Barselona

103 posts in this topic

Sant Joan Despí je сама периферија Барселоне, односне прве зоне, заправо Sant Feliu de Llobregat се налази на самој граници прве зоне. Још једна добра ствар је што је аеродром Ел Прат у првој зони на истој западној страни града.

Тако да сам избегао другу зону и хотели су доста повољнији.

Није ми баш јасно зашто су овде представили 6 зона.

mapa-zonas-transporte-barcelona.jpg

А овде 3 зоне + 2 области, Tarragona area и Girona area.

https://en.wikipedia.org/wiki/Barcelona_metropolitan_area

lines

И колико сам разумео постоји 11 метро линија, 8 линија су  TMB , а 3 линије су FGC.

И ово су њихове ознаке.

Metro_i_FGC_Pla%C3%A7a_Catalunya_Barcelo

Где је најповољније купити Barcelona card да ли на званичном сајту и да ли постоји можда нека боља опција од те карте ?

Bili smo krajem septembra nedelju dana u Barsi, spavali 4 dana u Melon Districtu, super je opcija za dvoje (plus dete). Mislim da nas je trokrevetna soba za noc kostala oko 100 evra, Prvo smo rezervisali i platili studio koji super izgleda i to je koštalo i nešto manje, možda oko 80 noć međutim ispostavi se da deca nisu baš dobrodošla pošto je to uglavnom studentski smeštaj tako da su nam rekli da moramo da pređemo u trokrevetnu sobu i beba ravnomerno placa svoj deo :smile: ja sam kriva sto nisam procitala dobro info na sajtu, nikad mi nije palo na pamet da se na bebu moze gledati kao na odraslog coveka ako je u pitanju hotelski smestaj (iako Melon nije hotel ali nema neke velike razlike kad bi ga poredili sa nekim hotelcicom sa 3 zvezcice)

Ostatak smo spavali na nekoj jahti u Forum marini, htela sam da budemo avanturisti ali nije mi to toliko prijalo, nismo generalno puno vremena provodili na njoj jer smo ujutru rano išli da špartamo po gradu a uveče se mrtvi umorni vraćali i samo se bacimo u krevet,

Melon je zapravo neka vrsta studentskog doma, ali su iskoristili dobru poziciju i poceli da izdaju i turistima. Studenti se zale, svako malo je nesto po medijima o tom slucaju. Zao mi je sto ste morali da doplatite za bebu, to jos nisam cuo.

Okej, 3 meseca niko nije pisao na ovoj temi, sad cu ja svojim prvim postom da je aktiviram :biggrin: Elem, dolazimo 22.marta - posto Zvezda igra 24.3, iskoristili smo priliku da malo obidjemo grad (nismo neki huligani, idemo da pijemo cervezu i da uzivamo malo) . Nasli smo smestaj preko AirBNB ( nas cetvorica po 45e za 3 nocenja, imacemo 2 sobe u trosobnom stanu) - bilo je i nekih jeftinijih varijanti, ali stizemo posle ponoci u stan, a dosta varijanti je naplacivalo takav kasni checkin :/ Mada, lepo mesto, 2 km od Sagrade, deo "Dreta De L'Eixample". 

Posto posle idemo u Madrid kod drugarice, uzeli smo karte u jednom smeru iz Temisvara koristeci azair.eu :

- temisvar-milano 10e, Wizz (tacnije, slecemo u Bergamo, u 7 ujutru, a u 21:50 krecemo, tako da cemo imati nesto vremena da odemo u Milano)

- milano-barselona 19e , Ryan (slecemo u 23:30).

28 minutes ago, Shumey said:

- temisvar-milano 10e, Wizz (tacnije, slecemo u Bergamo, u 7 ujutru, a u 21:50 krecemo, tako da cemo imati nesto vremena da odemo u Milano)

Nisam lično bio u Bergamu, ali jesam u Milanu (u prošlom milenijumu, doduše). Za Bergamo kažu da je mnogo sladak gradić u kojem se ima šta obići, dok je Milano kao metropola 'nako (nije da je truba ali nije ni da je ono wow). Tako da razmotrite da taj dan provedete u Bergamu, biće bar jeftinije i manje cimanja.

18 hours ago, Duya said:

Nisam lično bio u Bergamu, ali jesam u Milanu (u prošlom milenijumu, doduše). Za Bergamo kažu da je mnogo sladak gradić u kojem se ima šta obići, dok je Milano kao metropola 'nako (nije da je truba ali nije ni da je ono wow). Tako da razmotrite da taj dan provedete u Bergamu, biće bar jeftinije i manje cimanja.

Preporuka za Bergamo, simpatičan gradić, Città Alta (stari deo grada na brdu) je interesantan, odatle se pruža lep pogled na Bergamo i okolinu. Ko voli da pešači, može da prošeta od aerodroma Orio al Serio do Bergama. 

Kako naći jeftin smeštaj u Barseloni? Da je otprilike oko 13-15 evra, ako je moguće. Tražila sam po svim sajtovima i nema ni jedan ispod 20 evra noćenje :sad: 

Majchila jaко тешко. Ja сам нашао хотел са 3* мада реално био је четворка (две собе огромне, комлетна кухиња + тераса), али на периферији у округу Баиш Љобрегат, 10км од Саграде .... и то је било око 22е по особи.

Пробај да нађеш неки хостел у том округу или овом округу који је ближи и који се граничи са Барсом L'Hospitalet de Llobregat.

Koлико видим на аирбнб-у, у самој Барси имаш од 18е, а у овим окрузима од 15е, за период од краја априла.

Ne znam kakav tip smestaja te interesuje, eventualno da uhvatis neki hostel na akciji. Barselona je prilicno skupa sto se smestaja tice. Pogotovo od pocetka maja do kraja oktobra sve ispod 35 eur po osobi je good deal.

Nas cetvorica smo nasli stan preko AirBNB-a za tri nocenja po ceni od 180e, znaci, po osobi je nocenje ispalo 15e.

Zanimljivo, mislio sam da je slicno sa Madridom. Tamo preko AIRBNB ima i za 10e da se nadje super smestaj u samom centru.

Hvala vam puno na brzim odgovorima :smile: Problem je u tome što nas ima 6, pa je baš teško  naći sobe ili hostel za toliko osoba. Tražimo baš jednostavno, da ima samo krevete i wc. Ali pokušaću da tražim još, nadam se da ću naći nešto. Planiramo da idemo polovinom avgusta, znam da je tada udarna sezona i zato su cene jake. Javljam ako nađem nešto jeftino :smile: 

Ako neko planira put u Barselonu u avgustu, imam prijatelja koji zivi tamo, a citavog meseca ce on i supruga biti odsutni, pa bi izdavao stan na mesec dana. Evo detalja o stanu, pa koga zanima, neka me kontaktira:

"We are in Gracia, next to the Joanic metro station, and the apartment has 3 rooms (2 double bedrooms and an office) and can accommodate 4 people, it has a fully equipped kitchen, wifi, living and dining room with access to a spacious and beautiful terrace with plants."

Ako je nekome u Beogradu potrebna T10 kartica za prevoz u Zoni 1 Barselone sa 4 preostale karte, neka se javi. To je dovoljno dvema osobama da se prevezu od aerodroma do centra i nazad.

Mislim da vazi do kraja januara 2018.

Edited by Ruby

Pozz! Vidim da je mrtva tema ali mozda ima jos neko da prati :). Naime, nas dvoje planiramo putovanje u Spanijiu od 16-24 septembra, 4 nocenja u Barseloni, 4 na Majorci iii Ibici nismo jos odlucili. Sto se tice karte Vuelingov let izadje oko 170 eura povratna iz Bg sa prtljagom i to nam je skroz ok, dok Ryan air ima povoljne letove iz BCN za Majorku/Ibicu. E sada malo je nezgodno za smjestaj u Barseloni jer necemo u hostel a na bookingu je tesko naci nesto ispod 100 eura po nocenju. Na aribnb ima povoljnijih oko 70-80 eura( apartman) po nocenju oko Ramble ali neki ljudi kazu da susjedstvo nije bezbjedno, da ima dosta imigranata i sl. Za Majorku/Ibicu nije problem jer ima hotela za oko 80 eura noc(sto izadje 40 po osobi). Jel neko ima savjet za neki dio grada u Bcn gdje treba traziti smjestaj, ne mora nam biti ni blizu jer cemo svakako ici metroom ali da je ok sto se tice cijene i kraja generalno??? Dakle preporuke za smjestaj u Bcn :). Hvala!!!

12 hours ago, Nikola91 said:

Pozz! Vidim da je mrtva tema ali mozda ima jos neko da prati :). Naime, nas dvoje planiramo putovanje u Spanijiu od 16-24 septembra, 4 nocenja u Barseloni, 4 na Majorci iii Ibici nismo jos odlucili. Sto se tice karte Vuelingov let izadje oko 170 eura povratna iz Bg sa prtljagom i to nam je skroz ok, dok Ryan air ima povoljne letove iz BCN za Majorku/Ibicu. E sada malo je nezgodno za smjestaj u Barseloni jer necemo u hostel a na bookingu je tesko naci nesto ispod 100 eura po nocenju. Na aribnb ima povoljnijih oko 70-80 eura( apartman) po nocenju oko Ramble ali neki ljudi kazu da susjedstvo nije bezbjedno, da ima dosta imigranata i sl. Za Majorku/Ibicu nije problem jer ima hotela za oko 80 eura noc(sto izadje 40 po osobi). Jel neko ima savjet za neki dio grada u Bcn gdje treba traziti smjestaj, ne mora nam biti ni blizu jer cemo svakako ici metroom ali da je ok sto se tice cijene i kraja generalno??? Dakle preporuke za smjestaj u Bcn :). Hvala!!!

meni je najgotivniji deo grada Poble Nou, tu si blizu i plaza i centra, moze sve pesaka..onda, za stanovanje je dobar Sants,  koji se nalazi levo od Plaza Espanya, ako gledas od mora...nalazi se izmedju ulica Carrer de Sants i Gran Via de les Corts Catalanes , i odavde mozes pesaka da dodjes do centra a tu ti je blizu i Monžuik brdo, a i stadion Camp Nou....desno od centra mi je mnogo gotivan Sant Andreu, blizu stanice Fabra& Puig...a ima jedna ulica Avinguda de la Mare de Deu de Monserrat, u delu iznad cuvene bolnice Sant Pau, pa sve do stanice metroa Maragall..Taj deo grada se zove El Guinardo, relativno je blizu Sant Andreu...Ta ulica je, sto bi rekli braca hrvati, jebena :)...znaci, nema dalje....tu ako nadjes smestaj, istopices se od lepote...ako bi da zivis bas bas na pljuc od centra, onda mnogi vole Poble Sec, koji se nalazi izmedju Avinguda Paralel i brda Monžuik....on je malo elitisticki, ali nije los....to sto su ti pricali da susedstvo oko ramble nije bezbedno, verovatno su mislili na Raval, i donekle Sant Antoni...Istina je , ima dosta Pakija ( Pakistanaca), i nekih lopovcica, ali i nije toliko lose...Barri Gotic je sami suvi centar, i mnogo je zbijeno, nije bas za smestaj...ako si zainteresovan za suvi centar, bolje od Barri Gotic je El Born, koji se nalazi izmedju Gotika i Parka de la Ciutadella , u kom im se nalazi Parlament, i koji je pod obavezan za obici...Eto, pa vidi, moji favoriti su Poble Nou, Sants i ona ulica jebena :), ali i ovo ostalo sto sam nabrojao je dobro, sem ravala, ako se plasis lopova :).....Btw, tad kad budes leteo nazad, 24. septembra,  je cuveni festival - De la Merce, to je zastitnica grada, i to je najveci i najbolji festival u Barsi u toku cele godine..Festa traje cele nedelje oko tog dana, sa milion besplatnih koncerata po ulicama, karnevala, zurki  itd...da sam na tvom mestu, izabrao bih tih zadnjih 4 dana pre puta da budem u Barsi, jer ako si vec tamo u to vreme, bila bi bas greota da ne dozivis to.....

inace, videces, Barsa je cudo od grada, rambla ce ti biti bulja vec posle pola dana boravka ;)

I jos jedan savet- ako vec biras Ibicu ili Majorku, idi bolje na Majorku, ne samo sto je, meni licno, bolja, nego sto je i mnogo sadrzajnija u to vreme kad ti ides...na ibici je vec manje vise mrtva sezona, dok Palma pici do novembra....

Edited by bam-bam

12 hours ago, bam-bam said:

Hvala puno bam bam :). Jeste Majorka mi je bila prva opcija svakako, nakon tvog posta to cu i da izaberem. A sto se tice tog  La Merce festivala gledacemo da uklopimo :). Mozda da ubacimo od 16-21 Barselona, pa 21-24 Majorka ili da idemo prvo Majorka pa Barsa :). Posto vidim da imas jako dobar info, kakve su cijene hrane, pica, preporuka za neke restorane i sl???

On 7/4/2019 at 9:41 AM, Nikola91 said:

Hvala puno bam bam :). Jeste Majorka mi je bila prva opcija svakako, nakon tvog posta to cu i da izaberem. A sto se tice tog  La Merce festivala gledacemo da uklopimo :). Mozda da ubacimo od 16-21 Barselona, pa 21-24 Majorka ili da idemo prvo Majorka pa Barsa :). Posto vidim da imas jako dobar info, kakve su cijene hrane, pica, preporuka za neke restorane i sl???

znas sta, ja bih ti savetovao prvo majorka pa barsa definitivno....na majorci je 15 septembar jos jaka sezona, toplo je i more, i radi sve, cak i aqua park u magalufu, koji je super btw, ako si smesten u palmi, obavezno idi :).....a barsa je svakako najbolja za posetiti tih 3-4 dana pre La Merce, i nekoliko dana posle...a koliko vidim, 21, 22. 09 je bas vikend tako da se potrefilo....ako mene hoces da poslusas, idi u barsu 20, ili 21.09 do 24....to je ludilo tamo tih dana...sto se cena tice, i kvaliteta klope, ako ne jedes na rambli, i u njenoj okolini, barri gotic, onda su cene ok, i hrana je dobra :).....cene u prodavnicama su iste ili malo vise nego u bgu, a u restoranima takodje...vrlo smo slicni...u barsi obozavam sushi restorane, bas su dobri, a inace sam freek za japansku klopu, jurim je po celom svetu, i poredim gde je dobra gde losa hehe...i dosta su jeftini, imas one pokretne trake u restoranima, i samo uzimas tanjirice sa klopom, all you can eat, cena je 13-15 evra za rucak, za veceru je npr. 17....ali ozderes se japanske klope koliko hoces...i vrlo ukusno...najbolji japanski restorani su u okolini Avinguda de Josep Tarradellas, u delu ispod Avingude Diagonal ( te dve avenije se ukrstaju na Plaza de Frances Macia )..Bas sam pogledao gde sam najcesce jeo, u Tayu, i San Shi Rou..Oba restorana su na raskrsnici  Tarradellas i Avinguda de Sarria, jedan su preko puta drugog na toj raskrsnici...To je bukvalno minut peske od Plaza de Macia....Takodje, ostali dobri restorani, ukusno, a ne mnogo skupo, mogu se naci isto u tom delu grada, na Avinguda Diagonal, pocev od Plaza de Reina Maria Cristina, pa sve do Plaza Macia...Na tom potezu, kvadrantu izmedju Diagonala i Travessera de les Corts, koja je jos jedna super kul ulica, nalazi se bas brdo restorana, koji su mi  bili po ukusu....inace, sto se ostatka grada tice, u Poble Sec, U Carrer de Blai, imas puno onih restorana sa pravom spanskom klopom, mesishte i taj fazon, ali su prilicno fensi, kao i ceo kraj...ali treba probati i tamo, mozda malo vise cene, nije strasno....u Poble Nou ima hipsterskih mesta, koje, kao sto im i deskripcija kaze, pucaju od cena, ali klopa nista :), ali je hip hahahah...u barsi, ali i u palmi, ma jako puno dobrih pijaca, mercat- to su te cuvene spanske pijace gde se jede, gde su restorancici odmah pored tezgi sa hranom, i to je tako sve otvoreno, zajedno se jede...naravno, sve je pokriveno..ali je super i hrana, i cene, i dozivljaj....la Boquerria, na rambli, je najpoznatija, ali naravno, to je bas bas za turiste...ali imas npr. tu u centru, blizu el Borna, jedan vrlo sladak Mercat Santa Caterina, onda ima, isto blizu, na Barseloneti, Mercat Barceloneta, a jako dobar je Mercat de Sants..

Edited by bam-bam

Iscrpno i detaljno nema sta :). Hvala bookmarkujem sve ove restorane sto si nabrojao, nisam jeo japansku al bih volio da probam svakako :). Sto se tice Majorke trazicemo smjestaj u Arenalu najvjerovatnije al smo kontali da izdvojimo jedan cijeli dan za Palmu. Da, prvobitno smo kontali da idemo Barsa-Majorka ali nakon tvojih postova kontamo od 16-20 Majorka, od 20-24 Barselona da uhvatimo festival :). Mislim da nam je to taman :).

15 hours ago, Nikola91 said:

Iscrpno i detaljno nema sta :). Hvala bookmarkujem sve ove restorane sto si nabrojao, nisam jeo japansku al bih volio da probam svakako :). Sto se tice Majorke trazicemo smjestaj u Arenalu najvjerovatnije al smo kontali da izdvojimo jedan cijeli dan za Palmu. Da, prvobitno smo kontali da idemo Barsa-Majorka ali nakon tvojih postova kontamo od 16-20 Majorka, od 20-24 Barselona da uhvatimo festival :). Mislim da nam je to taman :).

taman :)