Posted July 1, 2013 Pozdrav prijatelji. Zavrsavam fakultet ovo ljeto i zelim da otputujem u Lisabon autostopom, malo da se odmorim od svega. Molim vas ako imate neka iskustva na ovoj relaciji da podjelte sa mnom. Hvala puno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2013 Stopirao sam po Portugalu i mogu ti reci da je uzasno, stajao sam na nekim mestima i po 2-3 sata bez ikakvih izgleda da ce neko da stane. Ono sto pise na Hitchwikiju nema veze s mozgom. Predpostavljam da je kroz Spaniju slicno. Dobro razmisli pre nego sto krenes. Ako ti je do Portugala, imas povratne karte iz Bolonje za 35-40 evra. A ako ti je do stopa onda bolje menjaj destinaciju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2013 ja sad u ponedeljek, 8. jula krecem stopom do Lisabona, pa cu napisati kako je bilo. PozZ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2013 Moje iskustvo sa Portugalom je takođe ružno. Kroz Španiju nisam mnogo ni pokušavao. A kroz Provansu je išlo kilavo pored obale, a kad se malko udaljimo od obale prilično dobro. Od Avinjona do Barselone stop je bio genijalan. Na italijanskom delu azurne obale stop na lokalnom putu za Nicu je bio očajan, pa ti tu savetujem da probaš autoput. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2013 Ja sam za 48h stigao do Barcelone, po kishu, snegu U Italiji nikako ne silazi sa autoputa, jer je tesko vratiti se, a zabranjeno je...od tih 48sati neko vreme sam proveo sa policijom u kolima O Francuskoj sve najbolje...bukvalno su se ljudi izvinjavali sto ne idu u mom smeru, jednom pokupila i zena sa jako malim detetom...bas sve najbolje o njima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 Ok, evo u kratkim crtama mog veoma uspesnog stopiranja do Lisabona i nazad. Leto 2013.Kazem u kratkim crtama jer polako pisem putopis, pa kad ga zavrsim, a i zelim da dam konkretne informacije kako treba..Dakle ruta treba da bude: Bg - Zg - Trieste - Brescia - Piacenza - Savona - Nice - Montpellier - Narbonne - Toulouse - Irun - "preskakanje Spanije" - Fuentes de Onoro (granica Spanije - Portugalije) - Lisabon (deo u Portugaliji od granice preko: Guarda - Castelo Branco - Entroncamento - Lisabon).U povratku ista ruta.E zasto? Zato sto je to ruta skoro svih kamiona.E kako? Samo autoputem, od velikih odmaralista do velikih odmaralista, usput pitati sofere koja su malo vise prometnija, mada zaista nema prevelike razlike. Ovo kazem ako se ima na umu da se ne zuri, nego lagano.Savet: pricajte sa ljudima. Nista bez toga, znak skoro da nisam koristio. Sto se mene tice, govorim samo engleski. Ali, uz pomoc putnickih recnika, i spanskog koji razumem zbog jelte svih tih serija, trudio sam se da sa svima razgovaram i objasnim sta mi treba na njihovom jeziku, rukama i nogama. Sem u Francuskoj, jer ne znam kako se cita njihov jezik. Kad smo kod njih, Francuzi su me jako razocarali na temu stopiranja. Toliko nadobudnih ljudi samo zato sto ne pricam jezik, ja nisam mogao da verujem. Dobro, jeste, nije da se niko nije desio da je hteo da se sporazume samnom, priznajem, bilo ih je, ali sveukupno, jako lose. Mada...ja inace verujem da se sve desava sa razlogom, tako da mi je jedan Francuski par veoma pomogao na izlasku iz Lisabona, ali o tome kasnije. Francusku sam prebodio sa Spancima i Portugalcima.Dalje, sto se tice Spanije.. ja zaista ne znam zasto ljudi toliko cvikaju od stopiranja po Spaniji. Naravno, i dalje pricam o direktnoj komunikaciji sa ljudima, nista znak i tako to. Moja iskustva sa njima i tamo i nazad su fenomenalna. Jeste da su malo vise podozriviji u odnosu na Italijane, ili Portugalce, ali ko kaze da nece da te saslusaju? Posebno kad im covek pristojno pridje i pokusa na spanskom da objasni sta se desava. Elem, na putu do tamo, kod Tuluza me je pokupio jedan srpski kamiondzija (a o njemu cu posebno u putopisu) i odvezao do mesta u Spaniji koje se zove Vitoria - Gasteiz. Pumpa, prilazim prvom kamiondziji iz Spanije, objasnjavam da idem ka Salamanci, gleda me, kaze hajde. On me odveze do pumpe na zaobilaznici kod Burgosa. Pozdravimo se. Omanji parking sa nekoliko kamiona, jedan nov nov nov, cakli se. Pridjem, sofer spusta prozor, ja na mom monkey spanskom predstavljam se, objasnjavam odakle putujem, kako, kuda idem...on malo nepoverljivo, vidim procenjuje me, pri tome mladji lik, oko 35 godina, kaze hajde. Spominjem Salamanku jer sam tamo isao u posetu jednoj Kolumbijki, pa se samim tim uspeh u stopiranju u Spaniji nije ni dovodio u pitanje Elem, sledeci dan mi je izasla u susret jedna divna porodica, Spanci, te me odvezla do granice (i tome posebno u putopisu). Granica - Lisabon, easy.Sto se tice povratka, samo mala napomena, a to je da se uzme neki bus za izlazak iz Lisabona do bilo koje pumpe na 20 - 30 km od Lisabona (severno) jer mesto koje je oznaceno na hitchwiki - ju kao zeleno, je zapravo vrlo crveno, a to sam tamo u komentaru i napisao: oznaceno mesto je kod aerodroma u Lisabonu (neighbourhoods: Portela i Moscavide):"Very very BAD spot! First, because cars that stop there are from neighborhoods from left and right of that gas station, and most important - if cars want to go on highway north of Lisbon from that place, they can't go straight north, but have to go on "round" way ABOVE hightway (like 50m from gas station), then BACK towards centre of Lisbon some 1km, then again on "round" way above highway to return on the direction for north! That means, people who are going north are NOT STOPPING at that station, unless they made a mistake. I waited 6 hours, and two Polish guys I met there waited 12H!! I had luck with some French couple who made mistake and stopped there. Also, some Portuguese people told me that I have to be careful at that gas station cuz it's in bad neighborhood, but to be honest, I didn't see anything suspicious.. Good luck!"Samo je to fora, ostalo, problema bez Takodje, samo da napomenem jos jednu stvar sto se tice samog pristupa autostopu: Samo pristojno, iskreno, otvoreno i to je to. Ni sa kim nisam imao niti jedan problem, niti bilo sta slicno. Uz to, kao sto rekoh, uz pokusaje da se na njihovom jeziku porazgovara, preed voznju i naravno u otku voznje, je veoma bitno. I nije tesko...ljudi komuniciraju na sve moguce nacine, verbalno ili ne... Emocije. To treba da je na prvom mestu I da, na tom putovanju, stopirao sam iskljucivo u toku dana, imao satorcic sa sobom, oko 8 do 9 uvece vec ga polako razapinjao, i oko 5 ustajao za nastavak. Totalna laganica, i uzivanje. Realno vreme za takav nacin putovanja je 4 dana za jedan pravac.Ako su potrebne detaljnije informacije, tu sam.Pozz! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 (edited) Zanimljivo! Ali, recimo, moj primer je potpuno suprotan tvom sto se tice iskustva po Francuskoj. Jedno od najboljih stoperskih iskustava sam imao bas tamo i to bas na jugu. Otprilike, ista prica kao i tvoja, trudili smo se da objasnimo gde idemo, ali smo imali tablu sa natpisom gde idemo, pa su i sami vec znali. Komunicirali smo na engleskom, ko je umeo, povezla nas je i jedna nastavnica nemackog, pa sam s njom pomalo na nemackom, a bila je i jedna tamnoputa porodica, sa kojima smo jako malo komunicirali, jer su pricali samo francuski. Takodje, jedan cikica koji govori samo francuski nas je povezao, ali, on se bas trudio da se razumemo. Bili su i neki momci u jednoj turi, takodje, ne govore ni rec engleskog, ali, sporazumeli smo se. Bio je i neki Jermen, da ne nabrajam vise. Sve u svemu, svi su bili ljubazni, skretali sa svoje rute, samo da bi nas odbacili na najbolje mesto za nastavak stopa. Stopirali smo na relaciji Montpellier-Avignon-Aix-en-Provence i Arles-Fos-sur-Mer. Edited April 22, 2014 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 Eto, valjda zavisi za svakog posebno hehe.. U svakom slucaju, prvenstveno sam zeleo da ukazem na to da Spanija nije strasna. E sad..kako se ko snadje, kao i u svemu, zar ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2014 Ja mislim da sam vec pominjao negde Francusku...po meni idealna zemlja za autostop...desavalo mi se apsolutno redovno, da uspore i izvinjavaju se sto ne idu u mom smeru...isto tako stala mi je i mama sa malim sinom 5-6god (sto bi se retko gde desilo), pritom je vise klinja znao engleski Nocu ljudi staju, oko ponoci, iza ponoci... Stvarno sjajno sve o FRA... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2015 Ok, evo u kratkim crtama mog veoma uspesnog stopiranja do Lisabona i nazad. Leto 2013.Kazem u kratkim crtama jer polako pisem putopis, pa kad ga zavrsim, a i zelim da dam konkretne informacije kako treba..@Kwebena, jel gotov putopis, koristio bi leta 2015 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites