Posted September 16, 2012 Dali neko ima više informacija: 1) Kada i koje su prve zemlje uvele vize za pasoše nekadašnje SFR Jugoslavije (postojala 1945-1991)? 2) U koje se tačno sve zemlje moglo putovati sa običnim SFR YU pasošem kao turista ili u posetu rođacima bez prethodnog vađenja vize u stranim ambasadama i konzulatima? 3) Kada su ukinuli vize za EU Sloveniji i Hrvatskoj? Znam samo da su za SAD još tada bile potrebne vize. A da su stranci u SFR Jugoslaviju mogli bez viza ulaziti kao turisti tek od 1. januara 1967 - tako piše TIME 20. januara 1967 u članku naslovljenom "Yugoslavia beyond dictatorship" (Jugoslavija nakon diktature): "One man was missing as the Yugoslav Central Committee met last week in Belgrade's ornate, 19th century Parliament Hall. For the first time since World War II, President Josip Broz Tito was not present to call the tune. He was relaxing at his island hideaway of Brioni, fully content to let his lieutenants transact what business there was. Tito's absence—and his confidence—were symbolic of the country's new relaxation. Yugoslav Communism is evolving toward a less dictatorial—if still far from democratic—form of government. Last year Yugoslavia underwent a series of events unprecedented under..." - izvor: http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,843306,00.html ali članak ne mogu pročitati u celini jer kako kaže na web sajtu: To read the fucking entire article, you must be a fucking TIME subscriber. Znam i još to da je neko vreme ex-YU pasoš bio jedini ili jedan od retkih kojim se moglo putovati istovremeno u zemlje zapadnog i istočnog bloka, kao i kroz nesvrstane a da pri tom domaće i strane vlasti ne prave oko toga neke probleme. Suprotno tome poljskim, rumunjskim, bugarskim i dr. državljanima istočnog bloka bilo je potrebno vaditi posebne pasoše za istočni a posebne za zapadni blok i to je bilo jako komplikovano a mogli su ih koristiti samo jednom godišnje ili čak samo na svakih nekoliko godina . Bogu hvala što su ta zla vremena prošla i dabogda nikad se nikome više ne ponovila! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2012 2) Sve zemlje Sveta osim Grcke, Albanije, SSSRa i SADa. Grcka zbog Makedonije, Albanija zbog Enver Hodze isl. Ostalo ne znam. Mada kaze cale da kada je trazio pasos morao si imati spreman odgovor gde ces i zasto, znaci bilo je najteze doci do tog prvog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2012 2) Sve zemlje Sveta osim Grcke, Albanije, SSSRa i SADa. Grcka zbog Makedonije, Albanija zbog Enver Hodze isl. Ostalo ne znam. Mada kaze cale da kada je trazio pasos morao si imati spreman odgovor gde ces i zasto, znaci bilo je najteze doci do tog prvog. to nije tacno, da je bilo najteze.. ta formalnost se zadrzala i do kraja 90-tih godina, secam se i licno kad sam vadio pasos, morao sam da dam neki papir kao izjavu gde, kad i zasto putujem... u samoj policiji se to kucalo, i samo bi ti napisali grcka, za mesec dana, turizam..i tvoj potpis... i to je bilo to Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2012 Trebala jeviza i za Francusku znam da sam sa mamom stajao u redu sredinom osamdesetih za vizu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2012 2) Sve zemlje Sveta osim Grcke, Albanije, SSSRa i SADa. Grcka zbog Makedonije, Albanija zbog Enver Hodze isl. Ostalo ne znam. Mada kaze cale da kada je trazio pasos morao si imati spreman odgovor gde ces i zasto, znaci bilo je najteze doci do tog prvog. to nije tacno, da je bilo najteze.. ta formalnost se zadrzala i do kraja 90-tih godina, secam se i licno kad sam vadio pasos, morao sam da dam neki papir kao izjavu gde, kad i zasto putujem... u samoj policiji se to kucalo, i samo bi ti napisali grcka, za mesec dana, turizam..i tvoj potpis... i to je bilo to To je bilo polje u onom starom zahtevu za pasoš, zapravo je trebalo navesti prvo putovanje, ali nikakva dalja objašnjavanja nisu bila potrebna - ranije je to bilo malo drugačije, posebno za one koji su radili u državnim službama. Recimo, zaposleni u UDBA-i odnosno kasnije SDB-u uglavnom nisu ni mogli da izvade pasoš u većini slučajeva. Nije da mi je žao, samo kažem Ja sam 90-ih prošao drugi tip torture, sa vojnim odsekom, koji je imao pravo da od mog 16. rođendana, pa sve dok Zoran Živković 2002. godine nije ukinuo tu praksu (i hvala mu na tome!) određuje koliko će mi dugo važiti pasoš. Za tih šest godina, izvadio sam sedam plavih pasoša, od kojih je jedan važio, nećete verovati, 40 dana. Sećam se i dalje tog referenta iz vojnog odseka u Zemunu, kakav kreten... I da ne bude skroz OT, da odgovorim na pitanje broj 3) - vize za državljane SLO i HR nikad nisu ni uvođene za zemlje Šengena (mada tada nije bilo Šengena kakav znamo danas), oni su nasledili jugoslovenski vizni režim, koji se za njih nije pogoršao; Britanija jeste jedno vreme držala vize za HR, ali je to ukinuto pre nekoliko godina. Kada je Evropa u pitanju, bezvizni režim koji Srbija ima danas je zapravo bolji od onoga koji je Jugoslavija imala krajem 80-ih, sa značajnim izuzetkom Velike Britanije. Sve ostalo je manje-više slično kako je bilo, ali opet, ima nekih novih momenata kao što je Malezija, ili neke zemlje po Latinskoj Americi i Africi koje su nam uvele vize. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2012 hvala vam jako puno na dosadašnjim odgovorima. Ukoliko ima neko link sa oficijalnim spiskom zemalja za koje nisu bile potrebne vize sa pasošem SFRJ do 1991 god. neka napiše. Našao sam duhovitu (i proročanski vidovitu) sinhronizaciju videa iz 1990 god. nekadašnjih zapadnonemačkih kancelara Vilija Brandta i Helmuta Kola kao raspravljaju o uvođenju viza SFR Jugoslaviji: Iako šala, video ukazuje da se još 1989/90 u nekim zemljama zapadne evrope vodila ili pokretala rasprava o mogućem uvođenju viza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2012 u Prosvetinoj enciklopediji, onoj od 3 toma izdatoj 80-tih, pod stavkom 'pasos' pise za koje zemlje nam nije bila potrebna viza 1985. godine, pa ako neko ima tu enciklopediju, neka ovde napise, to vam je odgovor. Na spisku je jedno 30tak zemalja, a ne skoro sve zemlje sveta, kao sto neki misle Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 1964 su ukinute vize sa Skandinavskim zemljama - https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5924.msg77131#msg77131 1989 je Zapadna Nemačka razmatrala uvođenje viza za jugoslovene i druge zemlje sa visokim stopa migracije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2012 Za tih šest godina, izvadio sam sedam plavih pasoša, od kojih je jedan važio, nećete verovati, 40 dana. E,i meni je jedan od tih pasosa (koji sam izvadio u to vreme) vazi tako nesto - 40-60 dana,ne mogu da se setim tacno.Ali znam da je bilo nesto neverovatno smesno. I secam se da sam zbog toga imao problema prilikom vadjenja madjarske vize.Zena na salteru me je pitala zasto mi pasos vazi (samo) toliko dana,i jos na mom zahtevu zaokruzila crvenom hemijskom tu stavku (do kad mi vazi pasos) u Prosvetinoj enciklopediji, onoj od 3 toma izdatoj 80-tih, pod stavkom 'pasos' pise za koje zemlje nam nije bila potrebna viza 1985. godine, pa ako neko ima tu enciklopediju, neka ovde napise, to vam je odgovor. Mislim da imam tu enciklopediju,nije mi sad pri ruci,al pogledacu,pa ako pise prepisacu to ovde Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Ja se iskreno jezim kad cujem samu rec viza, sengenski posttraumatski sindrom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2012 Dali neko ima više informacija: 1) Kada i koje su prve zemlje uvele vize za pasoše nekadašnje SFR Jugoslavije (postojala 1945-1991)? Koliko znam, prva je vize uvela Velika Britanija 1991, a ostale zemlje današnjeg Šengena u periodu od '92-'95 (svaka posebno je odlučivala za sebe, nije bilo jedinstvenog viznog sistema kao danas). 3) Kada su ukinuli vize za EU Sloveniji i Hrvatskoj? Slovencima nikada nisu trebale vize za EU (zadržali su bezvizni režim iz SFRJ), kao ni Hrvatima, sa izuzetkom V. Britanije, za koju su Hrvatima trebale vize od 1999-2006 (do 2003. i tranzitne). Takođe su Hrvati imali neki kraći problem sa uvođenjem viza za Dansku, čini mi se, tamo negde '98. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2012 Mora reci da nisam nasao one Prosetine enciklopedije nazalost. Nema ih nigde u kuci,pitao sam i moje,ne znaju...kaze da je moguce da smo im nekom dali...god damn it. Ako im udjem u trag javljam sta pise.Secam se da su iz '86,pa je verovatno i info iz tog vremena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2012 ^Hvala ti LazaGNR ipak na trudu! Usput dali neko zna kada su amerikanci uveli vize za ulazak u SAD? Dali su jugosloveni imali neki period kada su mogli u SAD bez viza? Neko vreme, (18-19 vek) znam da se moglo "tek tako" preseliti u "novi svet". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2012 Ili šire pitanje: kada su vize kao takve nastale? U 18 i 19 veku nije ni bilo Jugoslavije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2012 визе постоjе откад има пасоша))) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2013 Nedavno sam sreo coveka koji je tokom 80'tih radio u YU konzulatu u SAD, on mi je rekao da vize nisu bile potrebne za 86 zemlje - nije znao tacno koje niti je imao vremena da mi ih sve nabroji, ali da za Kanadu, SAD, Australiju i Novi Zeland jesu bile potrebne. Ili šire pitanje: kada su vize kao takve nastale? U 18 i 19 veku nije ni bilo Jugoslavije. Da, tako je. Mislio sam u smislu ako bi neko na pr. iz Dubrovnika krenuo camcem ili preplivao atlantik do tadasnje obale "novog sveta" odnosno Amerike, dali bi mu neko trazio pasos i vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites