Posted August 16, 2011 Velika prednost, kada je Belgija u pitanju, je što iz jednog u drugi grad stigneš ekspresno, a suštinski, ne moraš se opterećivati redom vožnje, jer su vozovi stvarno česti. Moj ti je savet da u kreneš drugog dana u poslepodnevnim časovima, tamo prespavaš i ujutru produžiš do Briža! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2011 Vedo , daj neki info u vezi brisela ...putujem u septembru pa daj neke cene sta se koliko krece? jel si putovao Wizzair-om ili...? kakvo je stvarno stanje na granicnom prelazu? Unapred hvala? okvirno koliko treba parica za 5 dana u Briselu? Brisel je zaista prelep, zapravo poseban! Mnogo smo se lepse i bolje provodili tamo nego u Amsterdamu, valjda ti to govori sve! Putovali smo Wizzair-om i kada smo sleteli, carinik nas je pitao gde smo krenuli, koliko ostajemo itd, i trazio je da pokazemo novac. Nije nista brojao, razgledao je pasos i sve ok. Posle citam u novinama da su neke ljude vracali, tako da treba imati tih 40-ak evra po danu koliko vec traze. Naglasavam to, jer me do sada apsolutno niko nista nije pitao. Inace, cene su ok, moze se lepo i povoljno jesti i u restoranima. Press kartica prolazi u muzejima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2011 Da li je izvodljivo da na kartici imam novac koji traze (50 evra po danu)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2011 Tavel, hvala na iscrpnom odgovoru. Taman sam u mislima odustao od sva tri grada ali sada si me naveo ponovo na razmisljanje. Kad si vec u Brizu skokni i do Ostendea (15min vozom od Briza)na Severnom moru.Mozda se i okupas ako malo stisnes zube. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Toplo bih preporučio . Manje je razvikan od Bruggea, ali nije ništa manje lijep (možda je mrvicu manje autentičan), a za razliku od Bruggea živ je. Mislim da tamo sad počinje prava stvar, početak nove studentske godine je tamo ludnica. Inače, bio sam nekoliko puta u Belgiji, i Brussel nije na mene ostavio dojam kao Brugge i Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2011 hej drugari, da li bi preporucili brisel u novembru tacnije krajem novembra i to na 4 dana?i da li mozda moze da se ubaci briz i amsterdam? a da isla bih wizzom i da li je mnogo 60e po osobi? hvalaa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2011 Brisel je lep,ali ako ides nemoj slucajno da zaobidjes Briz i Amsterdam.Brisel je nekako moderan poslovan grad dok su ovi drugi gradovi sa dusom i svojom pricom.Samo ne znam hoces li sve to stici za 4 dana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2011 moracu se ondak odluciti za 1 od ta dva grada... :-\ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2011 Ja sam svoju kartu za kraj Oktobra platio 2500 dindzi. Interesuje me kako funkcionise Go pass 1. Kupio sam od Sarlroa do Briza kartu ali nisam kupio za odredjeni voz ili ja nisam dobro ukapirao. Koliko sam razumeo kartu mogu iskoristiti za sve vozove!? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2011 @AleksaSRB Na karti piše samo datum putovanja, vreme sam biraš. Obrati pažnju da se gopass 1 odnosi isključivo na 2. klasu i da u Briselu presedaš, jer ne postoji dirketna linija Šarlroa - Briž. Lep prevod! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2011 Hvala WeeMan na odgovoru. Sto se tice presedanja vec sam se saziveo sa SNCB. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2011 Prilikom kupovine Goo pass1 trazi mi se da upisem national number sto u objasnjenju dodje ''Your National Register Number or social security number is located on the back of your electronic identity card under “Identification number of the National Register”. This number also includes your date of birth (yy.mm.dd-xxx.xx). Your National Register Number (or social security number) is only used to verify your travel ticket on board the train. After the verification process, your National Register Number will be deleted from the records of the SNCB/NMBS. This procedure has been validated by the Commission for the Protection of Personal Information'' Ubih se trazeci ne mogu da nadjem taj broj. Vec sam kupio jednu kartu na svoje ime bez ukucavanja ovog broja, sad bih trebao jos jednu da kupim pa se pitam li pitam koji je ovo broj i da li i je prva karta validna? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2011 Kako brzo i jeftino od Brisela do Pariza? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2011 @AleksaSRB National Register Number nije neophodan, tako da opušteno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2011 Huh, WeeMan zahvaljujem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2011 Cao drugari, bio sam prosle godine u Briselu i Antverpenu, idem u novembru u Belgiju ponovo, na neka 4 dana, verovatno Wizz Airom gledam da budem smesten u Brizu. Sta mi preporucujete, Brisel i Antverpen sam vec video, razmisljam o par opcija, da li Briz i Ostende; Briz i ; Briz i Pariz; Briz i Amsterdam; ili Briz i Luksemburg? Ili mozda tri grada da spojim? Ne bih da mi bude jurnjava i skupo, zaboravih najjeftinije cene za prevoz u tim lokacijama ako mi neko moze pomoci? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2011 ja bi izabrao briz i . takodje jedan dan na par sati mozes do ostendea vozom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2011 Vratio sam se sa putovanja po Luksemburgu, Spaniji i Belgiji pa rek'o da podelim svoja iskustva sa vama. U Belgiji sam posetio Briz i Brisel, dva potpuno razlicita grada. Briz, lep grad sa fenomenalnom arhitekturom, prelepim gradjevinama. Ceo grad kao da jos uvek nije izasaiz srednjeg veka. Dva glavna trga su Markt i Burg, na Markt-u se nalazi Belfort, dok je na Burg-u Stadhuis (gradska vecnica). Grad je preplavljen turistima toliko da sam morao da hodam po ulici pa sam gledao da l' ce da mi zakaci neki covek, biciklista, automobil ili kocije kojih ima ne malo u Brizu. Cene u Belgiji su po meni licno dosta visoke. Mali pomfrit je 2.2 evra plus 60 centi za preliv preko (kecap, majonez, tartar. . .). U Quick-u meni ujedno najomrazenijem od svih fast food-ova meni se krece od 7 evra pa navise. Jedan od Quick-ova je na samom trgu Markt (wc naplacuju 40 centi) Preporucujem da se izgubite po malim ulicicama i kanalima i uzivate u mirnom Brizu. Primetio sam da dosta ljudi se odluci da ostane na par dana u gradu ja sam proveo celih sedam sati u njemu i mislim da je bilo dovoljno za obilazak. S obzirom da sam dosao i otisao iz Briza vozom, zeleznicka stanica se nalazi na nekih 15 minuta hodom od starog centra grada. Sto se tice Brisela, grad mi se nije dopao. Stigao sam na Zuid/Midi stanicu vozom i neprijatno bio iznenadjen kolicinom djubreta i prljavstine oko stanice uz dosta sumnjivih likova. Svestan sam cinjenice da u vecini gradova oko zeleznickih stanica nije bas najcistije ali od Brisela ono nisam ocekivao. Grad je prepun ljudi iz citavog sveta a ponajvise onih sa severa Afrike, Pakistana, Konga, Kosova. . . Mislim da evroskeptici iz Srbije bi mogli da konstatuju:''Eto preplavice nas, izgubicemo svoj identitet. . .''. Naravno, Brisel nije odraz cele EU. Bio sam smesten u Ixelles delu grada tako da mi je trebalo nekih 20-ak minuta tramvajem od zel. stanice Zuid/Midi do CS domacina. Kako sam usao u tramvaj tako sam osetio miris pisace a stakelna pivska flasa se kotrljala po podu. Metro izgleda dosta neodrzavano sa nedovoljno jasnim znacima za ulaz u metro. Grand place je nesto sto zaista treba videti za zivota, svaka gradjevina na tom trgu je prica za sebe sa bezbroj detalja na svakoj od njih. Maneken pis je statua od 60 cm koja nezasluzeno se nalazi na svim suvenirima. Takodje u gradu postoji jos i devojcica koja piski i pas koji piski. Od ostalih znamenitosti izdvojio bih palatu pravde, kraljevsku palatu, crkvu St. Michael, ulicu Rue du Boucher (kasapska ulica) u kojoj se nalzi bezbroj restorana.Posetio sam i Margit museum koja se nalzi neposredno pored kraljevske palate. Jubelpark mi se izuzetno dopao, nalazi se u neposrednoj blizini evropskih institucija. Do Atomijuma se stize metroom i silazi se na stanici Heysel gde je i sam stadion Heysel (Stade Roi Baudouin). Atomijum simpaticno ali nista spektakularno. Vreme u Belgiji je promenjlivo ali mi je zacudilo da uopste nije bilo hladno za ovo doba godine. Nebo iznad Brisela je prosarano ne samo oblacima vec i sa prepuno tragova aviona. Hranjio sam se u supermaketima, pre svega Delez-u, gde trouglasti sendvici i limenka soka kosta oko 2 evra. Sve u svemu, bez preke potrebe se ne bih vracao u Brisel. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2011 Pozdrav ! Da li mi neko moze objasniti kako da stignem sa glavnog aerodroma u Briselu do Charlore. Dolazim 3 februara oko 13h JAT-ovim letom do Brisela, a trebam u Charlerou ( p.s ne odgovara mi WIZZ jer bas tog datuma moram da putujem, a taj dan ne saobraca wizz). Pretpostavljam da sa aerodroma moram nekim prevozom da se prebacim do zeleznicke stanice pa onda odatle do Charloree, ali ako zna dateljno da mi objasni i otprilike koliko kostaju te karte za voz. p.s pretpostavljam da cu iz Charlore do aerodroma u Briselu isto tako da idem samo obrnuto Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2011 Brussels airport -> Brussels Bus: http://www.brusselsairport.be/en/passngr/to_from_brussels_airport/bus/ Voz: http://www.brusselsairport.be/en/passngr/to_from_brussels_airport/train/ Taxi: http://www.brusselsairport.be/en/passngr/to_from_brussels_airport/taxi/ Brussels -> South Brussels Charleroi Airport Opcija I Shuttle bus koji kreće sa železničke stanice Brussels Midi i vozi direktno na aerodrom. Cena karte €13. Info: http://www.voyages-lelan.be/xml/navette-aeroport-charleroi.html?LANG=uk&IDC=72 Opcija II Voz Brussels Midi -> Charleroi Sud (€8.7) i potom presedaš na bus TEC line A (€3) koji vozi direktno na aerodrom. Info: http://www.b-rail.be/nat/E/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 15, 2011 OK, HVALA. Ja ne trebam u Chalerou na aerodrom vec u grad, tako da mi onda odgovaa ova druga opcija od Brussels Midi do Chalore Sud. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2011 Pošto gnjavim ljude na topicu 'Balkan Flexipass' osjećam moralnu obavezu da i ja nekome pomognem savjetima s obzirom da sam proputovala cijelu zapadnu Europu ... Dakle, Belgija je po mom mišljenju najljepša Europska zemlja i zapravo je nevjerojatno kako malo ljudi turistički ide u nju... Tko god ide 'u tom pravcu' odabere Pariz ili Amsterdam i prava je šteta da se Belgija zaobilazi... Dakle, ja sam provela 5 dana u Belgiji (jedan dan smo otišli na izlet u Luxemburg) i pri tom sam bila u Brusselsu, Brugges i Ghentu... Iznenađujuće, ali potonja dva grada su me impresionirala puno više nego Brisel... Mislim, Brisel je predivan, ali je na momente pomalo kaotičan- primjerice, mi smo preko sat vremena pokušavali naći centar, a prolaznici su nas slali na posve različite lokacije S druge strane, Brugges i Ghent su mali, ali spektakularno lijepi gradovi- puni malih crkvica, šarmantnih štandova s pivom i vafelima, sve je nekako easy going... Ghent je inače poznat kao studentski grad i to se jako osjeti- navečer su barovi i klubovi puni, bez obzira koji je dan, a hrpa cuge je na popustima, tako da se lako napit za sitne pare Generalno gledano, Belgija nema neku must see lokaciju ili atrakciju, najljepše je naproso hodati po gradovima i uživati... Čokolada, piva, vafeli, pomfrit- Belgijski zaštitni znakovi... Po mom mišljenju, najbolja piva je Orval, a čokolada Depla u Bruggesu... probati obavezno Inače, mi smo letili Ryanairom do Charleroi, a od tamo je jednostavno stići u bilo koji od navedenih gradova- željeznički promet im je savršeno organiziran... Inače, jedan koristan tip- švercanje u vlaku je prilično isplativo Naime, kontrolori krenu provjeravati karte relativno kasno i ako idete na neku kraću relaciju jednostavno se može desit da vam ni ne pregledaju karte... Također, kada vas ulove bez karte nema plaćanja kazne nego naprosto kupite kartu od kontrolora- cijena je ista kao da ste kupili vani (bar je tako bilo kad sam ja bila prije pola godine, ali sumnjam da se nešto mijenjalo).... Mi smo u 5 dana svega 2 puta kupili kartu, a uredno smo se vozikali između navednih gradova budući da smo bili smješteni i Ghentu. Za ljude 'iz regiona' najjednostavniji način je let iz Zadra za Charleroi, s tim da su ti letovi sezonski... Idealno vrijeme za posjet je proljeće- zemlja izgleda spektakularno lijepo I da- za razliku od Francuske, ljudi na ulici mahom dobro pričaju engleski i spremni su pomoći sa savjetom! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2011 Pozdrav svima Da li je neko bio u Charleroi? Ovde pronadjoh samo recenicu: "Charleroi je inače industrijski grad u koji vam ne bi preporučio da zalazite, bez preke potrebe." a na ostalim forumima ni toliko Da li je neko bio, kakvi su utisci, jel ima bilo sta za videti i obici. Gde klopati? Bilo kakav savet je dobrodosao, jer cu provesti skoro 2 dana tamo. Veliko hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Pošto vidim da me citiraš, evo da ti i odgovorim. Sve što imaš da vidiš u Šarlroa, stane u sat vremena lagane šetnje. Pritom ništa mi nije zapalo za oko, da bi ti sad preporučio. Kad odeš, shvatićeš i sam zašto. Moj savet ti je da, ukoliko nisi vezan za Šarlroa, skokneš do Brisela/Genta/Briža i konstruktivno iskoristiš 2 dana u Belgiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2011 Obisla sam puno gradova po Belgiji ovog leta i moj ti je predlog da ne gubis vreme u Charleroa, vozovi su jako brzi i udobni i idu cesto i svi gradovi su relativno blizu tako da ti preporucujem da iskoristis ta dva dana na drugaciji nacin. Ja imam go pass 10 kartu sa preostalih 4 putovanja. Ja sam je platila 50e i onda ti svaka karta ispada po 5e na bilo kojoj relaciji u Belgiji, a inace je jako jako skuplje ako kupujes kartu za svaki pravac, cak i povratna je preskupa. Tako da ako si mladji od 26 nudim ti svoju kartu za simbolicnu sumu od 10e. Taman imas za oba dana da odes negde i da se vratis u Charleroi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites