Followers 0

međunarodna vozačka dozvola u USA

22 posts in this topic

Da li neko ima iskustva sa međunarodnom vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji? Da li je uopšte moguće voziti sa tom dovolom po Americi? Mnogo bi mi značio odgovor na ovo pitanje.

Da, ja sam vozio :) S tim što mislim da po američkom zakonu (?) možeš da voziš tako samo mesec dana od ulaska u zemlju.. Ja sam koristio međunarodnu vozačku, kad sam iznajmljivao auto. i sve je bilo okej :)

Ja sam vozio i po 6 meseci zadnjih 8 god sa medjunarodnom i znam puno ljudi koji su isto tako i ono sto ti mogu reci je da sve zavisi od okruga do okruga i drzave. Tacno je da mozes voziti samo mesec dana od ulaska ali prakticno ih ni ne zanima, odnosno kad se neko i razume od policije prodjes samo sa upozorenjem da izvadis njihovu dozvolu. Obicno nemaju pojma sta im dajes tako da sam se naslusao svega. Jedan policajac me je tako za naslov na prednjoj strani gde pise " medjunarodna vozacka dozvola" pitao: da li mi je to ime i prezime?, u washington dc-ju su mi trazili original dozvolu uz medjunarodnu ( ja je ostavio u Srbiji, racunam, da ne vodim brigu o previse dokumenata), negde pasos ili ID sa slikom uz medjunarodnu. Interesantno recimo da sam prilikom dva udesa u roku od mesec dana( ne mojom krivicom) u Virginij, u istom okrugu, imao dve razlicite situacije pri dolasku policije. U prvom slucaju su mi trazili svu mogucu dokumentaciju i na kraju mi je policajka najljubaznije rekla da nemam prava ni dana da vozim sa medjunarodnom dozvolom i da bi trebalo da me iskljuci iz saobracaja, da bi me uz izvinjavanje da nisam znao, da idem kuci za par dana blah...blah pustila ali da moram da izvadim i da ne vozim do polaska kuci. Nakon mesec dana i ponovnog sudara policajcu sam od licnih dokumenata dao samo medjunarodnu ( pasos sam zaboravio u stanu) i bez bilo kakve primedbe od strane policajca posle procedure oko zapisnika i osiguranja otisao. U principu kako god bilo nisu striktni i  procices sa opomenom ali moj ti je savet da izvadis ako planiras da budes duzi vremenski period :)

Svaka država ima svoje zakone o važnosti MVD, uglavnom je svuda prihvaćena ali zavisi koliko dugo možete voziti s njom (recimo, u Misisipiju je period godinu dana, u Konetikatu isto, s tim što je za studente sa F1 vizom taj period dok god su u statusu studenta).

MVD sama po sebi nije dozvola već je manje-više samo prevod nacionalne dozvole i ne važi bez nje. U praksi, see above :D

Drugar je od policije (ne secam se koja je drzava u pitanju) dobio odgovor da mu medjunrodna ne vazi, ali da bi mu vazila nasa nacionalna dozvola...naravno, on je nije nosio.

Međunarodna dozvola važi isključivo uz nacionalnu. Bez nje ne znači ništa, jer je u pitanju običan prepis nacionalne dozvole izdat ne od strane države, već amss-a. Tako da uvek treba imati nacionalnu sa sobom.

edit: sad videh da je zeleni zub isto to napisao...

Evo me sa svezim vestima  ;D Trenutno sam u Americi ,konkretno Arizoni. Danas me je zaustavila policija jer sam navodno bas njih isekla. Zapravo ,policija je bila u civilnom autu, ja sam morala da skrenem u narednoj raskrsnici pa sam malo ubrzala i njih isekla (ne znajuci da je to uopste milicija). Oni nista nisu odreagovali sigurno jedan kilometar, pratili su me sve vreme i kada su verovatno proverili sve podatke o autu, zaustavili su me. Ali mosha!!! Strancima ne mogu bukvalno nista, cak ni da naplate bilo kakvu kaznu  zvizhd On me je pitao da li znam sta sam uradila, ja sam rekla ne, onda smo mu objasnili kako ne poznajem grad i kako kod nas vaze drugacije pravila, uzeo mi je nasu vozacku,zatim medjunarodnu i pasos. Otisao do svog auta, video da ne moze nista i opet se vratio da zanoveta, objasnjavajuci mi kako je u Arizoni dozvoljeno oruzje (to znam!) i kako , da sam nekog drugog isekla , izasao bi mi sa pistoljem i pucao  :-\ Na to sam se ja izvinula i on je rekao kako on na to mora da me upozori i da sledeci put vodim racuna. Eto ,mozda ce ovo moje iskustvo nekome znaciti. Ja sam ovde vec mesec dana ,turisticki, i medjunarodna vozacka nije izazvala nista cudno , ponasao se sa njom kao sa svakom drugom a nije ni pravio problem sto sam ja tu vec mesec dana. Toliko...

Ne treba medjunarodna vozacka dozvola.Mozes sa nasom dozvolom da rentiras auto ,gde zelis.

Još uvek čekam odgovor na drugom forumu u vezi sa međunarodnom vozačkom - policija je zaustavila osobu koja je vozila auto sa međunarodnom, i ubrzo zatim isključila iz saobraćaja zbog neodgovarajuće isprave. Odgovor koji čekam je - koja je država u pitanju.

Posto su nase nove vozacke dozvole pored srpskog i na engleskom, uvek mozes da se izvuces na prici, ali samo u prvim mesecima, tako da ti ne treba medjunarodna, niko te nece kazniti a ako vec ostajes duze odes i polozis za njihovu, testovi i voznja su blago receno smesni, naravno za onog ko je bez veza i vezica polozio ovde...

Najbolje resenja je da se izvadi USA Medjunarodna vozacka dozvola pre odlaska tamo i nema problema,.Ta usluga malo vise kosta ali vazi za voznju u celom svetu.Morate imati oroginal vozacku dozvolu na osnovu koje stize iz Amerike medjunarodna vozacka dozvola u roku d 3-4 sedmice.Ako nekoga interesuje neka se javi na PM:

Mene je zaustavila policija nakon 6 meseci sa medjunarodnom i vozackom iz Srbije. Nista pitao me na kojoj sam vizi. Vozio sam 40 tamo gde je bilo dozvoljeno 20 i rekao mi je doslovno "ajde ok necu te kazniti sada niti ti dati poene ali imas 90 dana da izvadis Kalifornija state vozacku dozvolu". :)

Eto bukvalno tako i dao mi neku ceduljicu. :)

Ja sam trenutno u Americi, i bicu ovde godinu dana (ili dve, jos cu videti), imam medjunarodnu vozacku dozvolu i vozim stalno bez problema. Doduse, ja sam u Njujorku i upoznata sam sa zakonom ove savezne drzave. Takodje, cula sam da je nekada bolje imati vozacku dozvolu svoje drzave jer neke drzave u Americi ne prihvataju medjunarodnu. A opet, neke drzave ne prihvataju nase vozacke. Tako mozete dobiti odgovor od policajca: "Ja ne znam sta da radim sa ovim, nastavite da vozite."

U svakom slucaju, trebalo bi dobro da se raspitate o zakonu savezne drzave u koju idete.

Pozdrav

Kako mogu da dobijen americku medjunarodnu dozvolu i mogu li sa njom da vozim tamo kamijon ako neko zna neka se javi

poruka editovana, nemojte pisati isključivo veliki slovima, smatra se vikanjem

Da voskrsnem temu. Prema sajtu ministarstva za SAD uz novu vozačku nije potrebna međunarodna:

САД – возачку дозволу Р.Србије на новом обрасцу могуће је користити за управљање моторним возилом у САД за време трајања визе, односно посете, а најдуже годину дана од дана уласка у САД. Нова возачка дозвола омогућава нашим држављанима, који имају регулисан боравак у САД, да без узимања часова вожње, полажу тестове и возачки испит. Имаоци возачких дозвола на старом обрасцу морају поседовати међународну возачку дозволу. Са новом возачком дозволом може се рентирати аутомобил током туристичког боравка;

Cao svima ja sam od skoro tacnije od marta u americi na turisticku vizu , zanima me dali moze da se polaze za njihovu dozvolu ako nemas socijalni broj , ja imam nasi novu dozvolu i izvadio sam i medjunarodnu 

Edited by sasa 1983

Za koju konkretno državu pitaš? U CT na primer bi trebalo da može ali je potrebno priložiti pismo od SSA (Social Security Administration) da nemaš prava na (tj. da si "ineligible" za) SSN.

Edited by ZeleniZub