Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

sever-thumb.jpg Drevni Vijetnamci, studenti, nisu se učili egzaktnim naukama, već životnoj filozofiji konfučijanističke prakse. Učili su kako da budu mudri i dobri ljudi. Nisu studirali četiri-pet godina, već ceo život. Nisu imali četiri-pet rokova godišnje i kukali za šesti, već se ispit organizovao jednom u nekoliko godina.

Autor: Marko Čumić

Pročitajte ceo tekst

Zvanicno ime grada je Ho Shi Min city. Nazivati ga Sajgonom bi bilo kao kada bi turista u Crnoj Gori insistirao na nazivu Titograd. Nije na mestu uopste.

Dosta Vijetnamaca ga i danas naziva Sajgon kako se zvao vekovima...

Da, narocito izbeglice iz juznog Vijetnama i njihovi potomci  koji zive van matice.

Nazivati ga Sajgon je veoma ideoloski obojeno i ne vidim sta tu putnik ima da se mesa.

Pokusaj da posaljes pismo/paket adresirano na Sajgon. Zavrsice u peci za spaljivanje otpada.

Da, narocito izbeglice iz juznog Vijetnama i njihovi potomci

http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1785424

Ne snadjoh se sa ovim navodima, ali tu je link, Saigon Vs HCMC...

Ponovljeno na linku: HCMC je zvanicni naziv i mora se koristiti za sve oficijalne namene (posta, identifikacioni dokumenti...) i naziv Saigon ima ideolosku obojenost - svi Vijetnamci koji su napustili zemlju kao izbeglice i njihovi potomci iskljucivo koriste taj naziv kao kad bi cetnici iz Crne Gore u inostranstvu za vreme SFRJ govorili Podgorica.

Zato mislim da mi kao stranci ne bi trebalo da se mesamo u taj konflikt, vec da zovemo grad zvanicnim imenom isto kao sto bih ocekivao od stranca u Crnoj Gori da danas ne koristi naziv Titograd.

To sto u svakodnevnom govoru poneki koriste stari naziv mislim da nije opravdanje za strance koji bi po meni trebalo da se ne upustaju u kontraverze sa kojima nemaju nikakve veze.

Lepo Marko, mnogo mi se dopada. Iako sam pod toplim ćebetom, imao sam osećaj kao da dišem taj vazduh, kao da me šiba vetar dok vozim motor. Piši i dalje!

Odoh sad na Wiki da vidim šta se tamo dešavalo.

• 2 weeks later...

Skroz zanimljivo, posebno deo kada sedaš na motor i uživaš u nesputanoj slobodi, kako reče  :)

• 1 month later...

Zvanicno ime grada je Ho Shi Min city. Nazivati ga Sajgonom bi bilo kao kada bi turista u Crnoj Gori insistirao na nazivu Titograd. Nije na mestu uopste.

HSMC je samo zvanicni naziv. Sever Vijetnama je katastrofa, ljudi su neljubazni, nadobudni i sl. a jug je vesternizovan, ljudi su prijatniji. Niko Sajgon ne naziva HSMC. Niko. Bio sam, cuo, video,...