Britanske vize

2,304 posts in this topic

Nisam ekstremno bliska sa svim sitnim detaljima oko dobijanja UK vize, ali sam aplicirala za nju i dobila je 2 puta, i ovo je moje lično iskustvo.

Za početak, mislim da nakon popunjavanja te aplikacije na sajtu moraš da zakažeš termin u Visa Application Centru i odeš tamo da predaš svu dokumentaciju, da ti uzmu biometrijske otiske prstiju i takve stvari. Tek od tog momenta se računa 15 ili koliko već dana za čekanje na vizu. Ali mislim da postoje visoke šanse da ti je vrate za 10 dana. Za ovu grešku u datumu nisam sigurna šta da kažem jer znam koliko bih se ja prva stresirala oko toga, ali mislim da neće ni obratiti pažnju.

Nisam sigurna dakle jesi li već imala razgovor za vizu ili ne, ali ako nisi, možda ti ovo posluži kao ideja šta da uradiš da bi mooožda ubrzala proceduru (to sam ja uradila pre godinu i po dana, ali moguće da je to baš bio izuzetan slučaj). Imala sam samo 4-5 dana razlike između zakazanog razgovora za vizu i polaska na put i zato sam na razgovoru pitala službenicu da li je ikako moguće da se to ubrza. Ona mi je tu rekla nešto o priority tretmanu, gde možeš da dobiješ vizu u roku od 3 radna dana uz doplatu od oko 100e, ali sam ja tu napravila neki snužden izraz, još malo je tužno i zabrinuto zapitkivala o vizi i o tome kolike su šanse da stigne u tako kratkom roku, i onda otišla.

Viza mi je stigla 3 dana kasnije DHL-om na kućnu adresu, a pasoš je preko imao prelepljenu priority oznaku :) ja iz nekog razloga mislim da se službenica sažalila na mene i videla koliko se brinem  :king:

Očigledan problem je što se ovo ne može generalizovati na neko opšte pravilo, i zaista je verovatno bio puki sticaj okolnosti da to tako ispadne na kraju, ali vredi probati, ako si umerena bukvalno nemaš šta da izgubiš  :spot:

Edited by anjajankovic

Da, znam da se 15 dana računa od razgovora. Mislila sam da ga zakažem u petak ako je moguće to uraditi tako brzo. Hvala na savetu, probaću  :spot:

Još jedno pitanje: da li je tačno da na razgovor mora da se donese avionska karta?

Ne, ako je verovati ovom dokumentu sa zvaničnog UK Visas and Immigration sajta (v. Section 4) https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/423699/2015_04_20_Visitor_Supporting_Documents_Guide_-_Final__2__-_CLEAN.pdf

Mislim da su mnogo bitnije finansijske garancije (tvoje lično, roditelja/staratelja, osobe čiji ćeš biti gost u UK...) nego avio karta :)

EDIT: sve ovo pod uslovom:

1) da si se prijavila za Standard Visitor vizu

2) i da se na spisku pratećih dokumenata za tvoj konkretan slučaj (koji si sigurno dobila kad si kompletirala aplikaciju) ne nalazi ništa o avio karti. Ako tamo piše da je flight booking recommended, onda je možda bolje da se ponese (mada opet nije presudno)

Edited by anjajankovic

Još jedno pitanje: da li je tačno da na razgovor mora da se donese avionska karta?

Ja je nisam nosio, a vizu sam dobio.

Zdravo svima!

Isla bih u posetu bratu koji radi na kruzeru, na turu Velika Britanija i Irska. Prvo sam se dvoumila da li mi treba tranzitna ili turisticka viza, i kad sam odlucila da popunim prijavu za turisticku vizu, videla sam da treba da se unese adresa na kojoj cu biti dok sam u UK. Posto cu sve vreme boraviti na brodu, uz dnevne izlete (kako vec to funkcionise na kruzeru), da li neko ima ideju sta da unesem kao adresu? Brat ima americku tranzitnu vizu, ako nesto znaci...

Da li uopste u Beogradu postoji mesto gde mogu da odem i licno se raspitam oko vize? Vec sam slala pitanja kao sto pise na zvanicnom britanskom sajtu, ali jedino sto sam dobila kao odgovor je link za taj isti sajt.

Nema sta da se raspitujes, sve, do najsitnijeg detalja imas na sajtu. Samo treba traziti. Probaj unesi neku adresu za koju mislis da bi imala smisla, a na nekom dodatnom papiru navedi sta tacno zelis da radis i u kom tacno periodu, navedi da se radi o kruzeru i da ces povremeno izlaziti i tako to. Pretpostavljam da ce ti trebati multiple entry visa, to isto naglasi. Svo to obrazlozenje moze i njima biti smernica da ti daju mozda neki drugi, adekvatniji, tip vize, ako takav uopste postoji.

Na sajtu ima detalja, to stoji, ali ne zna svako engleski, i mozda nekom treba pomoc oko konkretnog slucaja. Hvala u svakom slucaju, ovo je prvi odgovor koji je bio od pomoci :) Prvi put apliciram licno za neku vizu, sve mi deluje tako komplikovano...

Kontam da ides za dz, blago tebi :) Koji je brod? Ne treba ti multi viza, samo da udjes na brod, sve posle zavrsavas sa brodskom karticom, ulaske i izlaske iz luka. Navedi neku bzvz vizu i vidi sa bratom da ti posalju iz office papir da pise da dolazis za dz na brod ili ako je platio onu porodicnu cenu opet racun za tebe.

Crystal Serenity :) U sustini placa brat porodicnu cenu, ali mislim da cu da odustanem od ove vize, stvarno previse cimanja u sred ispitnog roka :D trebalo je to sve ranije zavrsiti, sad znam za sledeci put...

Dragi putnici, bila bih jako zahvalna kada bi neko mogao da me posavetuje. 

Naime, plan je da provedem leto u Spaniji pa od septembra u Britaniju na 6 meseci. Imala bih 15 dana izmedju ta dva puta. Zanima me da li da apliciram i sredim  vizu sada, bila bih smirenija da vec to sada sredim, ili da sacekam da se vratim iz Spanije pa da onda apliciram? 

Mozda je glupo pitanje ali nisam sigurna od kada vazi viza, ako je dobijem uopste? Od momenta kada udjemo u zemlju ili kada je izdaju i stave u pasos? 

Unapred zahvalna! 

Vazi od datuma kojeg ti definises u aplikaciji. 

15 dana ti sigurno nije dovoljno prikupis dokumenta, apliciras za vizu i dobijes je, tako da, apliciraj pre puta u Spaniju. Proveri samo kad moze najranije da se aplicira, cini mi se da bese 90 dana pred put, ali nisam siguran. Pise vec sve na sajtu.

Edited by Dragance

Hvala puno na odgovoru! Sto se vise raspitujem to vise razlicitih odgovora dobijam. 

Prikupila sam sva dokumenta, samo treba da popunim taj formular. Nije striktno da moram da odem pocetkom septembra, ali nadam se da moze da se izda za 10ak radnih dana. Nije frka ako odem nedelju dana kasnije. Samo se nadam da me nece odbiti.

Hvala puno na odgovoru! Sto se vise raspitujem to vise razlicitih odgovora dobijam. 

Prikupila sam sva dokumenta, samo treba da popunim taj formular. Nije striktno da moram da odem pocetkom septembra, ali nadam se da moze da se izda za 10ak radnih dana. Nije frka ako odem nedelju dana kasnije. Samo se nadam da me nece odbiti.

Ako imaš dobru potporu u smislu finansijskih garancija i garancija da ćeš se vratiti u Srbiju (tipa: izveštaji iz banke, potvrda o zaposlenju i o visini plate, potvrda o redovnom pohađanju studija...), ne bi trebalo da ima nikakvih problema da ti odobre vizu. I najverovatnije ćeš je i dobiti za 10-ak radnih dana (lično iskustvo).

Anja, hvala puno na odgovoru! 

Mislim da imam sve to, ostalo mi je jos par ispita, valjda ce mi pomoci to sto sam redovan student. Treba mi na 6 meseci viza, ali znam da je uglavnom na toliko i daju. Mislim da je 10-ak dana dovoljno, a mogu i da sacekam koji dan duze, nigde ne gori.

Da li znas mozda kako treba da izgleda garantno pismo? Nasla sam neke primere na netu, ali necu da bude nesto neozbiljno sa moje strane, pa ako ima neki sablon po kome se pise bila bih zahvalna ako bi me neko uputio. 

Znaci, planiras da predas pred sam put i onda da cekas da dobijes vizu i da kupujes aviokartu od danas za sutra prakticno? To bas i nije pametno, osim ako nemas novca za bacanje. Ukoliko bi aplicirala vec sad i dobila vizu za 10ak dana, onda mozes komotno da biras povoljnije letove na 2 meseca unapred. Ali, ti vec znas kako ti je najbolje.

Znam ja sve to, ali prethodno sam vec kupila kartu za Spaniju, ovo je iskrslo posle toga. Mislila sam da popunim formular dok sam jos u Spaniji pa da zakazem razgovor za prvi dan nakon povratka. 

Gledala bih mozda cak i da uzmem kartu ranije, jer zaista se nadam da nema razloga da me odbiju. Ne znam samo da li moram da nosim i izvod iz banke o primanjima roditelja ako u garantnom pismu stoji da ce me tamo ti Britanci kod kojih idem izdrzavati? 

Pozdrav, želela bih samo da proverim da li je cena vize sada stodvadesettri eura (general visit 6 months), treba da uplatim novac na račun, pa da znam koliko da prebacim.
Da li se sada u junu obrada zahteva čekala 15 radnih dana? Hvala.

Edited by dorset

Hvala Dragance, našla sam, toliko je. Znam kako se plaća, zato mi je i trebao tačan iznos, da bih prebacila na visa virtuon karticu.

da li ce me odbiti ako ne prilozim kao dokument potvrdu iz banke jer nemam nikakvu ustedjevinu ni primanja jer sam student,a moji imaju mala primanja pa ne bih ni to prilozila,imam tetku koja garantuje da ce snositi sve troskove.I jos sam u onoj aplikaciji napisala da cu nositi na put 800 evra?

da li ce me odbiti ako ne prilozim kao dokument potvrdu iz banke jer nemam nikakvu ustedjevinu ni primanja jer sam student,a moji imaju mala primanja pa ne bih ni to prilozila,imam tetku koja garantuje da ce snositi sve troskove.I jos sam u onoj aplikaciji napisala da cu nositi na put 800 evra?

Ja sam ulozila novac na banku, dobila potvrdu, pa ga sutradan podigla. Ako imate tih 800 evra uradite tako.

Pozdrav svima. :)

Prijavila sam se i dobila UK vizu prosle godine, a sad je vreme za novu. E sad, prosli put nisam nista nosila da se prevodi kod prevodioca sa pecatom, sve sam sama prevela. Ali sada nisam sigurna da to mogu da izvedem. Naime, vidim da je 26.5. azuriran gov.uk sajt, ima nekih sitnih novina. Ali, ima i neki pdf gde pise koja dokumenta treba da se priloze (mozda gresim :) , ali mislim da ga prosle godine nije bilo). I kada ga otvorim, bukvalno prva stavka jeste to da dokumenta moraju imati overen prevod na engleski:

'If you submit a document that is not in English or Welsh, it must be accompanied by

a full translation that can be independently verified by the Home Office.'

Takodje, ovde na Klubu Putnika u odeljku za britanske vize pise isto.

Znaci, mene zanima, da li se neko bas skoro prijavljivao za vizu, poslednjih mesec - mesec i po dana, i sta je radio sa dokumentima koje treba prevesti? Da li su zaista uveli stroziji sistem po tom pitanju, ili se tripujem? xD Da, volim da bold-ujem odredjene delove teksta, ipak treba privuci paznju. xD

Unapred hvala svim divnim ljudima, svaka informacija ce biti od pomoci. klanj::

Ja sam dobila viyu pre mesec dana. Sve sam sam prevela, bez overe.

Ćao svima :) Popunjavala sam aplikaciju na sajtu britanske vlade. U onom delu gde su pitanja sam stavila tačan datum kada bih išla, ali sam u delu koji se popunjava prvi, sa najosnovnijim podacima (ime i prezime, tip vize, datum polaska) slučajno pogrešila datum. Hoće li to biti problem? I još nešto, vidim da ovde većina kaže da je čekala 15 radnih dana, a na sajtu piše da je u maju 97% ljudi dobilo vizu za 10. Može li im se verovati, kakve su mogućnosti da je tada dobijem? Hvala  :spot:

To ne bi trebalo da ima veze. Ja sam dobila vizu za 7 dana.