Vize za izlazak iz Srbije?

238 posts in this topic

Verovatno su to odabrali kao manje zlo, jer bi druga opcija bila ponovno uvođenje viza. Bar tako tvrde. Ali svakako se slažem da je potpuno idiotski sprečavati nekoga da izađe iz svoje zemlje. Pretpostavljam da nisu mogli da smisle bolje rešenje. Ako su najveći problem lažni azilanti, to onda treba da rešavaju zemlje u koje ti azilanti odlaze. Da skrate proceduru i učine lažno azilantstvo neprivlačnim i neisplativim.

"Granična policija je od donošenja Uredbe o povećanim nadležnostima granične policije vratila 6.500 građana sa graničnih prelaza jer nisu ispunili najmanje jedan od uslova za izlazak iz zemlje."

Mogu da zamislim kako se tih "6.500 građana" osećalo. Imaš nešto isplanirano, možda te čeka avion, možda imaš ograničeno vreme, par slobodnih dana, i onda ti - bez ikakvog osnova - ne daju da izađeš iz zemlje.

Slažem se da je posebno problematično to što vizni štit glumi domaća korumpirana policija, to je bruka i budalaština, ali to je i dalje daleko od sovjetskih zidova. Realno, ovo se dešava, koliko razumem, a moguće da grešim, zbog igrice EU-Srbija. Domaća Vlada kao pokušava da zadovolji EU činovnike, pa se kao folira da će izigravati stroge graničare. Ako mene pitate, sve je to deo nekih sitnih, šićardžijskih dnevnopolitičkih dilova i nema veze ni sa kakvim totalitarizmom u Srbiji. Za razliku od sovjetskih brana, ova odgovara liberalnom razvijenom svetu, ova se diže za njegov račun. A kažem još jednom, da je bruka i problematično i nelegitimno, naravno da jeste.

Nego, od svega ovoga više me zanima graničarska praksa. Kladim se da ovo jednostavno neće raditi u praksi, ili će raditi boktepita kako drukčije nego na papiru. Hajde da se manemo spekulacija, da najpre vidimo šta se na prelazima dešava, da se potrudimo da sve to dokumentujemo ovde na sajtu, pa da onda pričamo.

Ovo su ciste gluposti.

Ja sam u šoku! Mene nikada ne bi pustili da izađem na biciklu, bez ijedne vize, bez osiguranja, bez skoro dinara u džepu i na računu, bez plana o povratku. Meni isto ovo mnogo mirše na uskraćivanje ljudskih prava.

Ne znam ko je poceo, ali sada masa zemalja zahteva da se po dolasku ispuni kartoncic sa podacima iz pasosa, plus koliko se dugo planira boravak i gde ce se ostati. Ako se ne popuni taj deo onda ce sigurno slediti pitanja granicara.

Po dolasku, Noskich, po dolasku.

Hajde onda da ponovimo. Ja kao drzavljanin Australije svaki put kada NAPUSTAM svoju zemlju

Pa bas i nije ponavljanje jer u postu nisi naveo da si drzavljanin Australije. Nova informacija, eto, bila sam ubedjena da je dozvola za izlazak iz zemlje specijalitet Severne Koreje.

U svakom slucaju LIBERALIZACIJA Viznog rezima je koliko ja poznajem latinski trebala da znaci slobodu putovanja. Uz povratne karte, osiguranja, pozivna pisma, kreditne kartice i babin izvod iz maticne knjige rodjenih (ne pominje se poimenice sta smeju da traze - diskreciono pravo) od slobode putovanja ni "s". To sto je nekom uzornom gradjaninu, kakvi se ovde javljaju, zgodnije da sve to pokazuje brki na granici nego da putuje u Beograd do ambasade to je njegova/njena stvar. Meni, neuzornom gradjaninu, je zgodnije da znam unapred da li imam dozvolu za putovanje ili nemam, nego da budem vracana sa granice, samo zato sto brki nisam simpaticna (nanjuse oni neuzorne gradjane) pa je odlucio da mi trazi pozivno pismo za posetu sajmu u Parizu ili potvrdu o rezervaciju surferskog kauca.

Ko odluci da skine povez sa ociju jasno vidi da je samo doslo do prebacivanja lopte sa ambasada na srpsku granicnu policiju, i da je to jedina razlika.

Na stranu to da prinudno zadrzavanje onih koji nameravaju da traze azil opasno mirise na zemlju iz koje treba traziti azil. Nije na brki da odlucuje da li je neciji zahtev za azil lazan ili ne. Zbog cega bi srpska pogranicna policija obavljala posao svojih EU kolega. Zato sto tako ovci moze da se kaze: "Ukinute su ti vize!" a ovca moze da poskoci od radosti uz: "Vaistinu su ukinute!" Pa da potom veselo otrckara do svog birackog mesta...

ili najbolje d nam lupe vize pa da slobodno izlazimo iz Srbije, samo ako nemamo vizu nećemo gde imati da udjemo.

Pa ako imamo sve ono sto nam po novoj Uredbi trazi srpska policija (navodjenje svrhe i detalja putovanja, povratnu kartu, zdravstveno osiguranje, pare na uvid, pozivno pismo, turisticki vaucer...) imacemo gde da udjemo, kako necemo.

Sengen vize nisu znacile zabranu ulaska u EU nego dozvolu ulaska nakon ispunjavanja ovih istih uslova koje sada trazi srpska policija. OK, tada je to bilo pod obavezno, a sada "moz' da bidne nemora da znaci". Ali ako ti nesto moras da pribavljas, tebi je svejedno da li moras da ga pribavljas zato sto ce ti to sigurno traziti ili zato sto ce ti to mozda traziti.

Polako, ljudi. Tek treba da vidimo šta će ovo u praksi značiti. Dok ne dobijemo informacije sa terena, nema potrebe da spekulišemo u prazno.

Uros je u pravu. Navedena uredba koju je spomenuo policijski sluzbenik je stupila na snagu 2011. godine, a ne pre dva dana. Da li vas je neko vratio sa granice u protekle 2 godine?

I ja se slazem da ako ovakve kontrole budu kao sto se prica, to je isto kao kad su bile vize. Tad si bar isao kao gospodin covek lepo u ambasadu,predas sve sta treba,neko te pita zasto tamo ides,neko ne i sve u svemu znas na cemu si i nema cimanja na granici. Sad nesto razmisljam, koliko su bese vazile turisticke vize, 3 meseca?

Iskreno se nadam da ovim samo prenose poruku onima koji planiraju da traze azil jer stvarno realnih uslova za azil nemaju.

Vize su vazile na period koji su izdate, dakle ja kao zaposlena, recimo, ne mogu da dobijem vizu na 3 meseca jel mi nije toliki godisnji odmor, i obicno su sa jednim ulaskom,dakle svaki put ista procedura....35 evra i svi papiri :) Dakle, ovo sto nam traze na granici je za one koji legalno putuju totalno nebitno. I sad, neko pominje novac sta da radi ako ce ostati 1 mesec, pa lepo kaze da ce ostati tri dana i to je to

Aha ok...pa pitam zato sto znam da je moja majka isla kod sestre u Fr na 2 meseca i na toliko joj je bila izdata viza koliko se secam,pitacu je bas. Ali ona tada nije radila pa je verovatno mogla da dobije na duze a isla je kada joj se sestra porodila da joj pomogne,tako je i rekla tamo u ambasadi sto i jeste pravi razlog. :)

ja legalno putujem pa mi jeste bitno...

zdravstveno osiguranje uvek imam, i to zbog sebe (posebno od kad sam zakacila zestoko trovanje u jednoj EU zemlji  :death: )

novac - nosim nesto kesa a nesto na kartici tako da ne mogu da pruzim uvid u stanje (osim ako nemaju nacin da mi provere sredstva na kartici)...mada nikad nisam nosila onih 50-70 evra po danu jer u varijanti hostel, ostajanje kod prijatelja,jeftin prevoz, jeftina hrana itd ne treba mi toliko ( a i da imam odakle mi  :fool: )

turisticki vaucer takodje nemam jer idem u samostalnoj reziji

A pozivno pismo nije ni bas tako lako nabaviti, znam u pojedinim mestima da traze milion i jedan papir da bi se to poslalo (da taj koji ce da me ugosti ima stan u svom vlasnistvu, da je zaposlen itd). A ne znam koliko bi CS hostova bilo raspolozeno da se cima, vadi to pismo i na neki nacin i legalno garantuje za mene. Ja prva ne bih.

Povratna karta takodje ne dozvoljava fleksibilnost koja mi je mozda u tom trenutku potrebna (idem kolima vracam se vozom, idem avionom vraticu se busom, mozda hocu da stopiram itd)

Cak i da imam sve ovo, da li je to garancija da cu da se vratim na vreme u Srbiju? I da li je neposedovanje ovih dokumenata garancija da cu da zloupotrebim vizni rezim?

Nego vidim da se vise paznje posvecuje formi (papircine i ta cuda koja nista ne garantuju) nego sustini...

Jednostavno putnici su razliciti, imaju razlicite potrebe, backpacking i low budget travel su danas sasvim normalni i uobicajeni, tako da se nadam da ce ubuduce nece biti nekih komplikacija za nas koji smo u vecini i ne pokusavamo da prevarimo sisem

Polako, ljudi. Tek treba da vidimo šta će ovo u praksi značiti. Dok ne dobijemo informacije sa terena, nema potrebe da spekulišemo u prazno.

Poenta je da u pravnoj drzavi (a samo takva bi imala pravo da svoje azilante naziva laznim) ne bi smela da postoji razlika izmedju zakona, uredbi i izjava nadleznog drzavnog sluzbenika sa jedne strane i prakse sa druge strane.

I sad, neko pominje novac sta da radi ako ce ostati 1 mesec, pa lepo kaze da ce ostati tri dana i to je to.

Da, i onda ga brka zaskoci sa: "A gde ti je povratna karta za tri dana?"

Sta savetujes, jel' da pokaze onu low cost sa datumom povratka za mesec dana ili da se onako po srpski nadje sa brkom negde na pola (trazenog iznosa)?

:yok:

Ja imam jedno pitanje  :comp:

Recimo ko ide busom,konkretno Lasta povratna karta vazi 6 meseci i mozes da se vratis i za 3 i mesec dana. I sta njemu garantuje u tom slucaju da ja necu da se vratim za 3 dana kao sto sam recimo rekao nego se vratim za 3 meseca?

Poenta je da u pravnoj drzavi (a samo takva bi imala pravo da svoje azilante naziva laznim) ne bi smela da postoji razlika izmedju zakona, uredbi i izjava nadleznog drzavnog sluzbenika sa jedne strane i prakse sa druge strane.

Dabome, ali mi ne živimo u pravnoj državi. :) Zato se moramo prilagođavati, organizovati i pomagati jedni drugima, mi sami, neovisno od države i njoj uprkos, čemu uostalom i služi Klub putnika.

Ja imam jedno pitanje  :comp:

Recimo ko ide busom,konkretno Lasta povratna karta vazi 6 meseci i mozes da se vratis i za 3 i mesec dana. I sta njemu garantuje u tom slucaju da ja necu da se vratim za 3 dana kao sto sam recimo rekao nego se vratim za 3 meseca?

pa to je ono sto sam ja i rekla, ne postoje GARANCIJE ni za sta...kao sto nisu postojale ni kad su nam trebale vize, sve one papircine nisu mogle nikako da garantuju da ce se osoba vratiti u zemlju, kao i sto FT1P ne znaci da ce osoba da ostane nelegalno....

Realno sve ovo nije nikakav dokaz. Pa pazi ja mogu da kupim kartu recimo Kelebija-Segedin povratnu ona izidje nesto malo, uzmem za jedan dan zdravstveno i recimo 200e i visu ponesem. I pravno ja sam zadovoljio (200e jedan dan + kartica, kazem soping ne idem cesto u inostranstvo uverljivo) al to neznaci da ja necu otici negde zapadnije na duze vreme.

Pa bas i nije ponavljanje jer u postu nisi naveo da si drzavljanin Australije.

Kakve veze ima da li sam ja licno drzavljanin Australije? Poenta je da svi drzavljani po izlasku i ulasku moraju da ispune kartoncic sa dosta detalja. Sto je jedan primer van Srbije koji potvrdjuje da je rec o globalnom trendu.

Da stavimo licne stavove na stranu postoje razlozi zasto se to radi nevezano za specificnosti Srbije i EU. Vec je pomenuto za avio-kompanije da snose troskove deportacije kada je odbijen ulaz u zemlju. Ko mislite da se zove kada drzavljanin X zemlje ostane bez novca da se vrati u istu? Ambasada X zemlje. Kako bi sprecila takvu situaciju zemlja X sprecava izlazak gradjanima koji nemaju sredstva za boravak i povratak iz inostranstva.

Od Nove Godine,kontrolu na Madjarskoj granici vrse i Austrijska i Nermacka policija i masovno vracaju sve koji nemaju OSIGURANJE I DOVOLJNO NOVCA sa sobom!!Tako da obratite paznju na to..KO IDE PRVI PUT M O R A DA IMA GARNTNO PISMO IZ NEMACKE!!!!ISTO KAO DA PREDAJE ZA VIZU U AMBASADI!! da se posle ne desi da vas vrate sa granice!!650 ljudi je vraceno za poslednjih 7 dana!!

Od Nove Godine,kontrolu na Madjarskoj granici vrse i Austrijska i Nermacka policija i masovno vracaju sve koji nemaju OSIGURANJE I DOVOLJNO NOVCA sa sobom!!Tako da obratite paznju na to..KO IDE PRVI PUT M O R A DA IMA GARNTNO PISMO IZ NEMACKE!!!!ISTO KAO DA PREDAJE ZA VIZU U AMBASADI!! da se posle ne desi da vas vrate sa granice!!650 ljudi je vraceno za poslednjih 7 dana!!

Informacije iz prve ruke ili rekla-kazala?

Sto rece Lazar, dovoljno novca za sta? Idem do Segedina da kupim toster, vracam se za 2 sata, imam 20 evra u dzepu, to je dovoljno. Kakvo mi garantno pismo treba za to? Jedino je osiguranje nesto sto legitimno mogu da traze.

Ne bih dizao neku paniku bez potrebe oko ovoga, verovatno vracaju "suspicious looking" Rome/Albance/ostale koji im bas i ne deluju kao da planiraju da se vrate uskoro.

Sta ce mi garantno pismo za Nemacku ako tamo ne idem mislim otkud on zna dal cu ici u Nemacku osim ako ne kazem da ne idem. Moze po koferu da oceni da ne idem bas na piknik al nemoze da zna dal idem na 5dana il mesec, a tek nikako nemoze da zna gde idem. Osiguranje uzmes za 4-5 dana, a novac poneses kreditnu karticu i kod sebe mozda 100e, cisto da ne bude da ides bez love. Naravno verovatno da skidaju ako vide da ide neko ko im izgleda jako siromasan i da bezi.

"Granična policija je od donošenja Uredbe o povećanim nadležnostima granične policije vratila 6.500 građana sa graničnih prelaza jer nisu ispunili najmanje jedan od uslova za izlazak iz zemlje."

Mogu da zamislim kako se tih "6.500 građana" osećalo. Imaš nešto isplanirano, možda te čeka avion, možda imaš ograničeno vreme, par slobodnih dana, i onda ti - bez ikakvog osnova - ne daju da izađeš iz zemlje.

Ne znam na kakve osećaje misliš ali ako neko ne ispunjava NAJMANJE JEDAN od uslova, onda je stvar prilično jednostavna i nije BEZ IKAKVOG OSNOVA, definitivno. U situaciji u kojoj su nas ti isti 'azilanti' doveli kao državu, ne ispunjavati niti jedan od uslova (izuzev pasoša) je sa bilo kog aspekta putovanja SUMNJIVO.

Potrebno je imati bilo kakav 'dokaz' da nije u pitanju zloupotreba, i to je to. E sad, druga je stvar ko i kako to sprovodi u praksi (granična policija) i to je ono što me posebno plaši i živcira. Ono što me dodatno živcira je i to da ću za svaki odlazak u Austriju (a putujem često. Privatna poseta) morati da se akam sa Pozivnim Pismima koje mi ni jednom do sada nisu bila potrebna. Čak ne znam ni kako ono izgleda, na kom jeziku treba da bude napisano, da li je validna Printana Kopija ili ne itd