Posted September 30, 2012 dragi drugari.. idemo u Bazel negde pocetkom januara, pa me zanima bilo kakva informacija.. sta videti, gde otici u okolini, kakav transport koristiti, koje su cene prevoza itd..sta god neko ima od informacija.. hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2012 ovako: Bazel je naravno, kao prvo, skup (to bi trebalo da je svakom od pocetka jasno, da bi se izbegla sva neprijatna iznenadjenja). Prevoz kosta 3,20 CHF za jednu voznju (vazi za tramvaj i bus); kontrole su retke i uglavnom uniformisane, kazna za svercanje je 100 CHF, pa ti vidi sta ti je ciniti.. Hrana je takodje problem, ako imate kuhinju u smestaju, svakako je koristite. Situacija u restoranima je ta da se za 15-20 CHF jede lose, a tek negde od 25 pa navise dobro, ispod toga nema prakticno nista. Kebabi su oko 8-10 CHF i uglavnom su ocajni za te pare. Nesto povoljnije i bolje se moze jesti u Kleinbaselu, to je deo grada sa "nemacke" strane Rajne, pogotovo na potezu oko Feldbergstrasse, sto je trenutno novi "hip" komsiluk sa dosta emigranata i popularnih kafica i galerija. Sto se tice nabavke hrane u radnjama, postoje prakticno samo 3 velika lanca: Coop, Migros i Denner (poredjani od skupljeg ka jeftinijem, ali je zato i roba nekvalitetnija); ako ste u Kleinbaselu ima i mnogo turskih i ex-yu minimarketa gde se isto moze snabdevati, pogotovo u kasnijim vecernjim satima i nedeljom (radnje inace generalno rade do pola sedam). Jos bolja opcija od svega toga je skoknuti u obliznji St Louis (FR) i nakupovati sve potrepstine u nekom hipermarketu pa ste mirni Od toga sta videti, zavisi sta vas zanima. Svakako su interesantne setnje starim gradom, i zavlacenje u uske ulicice (sa Marktplatza uzbrdo, na obe strane), setnja uz Rajnu je takodje klasika (bolje je ici kejom sa nemacke strane i imati pogled na stari grad preko reke). Ako vas interesuje umetnost ima odlicnih galerija, npr fondacija Beyeler (u predgradju "Riehen", tramvaj br. 6), Kunstmuseum u centru grada i pre svega muzej Jeana Tinguelyja (vajar koji je pravio neverovatne skulpture od starog gvozdja), taj muzej bih preporucio svakome cak i ako vas inace ne interesuju te stvari. Jedan "free preview" Tinguelyja je njegova fontana na platou ispred pozorista u centru grada, mada ce u januaru verovatno biti zaledjena (mozete potraziti na youtubeu: "Tinguely Brunnen") Sa druge strane pozorista je i Elisabethenkirche, crkva u kojoj se nekad odrzavaju pank i hevi-metal svirke. Od nekih izleta preporucujem slanu banju u Rheinfeldenu sa raznim saunama, masazama i trista cuda, izadjes 10 godina mladji http://www.badi-info.ch/a/rheinfelden-sole-uno.html Posto je januar pa nema mnogo smisla ici po sumama i gorama, mislim da je to najbolja ideja.. I jos jedna napomena, aerodrom je na francuskoj teritoriji i podeljen je striktno na svajcarski i EU deo (to jos uvek nisu sklonili iako su usli u sengen pre vise godina); tako da pazite da ne prodjete kroz pogresnu pasosku kontrolu, jer posle nema nazad. Kad izadjete na svajcarski izlaz imate direktan bus za Bazel, a sa francuskog izlaza biste morali sto puta da presedate. Izmedju je metalna ograda od 2 metra koja ne moze da se zaobidje.. Eto toliko od mene, pitajte slobodno ako treba jos nesto.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2012 hvala puno na iscrpnom izvestaju.. sve je od koristi, posebno hvala za galerije.. i instrukcije oko aerodroma.. zanima me gde bi jos mogli u okolini da spavamo na 2-3 dana (Freiburg?), jer cemo biti tamo sveukupno 5-6 dana, mislim da je to za bazel mnogo..kao i kako se stize do St. Luisa.. ima li neka caka ili tamo da trazim buseve itd.. kao i kakve su razdaljine..tipa kleinbasel/centaritd i sta saobraca..tramvaju, dal je blizu pesaka itd..eto, za sad mito pada napamet.. hvala jos jednom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2012 hm, pa da, to je uvek veliki problem, gde prespavati a da ne unistis totalno budzet.. Frajburg je relativno daleko (40 minuta ekspresnim vozom, koji naravno isto dere sa cenama) ako se vec udaljavate toliko od Bazela onda preporucujem Kolmar u Francuskoj koji je otprilike u visini Frajburga ali je po meni vizuelno mnogo lepsi. Frajburg je inace najjace uporiste partije zelenih u Nemackoj, sto se dosta primeti u gradu; ima bezbroj organskih prodavnica i slicnih stvari; pa ako ste u tom fazonu.. Na primer, ako bacite novine u obicno smece ocekujte da ce se neko istog casa izderati na vas sto ne reciklirate.. Kretanje po Bazelu je vrlo jednostavno, manje vise sve je blizu, cak se i do St Luisa moze prosetati, a vozi i bus 604 koji krece sa pristanista u centru grada. Mi se obicno snabdevamo u hipermarketu "Geant" (kad se ide iz pravca Bazela pravo pa levo u aveniju de Gol), u nastavku ima i odlicna pekara sa desne strane evo ti plan prevoza pa prostudiraj: http://bvb.ch/docs/regiofahrplan/2011/12/09/tnw_liniennetz_bs_2011.pdf Postoji jedan pansion sa doruckom u Kleinbaselu koji se ne reklamira javno nego samo preko "word of mouth", mogu probati da dodjem do kontakt informacija ako vas interesuje. Ne znam tacno koje su cene ali mnogi kazu da je vrlo povoljno u odnosu na tipicne cene u gradu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 2, 2012 ma naravno..svaki kontakt je super, posebno za smestaj u svajcarskoj.. inace ne pitam za frajburg u domenu idenja do basela..nego ne bih da budem u bazelu sve vreme pa se pitam gde jos da odemo, a da nije bas predaleko, a i da bude zgodno za povratak na aerodrom ili dolazak sa aerodroma, ako se prvo ide negde drugde, a ne u bazel.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2014 Zdravo, posto putujem Wizz-om za Bazel iz Bg, interesuje me par detalja na Euro aerodromu:Na avio karti mi je oznaka aerodroma MLH (francuska strana), mogu li po dolasku da izadjem na svajcarsku stranu? (imam samo kabinski prtljag)I da li su salteri za check in podeljeni na FR i SWISS, konkretno me zanima ako dodjem autobuskom linijom 50 do aerodroma, da li taj bus staje samo na SWISS delu ili mogu da dodjem busom 50 i da se cekiram na francuskom delu ako je on odvojen?Hvala unapred.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2014 Kad dođeš autobuskom linijom 50 i uđeš u aerodromsku zgradu, možeš slobodno prelaziti iz jednog u drugi sektor. WIZZ-ov šalter za čekiranje je bio na švajcarskoj strani. Kad se uputiš prema gejtovima, pre ulaska u deo sa gejtovima za letove izvan šengenskog prostora, biraš dali hoćeš da izađeš preko švajcarske ili francuske granične kontrole, šalteri su jedan pored drugog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2015 Da li je neko u skorije vreme iznajmljivao neki hostel u okolini aerodroma Basel-Mulhose a da nije mnogo skup(do 20e)?Mozda bi bolje bilo da sam postavila pitanje kako proci najpovoljnije...trba mi jedno nocenje za 2 osobe sredinom juna zbog konekcije ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2015 Možda ovaj?Hvala ti ...ovo je najbolje sto sam videla a trazim vec danima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2015 Super! Obično koristim Ibis budget kada čekam na konekciju i misleći da Mulhouse ima, ukucala sam tako na guglu. Pošto je Ibis budget u samom gradu, a ne na aerodromu, pretraga preko njihovog sajta je dala hotel koji sam ti poslala. Eto, da znaš za sledeći put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2019 Pozdrav, vidim da ste pisali na ovoj temi doduse bas davno ali nadam se da cete videti i odgovoriti mi😀 Idem u septembru sa decom u Kolmar. Kupili smo povoljne karte lreko wizz aira iz Bgd za Bazel. Ali posto je let kasno uvece u Bazelu smo oko 22.10 plan je da prespavamo i da tek ujutru idemo u Kolmar. S obzirom da je napovoljnije da se spava u ibis budgetu a on je kako vidim u centru blizu Zeleznicke stanice da li mozete da mi date samo par instrukcija kako stici tamo... Unapred hvala😁😊 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2019 (edited) Mislim da mozda mozete i odmah uvece u Kolmar, vidim da ima Flixbus za 5-10 evra, sa polascima i posle 23h, www.flixbus.com. Nemam licno iskustvo i ne znam detalje kako izgleda taj aerodrom, niti sa koje strane polazi taj bus, ali verujem da nije tako tesko snaci se. Inace, na sajtu samog aerodroma, www.euroairport.com, imas sve detalje kako od/do aerodroma u odeljku "Passenegrs & Visitors/Access & Parking". Edited July 18, 2019 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2019 aerodrom je veoma specifičan. posle pasoške kontrole postoje dva izlaza jedah za CH a drugi za EU. Vrlo je važno da izađeš na pravi izlaz. Mi smo išli isti za Colmar i izašli na EU stranu do rent a car agencije. logično bi bilo da autobus koji ide u Francusku bude na tom izlazu. U povratku iz Bazela nismo migli pristupiti ulazu u aerodrom sa Francuske strane, sve je bilo ograđeno visokim ogradom, morali smo se vraćari do Bazela, izaći na auto put i tako prećo u FR pa sa te stane pristupili aerodromskoj zgadi (bilo je važno zbog vraćanja kola) U svakom slučaju čestitam na izboru destinacije. Pun pogodak!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2019 Hvala puno ! Rezervisala sam hotel u Bazelu sa svaki slucaj koji je blizu zeleznicke stanice. Kako sam procitala lako je za snalazenje. Ujutru kad ustanemo idemo za Kolmar. Nikad se ne zna moze da dodje do kasnjenja aviona ne bih bas da se cimam nocu, kakve sam srece poslednji bus bi mi otisao 😂 ovako je sigurnije ipak su deca sa mnom. Vama hvala puno jos jednom Daaa...procitala sam da ima izlaz na svajcarsku i evropsku stranu. U svakom slucaju spavamo u Bazelu pa cemo ujutru za Kolmar... Hvala puno na informacijama puno nam znaci 😊👍 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2019 Da li je realizovan put u Kolmar? Meni trebaju info oko rentakara na aerodromu Bazel. Let je kasno. Molim info ukoliko je neko koristio? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2019 Molim vas ako mi mozete dati savet u vezi rentakara na aerodromu Bazel 😔Nisam to nikada radila pa da ne pogresim negde. Idemo u Kolmar. Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2019 Sta te konkretno zanima? Ako zelite samo u Kolmar, mislim da je rentacar suvisan. Koliko sam guglao, a i pisao par postova iznad, postoji bus, koji je dosta jefitn, a i cesto ide, pa bih rekao da je to najbolja opcija, cak i ako stizete kasnim letom iz Beograda. Nemam licno iskustvo sa rentiranjem auta u Bazelu, ali imam sa rentiranjem, generalno. Trebace vam kreditna kartica, na ime vozaca, sa dovoljnim limitom da pokrije troskove rentiranja, kao i depozit. Takodje, obzirom na kasni dolazak, vrlo izvesno da su rentacar agencije vec zatvorene, pa mozda i ne budete mogli da iznajmite auto na licu mesta, treba proveriti ako tako nameravate da rentirate. Ali, verovatno da mozete putem online rezervacije i verovatno doplate odredjene takse, za iznajmljivanje vozila van radnog vremena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites