Followers 0

Српски Ходочасници

1 post in this topic

Организација Српски Ходочасници ( СХ ) бави се организовањем ходочашћа на традиционалан начин - пешака.

Ходочашће је у техничком смислу најсличније ономе што се у новије време назива tracking. Односно маршем у традиционалној војној терминологији. Док у оном духовном смислу подразумева знатно више од самог ходања, те се из тог разлога уместо предходно поменутих термина користи термин Ходочашће. Ово је дакле путовање које за свој циљ има посету светим местима, из чијег духовног занчаја за наш народ, произилази потреба за коришћењем управо овог вида транспорта. Односно коришћењем сопствене психофизичке снаге. Ходоћашће се још може дефинисати и као одавање почасти ходањем. Некада давно наши су претци на овај начин одлазили у посете манастирима и другим светињама. Трагови овог старог обичаја могу се и данас видети на примеру манастира Острог, где људи који су дошли аутобусима излазе из њих у подножију брда и пут настављају пешака, често и без обуће на себи – боси.

Оно што наше удружење жели јесте да сачува и оживи ову заборављену традицију. Ми желимо да ходочашћа на овакав начин поново учинимо могућим.

То чинимо помоћу донација. Са тим новцем обезбеђујемо превоз спаваћих врећа, хране и пртљага, учесника ходочашћа, као и превоз учесника назад до места из кога смо на ходочашће кренули. Наши донатори су појединци или предузећа која подржавају наше идеје.

Напомињем да се организација бави искључиво организовањем ходочашћа. Организација не припада нити једној идеологији и не може се сврстати ни у који политички контекст.

Саит

http://www.srpskihodocasnici.org

Блог

http://srpskihodocasnik.blogspot.com/

Феис

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pro ... 2261744228

Тјуб

http://www.youtube.com/user/SrpskiHodoc ... ature=mhee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0