nije, pitaj, bolje ovako pa nek i drugi vide odgovor ako ce kome kad zatrebat.

Hvala! Pišem odmah.

Diploma Prištinskog univerziteta se izgleda jedino u Srbiji ne ceni, jer ima ljudi odavde svuda po svetu koji i studiraju master ili doktorske i rade. Da li postoje i stipendije za studije? Nastavak studija možemo jedino u tom slučaju da razmotrimo.

Nisam sigurna da li je za Kinu potrebna viza nama sa koordinacionim pasošima, jedan dečko odavde je otišao sa tim pasošem za Kinu bez problema, ali ne znam kojim putem niti u koje mesto. A bezvizne srpske pasoše da izvadimo je gotovo nemoguće. Na čitavom Balkanu jedino mi imamo problem sa dokumentima.

Sa WeChatom je situacija ista kao kod MarkoToro, i u komentarima na Google Play-u videh da se to dešava širom sveta.

Što se povratka tiče, ne očekujem da se bilo šta promeni na Kosovu, osim možda na gore, ali ne znam kako ćemo se snaći u Kini i da li ćemo imati želju da ostanemo duže od godinu dana. :)

Malo su zakomplikovali sa wechat-om, dosta ljudi se zali. Pokusaj sa tom potvrdom preko QR koda.

16 minutes ago, Nick C. said:

Malo su zakomplikovali sa wechat-om, dosta ljudi se zali. Pokusaj sa tom potvrdom preko QR koda.

Meni traži da unesem broj nekog ko je tamo duže od 6 meseci, ali sam videla u komentarima da ni to ne pomaže. Ali hvala, pokušavaću i dalje.

Da li neko zna koji od popularnijih imejl provajdera rade u Kini bez VPN-a? Konkretno me zanima za Šenžen. Prema nekim testovima na netu, izgleda da bi Yahoo i Outlook trebalo da funkcionišu ok. Čisto da imam rezervu ako bude problema sa VPN-om.

Outlook ok radi. Ja sam ga otvorio kad sam došao u Kinu, ali sam se ubrzo vratio na Gmail. 

Pozdrav drugari i saborci.

terenutno imam 3 ponude od tri skole jedna od njih je državna plata je 10000 U Fosanu ugovor krece od avgusta. Druge dve ponude su trening centri jedan 12000 u Nantog  i Predgrađe Pekinaga isto trennig centar 13000. Sve škole obezbedjuju stan i narvano pregovaram samo sa skolama koje nude Z vizu.

Sve ide preko agenata. Moje pitanje je kako zaobići agente i direktno pregovarati sa skolom.

Pretpostavljam da nisi u Kini trenutno? Direktan kontakt sa skolama mozes ostvariti tako da im nadjes web stranicu, ali za to ce ti trebat znanje kineskog ili da te netko direktno poveze sa direktorom (neki teacher koji je vec tamo npr.). Najlaksa opcija bi bila da se proseces kroz centar grada/mall i osobno stupis u kontakt s njima jer dosta trening centara, bar ovdje kod mene cesto ima promo standove ponaokolo.  Takodjer na echinajobs u moru onih oglasa ima i odredjeni mali dio oglasa koje stavljaju same skole, a ne agenti ali to trebas temeljito prekopat.

Hvala na odgovoru :) znam ali idem na siguricu jer želim z vizu. Iskreno ponude pljušte, samo dođite i tome slično.

Do sada je najbolja ponuda što se tiče para 13000 + stan ili 14000 soba. Peking miyun district nekih 80 km od pekinga ustvari. Da li je neko tamo bio ili radio? u pitanju je lanac uncle sem english schools china, druga ponuda je kiddie academy Nantong 12000 + stan. 

ako ima neko koristan savet :)

12 hours ago, Neda777 said:

Hvala na odgovoru :) znam ali idem na siguricu jer želim z vizu. Iskreno ponude pljušte, samo dođite i tome slično.

Do sada je najbolja ponuda što se tiče para 13000 + stan ili 14000 soba. Peking miyun district nekih 80 km od pekinga ustvari. Da li je neko tamo bio ili radio? u pitanju je lanac uncle sem english schools china, druga ponuda je kiddie academy Nantong 12000 + stan. 

ako ima neko koristan savet :)

Ja nisam bila niti sam radila za te škole, ali ono što sam htela da ti kažem u vezi sa ponudama jeste da se raspitaš (i pobrineš se da je u ugovoru) da li si plaćena i preko raspusta i praznika... jer imaju ih mnogo. Moja plata je 13000, plaćen stan i hrana. Platu dobijam i za vreme raspusta i praznika (mesec dana zimi i mesec dana u avgustu + svi državni praznici). Eto, možda nisam bila od pomoći, ali htedoh da napišem :) 

8 hours ago, Kiki14 said:

Ja nisam bila niti sam radila za te škole, ali ono što sam htela da ti kažem u vezi sa ponudama jeste da se raspitaš (i pobrineš se da je u ugovoru) da li si plaćena i preko raspusta i praznika... jer imaju ih mnogo. Moja plata je 13000, plaćen stan i hrana. Platu dobijam i za vreme raspusta i praznika (mesec dana zimi i mesec dana u avgustu + svi državni praznici). Eto, možda nisam bila od pomoći, ali htedoh da napišem :) 

Hvala. Ovo su trening centri pa nemaju raspust uglavnom su placeni praznici i 5 dana kao odmor. U kom si gradu?

Postovanje svima, 

Potrudicu se da najjednostavnije napisem ovo sto imam.

Posto planiram da sa prijateljem odem i radim u Kini, zanima me kako je najbolje naci posao. Hteli bi poceti kao profesori engleskog. Cuo sam da je najbolje uclaniti se u grupe na WeChatu. Da li je najbolje naci posao pre nego sto otputujemo? Preko WeChata ili na koji nacin? Zanima me da li neko ima preporuke za grupe na toj platformi (kao i mogucnost da nas u njih ubaci), ili da li postoji neka druga bolja metoda kako doci do posla?

Moj plan je da odem u Kinu, pocnem kao predavac engleskog jezika, a zatim bih probao da pronadjem posao u svojoj struci - modnoj fotografiji.

U slucaju da neko ima bilo kakav savet, rado bih voleo da ga saslusam i uvazim.

Hvala Vam najlepse.

Srdacno, 

Stefan.

Nedo, ja sam na krajnjem severu Kine, Unutrašnja Mongolija. Mali grad, 150.000 stanovnika. 

I u trening centara se skupi dosta slobodnog, barem po mojem iskustvu s obzirom da dosta njih(ukljucuji moj) ne rade kada ne radi skola jer dosta klinaca otputuje, a onda jos i kad se vrate javne skole redovito nadoknadjuju vikendom pa se i tada manje radi. Nisu ferije ko u javnim skolama, ali opet par tjedana za novu godinu, par tjedana po ljeti, i jos par dana za prvi maj, qing ming, golden week.. skupi se toga..

@Kiki14 ako ti se da, daj opisi malo zivot na "dalekom sjeveru". Unutrasnja (i vanjska) Mongolija mi je uvijek bila napeta pa me bas zanima kako je tamo kroz godinu:).