Posted September 20, 2012 Bio sam u Milanu neoliko puta, proveo par meseci. Potpuno se slažem s Duletom, ni ja nisam mislio da ću da stanem u odbranu Milana. Elem, park se zove Sempione, proteže se iza zamka koji se zove Castello Sforzesco(u njemu imaš par muzeja, koji nisu nešto, ali meni se na primer dopao Muzej muzičkih instrumenata). Park je uređen, može da se sedne, legne na travu i odmara... evo ti nešto o parku, a ovde dole imaš link za mapu. http://www.comune.milano.it/portale/wps/portal/CDM?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/ContentLibrary/Ho%20bisogno%20di/Ho%20bisogno%20di/AreeVerdi_ParchieGiardini_Parco%20Sempione. Ako od Duoma produžiš ulicom Dante, izbijaš na zamak, pa na park. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2012 Upravo tako... Parco Sempione, jedan od retkih i najlepsi park u Milanu, nalazi se na istorijskoj osi grada, koja je vodila od Piazza Duomo do Pariza. Inace park ima radno vreme, kao i vecina parkova u Italiji i zatvara se zavisno od doba godine negde izmedju 21-23h, a otvara valjda bese oko 7h. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2012 Ja sam bio isto u Milanu sad u Junu. Ako već planiraš negde da otputuješ, molim te ne idi u Milano. Definitivno jedan od najštrokavijih gradova u Evropi u kojima sam bio. Milano je sve samo nije štrokav. Jedan od najčistijih gradova Italije sa šljaštećim izlozima najpoznatijih svetskih marki visoke mode, sa fancy, high class kafićima, restoranima i klubovima i zasigurno Milanesi su najlepse (najelegantnije) odeveni ljudi na svetu. Ali sa druge strane u potpuno se slažem da je jedan od najmanje zanimljivih gradova. Mogu da dokumentujem buljukom slika ovde o čemu govorim. Drugo što se tiče "šljaštećih izloga" - toga ima svuda i ne znam što je uopšte toliko glamura vezano za Milano kad je obična nula od destinacije. Možda kad bi se malo manje gledao FashionTV. Nije mi potreban tvoj "buljuk slika", niti Fashion TV kada se prica o Milanu, gde sam ziveo i studirao 3 godine... uz to uzimajuci u obzir da sam obisao preko 350 gradova u 50 zemalja sirom sveta, daje mi za pravo da kazem da je čista budalaština reci kako je Milano "definitivno jedan od najštrokavijih gradova u Evorpi". Za onog ko ima i truncicu ukusa i stila na prvi pogled bi bilo jasno da je Milano svetska prestonica mode, dizajna... i to nema potrebe da me ubedjuje Fashion TV, jer je Milano to bio i pre te televizijske stanice. Ne, nema nigde (osim mozda u Parizu) toliko izloga sa visokom modom kao sto ima Milano. Nisam nikad pomislio da cu doci u situaciju da stanem u odbranu Milana, jer sam uvek smatrao da je turisticki neatraktivna destinacija. Impresioniran sam i ujedno oduševljen brojem posećenih gradova i zemalja s tvoje strane, a ujedno se i divim tvojoj nadobudnosti. Čoveče, misli šta hoćeš - poštujem to, s druge strane znam dobro šta sam vidio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Да ли неко зна како доћи до лугана осим аутобусом који кошта 30ак франака по смеру?? Идем код сестре у Лугано, летим из Бгда 15ог новембра за Милано.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Ako te interesuje umetnost onda bi trebalo da odeš do crkve Santa Maria delle Grazie jer se tamo nalazi da Vinčijeva "Poslednja večera". E sad, ja kada sam bila morala sam da rezervišem karte unapred. U galeriji Vittorio Emanuele II, na središnjem okruglom delu, videćeš na podu se nalaze razni mozaici, nađi bika sa rupom na mestu genitalija i stavi petu unutra, okreni se oko svoje ose u smeru kazaljke na satu (veoma bitno!) tri puta i onda znaš da ćeš se sigurno vratiti u Milano. Inače, na Duomo možete da se popnete da biste imali pogled na grad, ali sličan pogled možete imati i ako se popnete na Rinascente koji se nalazi odmah pored Duoma, a za dž je. Što se hrane tiče, skoro svaki bar "organizuje" aperitivo, poenta je da platiš piće uz koje dobiješ tanjir i možeš da jedeš do mile volje, tj. dok traje aperitivo. Obično počinje oko 18, 18i30 a završava se oko 21h recimo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2012 @Dule - sto se mode tice, nemaju premca. Obicno sam manje vise normalno obucen (barem kad idem kroz Italiju), ali sam se jednom prilikom zatekao u centru Milana u suskavoj trenerci...mozes samo da zamislis reakcije Milaneza koji su verovatno prvi put videli nekog da nosi trenerku u Milanu Ajoj, tako sam se i ja osećao u Parizu, u trenerci i skijaškoj jakni, kao s Marsa da sam pao ! Sto pobogu covece, pa iz Pariza je ta moda i dosla u Srbiju. Nosenje svilenih trenerki i Air Max patika potice iz pariskih i marsejskih predgradja, samo sto su tamosnji ''dizelasi'' isli korak dalje i upasivali donji deo trenerke u bele carape (to valda pre nego sto su se pojavile trenerke sa uckurima na nogavicama). Pogledaj film La Haine i uveri se Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2012 Ja treba da idem sad najverovatnije 15-og novembra ili nedelju posle u Milano i ostajem 4 dana, a koji sam baksuz bas tada ne igraju ni Milan ni Inter, no nema veze svakako cu otici do San Sira... Koliko su im marketi skupi/jeftini ? Jel bolje uzeti neki hotel dalje od centra + placanje metroa, tramvaja ili autobusa ili za tu razliku sto bi placao metro itd da se uzme neki hotel blize centru? Eto toliko od mene za pocetak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2013 odakle je najbolje panoramski sagledati Milano? Vidim da postoji neki toranj Branca u Parku Sempione , na slici deluje dosta visoko ali pitanje je da li se može gore ? Šta bi još preporučili u Milanu osim standardnih Duomo , Galleria Vittorio Emanuele , Castello Sforzesco i park-a Sempione ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 24, 2013 Meni su se dopale bazilika di Sant Ambrgio (ima prelijepih vizantijskih mozaika) i Santa Maria delle Grazie. Blizu su jedna drugoj, 10-15 min pjeske. Mozda Brera, nju nazivaju milasnkim Mortmartom i Navigli (dio grada koji izlazi na kanale). Mislim da je neko napisao da je sa presom usao u Scalu. Ako ostajes 4 dana, mozda nije losa opcija da odes do Djenove na jedan dan, nije daleko vozom (ako nadjes karte od 9 eura), a grad je bas fin. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 24, 2013 vidjeti Tajnu veceru obavezno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2013 Ako ima neko da me uputi bio bih veoma zahvalan. Imam pauzu izmedju letova, 16 sati sam u Milanu , da li uopste da pokusavam da obidjem nesto , kako da se najlakse prebacim sa Malpensa aerodroma do nekog centra grada? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2013 kako da se najlakse prebacim sa Malpensa aerodroma do nekog centra grada? postoji tema na forumu sa lepim objasnjenjem za ovo pitanje. Tema je pod nazivom Kako od kog grada do aerodroma https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1941.0 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 21, 2013 kako da se najlakse prebacim sa Malpensa aerodroma do nekog centra grada? Usput da ti kazem (sem to da pogledas i proucis tu temu),da je mozda najlakse ici Malpensa Express-om.On (voz u pitanju) ide od aerodroma do...koliko se secam glavne zeleznicke u Milanu (mozda i gresim,ali svakako ide do grada).Cena karte je 10 evra u jednom pravcu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2013 kako da se najlakse prebacim sa Malpensa aerodroma do nekog centra grada? Usput da ti kazem (sem to da pogledas i proucis tu temu),da je mozda najlakse ici Malpensa Express-om.On (voz u pitanju) ide od aerodroma do...koliko se secam glavne zeleznicke u Milanu (mozda i gresim,ali svakako ide do grada).Cena karte je 10 evra u jednom pravcu. Jeftinije je sa malpensashuttle, 16 eura povratna, to je autobus koji vozi od Malpense do glavne zeleznicke stanice u Milanu, stize za nekih 40 minuta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2013 kako da se najlakse prebacim sa Malpensa aerodroma do nekog centra grada? Usput da ti kazem (sem to da pogledas i proucis tu temu),da je mozda najlakse ici Malpensa Express-om.On (voz u pitanju) ide od aerodroma do...koliko se secam glavne zeleznicke u Milanu (mozda i gresim,ali svakako ide do grada).Cena karte je 10 evra u jednom pravcu. Jeftinije je sa malpensashuttle, 16 eura povratna, to je autobus koji vozi od Malpense do glavne zeleznicke stanice u Milanu, stize za nekih 40 minuta po redu vožnje stiže za 50 minuta ali ukoliko uletiš u gužvu računaj 1:40 minuta koliko sam ja putovao pre 10ak dana....nisam išao vozom ali sam video da je cena isto 10 eur u jednom pravcu (čini mi se da ima i neki regionalni malo jeftiniji) što je bolja varijanta ako ideš oko 17-18h na aerodrom...... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2013 nikad nisam putovala duze od 50 minuta, a karta je ako se uzme povratna 8 eura po smeru, sad, kako kome odgovara Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 po redu vožnje stiže za 50 minuta ali ukoliko uletiš u gužvu računaj 1:40 minuta koliko sam ja putovao pre 10ak dana....nisam išao vozom ali sam video da je cena isto 10 eur u jednom pravcu (čini mi se da ima i neki regionalni malo jeftiniji) što je bolja varijanta ako ideš oko 17-18h na aerodrom......Ima li nekih 'pravila' kad je otprilike gužva?Sad kad pročitah ovo da si upao u gužvu, ne ide mi se busom. :/ Da nije možda padala kiša? Neko je spomenuo na nekoj drugoj temi da znaju da se zaglave u gradu kad je kiša.Voz, koliko vidim, ide na svakih sat vremena, tako da mislim da ću ići busom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites