Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

On 8/23/2019 at 6:46 PM, boranija said:

Niko im ne preti vojskom aka PLA, to sto postoje snimci iz Shenzhen-a je PAP koja nema veze sa vojskom. 8)

Šta je to PAP? :D 

3 minutes ago, Dodik said:

ahahaha OK, znači nije šija nego vrat?

Pa nisu vojska, ali vole da batinaju hahahaha, ko ce ih znati vise. 

On 8/24/2019 at 7:49 PM, prolaznik said:

inace dobila sam ozbiljne ponude za tri druge zemlje tako da verovatno nista od Kine sto se mene tice, makar ne u skoroj buducnosti. 

O kojim zemljama je rec? Imamo ovde u ovom podforumu i teme o Vijetnamu, Tajlandu, Kambodzi... pa mozes da nastavis diskusiju tamo...

pa ne zapravo, nije o tim zemljama rec (Vijetnam takodje nije nesto lak za dobijanje posla sa srpskim pasosem kao esl teacher  kada se posao trazi online, bar za mene, mozda je drugacija prica kada se ode na teren pa se tamo trazi).  A i kao sto mi nick kaze, ja sam bila u prolazu ovde da procitam konkretna poslovna iskustva ljudi vezana za Kinu i servisne info koje mogu da mi budu od koristi za taj korak u zivotu. puno ljudi je podelilo vrlo korisne i prakticne informacije koje su od pomoci i da su se kockice drugacije slozile verovatno bi i otisla u Kinu ove godine. 

a ukljucila sam se u diskusiju samo da podelim svoje iskustvo i perspektivu dok sam i sama trazila posao. 

pozz

Pozdrav. Radio sam u Kini dve godine kao kosarkaski trener. Nemam fakultetsku diplomu a ni trenersku licencu. Sljakao sam na crno. Sad trazim posao. Zeleo bih da se vratim tamo. Poznajete li nekog ko radi tamo i ko moze da mi pomogne iako nemam uslove za radnu vizu? Kosarkaski trener ili nastavnik Engleskog jezika, nije vazno. 

Trebalo bi da onda sam imas neke kontakte u Kini, ne?  just imo.  Mozda da kontaktiras tu skolu za koju si vec radio?

Ovo nije portal za trazenje posla i recruitere, ali imas sajtove za trazenje posla i recruitere. Jedini put kada sam videla da je neko nudio posao ovde, bila je to osoba koja je nudila posao za nekog sa svim kvalifikacijama za Z vizu (fakultetskom diplomom, itd.) I to je bilo samo jednom, koliko sam ja procitala ovaj thread.

dakle, mnogo veca ti sansa da trazis direktno na sajtovima za trazenje posla. imo.

Srecno!

(btw pisano pred sopstveni odlazak, doduse ne u Kinu). 

Pozdrav svima, imam 30 godina, TEFL sertifikat i fakultetsku diplomu, da li bi neko mogao da me uputi kako da krenem u potragu za poslom u Kini, procitao sam zadnjih 20 stranica i video sam samo price o pljuvanju, fasizmu, demonstracijama u HK i razlicitim "informacijama" koje mi nisu bas bitne. Zamina me posao predavaca engleskog jezika, imam 3 godine iskustva pa ako bi bilo ko bio ljubazan da me uputi bio bi mu neizmerno zahvalan. Pozdrav svima !

Pozdrav svima!

Mom training centru u Kini u Shandong provinciji potrebna su jos dva predavaca engleskog sto pre moguce. Uslovi su veoma dobri. Ko je zainteresovan i u mogucnosti da dodje neka mi se javi u pp oko detalja. Hvala

Zdravo svima,

pratim ovaj forum već par meseci otkako sam doneo odluku da pokušam da se prijavim za posao u Kini.

Za sada su moja iskustva sa Kinezima i kineskom administracijom negativna.
Potrošio sam čitavo leto, dosta para i živaca na pribavljanje i overavanje dokumentacije za vizu da bi me škola sa kojom sam potpisao ugovor "otkačila" 5 dana pred polazak u Kinu i to bez ikakog obaveštenja ili objašnjenja. Pritom su me ucenili da ne smem da vodim pregovore ni sa jednim drugim poslodavcem jer su mi oni, logično, već dali ugovor. U međuvremenu sam imao još desetak razgovora sa raznim poslodavcima tamo, ali svi svako malo menjaju uslove i uvek pronalaze nove "ft1p" varijante. Ne poštuju rokove koje sami zadaju, vrlo su prevrtljivi i nekonzistentni u izjavima i generalno prilično neprofesionalni (barem ovi sa kojima sam imao do sad posla).
Još nisam ni kročio tamo, a već se preispitujem da li je to uopšte dobra ideja, jer mi ovakav početak ne sluti na promenu na bolje. 

Da li neko zna kakva je tamo trenutno situacija za rad što se ljudi sa ovih prostora tiče i da li je uopšte moguće dobiti koliko-toliko legalan posao ili se sve svodi na mutne radnje? Pozdrav

jeste, ima puno ljudi koji rade legalno u Kini - i na ovom threadu ali i na netu - mozes da guglujes i da procitas njihova iskustva. ima i onih koji su vise od deceniju u Kini. 

imala sam sl. iskustvo sa trazenjem posla u Kini kao i ti ovo leto (preko sajtova -daveesl, echina, itd).

cini mi se da se nesto tu desilo sa sajtovima - nemam pojma u cemu je svrha zamlacivanja (da li identity theft (ali opet cemu - identity theft nekog sredovecnog prosecnog izgleda ko je svorc?), da li nada da ce ljudi da se umore pa nece da idu u inostranstvo ako nalete na gomilu budala preko neta... nemam pojma. sta god da je - vrlo je glupo, jadno, bedno, pateticno i  besmisleno). 

u svakom slucaju ljudi naravno idu i rade legalno, verovatno preko licnih poznanstava i prijatelja ili direktno otputuju pa traze posao posto je izgleda u skorije vreme nekom palo na pamet da je interesantno da zamajava nezaposlene ljude koji pokusavaju da zive dostojanstven zivot od svog rada (nekada je preko sajtova vrlo lako mogao da se nadje posao pre odlaska u Kinu).

P.S. I samo da dodam nevezano za Z - kakve mutne radnje? Milioni Amera, Britanaca, Kanadjana itd. rade na turistickim vizama kao esl teacheri u celom svetu, zato sto je radna viza komplikovanija i duza. Njih doduse ne prijavljuju njihovi sunarodnici da rade "mutne radnje"....

Edited by prolaznik

Pozdrav svima.

Stigla sam u Kini pre nedjelju dana. U unutrašnjoj Mongoliji sam. Doživjela sam veliki stres u školi je direktor ladbo bio decu krvnički. Želim da pobegnem što pre nikog ne poznajem u Kini. Hitno mi je potreban novi poso. Ako neko može na bilo koji način da pomogne dodajte me na wechatu Neda 381659881334. Hvala

10 hours ago, Neda2002 said:

Pozdrav svima.

Stigla sam u Kini pre nedjelju dana. U unutrašnjoj Mongoliji sam. Doživjela sam veliki stres u školi je direktor ladbo bio decu krvnički. Želim da pobegnem što pre nikog ne poznajem u Kini. Hitno mi je potreban novi poso. Ako neko može na bilo koji način da pomogne dodajte me na wechatu Neda 381659881334. Hvala

@noskich @Lazar reagujte ljudi šta drugo. :D 

Pozdrav svima. Ja bih otisao u Kinu direktno i onda na licu mesta trazio posao. Jedino me zanima kada pocinje drugi semestar ( znam da je nakon Kineske Nove godine). Slobodan sam da odem krajem novembra ali s obzirom da ce vec nakon mesec i po dana biti taj dugi raspust mozda je bolja opcija otici tik pre pocetka drugog semestra. Da li neko moze da mi pomogne sa datumima? Hvala puno! 

o kakvoj vrsti skole govorimo? javna,trening centar..? Jel su policija ili roditelji reagirali?

On 9/6/2019 at 8:46 PM, prolaznik said:

P.S. I samo da dodam nevezano za Z - kakve mutne radnje? Milioni Amera, Britanaca, Kanadjana itd. rade na turistickim vizama kao esl teacheri u celom svetu, zato sto je radna viza komplikovanija i duza. Njih doduse ne prijavljuju njihovi sunarodnici da rade "mutne radnje"....

Mutne radne u smislu da čim spomenem radnu vizu potencijalnim poslodavcima, odmah su u fazonu "samo tetki da odnesem lek". Ne znam vredi li otići preko pola sveta i potencijalno doživeti da se pri dolasku tamo poslodavac predomisli i "otkači" te jer mu se može, pa se ti snalazi kako znaš i umeš. A pritom znam da mogu da završe radnu vizu i non-native osobama jer poznajem nekoliko osoba koji su je dobili, a da pritom nisu profesori engleskog. U svakom mom dosadašnjem intervjuu oni zahtevaju sve i odmah (od dokumentacije do odlaska tamo), a kada ja od njih nešto očekujem ili ih pitam obično dobijam nepotpune odgovore ili ih ne dobijam uopšte. Čak mi je par agenata "prebacivalo" u smislu "Šta ti fali, šta bi ti hteo? Ovo je super ponuda, bolje od ovoga ne može" kao da sam ja u obavezi da prihvatim sve što mi pošalju. Ja sam profesor sa više od 3 godine iskustva rada u školama i taj posao ozbiljno shvatam, pa želim i da budem ozbiljno shvaćen, dok svi moji dosadašnji intervjui nisu mi pokazali naročitu ozbiljnost kod drugova Kineza.

@theobserver

ma ok, to je super.

znas sta hoces, sta smatras profesionalnim - ne odustaj od toga! takodje znas non-native koji imaju z vizu (znaci sam si ujedno dao odgovor na svoje prvobitno pitanje). 

a ovo mutne radnje... mislim da bi se kanadske, irske, americke dekice i bakice, penzionisani profesori koji masovno rade na turistickim vizama sirom Azije, osecali povredjenim da ih neko optuzi za mutne radnje. 

svako ima svoj izbor. ako je tvoj izbor drugaciji, to ne znaci da je izbor drugih mutan. 

cheers

The number of inspections, meanwhile, has continued to increase. In August, southern Guangdong province began fresh checks on all public and private teaching organizations with foreign staff.

http://www.sixthtone.com/news/1004550/the-foreign-teachers-caught-up-in-chinas-education-clampdown

Po svemu što čujem, izgleda da je situacija nešto gora nego prethodnih godina. Ranije je stvarno bilo jako lako, dođeš i za par dana nađeš posao, a kontrole su bile jako retke. Imam utisak da je u poslednje vreme došlo mnogo stranaca, posebno iz Srbije nakon uvođenja bezviznog (u Šenženu svako malo čujem da neko priča srpski na ulici ili u metrou). Daleko od toga da je postalo nemoguće naći posao, ali da je onoliko lako kao što je bilo - nije. 

to ih je verovatno neki pametnjakovic/ka prijavio/la... pseudoprofesionalci koji nisu u stanju da se samostalno izbore za status koji misle da zasluzuju i nece ga dobiti ni kada prijave druge, al' nema veze.... samo nek se nasteti i napakosti drugima.  

verovatno i jedan od razloga zasto su dodali native country pasos kao uslov na vecini oglasa  online (totalna glupost - deca nece pricati americkim akcentom ako im predaje amerikanac. i diskreciono pravo skole i roditelja i dece je da izaberu i daju svoj sud o najboljim predavacima nevezano za pasos).

u celom svetu profesionalci iz milionskih nacija (americke, engleske, filipinske, poljske, indijske itd) rade na drugacijim tipovima viza kao esl teacheri.  u celom svetu. tesko da mala srbija tu moze da ugrozi npr. americku ili filipinsku premoc, taman i da svi emigriraju u Kinu.

u krajnoj liniji problem te zemlje (Kine) sto sama sebi uskace u stomak navodnim podizanjem kriterijuma - ljudi ce naprosto da odu negde drugde. kada im ostanu samo ti kvalifikovani native, videce da im je bilo bolje ranije dok su imali "nize" kriterijume ( a zapravo ne nize kriterijume nego slobodno trziste gde dve ugovorne strane (skola/predavac) snose punu odgovornost za svoje odluke). 

Pozdrav svima!

Mom training centru u Kini u Shandong provinciji potrebna su jos jedan predavac engleskog sto pre moguce. Uslovi su veoma dobri. Ko je zainteresovan i u mogucnosti da dodje neka mi se javi u pp oko detalja. Hvala