indija ??

85 posts in this topic

posto sam nov u ovim putovanjima na duge staze,i zemlje dalekog i jos daljeg istoka,svakako da nisam obavesten o svim papiroloskim detaljima,stose tice dostupnosti i trajanja viza - zato sam i traio pomoc oko svih informacija

ja ne planiram poci sutra na put,nepripremljen,pa da ljudi imaju razloga cuditi se takvoj odluci.

mada ono sto i nije sigurno,ispitano i provereno,valjda najvise i goni istrazivacki duh,i hrani u coveku onu iskonsku zelju za pustolovinom i kretanjem u nepoznao,sve ono sto smo kao mali gledali,u filmovima,mozemo sada ostvariti u stvarnome zivotu ako imamo dovoljno zelje,hrabrosti,samopouzdanja i vere u ono sto cinimo i za cime tragamo - ti si Snezo mogu reci,idealan primer moje tvrdnje i teze

Air AAsia - gledao sam na forumu komentare,i pokupio linkove

u pravu si bila za Iniju - viza je do 3 meseca u roku od 6 meseci

proverio sam za Tursku,Iran - za Pakistan je malo klimava ali videcu kako ce ici

za Tajland jos nisam pronasao neku cvrscu informaciju - pretpostavljam da ako Air Arabjom preletim iz Indije u BKk mogu na aerodromu izvuci vizu,ili u Nju Delhiju

vidim da se bavis pisanjem,i mogu reci da si dobar putopisac,tvoji opisi su interesantni,informativni,zabavni,saljivi - dopao mi se prilog o Kambodzi.I tvoj sarkasticni pristup celoj toj prici

mada,mozda se varam,po tvome komentaru,da neces se baviti tudjim tekstovima vec samo svoim radom,kao da imas neki agresivan stav prema meni.Nezam cime sam to zasluzio,nisam bio ni napadan,ni nekulturan

u svakom slucaju,hvala na pojasnjenjima i preporukama na ovoj temi,kao i na Pakistanskoj,informacije su mi bile od koristi

scorpio, moram da ti kazem jednu stvar- ima nas podosta ovde, staaarih putnika  ;) koji smo vec dugo pokusavali taj trip kopnom do jugoistocne azije...i do sada mislim da je samo jedan decko uspeo, ali ne ovim putem kojim svi zelimo, nego je isao ovim odozgo, kao i snezana, preko ovih bivsih sssr drzava i kine....cak je i avganistan mnogo opustenije uci, i bili ljudi odavde, nego u pakistan..to je najveca tacka spoticanja, kao i granica indije i burme...mada, i tu su povremeno otvarali, i prelazili ljudi...al pakistan jednostavno nije nama davao vize, ni u beogradu ni bilo gde...e sad, mozda se nesto promenilo u zadnjih godinu dana, jer od tad se niko nije bavio ovom tematikom, smorili se ljudi heheh....pa svakako vredi pokusati...da te podsetim samo, malezija je npr. imala zabranu ulaska na njihovu teritoriju sve do skora, do 2006...moj drugar je bio na brodu jedini covek koji nije mogao da izadje u luku,od 5000 turista i posade, i to je bio dan pre te nove godine, od kad su poceli da nas "primaju"  :LOLLL:...pa ti vidi..nekad mozes da dubis na glavi, ali jednostavno, ima nesto jace u tom trenutku sto ne mozes da prevazidjes....

necu da te demoralisem, ali moraces oko ovoga problema debelo da se potrudis u sv. slucaju..

btw. tajlandska viza ne moze da se dobije na aerodromu, nece te pustiti u avion, a ni na obicnom granicnom prelazu..ali mozes lako da je izvadis u tim zemljama kuda budes isao, bez ikakvih papira...

scorpio, moram da ti kazem jednu stvar- ima nas podosta ovde, staaarih putnika  ;) koji smo vec dugo pokusavali taj trip kopnom do jugoistocne azije...i do sada mislim da je samo jedan decko uspeo, ali ne ovim putem kojim svi zelimo, nego je isao ovim odozgo, kao i snezana, preko ovih bivsih sssr drzava i kine....

Postoji još jedna opcija koju sam svojevremeno našla na netu a juče sam ovde upoznala biciklistički par Švajcaraca koji su upravo tuda prošli preskočivši Pakistan: kroz Iran se spustiti do Persijskoj zaliva, onda ferijem u UAE, pa iz Dubaija ferijem u Indiju - ovo poslednje, kažu Švajcarci, koštalo je nešto oko 20$! Jedino ne znam kako je za dobijanje vize za UAE za nas, a ne bih sad da to tražim umesto scorpio.

No moram da te pitam, scorpio: kako tražiš informacije na internetu? Informacija za tajlandsku vizu se, recimo, dobija najjednostavnijim upitom na Guglu: "Thailand's visa" Imam osećaj da očekuješ gotove odgovore od ljudi na ovom forumu i da tvoje prikupljanje informacija znači: pročitao sam šta piše na naslovnoj strani u rubrici "Vize".

To nije dovoljno. Planiranje takvog putovanja je ozbiljan posao i podrazumeva ozbiljan lični angažman. Vizna pravila se razlikuju za državljane različitih zemalja, razlikuju se zavisno od zemlje gde vadiš vizu, a uz to se i često menjaju. Nemati informacije ne znači biti avanturista, avanturizam je nešto drugo. Nemati tačnu informaciju može veoma skupo da te košta na putovanju, počev od para pa do toga da se nađeš u situaciji da ti u jednoj zemlji ističe viza a ti ne možeš nigde iz nje, jer nemaš vizu ni za jednu zemlju u susedstvu a preskupo je da letiš. No, ako imaš dosta novca, to menja na stvari, onda te može biti baš briga za informacije jer uvek možeš da platiš avion u psolednjem trenutku. Samo čak i tada moraš da znaš gde možeš da sletiš i da dobiješ VOA. U Tajlandu, recimo, ne možeš.

Pokušavam da ti ukažem na to da moraš sam da uložiš veliki napor u pretragu da bi došao do relevantnih informacija, koje opet, tokom putovanja, čak i kad traje svega par nedelja, moraš da proveravaš. Nadam se da ćeš ovo shvatiti kao najdobronamerniji savet.

scorpio, moram da ti kazem jednu stvar- ima nas podosta ovde, staaarih putnika  ;) koji smo vec dugo pokusavali taj trip kopnom do jugoistocne azije...i do sada mislim da je samo jedan decko uspeo, ali ne ovim putem kojim svi zelimo, nego je isao ovim odozgo, kao i snezana, preko ovih bivsih sssr drzava i kine....

Postoji još jedna opcija koju sam svojevremeno našla na netu a juče sam ovde upoznala biciklistički par Švajcaraca koji su upravo tuda prošli preskočivši Pakistan: kroz Iran se spustiti do Persijskoj zaliva, onda ferijem u UAE, pa iz Dubaija ferijem u Indiju - ovo poslednje, kažu Švajcarci, koštalo je nešto oko 20$! Jedino ne znam kako je za dobijanje vize za UAE za nas, a ne bih sad da to tražim umesto scorpio.

No moram da te pitam, scorpio: kako tražiš informacije na internetu? Informacija za tajlandsku vizu se, recimo, dobija najjednostavnijim upitom na Guglu: "Thailand's visa" Imam osećaj da očekuješ gotove odgovore od ljudi na ovom forumu i da tvoje prikupljanje informacija znači: pročitao sam šta piše na naslovnoj strani u rubrici "Vize".

To nije dovoljno. Planiranje takvog putovanja je ozbiljan posao i podrazumeva ozbiljan lični angažman. Vizna pravila se razlikuju za državljane različitih zemalja, razlikuju se zavisno od zemlje gde vadiš vizu, a uz to se i često menjaju. Nemati informacije ne znači biti avanturista, avanturizam je nešto drugo. Nemati tačnu informaciju može veoma skupo da te košta na putovanju, počev od para pa do toga da se nađeš u situaciji da ti u jednoj zemlji ističe viza a ti ne možeš nigde iz nje, jer nemaš vizu ni za jednu zemlju u susedstvu a preskupo je da letiš. No, ako imaš dosta novca, to menja na stvari, onda te može biti baš briga za informacije jer uvek možeš da platiš avion u psolednjem trenutku. Samo čak i tada moraš da znaš gde možeš da sletiš i da dobiješ VOA. U Tajlandu, recimo, ne možeš.

Pokušavam da ti ukažem na to da moraš sam da uložiš veliki napor u pretragu da bi došao do relevantnih informacija, koje opet, tokom putovanja, čak i kad traje svega par nedelja, moraš da proveravaš. Nadam se da ćeš ovo shvatiti kao najdobronamerniji savet.

da, to je interesantna opcija, i ja sam svojevremeno gledao ferije iz bandar lengeh do uae, i cini mi se da je kostalo nesto izmedju 35-50 evrica....e sad, od uae do indije kapiram da je ipak malo skuplje od 20$, jer je dugacka relacija, ja sam dolazio do nekih drugih brojki, al ko zna sta je sad.....u sv. slucaju, kad se sabere i trosak za uae vizu, a i problem sto nije sigurno da moze da se udje kopnenim putem u uae,sto se nasih drzavljana tice ( znam da sam se cimao oko toga da saznam, jer se svuda u info pominju samo aerodromi..i ostalo je nedefinisano na kraju) na kraju se mnogo vise isplatilo lepo avionom iz irana do indije, i jos imas priliku da odozgo vidis nasu dragu zemlju paki, gde nam ne daju da udjemo tako lako hehhe

da, to je interesantna opcija, i ja sam svojevremeno gledao ferije iz bandar lengeh do uae, i cini mi se da je kostalo nesto izmedju 35-50 evrica....e sad, od uae do indije kapiram da je ipak malo skuplje od 20$, jer je dugacka relacija, ja sam dolazio do nekih drugih brojki, al ko zna sta je sad.....u sv. slucaju, kad se sabere i trosak za uae vizu, a i problem sto nije sigurno da moze da se udje kopnenim putem u uae,sto se nasih drzavljana tice ( znam da sam se cimao oko toga da saznam, jer se svuda u info pominju samo aerodromi..i ostalo je nedefinisano na kraju) na kraju se mnogo vise isplatilo lepo avionom iz irana do indije, i jos imas priliku da odozgo vidis nasu dragu zemlju paki, gde nam ne daju da udjemo tako lako hehhe

Koliko se sećam, moj razlog za odustajane je bila cena UAE vize i uslovi za njeno dobijanje. Lako je Švajcarcima, svuda su povlašćeni s viznim pravilima. Što se cene ferija tiče, i ja sam bila u čudu, ali jedna od dve opcije je moguća: ova koju ti navodiš (ko zna šta je sad) i to što Švajcarci koje sam upoznala  pričaju očajan engleski i moguće je da su mislili 200 $, što već ima rezona.

Snezo,sto se tice pomena /recezenta/ to je bila samo sala,znajuci cinjenicu da si upoznala Kambodzu,pa da u tome segmentu napises neku napomenu

ali nisam znao da ces takvu salu,ozbiljno shvatiti :( pa mi je sada krivo,i eto moram ti se izviniti

posto sam ja gospodin Djentlmen,sto bi braca ganci rekli,ispod nivo mi je da se upustam u beskrajne i besciljne rasprave bilokoga tipa,pogotovu sa jednom damom, :mah:saljem jedan pozdrav i  :pivoooo: nazdravljam za nastavke tvojih avantura po svetu,i za pocetke mojih :pivoooo:

ja neprekidno trazim sam sve infoe,po pitanjima koji me interesuju / pretrazivao sam i gugl i forum i sajt ministarstva poslova nase zemlje    ---    pitanja postavljam vise iz razloga  sto vise cenim ljudsku interakciju,pa makar i preko postova,nego suvoparne,mminimalisticke  podatke preko zvanicnih sajtova i agencija /// meni se infoi sa ovoga foruma po pitaj viza dopadaju,jer imaju dosta napomena,koje dodju veoma korisne --- volim da imam info najskoriji moguci,a neki infoi su za neke zemlje datirali iz 2009,2011 sto je moram priznati i ovako neiskusnom,staro //// a nije pitanje u mojoj nezainteresovanosti :kamp:

evo naprimer BAM-BAMa postujem i veoma cenim  gent- ne poznajem coveka - ali sam procitao u poslenjih 10 dana sve postove i na temama koe posecujem jer meni trebaju,a i na temam prema kojima sada pravim rezervni plan preko Rusije i Kine

cenim i Snezu,jer se divim zenama sa avanturistickim duhom,tolikom dozom sigurnosti i volje . .. a ona mene samo grdi  :o

pretpostavljam da je bolja alternati va avionom iz Irana u Indiju,a da emirate i taj deo kugle ostavim za neku drugu avanturu

tajlandsku vizu cu onda izvaditi u tim zemljama bez papira

ako nista, onda vec lagano pripremam plan

BG - Budim - Zahonji - Chop - Kijev - pa dlje kroz  Ukrainu,delom rusije,pa na transibirsku ka Kini

ovde sa vizama nema problema,nisu ni potrebne,to sam ja Snezo mogao i odmah usvojiti kao originalni plan,ali sam eto hteo nesto  teze izazovnije

tako da mi u tom slucaju vasa pomoc je jos od krucijalnijeg znacaja i vrednosti  klanj:: klanj:: klanj::

Vidim da svaki savet i primedbu prihvataš kao grdnju. Onda tako prihvati i ovo: konsultuj strane putničke forume i sajtove (pretpostavljam da znaš engleski). Nema nažalost mnogo naših samostalnih putnika pa zato ni podaci na ovom sajtu nisu svi ažurirani. Ali postoje brojni inostrani putnički sajtovi i forumu koje posećuje hiljade ljudi i svakodnevno se ažuriraju informacije iz ličnog putničkog iskustva.

Srećan put.  :mah:

Спремам се да са још три друга обиђем Индију у новембру, а вероватно ћемо закачити недељу дана Бангладеш јер сам видео да може повољно да се оде тамо Ердубаијем. Почео сам ону стандардну причу - да читам водиче, бирам локалитете у складу са интересовањима и слично, али сам послдњих дана потпуно заокупљен неком другом тематиком јер ме је водич о Бангладешу поприлично наплашио по питању разноразних болести које је тамо не тако тешко закачити. Имам искуства са самосталним путовањима (Иран, Јордан...), али никада нисам путовао у маларична подручја попут јужне Азије, а пошто видим да је та дестинација врло посећена од стране чланова форума, мислим да бих могао да добијем квалитетне информације.

Дакле Индија и Бангладеш у новембру - здравствени ризици, пре свега од маларије, да ли само годишње доба има утицаја (и смањује или повећава ризике). Видео сам да је питање обрађивано на једној теми о Индији раније, али вило слабо.

Ја сам наравно прочитао милион текстова о томе у међувремену, али највише верујем искуствима из прве руке, какве облике превенције сте користили (пре свега од медикамената,  да немају негативне ефекте по здравље). Ми увек имамо јако натрпан распоред, временски смо ограинчени и било какав проблем са здрављем који би нас избацио из топ форме би значио практично крај путовања.

Да ствар буде још гора, мислим да ћемо се у Бангладешу намерачити баш на национални парк Сундарбанс, станиште бенгалског тигра (нуде се врло јефтини четвородневни обиласци бродом), а како је у питању мочварно подручје не знам какве тек оно ризике носи и да ли је неко одавде био тамо (маларија, енцефалитис, Денг грозница?).

Прошле године пре Ирана сам примио против жутице (ваљда траје 3 године) и пре него што кренем примићу жуту грозницу и онај трбушни тифус, то је јефтино па неам разлога да се не бодем. Размислићу о хепатитису Б (јер ипак се треба три пута бости), има ли осим тога још нешто да препоручујете?  Дакле питање је генерално о болеситма које тамо владају, саветима и превенцији, са нарочитим освртом на маларију.

Nisam ekspert ali ono što sam čuo iz mnogo izvora je da je Azija generalno mnogo bezbednija od (podsaharske) Afrike.

Konkretno u Bangladešu je malarija prisutna uglavnom u ruralnim delovima (znači Daka je skoro potpuno bezbedna), a i tamo gde je ima se radi o blažem obliku malarije u odnosu na onaj u Africi.

Što se tiče vremena najgora je naravno kišna sezona, pošto se komarci (i malarični i ostali) uvek skupljaju oko stajaće vode. Znači novembar nije loš mesec kada je južna Azija u pitanju.

Ako hoćeš da budeš siguran ima raznih preventivnih lekova, neki poznanici koji često putuju u Afriku su rekli da se njima doksiciklin pokazao kao najmanje problematičan.

Evo ovde imaš razne statistike na tu temu: http://www.worldmalariareport.org/node/57

a ovde uporednu tabelu lekova sa dobrim i lošim stranama svakog:

http://www.cdc.gov/malaria/travelers/drugs.html

eto me ponovo u Indiji , prosle godine pri posjeti Butanu samo sam protrcao kroz nju .

opet ambasada u Becu , opet papiri i startni trosak od 300 evra .

iskombinovao sam agenciju sa kojom je isao africkilav i sopstveno lutanje , jbg vremeski sam ogranicen. Posjetili Nepal , pa nazad do Delhija , Agre i Jaipura ,klasika naravno . Onda malo juznije do Andamanskih ostrva . I tu odlepih . Nesto najljepse sto vidjeh , raj na zemlji . Kupanje , suncanje , ronjenje . riba tek sa ostiju skinuta na zaru .

A onda povratak u realnost i put sutrDa u Banglades , dobismo vizu na opste iznenadjenje u Delhiju . Vidjecemo pre puta sta kazu vijesti ,trenutno ne mirise na dobro .

a da jeo sam u Indiju skoro svugdje , mozda ne bas na onim najlosijim mjestima ali gdje oni jedu svugdje .

Bravo budva.

Šteta je biti u nekoj zemlji a ne jesti njihovu hranu.

Indija je ogromna a ponuda hrane raznovsna i različita od oblasti do oblasti. Raj za nas vegetarijance.

Sretan dalji put.

opet ja i Indija

idemo dalje u obilazak , Plan je Kerala i raj na zemlji (Andaman)

pitanje je koliko dana da planiram ? Kakve su plaze ? jesu li li bar slicne onima  na Haveloku ? ljepota i da nema guzve . 25 dana nam je limit nazalost .

Drugo pitanje tj za sledeci obilazak . da li je Hilalaj Prades moguce obici za novu godinu individualno jer nijedna njihova agencija nece u tom periodu da vodi sjeverno .

hvala  i opet hvala

Ćao! Ima li nekoga da ide u Indiju u avgustu? Ja idem tamo 15.8. i ostajem do polovine februara. U pitanju je Nju Delhi.

Ima li nekoga ko je nedavno putovao po Indiji (prvenstveno Radžastanu)?

Da li neko imao poteškoća prilikom vađenja turisticke vize? Nazalost mene kao stanovnika Bosne i Hercegovine ne zele primiti u ambasadu Zg i Bg (iako tako piše na stranici našeg Ministarstva vanjskih poslova), nego me direktno šalju za Budimpeštu. Onda mi nije jasno, ukoliko im ostavim pasos na obradu na nekoliko dana, kako da se vratim kuci? Slao sam mailove u sve ambasade, ali bez odgovora. A ambasadu u Budimpešti ne mogu dobiti ni na telefon. Letim 4.9. i pojma nemam sta da radim...

Stvar je u tome što čak i tu piše da se viza može vaditi u Zg i Bg, nego mi se čini da oni ne žele da imaju posla s nama. Mi smo inače kao afrička Evropa i pun mi je klinac više ovog beskorisnog pasoša :) Brine me činjenica što su naveli da obrada traje 15 radnih dana...to je stvarno previše. Idem ovih dana u Budimpeštu i vidjeti šta mi je činiti. Valjda uspijem izganjati sve do leta :) 

Pozdrav ljudi. Da li neko zna da li pri ulazu u Indiju, na aerodromu traze povratnu kartu?

Ja planiram poslije Indije nastaviti dalje na istok, pa bih uzeo jednosmjernu. 

Mene nisu pitali na ulasku (November 2014 I April 2015) mada sam slao kopiju prve karte za vizu.

Edited by jms_uk

Pozdrav! Da li je neko isao kopnenim putem do Indije?

Ja: ali malo ranije  (15.10. 1970 - 1.12.1971) pa su mi info  malo bajate :)  

Ja: ali malo ranije  (15.10. 1970 - 1.12.1971) pa su mi info  malo bajate :)

Nema veze, mnoge stvari se nisu promijenile, pa ako želite, podijelite svoje iskustvo sa nama :-)

Svaki utisak ili informacija su dragocjeni. 

:banana: Dobili indijsku vizu u Guangdžou-u!
Jel ima nekog od nasih na CSu (ili kako god) u Delhiju, Džaipuru, Agri, Varanasiju, Kalkuti?
To će biti neka klasična turistička ruta, jer nam je prvi put u Indiji ;D

Edited by Nightwatcher

Kakvi su utisci iz ovih gradova, posebno iz Džajpura?

:banana: Dobili indijsku vizu u Guangdžou-u!
Jel ima nekog od nasih na CSu (ili kako god) u Delhiju, Džaipuru, Agri, Varanasiju, Kalkuti?
To će biti neka klasična turistička ruta, jer nam je prvi put u Indiji ;D

Kakvi su utisci iz ovih gradova, posebno iz Džajpura?

Ajde napisacu nesto na brzinu , lakse mi je da odgovorim na neka konkretna pitanja, pa ako imas i ako sam izostavio nesto sto te zanima u ovom textu, a ti pitaj!  :)

Hmmm ... Ovaj deo Indije mi bas bas nije legao. S obzirom da sam pre odlaska u Indiju prosao Sri Lanku, Nepal i Burmu, mislio sam da ne moze Indija da bude bas toliko razlicita ... prevario sam se. Zaista, ima puno lepih stvari za videti, medjutim u gradovima vlada totalno rasulo, metez i haos. Ajde, to sto zivotinje svuda setaju i mirisi i sve mi je to OK, tolerantan sam, a i zanimljivo mi je :)

Ajde ovako, ukratko:

Delhi - ogroman je ... ima sta da se vidi, ali je generalno tesko stici do mnogih znamenitosti. Metro sistem nije los, jeftin je, ali su velike guzve, a narod se na izlazu i ulazu u voz bije i lakta. Takve guzve nema ni Dalekom Istoku. Puno je prosjaka, a belci privlace i previse paznje ... 

Agra - najgore leglo turizma ... ne mozes da hodas 5 metara ulicom da te neko ne zaustavlja, nudi prevoz. Ajde to, nego ti se preprecuju ispred nogu, unose u facu, a nekad te i vuku za rukav. Taj Mahal & Agra fort su extra... ostale stvari onako. Ima toliko ljudi na ulici koji samo gledaju da te prevare, da posle nekog vremena izgubis kompas i mislis da svako hoce pare od tebe - medjutim, ima i dobrih ljudi, koji zele da pomognu i ne zele novac za informaciju "kako stici do..." ali ima toliko mnogo ovih prvih da cine loshu generalnu sliku o zemlji. Izdvojio bih Fatehpur Sikri, mesto na 40 km od Agre kao najnapornije "ever" ... sa puno prosjaka koji te vuku za ruke, kada si na stepenicama pipaju te za noge, sve je prepuno laznih vodica, ljudi koji duplo naplacuju karte, cuvanje obuce, itd.

NIGDE se u Indiji nismo opekli na scam-ove , ali je neprijatno videti da ih ima na svakom metru.

Dzajpur - najbolje od sva 3 grada. Konacno, opusteniji stanovnici i trgovci. U "ruzicastom gradu" mozes da setas po normalnijim bazarima, gde te ne vuku u njihove radnje (ne bas toliko) ... saobracaj je u malkice boljem redu i ljudi su generalno prijatniji i opusteniji. Sto se medjugradskih vozova tice, dobra je ta CC kasa sa sedistima, za spavanje je skroz OK balans cene i usluge u klasi AC2 tier, dok treba izbegavati "sleeper class" gde je sve katastrofa prljavo i gde se voze malo hmmm drugaciji gradjani :) Ajmer fort je extra! Mozete jahati slonove do ulaza u tvrdjavu ... super je i jeftino je :D

Bus iz Agre za Dzajpuj je takodje bio katastrofa gadan, prljav i spror ... tu se desilo da je lik ispred nas povracao kroz prozor dok je autobus bio u pokretu, pa smo fino isprskani po licu kroz nas prozor ... :( Bus smo uzeli iz razloga sto je voz kasnio 8 sati, pa nismo hteli da stignemo nocu u grad.

Varanasi - hindu grad, to je to sto sam ocekivao. Svi stranci mahom odsedaju u hostel STOPS sto je i jedino normalnije mesto u gradu. Odatle se stize lako do ghat-ova i do reke Gang. Zivot na reci Gang je zivopisan i prica za sebe ... kombinacija rituala, boja, mirisa, svega i svacega ... super je fora uzeti brod za 50 rupija (0.8 usd) i voziti se duz reke.

Kalkuta - ogroman grad. Najprijatnije iznenadjenje. Urban (za indijske standarde) i dosta cistiji. Niko ne obraca paznju na strance, ljudi normalni i prijatni ... mozes da hodas 3-4 km bez i jednog smaranja po ulici. Verovatno, jer nema toliko turista, vec kako indijci kazu "to je grad za kulturu i biznis".

Generalno, interesantno iskustvo taj deo Indije ... kontam da je najgori deo za putnike avanturiste jer su u pitanju najturistickija mesta. Ima sta da se vidi i dozivi - ali trebas malkice platiti cenu za to (ne novcem)  :D

Uh! Ne idemo ni u Kalkutu ni u Varanasi.. Za Varanasi mi je baš, baš žao, ali nije moglo da se uklopi ni finansijski ni vremenski...

Moram da se dobro pripremim psihički za to sve... Ja jedino što sam znala je da me Goa ne zanima + nisam htela u Mumbaji. Iskreno, nije mi Indija uopšte top destinacija, ali ukazala se dobra (jeftina) prilika, tako da odosmo. Obilazimo Delhi, Agra (samo Taj i Fort, ne spavamo), Džajpur, Udajpur i Džodpur, kao i neka sela između ovih gradova. 

Konkretnija pitanja - gde si i šta jeo? :) Jesi li uzimao neke vakcine i koje? Da li si imao nekih zdravstvenih problema? Po prvi put sam zabrinuta po ovom pitanju... Mislim, u svim arapskim i daleko istočnim zemljama sam se trovala i povraćala, ono, noć u Wc-u i sutra sve ok, ali za Indiju očekujem da može i nešto gore da se desi...  :-\

I da, da li si bio u onim njigovim famoznim biosopima?

Generalno, interesantno iskustvo taj deo Indije ... kontam da je najgori deo za putnike avanturiste jer su u pitanju najturistickija mesta. Ima sta da se vidi i dozivi - ali trebas malkice platiti cenu za to (ne novcem)  :D