Posted May 7, 2018 2 hours ago, giga545 said: Odluka doneta jutros.Tacno posle 15 radnih dana (ocigledno da su kod Engleza 1. i 2. Maj radni dani) . Ako je se odluka donosila ovde, onda su definitivno bili radni dani [dok je danas public holiday]. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2018 I zadnja stavka cekirana, pasos spreman za preuzimanje, stigao e-mail u 15:55. @Anny88, veovatno si u pravu jer su nam iz TLS rekli da su 1. i 3.maj bili neradni kod "njih".Gledajuci nacionalne praznike Poljske to se poklapa sa tvojom informacijom. Kako god, agonija je zavrsena.Savet svima koji apliciraju za vizu da minimum 30 kalendarskih dana pre planiranog puta zakazu termin za predaju dokumentacije kako bi sebi sacuvali zivce. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2018 1 hour ago, giga545 said: Kako god, agonija je zavrsena.Savet svima koji apliciraju za vizu da minimum 30 kalendarskih dana pre planiranog puta zakazu termin za predaju dokumentacije kako bi sebi sacuvali zivce. I ti si mogao da sednes i popijes neko pivo ovih dana i manje mislis o pasosu, bilo bi ti bolje Na kraju krajeva, sve je bilo u predvidjenom roku, zar ne? Cemu onda trosenje zivaca Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2018 Sad i ja to kazem samom sebi, ali posle bitke svi su generali. Za sledeci put cu da znam . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2018 Puno bi mi značilo kad bi mi neko odgovorio (poruka se nalazi na strani 78) čisto da sam sigurna da je to sve! Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2018 Pozdrav drustvo,da se upisem.Predala sam za biznis visitor vizu 27mog aprila.Treba da putujem 20tog Maja .Vize jos nema,znaci Hickok scenario .Zanima me taj decision made status ,jel to samo salju ujutru kao gigi ili preko celog dana ?Pokusavam da skontam da li je danasnji dan isto izgubljen da dobijem odluku .Platila sam 6 funti I pisala UKVIju ali nece da mi pomognu ako nije proslo 15 radnih dana.Danas je 14ti po mom proracunu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2018 (edited) Pozdrav! Hvala svima koji pišu i pomažu na ovoj temi 🌷 Ja zelim da konkurisem za turističku vizu, idem kod dečka koji je britanac. Predajem u drzavnoj školi tako da idem za vreme raspusta. Interesuju me nekoliko stvari: - dobila sam potvrdu za izdavanje vize, gde piše da sam u radnom odnosu na neodredjeno vreme, koliko dugo, da li treba da tu dodaju i kontakt skole ili je dovoljno to sto navedem u aplikaciji; i da li mi nece praviti problem sto ne piše da mi je dozvoljeno da iskoristim slobodne dane s obzirom na to da se to određuje kolektivnim ugovorom i da se nama to rešenje izdaje na kraju školske godine (kraj juna, pocetak jula?), sekretar skole mi kaze da misli da nema potrebe jer svi profesori koriste odmor za vreme raspusta prema kolektivnom ugovoru - posto su mi u školi izdali potvrdu primanja u proteklih šest meseci, ali to svakako nije dovoljna suma, ja imam ustedjevinu u kesu od nesto preko 2000 eura pa bih uplatila na poseban devizni račun i to priložila - da li ce biti problema sto je uplata nekoliko dana pre apliciranja za vizu? - i da li je dovoljno novaca pored izveštaja o primanjima plate (ona je skoro 400e) i tih 2000 i nesto eura na deviznom s obzirom na to da cu biti smeštena u stanu dečka, kod njega jesti itd? Hvala unapred Edited May 17, 2018 by Norma_Jean Gramatičke greske i malo bolje pojasnjenje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2018 Imam decision made samo da javim tacno 15 dan od kad sam predala ,ne znam koja je odluka,nisam dobila mail samo vidim na sajtu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2018 6 hours ago, Norma_Jean said: Pozdrav! Hvala svima koji pišu i pomažu na ovoj temi 🌷 Ja zelim da konkurisem za turističku vizu, idem kod dečka koji je britanac. Predajem u drzavnoj školi tako da idem za vreme raspusta. Interesuju me nekoliko stvari: - dobila sam potvrdu za izdavanje vize, gde piše da sam u radnom odnosu na neodredjeno vreme, koliko dugo, da li treba da tu dodaju i kontakt skole ili je dovoljno to sto navedem u aplikaciji; i da li mi nece praviti problem sto ne piše da mi je dozvoljeno da iskoristim slobodne dane s obzirom na to da se to određuje kolektivnim ugovorom i da se nama to rešenje izdaje na kraju školske godine (kraj juna, pocetak jula?), sekretar skole mi kaze da misli da nema potrebe jer svi profesori koriste odmor za vreme raspusta prema kolektivnom ugovoru - posto su mi u školi izdali potvrdu primanja u proteklih šest meseci, ali to svakako nije dovoljna suma, ja imam ustedjevinu u kesu od nesto preko 2000 eura pa bih uplatila na poseban devizni račun i to priložila - da li ce biti problema sto je uplata nekoliko dana pre apliciranja za vizu? - i da li je dovoljno novaca pored izveštaja o primanjima plate (ona je skoro 400e) i tih 2000 i nesto eura na deviznom s obzirom na to da cu biti smeštena u stanu dečka, kod njega jesti itd? Hvala unapred Norma najbolje ti je da napises da ides na 10 dana da te pokrije tih 2k eura ,jer oni nesto traze 100-150 evra po danu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2018 Hvala Jovana , i mislila sam da kazem da idem na 15 dana, to bi valjda bilo ok, s obzirom na to da smeštaj ne plaćam E da, koliko ranije da apliciram, nakon online aplikacije kad otprilike ima termina intervjua? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2018 ako mozes apliciraj sad meni su se svi zivci pokidali ,mozes do 3 meseca pre puta tako da ...Ja sam cekala pune 3 nedelje I to za biznis vizu ,ali dobih tako da putujem u nedelju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2018 (edited) Danas sam otisla do studentske sluzbe da uzmem potvrdu o redovnom studiranju i uverenje o polozenim ispitima.. prva sam godina, i mi smo u prvom semestru imali samo 3 ispita, od kojih sam sve polozila (jer su mi dva predmeta dvosemestralna, tako da tek u junu polazem ostatak, tj. te dvosemestralne + ispite iz drugog semestra). Sad, da li ima smisla prilagati i to uverenje o polozenim ispitima, s obzirom da su tu samo tri predmeta, i to od Januara, ili da preskocim to i prilozim samo potvrdu o redovnom studiranju, tj. upisanoj godini gde pise da sam na budzetu, jer tri polozena ispita u Januaru bas i ne vriste "consistency".. bas mi je zeznuto sto tek krajem juna zavrsavam sa ispitima, a putujem sredinom jula tako da ne dolazi u obzir da cekam to Edited May 18, 2018 by nnyxeria Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2018 Pozdrav svima, molim za pomoc, preslistala sam forum i imam par nedoumica. Treba da apliciram za supouse vizu. Ja imam srpski pasos, buduci suprug je britanski drzavljanin. Mi sad treba da se vencamo kad on dobije slobodno i dodje na odmor, posto, pa nemamo puno vremena da resimo sve dok je on tu. Ambasadu ne bi ni da spominjem kako smo prosli kad smo bili da pitamo za potrebne papire.... Na prethodnim stranicama sam procitala sta mi je potrebno od dokumentacije. Molim da ako je neko voljan ispravi/dopuni nedostatke Za vencanje- Od njega izvod iz knjige rodjenih..(rodjen je u Hrvatskoj, pa je na nasem jeziku i ne mora prevod da ja znam, ni sudski tumac da bude prisutan ), potvrda da je u slobodnom bracnom stanju, i potvrda da nema prepreka da se venca sa drazavljaninom Srbije,, ove dve potvrde sa Apostil pecatom. Za vizu -medjunarodni vencani list, -moj pasos+kopija+novi pasos, ukoliko na starom ima manje od 6 strana slobodnih, ili ukoliko istice za manje od 6 meseci -popunjena aplikacija -potvrda da nisam osudjivana i sl...(prevedeno na engl) -potvrda o polozenom IELTS A1 nivo GENERAL modul life skils (mada se ja nadam, da cu sad poloziti b1sto je jos bolje) -potvrda o vezi -slike( molim ko je predavao vec da mi objasni da li slike skeniram po jednu na A4 papiru…ili mogu vise,,, ja bih negde oko 30slika, iz raznih mesta gde smo bili,,I raznih perioda da se vidi da je veza trajala, I da li treba da ih imam I u stampanom obliku I u elektronskom…) -prepiska –viber, skajp,, I sl… isto pitanje ko za slike,,, ok,,imam one printskrinove,,, Samo sto ja toga imam puno…oko3godine svakodnevnog razgovora,,, ne znam kako pametno da odaberem,,,da I tu bude nekih oko 20 strana,,,da se samo vidi kontinuitet veze,,,a ne da stampam 700strana..npr>>> -pozivno pismo (na nekom forumu sam procitala da moram imati pozivno pismo od supruga da me zove da zivim s njim,, I da u to pozivnom pismu on objasnjava gde zivi,,,tj.da li ima kucu, stan,,, I sl…) -mozda I jos neka izjava rodjaka, prijatelja…I sl... Od supruga -potvrda da ima nekretninu,,,tj. Da ima gde da zivi,,,to je verovatno kupoprodajni ugovor, ili neka potvrda da placa porez na imovinu? -platni listici,,,6meseci,, da dokaze da ima redovna primanja i da su veca od cifre koje traze na sajtu...18600 pre poreza>> -kopija pasosa, -izvodi iz banke,,, -Potvrda Nin broj... Ako ima jos sta ko da doda,,i ispravi,, bila bih zahvalana. Zanima me, da li on mora da bude prisutan, ili ne kad budem predavala za vizu..po meni ne,, ali nisam sigurna,,, samo prikupimo sve sto treba, popunimo aplikaciju...uplatimo taksu, i ja odnesem sve papire i od mene i od njega ovde u aplikacionom centru u zakazano vreme. Ovo pitam zbog njegovog ogranicenog odmora...ne moze da ostane ovde puno, Ako sta od dokumenta treba skenirano..kako se predaje i gde u elektronskoj formi i u kom vremenskom periodu u zavisnosti od fizickog predavanja u agenciji u NBGD? Da li bi bilo pametno da ja sva original dokumenta i prevode spremim na usb ili neki disk,,i da predam zajedno sa aplikacimom,,, ili kako... ovaj deo mi bas nije jasan. Ili ima sta predajem ja ovde,,a sta on.. tamo u UK,,i gde? Decu do sad nismo napravili, pa on ne mora da ima bog zna kakve novce na racunu,, ima redovna primanja,,,radi jedan posao u skoli, i jedan dodatni,,, i prelazi cifru od 18600. Ja sa nasim primanjima,, nemam ustedjevine...nadam se da to nece biti problem. Unapred hvala svima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2018 Poštovani, muž i ja smo apliciral za turističku vizu za VB. Ono što me buni je prevođenje dokumenata, iz konteksta sam razumela da treba da se prevede i radna knjižica, venčani list, ugovor o zakupu stana? Da li to znači da npr. venčani list treba da ima istu formu kao original dokument (tabele)? Da li ste prevodili radnu knjižicu? Koliko vidim, prevodilac je treće nezavisno lice, dovoljno je da je poželjna profesija i kontakt podaci, ne mora overa od strane notara. Kako ste vi to rešili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2018 12 minutes ago, jeti said: Poštovani, muž i ja smo apliciral za turističku vizu za VB. Ono što me buni je prevođenje dokumenata, iz konteksta sam razumela da treba da se prevede i radna knjižica, venčani list, ugovor o zakupu stana? Da li to znači da npr. venčani list treba da ima istu formu kao original dokument (tabele)? Da li ste prevodili radnu knjižicu? Koliko vidim, prevodilac je treće nezavisno lice, dovoljno je da je poželjna profesija i kontakt podaci, ne mora overa od strane notara. Kako ste vi to rešili? edit: Na forumu se spominje i medjunarodni venčani list, za šta prvi put čujem. Pretpstavljam da ga imaju parovi koji su iz različitih država a da za nas, ako smo oboje iz srbije samo treba prevod standardnog venačnog lista? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2018 Radnu knjižicu nema potrebe prevoditi ukoliko je lice zaposleno i ima potvrdu iz firme da je zaposlen. Internacionalni izvod iz MKV izdaje svaka opština, isto kao što ga izdaje i na srpskom jeziku, samo je potrebno naglasiti da treba internacinalni (izdaje se na 5 jezika). Dokumente ne treba overavati, već onako kako ste napisali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2018 Hvala, MakiMarina , izvadjeno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2018 Pozdrav ljudi, nikako da stignem da prenesem iskustvo predaje dokumenata u TLScontact centru na Novom Beogradu. Ovde ću vam dole predočiti nekoliko stvari gde treba da pripazite. Dakle prenosim moje iskustvo, iako sam informisan da stvari funkcionišu drugačije. Reč je o proceduri za settlement vizu, možda će i za druge vize biti informacije od koristi. Nakon što ste zakazali termin, ne morate se pojavljivati ranije od 15 minuta od zakazanog termina, tako preporučuju. Ulazite u prostorijicu koja je poprilično mala i na šalteru predajete deo obrasca koji ste popunili. Uzimaju samo prvu stranicu formulara, ostalo vam vraćaju jer imaju isto to u elektronskoj formi. Upozoriće vas da ništa od dokumenata ne bude zaheftano niti da ima spajalice itd. Dakle bolje kući to odmah uradite. Nakon što vam na šalteru pregledaju formular uputiće vas u čekaonicu i na ekranu ćete pratiti kada je vaš red. Kada dodjete na red sešćete u jedan manji box (prostorijica podeljena sa paravanima, dakle vide vas ljudi koji čekaju), tu će vaša dokumenta preuzeti radnik/radnica. Oni se ne bave sadržajem dokumenata, kao niti sa detaljima, ako ste nešto izostavili greška je vaša. Ono što nisam znao, a svakako je veoma bitno: - sva dokumenta moraju biti A4 formata i mogu slobodno biti kopije. (Ako imate dokumenta drugih formata (recimo diploma fakulteta) fotokopirajte ih i umanjite na A4 format pre nego što odete kod njih.) -Radnik će vaša dokumenta podeliti na odredjene stavke (recimo: finansije, fotografije itd.) tako ih stavljaju na mašinu koja automatski skenira sva dokumenta (slično mašini koja u bankama broji novac) i tako čim se skeniraju vam vraćaju sva dokumenta nazad. (Mašina ne podržava drugi format sem A4, tako da recimo fiskalne isečke, manje ili veće formate neće skenirati i možete ostati bez dela dokumenata, tako da će se odluka o vizi doneti samo na osnovu onoga što je skenirano). -Skener skenira crno-belo, zato i kažu da je ok da donesete kopije, a skenovi se šalju direktno u Sheffield u UK i tamo se razmatra odluka. -Fotografije mi nisu uzeli, već su me fotografisali tamo, kažu da na njihovom sajtu (TLScontact) stoji da ne trebaju gotove fotografije više. Veoma je bitno da odete tamo kao kada idete da se slikate inače za dokumenta, posle će vas upozoriti na detalje: da se ne vide zubi, da nema crvenila u oku niti suza itd.) Ništa ne treba da vas brine, samo da ne odete onako kako ne biste želeli da budete fotografisani, ili kako ne bi moglo (sa kapom itd.) Potvrdićete sa radnikom da li želite dostavu na kućnu adresu ili dhl-om, ako niste platili to online možete to uraditi tamo. Nažalost, telefon TLScontact centra ne postoji, imaju samo telefon sa koga oni mogu da pozivaju, tako da pitanja upućujete isključivo preko svog naloga na njihovom sajtu. Ako sam dobro razumeo, termini ujutru od 08:00-09:00 za predaju dokumenata se dodatno naplaćuju oko 100 evra. Ako se setim još informacija, podeliću ih kada budem imao vremena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2018 Da li je potrebno kopirati svaku stranicu pasoša (starog i novog) ili samo prve dve? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2018 (edited) 17 hours ago, nnyxeria said: Da li je potrebno kopirati svaku stranicu pasoša (starog i novog) ili samo prve dve? Sve zavisi u koje svrhe, ako je potrebno dokazivanje gde ste putovali, onda je potrebno sve stranice zbog pečata. Pasoš koji se predaje i koji će oni posedovati nije potrebno kopirati jer će biti kod njih (eventualno kopija prve stranice novog za svaki slučaj.) Edited June 3, 2018 by Jovan N. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2018 Još jedno pitanje, Da li je potrebno prevoditi isečke, tj. potvrdu o isplaćenoj sumi i potvrdu o stanju na računu iz banke? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2018 Sta je sve potrebno za eea vizu? Isao bih za nekih mesec dana sa zenom do Londona (mislim da sam pisao vec pre par meseci tj da sam se raspitivao oko ovog tipa vize) Zena treba da izvadi nov hrv pasos na novo prezime pa bismo onda aplicirali. U hrv pasosu je us adresa, a ovde u srb zivimo i radimo, ne znam da l bi i to bio problem za taj tip vize.Ili je bolje da idem na turisticku? Trenutno mi je zamrznuta firma koju imam, zvanicno sam i dalje “student” i nemam nikakva zvanicna primanja, pa ne znam sta traze od dokaza za “izdrzavanje”? I sta sve priloziti u ovom slucaju za “dokaze”. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2018 Možda je najbolje da se raspitaš u UK ambasadi. Ranije je trebala klasična turistička viza EEA FP je bilo nešto drugo.Sent from my SM-G965F using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2018 Ambasada nema veze sa vizama. Bio je ovde slucaj pre godinu ili dve da je zena samo zbog turisticke posete aplicirala pa smo je skoro svi ubedjivali da je to nemoguce, ali smo pogresili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites