Followers 0

NP Đerdap i okolina

6 posts in this topic

Ćaos!

U Avgustu planiram desetodnevni odmor sa drugarima u istočnoj Srbiji. Imam vikendicu na Srebrnom jezeru ali bi razgledali mesta oko jezera. Čuo sam za tvrđavu u mestu Ram, pa me zanima da li je vredi posetiti? Ono što nas najviše zanima je Nacionalni park Đerdap, i njegovi vrhovi Veliki i Mali Štrbac. Sa sobom bi nosili šator pa bi se negde na Đerdapu smestili na jednu noć. Zanima me da li je neko već bio? Gde možemo da ostavimo kola, i kuda da šetamo? Šta još da vidimo? Lepenski Vir i Gobubački grad smo videli već, zanima nas više priroda i unutrašnjost nacionalnog parka, šume, rečice, pećine, jezera, livade, brda...

Unapred hvala na odgovoru!

Sale

Share this post


Link to post
Share on other sites

e sad za pecine...ima dosta speloloskih objekata ali su to uglavnom jame i nemoguce je otici bez poznavanja rada sa spelo opremom...

selo Miroc je prica za sebe tamo...pogotovo ako se ide za prvi maj, posto je uvece festa u selu...u selu su vecinsko stanovnistvo Vlasi tako da je svaka kuca za nekoliko cm veca od prethodne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dva najsavršenija mesta da se zabode šator:

1) Hajdučka vodenica, deo obale ispod magistrale, pod Malim Štrpcem. Ima zemljani put sa putokazom koji se odvaja oštro naniže kroz šumu, i posle nekog vremena izbija na veliku livadu na samoj obali Dunava. Onaj deo magistrale posle poslednjeg tunela, kada se put već penje prema Golom Brdu.

2) Ušće Boljetinke u Dunav. Ima jedan ogroman plato idealna za kampovanje, skriven od pogleda. Može da se priđe bilo kroz kanjon Boljetinke asfaltom ili od Lepenskog Vira. Nemojte da vas zbunjuje što je to ograđeno i ima kapija - nema nikog i niko vas neće uznemiravati (sem možda drugih kampera koji znaju za to mesto).

Može knjiga da se ispiše o Đerdapu i njegovim lepotama, no o tom, potom  8-)

BTW i mi ćemo provesti desetak dana na Đerdapu po povratku sa Karpata ovog leta, najverovatnije isto početkom avgusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovorima!

Da li se od te Hajdučke vodenice može lako doći do Malog i Velikog Štrpca? Je l' sigurno ostaviti kola tu dole dok se pentramo ili možemo do nekle doći kolima (nekog sela) i tu ih ostaviti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde da osvežim temu, je l' bio neko skoro na Đerdapu? Vidim na sajtu nacionalnog parka da se na svim stazama naplaćuje ulaz i usluge vodiča koji košta 3600RSD??? Da li je moguće obići staze bez vodiča, sa samo plaćenom ekološkom taksom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Đerdapu se naplaćuje ulaz na staze i vidikovce, može se platiti karta kod rendzera na ulazu u park i cena je 250 rsd. Ne znam kolika je cena usluge vodiča, ali znam da je moguće platiti kombi prevoz do vidikovca koji košta 6000rsd.

Postoji više predivnih vidikovca, ali su najpoznatiji Ploče (sat vremena hoda) i Veliki Strbac (oko tri i po sata).

Da, staze se mogu naravno obići bez vodiča i plaća se samo ulaz od 250 din.

Edited by DusanV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0