Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Stories of English tutoring centers vanishing and leaving clients out of pocket for thousands of yuan have spread like wildfire across the Chinese internet in recent months. The officer in Pudong declines to reveal the specific number of such cases his department is dealing with, but says it is, “a newly emerging phenomenon this year.”

http://www.sixthtone.com/news/1004892/schools-out-chinas-suddenly-disappearing-english-academies

Znam za naše ljude koji su izgubili dosta para kada su iznenada zatvorene škole koje su im dugovale par mesečnih plata... To što je neko u prošlosti uvek bio pouzdan, ne znači da će zauvek biti. Naravoučenije: ne dajte da vam previše duguju.

Hvala na odgovorima ☺️

Pa to,to smo i mi prvo pomislili da je bas mala plata,ali s obzirom prema nasem iskustvu mislim da je to okej za pocetak.Ugovor koji smo dobili imali smo office hours od pola 9h do 17h,ali smo odustali od njega zato su nam zahtevali family vizu za decka tj da se vencamo.

Sad cekamo drugi intervju za posao u CHENGDU, i otprilike bi bila ista plata,smestaj za dvoje,samo sto ce nam se raditi studentske vize.

37 minutes ago, nemirni said:

Realno to je niska placa. Ali realno i ono sto donosite po pitanju iskustva, zaposlivosti i legalnosti vaseg boravka isto nije high tako da  sanse da cete otprve dobit neku placu sa 5 znamenki i nisu velike. Takodjer tu mnogo ovisi i o konkretnim uvjetima rada i ocekivanja. Ako nije previse sati,vise slobodnih dana i recimo bez office hours, dakle sa ugodnim uvjetima onda si to mozes postaviti i ovako: 15k za dvoje plus smjestaj je koliko vise nego sto imate doma?... A s iskustvom, pogotovo radnim iskustvom u Kini ti se nakon jednog ugovora otvaraju puno bolje placeni poslovi... Hocu reci, da sumiram, placa je mizerija, ali otvara ti jedna vrata koja mogu biti vrlo unosna..

A sto se legalnosti i z vize roxy ti je ukratno objasnila a imas i na siroko na zadnjih 20 stranica...

Hvala na odgovorima ☺️

Pa to,to smo i mi prvo pomislili da je bas mala plata,ali s obzirom prema nasem iskustvu mislim da je to okej za pocetak.Ugovor koji smo dobili imali smo office hours od pola 9h do 17h,ali smo odustali od njega zato su nam zahtevali family vizu za decka tj da se vencamo.

Sad cekamo drugi intervju za posao u CHENGDU, i otprilike bi bila ista plata,smestaj za dvoje,samo sto ce nam se raditi studentske vize.

EMIRATES GIRL, ako se plate krecu od 14 do 18 hiljada u velikim gradovima,

a taj nudi 7,  bezi od njega!

Ocigledno je rec o nekom prevarantu . Ko zna u kakve probleme vas moze uvaliti! 

Navlakusa da ti njegova zena radi prevod je smesna. Zar zbog deset evra

koliko kosta prevod  da se odreknete 20 000 evra ( 10 000 evra na godisnjem

nivou po osobi)? 

Gledajte na Jutjubu kako se radi u skolicama i ucite .  Ponavljajte i pokazujte sve

kao Amerikanci koji drze cas.  Ako dobro provezbate, necete delovati kao potpuni pocetnici.

Za slucaj da nisi ozbiljno shvatila ovo sto sam napisala - da treba da se klonis

tog coveka,  dodacu jos i ovo: zvanicna prosecna plata u Kini je 1200 evra,

a on tvom decku nudi 900 i nesto...

To bi bilo kao da neko ubedjuje stranca da dodje u Srbiju i radi za 300 evra!  

Edited by Amarilis

45 minutes ago, Amarilis said:

nivou po osobi)? 

Gledajte na Jutjubu kako se radi u skolicama i ucite .  Ponavljajte i pokazujte sve

kao Amerikanci koji drze cas.  Ako dobro provezbate, necete delovati kao potpuni pocetnici.

Za slucaj da nisi ozbiljno shvatila ovo sto sam napisala - da treba da se klonis

Kaze da je ta plata za decka zato sto nema fakultetsku diplomu. Da li je to istina? Znaci ljudi sa srednjom skolom ne mogu da imaju vecu platu tipa recimo 10 000 Juana? 

I sta nas savetujes kako da postupimo sa njim?

Planiramo da mu saopstimo sve ove informacije sto smo dobili ovde sa forum. 

Da li su to realne plate za Chengdu? 

Veca plata je od 20 do 35 hiljada , a ne 10.  

Sokirana sam tvojim odgovorom!

Vidim da sam uzalud trosila reci.

Nas ne pominji i ne mesaj nas sa kriminalcima i prevarantima,

a ti ako zelis da da imas posla sa takvima, to je tvoj problem. 

58 minutes ago, Amarilis said:

Veca plata je od 20 do 35 hiljada , a ne 10.  

Sokirana sam tvojim odgovorom!

Vidim da sam uzalud trosila reci.

Nas ne pominji i ne mesaj nas sa kriminalcima i prevarantima,

a ti ako zelis da da imas posla sa takvima, to je tvoj problem. 

Taman posla da bilo koga pominjemo. Nisi trosila reci uzalud. 

Hvala u svakom slucaju na upozorenju.

Da li mozes onda da nam preporucis kako onda otici tamo I predavati, a da nije preko nekog laznog agenta ili agencije? 

Pričate o kriminalcima i prevarantima a to je u neku ruku suština ove industrije...Vama ako se ide...ti lepo legališi dokumente (nije baš džaba ali ako ti se ide...), za studentsku stvarno ne znam. Ti sa legalizovanim dokumentima koje pošalješ poslodavcu dobijaš radnu vizu (odnosno notification letter pa vizu u ambasadi a u Kini ide boravišna itd) - naravno ne za english teaching jer je to samo za native.

U Kini je pre bilo relaksiranije...sad se dešavaju čudne stvari...videli ste šta je Lazar objavio. Možemo se nadati da će se zakon promeniti jer Kini trebaju nastavnici tako da svako sa fakultetom ako ga poslodavac hoće neka radi. Naravno to nije slučaj i mi jednostavno ne možemo taj posao do kraja legalno raditi. OK je imati radnu na neko drugo mesto ali kad neko koga znate upadne u probleme i u takvom aranžmanu, postaje vam jasno da svi naši koji predaju engleski u Kini su u suštini prestupnici: otkriveni ili neotkriveni :)

Ako ti se ide, rizikuj i idi....nema tu mnogo priče, a da je nezgodno, proznajem da jeste. Daleko si od kuće, u totalno drugačijoj državi a radiš nelegalno. To ne može biti stressfree. 

Edited by Rox89

14 hours ago, Lazar said:

Stories of English tutoring centers vanishing and leaving clients out of pocket for thousands of yuan have spread like wildfire across the Chinese internet in recent months. The officer in Pudong declines to reveal the specific number of such cases his department is dealing with, but says it is, “a newly emerging phenomenon this year.”

http://www.sixthtone.com/news/1004892/schools-out-chinas-suddenly-disappearing-english-academies

Znam za naše ljude koji su izgubili dosta para kada su iznenada zatvorene škole koje su im dugovale par mesečnih plata... To što je neko u prošlosti uvek bio pouzdan, ne znači da će zauvek biti. Naravoučenije: ne dajte da vam previše duguju.

Samo jedna napomena: ovo se desava cak i u Australiji, bas jedna skola u kojoj sam  bio radio privremeno, u vlasnistvu Kineza je tako nestala preko noci. Meni licno nije bio problem jer se ovde plate standardno isplacuju svake dve nedelje pa bi bio smak sveta kad ne bi bilo tako, ali ne znam da li su osteceni neki drugi ucitelji i studenti koji su tamo radili/ucili dugorocno.

Edited by noskich

15 hours ago, Amarilis said:

nivou po osobi)? 

sluzbena prosjecna placa u kini  na drzavnom nivou da je 1200 eura? Ma otkud ti to?

Cao svima,

Da li ima neko iskustva sa workandliveinchina.com ?

Dobio sam posao preko njih, nemam fakultetsku diplomu i samim tim ne mogu dobiti radnu vizu, ali su mi rekli da mogu doci na turisticku,ali svakog meseca cu morati da napustim Kinu na jedan dan( i oni organizuju to).
Interesuje me da li neko ima iskustva sa njima?
Izvinjavam se ako je vec neko pisao o njima, nisam prelistavao temu

Pozdrav

Pa po onome sto vidim i cujem jedno par tisuca ljudi s nasih prostora ima iskustva s time.

Neces bit ni prvi a ni zadnji koji tako ovdje dolazi.

S druge strane ako te s granice deportiraju doma ili za vijetnam isto neces biti ni prvi ni zadnji.

Informiraj se, procijeni omjer rizika i dobitka te tek onda odluci.

On 11/28/2019 at 11:46 PM, EMIRATES GIRL said:

Kaze da je ta plata za decka zato sto nema fakultetsku diplomu. Da li je to istina? Znaci ljudi sa srednjom skolom ne mogu da imaju vecu platu tipa recimo 10 000 Juana? 

Velika laz, prvo i osnovno pola nasih nema fakultetske diplome (cak mozda i vise), i mnogi od njih klepaju od 15-20 do 25-30K! Zavisi kako su se uglavili. 

On 12/3/2019 at 7:13 AM, boranija said:

Velika laz, prvo i osnovno pola nasih nema fakultetske diplome (cak mozda i vise), i mnogi od njih klepaju od 15-20 do 25-30K! Zavisi kako su se uglavili. 

Okej,mozda i jeste laz,ali mi nemamo ni iskustva u ovom poslu a nemamo ni jedan sertifikat,tek smo u procesu dobijanja TEFL sertifikata.Pa kad se to sve poklopi mozda je ova plata okej za pocetak,pa ce vremenom da se poveca.

24 minutes ago, EMIRATES GIRL said:

Okej,mozda i jeste laz,ali mi nemamo ni iskustva u ovom poslu a nemamo ni jedan sertifikat,tek smo u procesu dobijanja TEFL sertifikata.Pa kad se to sve poklopi mozda je ova plata okej za pocetak,pa ce vremenom da se poveca.

Mada sve je moguce danas,u svakom slucaju mi jos ne krecemo nigde dok se sve ne raspitamo i proverimo na vise strana.

21 hours ago, EMIRATES GIRL said:

Okej,mozda i jeste laz,ali mi nemamo ni iskustva u ovom poslu a nemamo ni jedan sertifikat,tek smo u procesu dobijanja TEFL sertifikata.

Svaki pocetak je tezak, al ja ni u ludilu ne bih isao za Kinu da radim za kikiriki od 7-8K juana koje covek moze da zaradi i u Srbiji danas. 

Neko dno dna, 10-12K sa ukljucenim stanom i svim rezijama za pocetnike. Nije vise 2007/8-2010 kada se radilo za te pare. 

10 hours ago, boranija said:

Svaki pocetak je tezak, al ja ni u ludilu ne bih isao za Kinu da radim za kikiriki od 7-8K juana koje covek moze da zaradi i u Srbiji danas. 

Neko dno dna, 10-12K sa ukljucenim stanom i svim rezijama za pocetnike. Nije vise 2007/8-2010 kada se radilo za te pare. 

izvini, koliko sam ja razumeo, u kini se ne moze generalizovati zarada, kao ni u srbiji uostalom...u velikim gradovima tipa shenzena, guandzoa, shangaja itd. su vece plate, jer su i troskovi veci...u manjim gradovima su manje plate, i troskovi manji....mozda to tvoje 12k juana i nije bas dno dna u nekom gradicu od par miliona ljudi :).....

da li mozes da mi kazes kolika je prosecna plata tichera u tvom gradu, uzimajuci u obzir samo te ljude koje ti poznajes? i da li si u velikom, ili manjem gradu?

zanima me informativno, a i da bi imali neku potpuniju sliku o zaradama u kini....

Zdravo! Potrebna mi je pomoć oko WeChat grupa, tj. kako ih naći. Ako me neko doda u neke grupe, biću zahvalna. Ovoj je moj ID: wxid_vcjsk0jx4pde22 (Aleksandra Stošić)

Hvala!

On 12/7/2019 at 2:28 AM, bam-bam said:

izvini, koliko sam ja razumeo, u kini se ne moze generalizovati zarada, kao ni u srbiji uostalom...u velikim gradovima tipa shenzena, guandzoa, shangaja itd. su vece plate, jer su i troskovi veci...u manjim gradovima su manje plate, i troskovi manji....mozda to tvoje 12k juana i nije bas dno dna u nekom gradicu od par miliona ljudi :).....

da li mozes da mi kazes kolika je prosecna plata tichera u tvom gradu, uzimajuci u obzir samo te ljude koje ti poznajes? i da li si u velikom, ili manjem gradu?

zanima me informativno, a i da bi imali neku potpuniju sliku o zaradama u kini....

Dotakao si jako dobru temu, pa da ti odgovorim iz mog ugla.

- U Kini se definitivno moze generalizovati zarada i veoma precizno.

- Zasto kazem da ja ne bih radio za kikiriki od 7k juana (i ide do 10k) jer je to plata lokalnog Kineza koji radi (Drzacu se Guangdong provincije) u Shenzhen-u, Dongguan-u, Guangzhou.

- Ja te pare u svako doba mogu zaraditi u Srbiji kao i svako drugi radom na gradjevini primera, mozak ti ne treba, radis od 8-16 ili 9-17 mesaj malter dodaj ciglu, smestaj obezbedjen kao i hrana u vecini slucaja.  Druga opcija koja u Srbiji donosi vecu zaradu su vozaci za privatne firme ili vozaci kamiona gde nije tesko prevazici Kinesku platu takodje. (I Da radije cu mesati malter i dodavati cigle nego da izigravam majmuna pred kineskom decurlijom za 7 hiljada)

- Dalje dosao sam kao teacher u Shenzhen za platu od 17K pre X godina, batalio posto sam nasao posao u struci u Hong Kong-u, nakon 3 godine zivota u Shenzhenu sam se preselio za Hong Kong, a 2 godine posle za Dongguan, jer rentiranje stana u Shekou koje je obicno smece i prljavo do bola sa dupliranim cenama za nizasta sam odlucio da zamenim sa Dongguano-m gde za 4-5K Juana dobijes penthaus od 300 kvadrata sa direktnom linijom za Hong Kong gde si za 30 minuta, dakle stizem brze u Hong Kong nego neko ko zivi u Shenzhen-u, u Guangzhou sam za 20-25 minuta, imam 3 internacionalna aerodroma u radijusu za koji mi ne treba vise od sat vremena ono lagano da li kolima ili ferijem. 

- I na kraju ono plata ticera u Dongguan-u je izmedju 18-35K pa sada vidi.

- Ne radim kao predavac ali se svaki dan susrecem sa istima da li sto ih vozim usput do posla (komsije) ili kroz moj posao na putu do Hong Kong-a. 

Ako imas jos nekih pitanja rado cu odgovoriti.

Edited by boranija

I da dodam na sve ovo da jedan Dongguan ima Tesco sto mtrvi Shenzhen i Guangzhou nemaju. (A o ostalim marketima da ne pricam ukljucujuci Nemacki Spar)

Da li je neko raspolozen da me ubaci u grupu gde se objavljuju info o agentima za izbegavanje i prevarama, ali i info koje bi znacile nekome ko je odlucio da okusa srecu u Kini iz egzistencijalnih razloga? WC ID saljem u pp. Unapred hvala!

31 minutes ago, petrovna said:

Da li je neko raspolozen da me ubaci u grupu gde se objavljuju info o agentima za izbegavanje i prevarama, ali i info koje bi znacile nekome ko je odlucio da okusa srecu u Kini iz egzistencijalnih razloga? WC ID saljem u pp. Unapred hvala!

Odes lepo ovde I potrazis sve informacije koje ti trebaju, od agenata, Kine, prevaranata, poslova u Kini i slicno cak i po gradovima sortirano.

I mani se "nekih nasih wechat grupa" jer doticni princ banuje svakoga za koga oseti da mu je konkurenicja i boji se da ce mu neko preoteti posao. 

Edited by boranija

Druze, hvala na info!

Mogu jos samo da dodam jedno veliko "bravo"! Nadam se da ce i drugi uspeti da sebi obezbede sto bolji zivot u Kini.

9 hours ago, boranija said:

Dotakao si jako dobru temu, pa da ti odgovorim iz mog ugla.

- U Kini se definitivno moze generalizovati zarada i veoma precizno.

- Zasto kazem da ja ne bih radio za kikiriki od 7k juana (i ide do 10k) jer je to plata lokalnog Kineza koji radi (Drzacu se Guangdong provincije) u Shenzhen-u, Dongguan-u, Guangzhou.

- Ja te pare u svako doba mogu zaraditi u Srbiji kao i svako drugi radom na gradjevini primera, mozak ti ne treba, radis od 8-16 ili 9-17 mesaj malter dodaj ciglu, smestaj obezbedjen kao i hrana u vecini slucaja.  Druga opcija koja u Srbiji donosi vecu zaradu su vozaci za privatne firme ili vozaci kamiona gde nije tesko prevazici Kinesku platu takodje. (I Da radije cu mesati malter i dodavati cigle nego da izigravam majmuna pred kineskom decurlijom za 7 hiljada)

- Dalje dosao sam kao teacher u Shenzhen za platu od 17K pre X godina, batalio posto sam nasao posao u struci u Hong Kong-u, nakon 3 godine zivota u Shenzhenu sam se preselio za Hong Kong, a 2 godine posle za Dongguan, jer rentiranje stana u Shekou koje je obicno smece i prljavo do bola sa dupliranim cenama za nizasta sam odlucio da zamenim sa Dongguano-m gde za 4-5K Juana dobijes penthaus od 300 kvadrata sa direktnom linijom za Hong Kong gde si za 30 minuta, dakle stizem brze u Hong Kong nego neko ko zivi u Shenzhen-u, u Guangzhou sam za 20-25 minuta, imam 3 internacionalna aerodroma u radijusu za koji mi ne treba vise od sat vremena ono lagano da li kolima ili ferijem. 

- I na kraju ono plata ticera u Dongguan-u je izmedju 18-35K pa sada vidi.

- Ne radim kao predavac ali se svaki dan susrecem sa istima da li sto ih vozim usput do posla (komsije) ili kroz moj posao na putu do Hong Kong-a. 

Ako imas jos nekih pitanja rado cu odgovoriti.

pa jel mozes svaki dan da prelazis granicu izmedju kine i hong konga bez problema? 

16 hours ago, bam-bam said:

pa jel mozes svaki dan da prelazis granicu izmedju kine i hong konga bez problema? 

Do sredine 2018. bez ikakvih problema (vizno/bezvizno), od tada do dan danas koristim e-channel sa obe strane. 

On 11/28/2019 at 10:53 PM, Amarilis said:

dodacu jos i ovo: zvanicna prosecna plata u Kini je 1200 evra,

Ti Kine video/videla nisi!