Followers 0

Berlin ?

102 posts in this topic

Poštovanje, 

Imam pitanje vezano za prevoz do Berlina, pošto sam ograničen budžetom naravno tražim najpovoljniju varijantu.

Najpovoljnije što sam pronašao su vozne karte  iz budimpešte za 29eur i isto tako iz Berlina, ali nema opcija povratne karte?

Tamo piše da se te karte moraju kupiti unapred par nedelja, pa s obzirom da bih išao 28.12. ispunjavam taj uslov, imam deviznu karticu pa nije problem kupiti karte preko neta.

Da li sam u pravu što se tiče ovoga, nema jeftinije varijante? Nije da mi je skupo, čak je i veoma povoljno, pitam informativno.

I da, ako neko zna za neki povoljan a pristojan smeštaj za dvoje u to vreme slobodno može na PM da me kontaktira.

Hvala unapred

To su ti promotivne karte za jedan smer zato nema povratna, tj kupis dve odvojeno karte za 29e. Kupi ih sto pre jer brzo odu a posto su promotivne ogranicen im je broj.

Nisam nesto istrazivao al mi se cini da to jeste najpovoljnije sto mozes naci :). Sa vozom nemozes sa bilo kakvim presedanjima sigurno jeftinije neznam jedino mozda ako se nadju neke karte za bus na promociji mada ne verujem, a i to ti je kidanje zivaca da cekas kad ce promocija.

Poštovanje, 

Imam pitanje vezano za prevoz do Berlina, pošto sam ograničen budžetom naravno tražim najpovoljniju varijantu.

Najpovoljnije što sam pronašao su vozne karte  iz budimpešte za 29eur i isto tako iz Berlina, ali nema opcija povratne karte?

Tamo piše da se te karte moraju kupiti unapred par nedelja, pa s obzirom da bih išao 28.12. ispunjavam taj uslov, imam deviznu karticu pa nije problem kupiti karte preko neta.

Da li sam u pravu što se tiče ovoga, nema jeftinije varijante? Nije da mi je skupo, čak je i veoma povoljno, pitam informativno.

I da, ako neko zna za neki povoljan a pristojan smeštaj za dvoje u to vreme slobodno može na PM da me kontaktira.

Hvala unapred

Te karte su ograničeni kontigent i mogu se rasprodati. Savetujem ti da ih odmah kupiš jer u pitanju period oko nogodišnjih praznika. Može se desiti da su već sad nešto skuplje od 29 EUR. Možeš kupiti preko sajta Mađarskih železnica http://www.elvira.hu ili u agenciji Putnik.

Vidim da Orange ways ima redovnu kartu do Berlina za 40 evrića, a imaju trenutno neku reklamu za 20, pa malo baci oko.

Hvala svima na odgovorima.

Elem, našao sam smeštaj u berlinu ali sam se malo zaznuo sa kartama, tj oni su mene zeznuli tako da se razmišljam da se žalim.

Situacija je sledeća, sajt raileurope je u pitanju. Nalazim sav presrećan karte za 29 eur i krećem u kupovinu, nakon što sam kliknuo da kupim kaže promenila se cena na 39 eur i ja reko ajde da kupim, krenem da kupim i oni mi kažu da se cena promenila na 49 eur. Tu ja pravim grešku i kupujem karte koje su u jednom pravcu izašle po 60 eur kada se doda i dostava. Razmišljam se da im pustim ozbiljan mail gde im kažem da je predstavljanje lažne cene krivično delo i da pogledaju da nije došlo do greške, jer mi je malo verovatno da se baš u tih 30 sekundi cena dva puta promenila. Pritom sam pre toga ceo dan bio na tom sajtu i bio je refreshovan više puta cena je stojala 29 eur.

Molim za savet iskusnih putnika..

idem u berlin u novembru , na sedam dana. zanima me koja je najbolja varijanta kupovine karte za javni prevoz u kombinaciji sa popustima/besplatnim ulayima na kojekakve atrakcije?zanimaju me glavne atrakcije-muzeji, zoo vrt, tv toranj i slicno...doduse,imam i press karticu pa me zanima zna li ko da li je s njom moguc ulazak na takva mesta besplatno.u tom slucaju regularna sedmodnevna karta mi je najbolje resenje.hvala unapred.

Nedavno sam se vratio iz Berlina, bio sam na Eurobasketu, pa ti mogu pomoći.

Najbolje je da uzmeš petodnevnu kartu za gradski prevoz, i to za sve zone (ABC koja uključuje i Potsdam) i koja košta 39, 50 evra. U toku svog boravka nisam video niti jednog kontrolora ili bilo koga od zaposlenih da pregleda karte, međutim, mišljenja sam da se u Berlinu ne isplati rizikovati, jer su kazne preskupe. Ne znam da li ima sedmodnevna karta, na oficijelnom sajtu je ne vidim u ponudi.

Sa tom kartom, dobijaš mapu i vodič-knjižicu gde ti je navedeno gde sve imaš popust. E, sad što se tiče press kartica, pošto vidim da je imaš, moj savet: ne odvajaj se od nje :))) Ne znam da li je tvoja press kartica prava, ja sam imao fake sa neta i uštedeo sam sigurno više od 50 evra na raznorazne atrakcije. Tamo gde sam uspeo da uđem za dž jesu Neues Museum i Altes Museum na Ostrvu muzeja, Menschen Museum na Alexanderplacu, Botanička bašta u Potsdamu, kao i Neue Kammern u Potsdamu i Olimpijski stadion. Stoprocentna uspešnost, a ti slobodno pokušaj svuda, verujem da nećeš imati problema. Svakako da je sedam dana malo za Berlin, ali u svakom slučaju, želim ti lep provod i uživaj

Da li je neko skoro putovao u Berlin,treba nam detaljan opis cena hrane/pica i smestaja, planiramo da putujemo u julu i budzet nam je ogranicen. Hvala unapred  :)

Sve te informacije lako su dostupne na ovom forumu, a i na netu uopšte. Nemojte očekivati da će neko specijalno za vas pisati ceo izveštaj.

Grad je naravno skuplji od Beograda, ali, zavisno od stila zivota, ne mora da bude preskup. Brza hrana (pri tom odlicna i ukusna, uglavnom bliskoistocne i severno-africke kuhinje) u Krojcbergu npr. iznosi 3-4 evra, kafa moze da se popije za 1,5-2 i sl.

Nacin da se ustedi pri ulasku u razne muzeje i institucije drugog tipa jeste (pored gorepomenutih press passova) jeste i trodnevna karta http://www.visitberlin.de/en/museum-pass-berlin, gde za 24 eura mozete da udjete u 95% berlinskih muzeja tokom tri uzastopna dana. postoje i druge slicne karte, pretrazite net.

Sto se javnog prevoza tice, mi smo tokom skorasnje sedmodnevne posete samo jednom od 15ak puta kupili kartu, i videli smo kontrolu samo jednom na stanici...svi kazu da se jako retko desava da te uhvate bez karte, ali da ako te uhvate em cete platiti visoku kaznu (oko par stotina cini mi se), em dobijate bonus prezir celog vagona u metrou :D jbg, nemci :)

Ako vas ide troje ili vise zajedno, znacajna usteda moze da se ostvari i putovanjem kolima umesto avionom (put kolima koja trose dosta, oko 7.5-8 na autoputu nas je izasao 340e ukljucujuci vozikanja po samom gradu, kao i slovacku, cesku i madjarsku vinjetu od po oko 10 evra. ekonomicnijim kolima moze da se prodje i za 250e, mozda i manje). put je uglavnom dobar autoput, i traje minimalno 12 sati, a realno oko 13-14.

Drugari,

Kako ste se snalazili za net? Da li postoji neki data SIM koji se moze kupiti odmah na aerodromu? Ili koje vec opcije imamo....  (Slecemo prilicno kasno na SXF tj oko 22)

6 hours ago, traveleasy said:

Drugari,

Kako ste se snalazili za net? Da li postoji neki data SIM koji se moze kupiti odmah na aerodromu? Ili koje vec opcije imamo....  (Slecemo prilicno kasno na SXF tj oko 22)

Postoje različiti data SIM paketi. Pre godinu i po (otprilike) nisu ih prodavali na aerodromu. Ili bar ja nisam uspela da nađem. Ne znam da li se promenilo nešto u međuvremenu.

Ja ti savetujem da kontaktiraš Tourist-Information Berlin-Brandenburg (http://www.berlin-airport.de/en/travellers-sxf/shops-restaurants-and-services/services-a-z/o-t/tourist-information-berlin-brandenburg/index.php), oni verovatno imaju sveže informacije. Na sajtu možeš proveriti i radno vreme radnji.

Budi uporan Nemci baš ne vole da se javljaju na telefon :wink:

@traveleasy - kupi Lebaru i reci prodavcu da ti odmah aktivira paket koji zelis (imaju vise paketa koji vaze 30 dana, 1 gb za 9.99, imas i minute i sms u lokalnom saobracaju). 

Ja sam prosle godine video na aerodromu u Temisvaru gratis SIM kartice, mislim bas od operatera Lebara, za razlicite zemlje za 1 EUR ili 1 GBP kredita. Stoje na vidnom mestu, na jednoj polici okacenoj na stub u onoj maloj cekaonici kod pultova za check-in. Uzeo sam za UK, jer sam tad tamo leteo.

Lebara uglavnom i deli sim kartice, ali za slucaj da ne naleti na promotere moze da kupi sa vec postojecim kreditom u svakoj radnji.

Berlin - april 2018.

Pozdrav svima, često sam na ovom forumu našao veoma korisne informacije i savete za različite destinacije pa kapiram da bi bilo ok i da vratim nešto :smile: Sve navedeno u tekstu ispod (ovde naročito mislim na savete) je pisano iz krajnje ličnog ugla a vi koji čitate ćete, verujem, sami provaliti koliko imamo ili nemamo slične preferencije.

Transport u gradu 

Pročitao sam na par mesta da je švercovanje može da prođe, moj lični savet je da izbegnete to, čak i tokom uskršnjih praznika kontrolu sam viđao konstantno. Ima ih raznih od uniformisanih do onih u civilu koji vam samo pokažu karticu kontrolora. Kazna ukoliko nemate kartu, ako je niste validirali ili ako nemate kartu za zonu u kojoj se nalazite (recimo imate AB a idete to aerodroma koji je u C) i tome slično je 60€ na licu mesta, kazne za pokušaj falsifikovanja karte su daleko stroze. 

Moj savet je da izbegnete prevoz i grad upoznate biciklom jer je idealan za to. Cene iznajmljivanja kreću se od 6€ do 12€ na dan. Čini mi se da dosta dobru uslugu pruža aplikacija Donkey Republic (za ovo je zgodno da imate pristup mobilnom internetu, može i sa wifi ali malo komplikuje stvari). Bajs iznajmite i platite karticom preko aplikacije (6h - 7€, 12h - 8.5€), otključate preko aplikacije i vratite na jednu od desetina ili stotina lokacija u gradu koje su vam prikazane na mapi. Ako ne vratite na jednu od tih lokacija, plaćate dodatnih 10€. Ovo "čini mi se" sa početka pasusa je tu jer čekam da mi naplate 20€ iz istog razloga i nadam se da će se završiti na tome. :biggrin:

Klubovi

Od svega sam uspeo overiti samo Mensch Meier pravo "skriveno" blago na severu grada. Išli smo na siguricu jer je bilo loše vreme i nije nam se čekalo u redu ispred, tako da je izbor pao na ovaj klub i žurku u nedelju. Ko voli elektronsku muziku mora sebi jendom priuštiti rejv u Berlinu, mislim da bilo gde da odete ubrzo će vam postati jasno kako i zašto se ljudi zadrže po 48h i više sati u Berghain-u, u onakvim uslovima ne vidim zašto ne bi :biggrin:. Probajte da izbegnete standardne termine za odlazak u klub (petak i subota od 12 do 2h), nećete zažaliti ako dođete ranije, takođe istražite eventove često ima dobrih žurki nedeljom ili radnim danima kada je daleko manje turista i čekanja. Ipak kada god dođete budite spremni da malo (ili malo više) čekate u redu, poštujte bouncere na ulazu i informišite se unapred o eventu da bi izbegli odbijanje na ulazu (koji DJevi puštaju, da li postoji neki dress code i sl.), jer sve ono što sledi će biti i te kako vredno toga. Sledeći put se vraćam sa više vremena za partijanje. Pored ovoga, ako je lepo vreme, preko dana posetite mesta uz reku u Holzmarktu, poput Pampe, brzo ćete zaključiti da nije bitno koji je kafić u pitanju ali Pampa vam može biti orijentir za taj kraj.

Klopa klanj::

Samo zbog ovoga vredi otići u Berlin. Moja najbolja preporuka u ovom postu :smile: : iznajmite bajs (kažu da ako uzimate AirBnB često i dobijete bicikl uz smeštaj), vozikajte se i istražujte grad, kada naiđete na gradić u gradu (a ima ih dosta u Berlinu) - prepoznaćete ih po prelepim zgradama, opuštenoj atnosferi, drvoredima, raznim "hipsterskim" radnjama i punim kafeima i restoranima ispred, (često obeležene žutim na google maps kao istorijske četvrti, valjda) parkirajte se, prošetajte i birajte restoran koji vam se dopada na oko (cene su često ispisane ispred). Možete da nađete sve što vam padne na pamet, tibetansku, korejsku, severno-afričku, indijsku, vijetnamsku, japansku ŠTA GOD, cene su (I shit you not) novosadske, prosečna cena za obrok je od 6 do 8€, za piće 3€ (dakle malo jače od NS), prosečna cena za street food tipa doner, falafel je 3€ i nemojte plaćati preko toga jer je verovatno odmah pored ili iza ugla mesto gde je to isto za 3 :smile:. Klopa je vanzemaljska, ne znam da li moje preporuke vrede nešto u tom smislu jer svi ovi restorani su bili sjajni pa sam stekao utisak da je svuda tako, (Chutnify - indijska, Chilees - koreanska, Mitho Cha! - tibetanska i nepalska, imena vijetnamskog restorana se nažalost ne sećam a klopa je bila jednako brutalna kao ni street food mesta).

Muzeji i press kartica

Press je radio svuda bez problema a bili smo u botaničkoj bašti, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bauhaus Archiv (nije bio potreban press jer trenutno su pred renoviranjem i imaju neki free admission period), Topography of Terror (free admission). U Pergamon nažalost nismo stigli otići, kad god smo prolazili redovi su bili za preko 2h čekanja (ima obeleženo koliko se čeka pa zato znam), istražite možda se ne mora čekati sa press pass, nismo se dovoljno iscimali za to. Što se preporuka tiče, Neues mi je bio najbolji jer volim Egipat, ali generalno muzeji k'o muzeji, svi su super, dok god vas tematika ili način izlaganja određenog muzeja zanima. 

Šta izbeći

Ovo je dakle potpuno lični stav. Pored svega što Berlin nudi, stvarno ne vidim šta da tražite na mestima poput Alexanderplatz (sem za transport ako mora), Friedrichstraße sa buticima i starbaksima koje možete naći svuda i vrhuncem besmislenosti turističkih atrakcija zvanom Checkpoint Charlie pored koje ćete verovatno proći u nekom trenutku. Teško da ćete odlepiti i na Brandenbušku kapiju, mada je lepo proći tuda na putu za Tiergarten park. :smile:

Svašta bih nešto ja još vama napisao ali bi otišlo u esej/putopis ličnih utisaka o Berlinu, i preraslo u bezobrazno dug post (što verovatno već jeste :smile:) iz kog ne biste mogli izvući konkretnije savete. Ako se setim još nečega što bih strpao u posebno poglavlje vratiću se pa napisati. Idite u Berlin! :biggrin:

21 hours ago, Tetak said:

...cene su (I shit you not) novosadske, prosečna cena za obrok je od 6 do 8€, za piće 3€ (dakle malo jače od NS)

Malo...duplo jace.Bar za NS.

Za istocnjacku hranu je poznato da su im cene relativno niske u odnosu na druge.Ali sumnjam da su te cene hrane i u drugim,"neistocnjackim",restoranima.U nekom nemackom restoranu za 6 do 8 evra od jela mozes naci omlet i to je otprilike to (za te pare) :smile:

Ovo da je "samo zbog klope vredno otici u Berlin"...deluje kao da si od beloga sveta samo Berlin video :biggrin: (salim se)

Da ne gresim dusu,ali te navedene kuhinje mozes naci u bilo kom vecem evropskom gradu.Nije to eksluzivno pravo Berlina :wink:

Takodje,malo je...nezahvalno pisati o "klubovima" (u mnozini) u jednom visemilionskom gradu,a onda navesti samo 1 klub :wink:

Bez obzira na te zamerke,verujem da ce tvoji saveti za muzeje i bajseve posluziti nekom ko se uputi u Berlin:pivoooo:

5 hours ago, Laza GNR said:

U nekom nemackom restoranu za 6 do 8 evra od jela mozes naci omlet i to je otprilike to (za te pare) :smile:

Ovo bas nije tacno. Da potkrepim primerom, svojevremeno smo rucali u centralnoj ulici u Kelnu za nekih 6-7 evra. Bio je redovan, normalan rucak i to neka riba "iz Severnog mora". 

У Београду за 4е можете добити дневни мени, дакле оброк, салату и дезерт, а само оброк може и за 2,5 евра. А када говоримо о уличном фаст фуду, рецимо у чувеној долини гладних на НБГ-у, може се узети најбољи шиш ћевап у граду за 1.5 евра. У скроз доброј пекари, сличан шиш ћевап је 1,1 евро, а 300 грама лазања је 2,2 евра.

Планирам Берлин у августу и надам се да ћу као и у другим градовима наћи супермаркете где је јефтина кувана или печена храна на мерење.

Не би требало да се разликује од других градова, тако да ресторани и улични киосци нису неопходни, само супермаркети и можда евентуално неке мензе.

Nemacka kuhinja je drugacija od nase, tako da kuvane hrane na merenje nema po supermarketima. Ima upakovane bulgur, kinoa i sl. salate npr. ...

Добро баш куване и не мора, али вероватно постоји неко месо са грила или печена пилетина коју сам често виђао у Бечу, мислим да је то било у Били.

Ima pola pileta sa grila kod Turaka za oko 3eur :wink: Ali i car je jesti nesto drugo i drugu kuhinju kad si vec na putu :smile:

Što se tiče švercovanja po Berlinu i plaćanja karte moje iskustvo je sledeće. Uzeo sam kartu koja važi 7 dana i košta 30 evra po nagovoru prijatelja koji živi u Berlinu a važi za sve vidove transporta po gradu. Može da se uzme karta i od 37 evra i ona važi za Potsdam. Za sedam dana provedenih u Berlinu nisam video kontrolu, onako razmišljao sam da li sam ispravo postupio što sam platio kartu a nisam video kontrolore, molio sam Boga da me negde zaustave i sa ponosom pokažem kartu. Naravno ne kajem se ni malo, i da nema kontrole platio bih kartu jer sistem prevoza u Berlinu je zaista besprekoran funkcionise na visokoj razini i za takvu uslugu vredi platiti kartu. Oduševljen sam prevozom i da se ne plaća karta sistem prevoza ne bi mogao da funkcioniše. Umesto muzeja platio sam kartu za železnički saobraćaj i oduševljen sam.. Od Berlina do Potsdama nisam platio kartu švercovao sam se i sve je prošlo u najboljem redu, dobro sam snimio situaciju i nije bilo problema. Karta nije skupa u svakom slčaju a hteo sam malo da zajebem sistem malo avanture. Moj savet da ipak kupite karte jer drugar koji živi u Berlinu kaže da su kazne velike i nema zajebavanja. Ko voli da se kocka neka proba.

Berlin je grad mladih ljudi, šljakerski grad, malo više izvikan u medijima. Razume se posle Drugog svetskog rata bio je sravnjen sa zemljom tako da neka čuda od arhitekture nećete videti kao u Budimpešti, Beču, Pragu itd. Izlazio sam po klubovima i nisam nešto oduševljen nafurano sve to ali ok ko voli za svakog po nešto. U Krajcberg parku uvek se može nabaviti marihuana u svako doba dana tako da ne može biti dosadno. Berlin je pederska Meka klubova koliko hoćete za pedere. Veliki minus što nema javne česme da se popije voda, ni javnog WC, sve se naplaćuje zato im parkovi smrde na pišaću. Gospoda do kurca još će i vazduh naplaćivati kao narod srdačni i ljubazni hoće da pomognu.