Posted December 17, 2012 ^ po meni, problem je nastao pre 3 meseca kada se probala dobiti solo viza bez zene/deteta - najverovatnije im odgovori na neka pitanja nisu bili zadovoljavajuca i to je to (upalo se u onih famoznih 5% odbitka od svih zahteva kojih imaju ) -spika -"kada se nesto bitno prome... - im je koliko znam standardni odgovor kad kazu osobi da ne dobijaju vizu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2012 mi smo imali sve sto pokazuje da imamo stabilan zivot ovde, koliko je to moguce. i supruga i ja imamo posao, imamo nekretnine, porodice nam zive ovde, imali smo sredstva za put, resenja o godisnjem odmoru itd. izgleda da ako imate prosecne plate u srbiji, sto oni smatraju nedovoljnim za takav put, a uz to i ako vide da prvi put trazite vize za usa, oni vas smatraju za nepozeljne u tom trenutku. oni izgleda vide samo njih, ako ste putovali po evropi to njima nista ne znaci. to da idete u posetu rodbini, a verovatno mnogi od nas samo zbog toga i idu, njima ne igra nikakvu ulogu. ne znam sta da mislim, rekla nam je da ce napisati nesto u kompjuteru pored nasih imena, kao da probamo za godinu dana ponovo. i to je nama trebalo da izgleda kao njen gest dobre volje i njena preterana zelja da dva "slepca" sa detetom vidi sledece godine kao turiste u americi. sve u svemu pukli smo 480 $, ja pre tri meseca odbijen, znaci jos 160 $+10 $, i tako cisto samaranje. mi ne odustajemo, probacemo i sledece godine. od svih gluposti koje sam cuo na intervjuu jedna mi je ostala urezana u pamcenju: "kada se nesto bitno promeni u vasem zivotu vi onda probajte ponovo!". a ja se pitam sta to da menjam. veliki pozdrav, i pokusajte, nikad se ne zna. pa pravo da ti kazem, i meni bi bilo sumnjivo da prvo sam konkurises, pre 3 meseca, a onda sa celom porodicom...verovatno misle da si u medjuvremenu organizovao neku sljaku, i sad ih sve vodis jer posle ne bi mogao da ih vidis, kad ostanes ilegalno...i sto bi svi, i malo dete, bas toliko navaljivali da vidite USA...definitivno sve zvuci sumnjivo... pa cak i ova tvoja konstatacija na kraju- al ni me odustajemo...kapiras? mislim, voleo bi ja da odete svi , al ako je samo turisticki, pa ima toliko drugih mesta....a ako imas rodbinu kod koje ides, i to sa celom familijom u isto vreme, to im je uvek sumnjivo... sve u svemu, nisi odbijen tek tako...da nisi vodio dete, mislim da bi bilo drugacije... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2012 pa pravo da ti kazem, i meni bi bilo sumnjivo da prvo sam konkurises, pre 3 meseca, a onda sa celom porodicom... Ti si bam bam pricao pre da samo treba sarmirati sluzbenicu u ambasadi, nista drugo, da se samo sa brodarskom knjizicom moze dobiti viza. fule1979 ako je cilj iskljucivo videti rodbinu zasto onda ta rodbina ne moze da dodje u Srbiju, ili cak nadjete se u nekoj drugoj zemlji ako njima tako vise odgovara? Ne razumem zasto je stani pani da iskljucivo mora da se ide u Ameriku? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 Kao prvo, svim clanovima sajta zelim dobro vece, i nadam se da ce neko biti ljubazan da mi odgovori na neka pitanja:)(dakle,ima ih vise:)) Verujem da sam dobro procesljala ovaj forum, no mozda mi je nesto promaklo, te se unapred izvinjavam ako se pitanje ponavljaju.. Ovako, prilicno mi je jasno sta je od dokumentacije potrebno, no da sebi potvrdim ili opovrgnem neke stvari:) 1. Ukoliko sam u septembru ove godine aplicirala za green card preko oficijalnog sajta (''...gov.''), da li to moze predstavljati problem prilikom aplikacije za turisticku vizu (medju ovim odgovorima neko kaze da, neko ne..sad- da ili ne? 2. Da li je neophodno da novac na bankovnom racunu ''lezi'' duze vreme pre nego se izvadi potvrda stanja, ili ne, i da li postoji neki optimalni period, ili moze da lezi i jedan dan? 3. Da li npr. u januaru moze da se aplicira za turisticku vizu, ukoliko mi je godisnji odmor u avgustu? i da li je i koliko bitna potvrda o vremenu koriscenja godisnjeg odmora prilikom apliciranja? 4. i meni jako bitno pitanje, da li moze biti problem ako u pasosu nemam viza iz ostalh zemalja, tacnije imam samo jedan izlaz iz Zemlje, u Madjarsku, i tada smo isli na matursku ekskurziju? Sad, ja jedino sto mogu da ako me pitaju na tu temu kazem istinu,a to je -da mi finansijska situacija jedno vreme nije dozvolila, potom zdravstvena, potom sam se usavrsavala. potom se bacila na rad, itd..mislim, sve je to istina:) 5. Ja sam u radnom odnosu vec skoro 2 i po godine, otvoren je konkurs d me prime za stalno, svakog dana cekam potpisivanje ugovora, medjutim bavim se i privatnim poslom, manje vise u struci (vec 2 godine), no, delatnost se vodi na koleginicu. Da li je ok da ona pismeno navede da sam ja npr.honorarni saradnik?suvlasnik?,jedini dokaz koji mogu da donesem je vizitka, i izvod bankovnog racuna ( na ime agencije,koja se ne vodi na meni) 6. Obzirom da sada sa privatnim i drzavnim poslom imam solidna primanja, novac sada nije problem, imacu i potvrdu o poslu, itd.. od nekretnina, kola, na sebe prevedeno ne posedujem nista, da li da donesem potvrdu o imovini svojih roditelja, koji zive na selu, ili ne? Dakle,ovo je sve sto me mislim ikada zanimalo:)))))).Unapred se najlepse zahvaljujem svakom ko bude smogao snage i volje da ovo iscita, ali, drugojacije da postavim pitanja nisam mogla.. HVALA! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 Verujem da sam dobro procesljala ovaj forum, no mozda mi je nesto promaklo, te se unapred izvinjavam ako se pitanje ponavljaju.. Ovako, prilicno mi je jasno sta je od dokumentacije potrebno, no da sebi potvrdim ili opovrgnem neke stvari:) bitna potvrda o vremenu koriscenja godisnjeg odmora prilikom apliciranja? HVALA! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Pozdrav, 1) Milan lepo kaže da ne mora da se prijavi, a da li utiče, to je dobro pitanje. Bilo je slučajeva da su konzuli dali do znanja da znaju za tu prijavu i to može da znači nešto, iako ne bi trebalo. Najbolje da na to zaboraviš. U svakom slučaju, nisi dužna da to napišeš igde u aplikaciji. 3) Kratak odgovor je da. Čak je to racionalno, ako mene pitaš. Ja sam u avgustu aplicirao za januar - prosto unapred mogu da se kupe avio karte po nižim cenama, želiš da napraviš siguran plan i sl, a to ne možeš ako ne znaš imaš li vizu ili nemaš. Jedino je bitno da znaš detalje svog boravka u smislu datume kada bi išla i gde bi išla. Nisu potrebne rezervacije aviona ili hotela. Nigde u mailu nisi napisala svrhu putovanja i kod koga ideš i s kim, tako da i to ima veze. Pretpostavljam da je turizam u pitanju, pa ako je tako, vodi računa da je period boravka za takvu posetu dve-tri nedelje, a ne kao neki koji turistički idu na tri meseca, to je neodrživo. Takođe, važno je da osoba kod koje ideš (ako ideš u posetu kod nekoga) tamo legalno, a posebno ako je član tvoje porodice. U svakom slučaju, šta god je varijanta, ti treba da budeš načisto sa svojim planom pre nego što odeš u ambasadu. 4) Ne verujem da će te pitati zašto nisi više putovala, ali moje mišljenje je da je ovo zapravo tvoj najveći nedostatak u aplikaciji. Teško da možeš da ga prevaziđeš u tako kratkom roku, pa kao kod pitanja br. 1, možda je najbolje da na to zaboraviš. I da više putuješ 5) Za razliku od Milana, ja bih ispričao sve čime se baviš. Ako je priča jasna i imaš dokumenta da to podržiš (a formalni status nije toliko bitan, koliko praksa), to može samo da pomogne. Ja sam "dokazao" da radim u časopisu ne putem radne knjižice, kopije ugovora ili uverenja - nego tako što sam odneo časopis gde je u impresumu stajalo moje ime. Verujem da će vizit karta biti dovoljna da kaže sve o tvom statusu u tom biznisu. Ako će to za stalno biti brzo, ja bih na tvom mestu sačekao da tako i bude pa onda podnosio zahtev za vizu. 6) Ne bih nosio uverenja o imovini tvojih roditelja. To je, kako oni kažu, overkill. Ako je to diferentia specifica da dobiješ vizu, tražiće te da to doneseš - ali to se neće desiti. Uostalom, odnos (pogotovo imovinski) dece i roditelja za života u SAD nije baš tako "porozan" kao kod nas, pa to što tvoji roditelji imaju neku nekretninu iz koje bi ti mogla da finansiraš neki svoj poduhvat njima ne znači mnogo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Najlepse zahvaljujem ''meelosh-u'' i i ''milansr'' na datim odogvorima, ali sad shodno tim odgovorima, moracu da Vas zamolim da mi date jos neke odgovore:))) Naime, u prethodom postu svakako nisam navodila da znam da cu traziti vizu na maks dve nedelje,da imam jasan put putovanja, da cu navesti adresu hostela,itd, ali eto sad da potvrdim:))), i naravno idem turisticki. Sto se tice drugog posla, ja sam nekako vise saglasna sa misljenjem da ipak treba da pomenem, jer ja odista privredjujem od toga, i time se dodatno bavim, e,sad svakako mozda je bolje da ne podnosim nikakve ugovore i sl. ali da li ce skoditi ako koleginica na kojoj se agencija vodi napise dva tri redka da sam honorarni saradnik i koliko primam za to casno mesto:)))?ili da lepo samo donesem vizit kartu, kazem proverite,ima sajt (na sajtu stoji i moj kontkat),naravno? Pa slazem se za putovanja, no sta cu, situacija bejase kako navedoh..:)a,vise cu putovati svakako:) Ako se meni slucajno malo prolongira potpisivanje ugovora za stalno (trebalo bi da bude do kraja januara), da li je validno ako iz firme uzmem potvrdu da sam zaposlena od tada i tada i da je u procesu realizacija ugovora za stalni radni odnos? I, jos nesto, ako mi se odobri viza u janauaru, a na aplikaciji pise da mi je odmor u avgustu (da li u nekom slucaju mogu da putujem pre avgusta ili ne?) ''Mora da ti se poklapa godisnji odmor sa vremenom putovanja, znam da su neke odbijali jel su pisali razlicite datume, bilo im sumnjivo''. Ok, ja napisem na aplikaciji avgust primera radi, i svakako potvrda godisnjeg na avgust, naravno da bih napisala iste datume, ali me zanima hipoteza-ok, odobre mi oni vizu, i meni se pruzi mogucnost da putujem pre avgusta na 15 dana u SAD, da li mogu obzirom da mi u aplikaciji pise vreme koriscenja godisnjeg odmora? E,pa ne vredi, sto ja pokusasavam da budem konciznija i sazetija, izgleda ispada obrunto, no mislim da je to to, suzih broj pitanja:) PUNO VAM HVALA! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Ako se meni slucajno malo prolongira potpisivanje ugovora za stalno (trebalo bi da bude do kraja januara), da li je validno ako iz firme uzmem potvrdu da sam zaposlena od tada i tada i da je u procesu realizacija ugovora za stalni radni odnos? I, jos nesto, ako mi se odobri viza u januaru, a na aplikaciji pise da mi je odmor u avgustu (da li u nekom slucaju mogu da putujem pre avgusta ili ne?) Ako mogu da primetim jednu stvar, zasto bi komplikovala sebi zivot i trazila sad vizu, kad jos nemas taj stalni ugovor, a put planiras negde u avgustu, ili kad vec? Hoces da petljas sa nekim potvrdama da je ugovor u fazi pripreme ili sta vec... Meni to deluje neubedljivo i vec mi je sumnjivo Izgleda kao da ti je zapelo da odes sto pre u USA i zato vec sad apliciras, iako jos nemas nikakav ugovor o stalnom radnom odnosu, pritom ces da navedes da ces da putujes u avgustu, a zapravo planiras da zapalis cim pre? Mozda gresim, ali odaje takav utisak. Ako nisam u pravu, moj ti je savet da sacekas lepo kraj januara, pa kad dobijes taj ugovor, odes u ambasadu i apliciras. I tako put planiras, barem zvanicno, tek u avgustu, nema razloga za zurbu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Ma nisam sumnjiva:))))samo me zanimaju sve informacije pre samog apliciranja, mislim da covek treba da bude dobro potkovan pre nego nesto krene:), u biti,mozda se desi da budem mogla da odem pre avgusta, pa sam zato potencirala na tom pitanju,e sad to je vec stvar moje rezije kako ,samo me zanimalo da li ima to neke veze zbog tih datuma godisnjeg odmora i pisanja vremena putovanja, tj pitanje iz gornjeg posta vezano za ovaj aspekt?, to je sve..zahvaljujem najlepse na odgovorima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Odakle mogu da skinem uplatnicu za taksu? Zna li neko? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2012 Sto se tice drugog posla, ja sam nekako vise saglasna sa misljenjem da ipak treba da pomenem, jer ja odista privredjujem od toga, i time se dodatno bavim, e,sad svakako mozda je bolje da ne podnosim nikakve ugovore i sl. ali da li ce skoditi ako koleginica na kojoj se agencija vodi napise dva tri redka da sam honorarni saradnik i koliko primam za to casno mesto:)))?ili da lepo samo donesem vizit kartu, kazem proverite,ima sajt (na sajtu stoji i moj kontkat),naravno? Nema razloga da ne sačekaš kraj januara, osim ako ne misliš da putuješ u januaru, a to mi se čini malo verovatno. Nema razloga za toliku žurbu ako ti je zaista avgust plan. Jednom kada dobiješ vizu, nisi ni na koji način "vezana" onime što si napisala u aplikaciji. Možda će to značiti pitanje ili dva više na aerodromu, ali ništa strašno - dakle, ako dobiješ vizu u februaru, i odlučiš da odeš u martu umesto u avgustu, to je okej. Što se tiče tog drugog mesta zavisi o čemu se radi, ali ovako ne poznajući detalje posla, ja bih poneo tri stvari: vizit kartu, tu potvrdicu gde piše vrlo kratko šta si, od kada si to, i okvirna suma koju zarađuješ, i odštampanu stranicu sa websajta firme gde stoji tvoje ime. Tri papira maks, nikako više. Meni je sve to super, bio bih spreman da potpišem da ćeš dobiti vizu (što ne radim baš stalno), ali muče me ova putovanja koja nisi imala. No, šta da se radi, na forumu imaš stotine sjajnih threadova o putovanjima po Evropi, Bliskom Istoku, nešto što je bliže i jeftinije od Amerike, pa bez obzira na ovo ja bih na tvom mestu malo iščitao šta sve ima @Žile, kakvu uplatnicu? Misliš da platiš vizu u pošti? Ne ide to tako Kada dođeš do kraja aplikacije biće deo za plaćanje i možeš da platiš kreditnom karticom preko neta direktno, ili da odštampaš formular koji će ti tek tada biti dostupan za download i da uplatiš u kešu u Intesi, nakon čega čekaš dan-dva da se uplata registruje, ili kako mi to volimo da kažemo, legne Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2012 Ево мог искуства можда неком буде од помоћи, виза ми је одобрена, како је рекао конзул или ти конзулица млада , само треба да одем да је подигнем јер више не шаљу на кућне адресе, него бираш од понуђених у којој постави дхл-а ћеш да је покупиш, то је сад по овом новом које је ступило на снагу од 7. децембра. Од папира сам имао; -Тренутно стање из АПР-а да сам власник фирме од 2006 (нису ме питали како фирма послује, нити ми тражили неке обрте да им приложим, нити бих то и радио уопште) -Власнички лист од стана -Овлашћење од аута -Стање на девизном рачуну -Резервацију хотела, коју сам урадио преко "Боокинга" -И обновљену годину на вишој Питали су ме разлог посете, са ким идем, да ли имам некога тамо и та нека основна питања... Моје искуство је,као што сам и овде прочитао код доста људи, да не треба превише компликовати са папирима и правдати им се, делује сумљиво јако, што једноставнија објашњења, али наравно реална, и то је то. Ако неко има шта нека ме пита, радо ћу помоћи ако могу Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2012 imam i ja jednu specificnu situaciju: strani sam drzavljanin (HR), a do septembra sam ziveo i radio u Italiji. Imam radnu dozvolu za EU i dobra primanja sve do septembra. Od pre nekoliko dana sam se preselio u BG i poceo da radim za americku jednu kompaniju koja me sad salje na jednu njihovu konferenciju pocetkom januara. Trenutno ovde u Srbiji nemam ni radnu knjizicu, a stalna prebivalisna dozvola je u procesu dobivanja. Kapiram da ne bi trebalo da bude problema, jer imam ugovor s tom americkom kompanijom gde se vide i primanja i razlozi putovanja. let i hotel su mi oni vec sve bukirali. Sve oni pokrijavuju. Sta mislite da im ponesem jos i da li mogu radit probleme nekome ko je stranac i u Srbiji nije jos za stalno??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2012 imam i ja jednu specificnu situaciju: strani sam drzavljanin (HR), a do septembra sam ziveo i radio u Italiji. Imam radnu dozvolu za EU i dobra primanja sve do septembra. Od pre nekoliko dana sam se preselio u BG i poceo da radim za americku jednu kompaniju koja me sad salje na jednu njihovu konferenciju pocetkom januara. Trenutno ovde u Srbiji nemam ni radnu knjizicu, a stalna prebivalisna dozvola je u procesu dobivanja. Kapiram da ne bi trebalo da bude problema, jer imam ugovor s tom americkom kompanijom gde se vide i primanja i razlozi putovanja. let i hotel su mi oni vec sve bukirali. Sve oni pokrijavuju. Sta mislite da im ponesem jos i da li mogu radit probleme nekome ko je stranac i u Srbiji nije jos za stalno??? Pa jedini "problem" je da objasnis zasto vadis vizu u BG (a ne ZG ili Italiji), jer nemas jos uvek pravni osnov da ovde zivis - ali ja sam imao slicnu situaciju u ambasadi SAD u trecoj zemlji (u Aziji) i sve je proslo ok. Naime, imao sam lokalne papire da sam zaposlen, potvrde itd. ali jos uvek ne i boravisnu vizu. Nekoliko pitanja vise, ali u sustini nije delovalo kao da je big deal. Cak, rekose mi da je dobro sto sam vadio tu a ne u Beogradu, jer ovde ne bi imali mogucnost da "provere" dokumenta koja nosim, jer sa njima nemaju iskustva. Ako imas makar neki papir od MUP-a da si u procesu vadjenja boravisne dozvole, to ne bi bilo lose (makar onaj broj za intervju). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2012 Можеш да аплицираш и на Косову ако хоћеш Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 Postovanje svim clanovima foruma.Zeleo sam da se projavim za usavrsavanje engleskog jezika u 2013. god. Zaposlen sam od kraja oktobra prosle godine. *Da li neko ima iskustava sa dobijanjem ove vrste viza, i kakva je prolaznost? (ostao bih najvise 2 nedelje) Hvala na buducim odgovorima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2013 za najvise 2 nedelje boravka trazi turisticku Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 10, 2013 Hvala na odgovoru, sad me zanima da li ima jos ljudi koji su bili, ili tek treba da idu na ovaj program. hvala u napred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2013 Pozdrav svima, evo i ja da se javim nakon 4 meseca boravka..jos malo pa kuci Videla sam ovde svakakva pitanja koja su i mene brinula pre dolaska, pa reko da napisem sta se sve nama desilo. Kao prvo, bili smo mrtvi umorni pre prvog aviona do Engleske..pa sledeci do NY, nismo videli ni na oci vise. Torbu su mi naravno ostavili u engleskoj, posto je razlika izmedju dva leta bila 2 sata i nisu stigli prebaciti torbe, ali sam dobila 50 dolara kako bi kupila odece, a torbu mi dostavili nakon 2 nedelje. Carinik nas nije ni pitao ko smo sta smo, dal imamo para ili ne..cak sto vise avion nam je sleteo na drugom aerodromu a notes sa adresom hostela mi bio u izgubljenoj torbi. Carinik je bio jako fin iako je izgledao kao neki crnja gangster On je umesto nas nalupetao neku adresu gde nismo ostali naravno, a adresa za dostavu torbe je opet bila neka sasvim treca i niko nas nije pitao ni za zdravlje. Tako da nije nista tako strasno kao sto mozda deluje, poenta je da budete opusteni, bez nervoze.. jer nanjuse nervozu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2013 Pozdrav svima, naime nadam se da ce mi neko moci pomoci, predala sam za Vizu u Americku ambasadu, bila sam na razgovoru, ali na kraju su mi dali odbijenicu pod brojem 221(g) administrative procedure, ali kao da to ne znaci da sam odbijena, vec da trebaju proci administrativne procedure... Da neko ne zna koliko se ceka da jave za te administracije da li sam prosla ili ne ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2013 Први пут чујем да су неког одбили због тога, углавном све одбију 214Б. Који тип визе? п.с. Имаш на њиховом сајту колико дуго може да траје тај процес. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2013 Pozdrav svima, naime nadam se da ce mi neko moci pomoci, predala sam za Vizu u Americku ambasadu, bila sam na razgovoru, ali na kraju su mi dali odbijenicu pod brojem 221(g) administrative procedure, ali kao da to ne znaci da sam odbijena, vec da trebaju proci administrativne procedure... Da neko ne zna koliko se ceka da jave za te administracije da li sam prosla ili ne ? 221(g) nije odbijenica, već upravo to što si rekla, potrebno je da se odrade dodatne procecure (odn. provere). Ako ti nisu rekli da su potrebni dodatni dokazi/papiri koje treba da dostaviš ambasadi, što je čest slučaj za 221(g), postoje dve opcije: 1) da nisi aplicirala u nadležnom konzulatu (recimo, aplicirala si u BG, ali živiš van Srbije ili nisi srpska državljanka, itd.) i time je proces završen; 2) potrebno je da tvoja aplikacija prođe dodatno procesiranje, odnosno provere. Po iskustvima drugih, nema pravila kada se ovo dešava (npr. ako si imala nekoliko viza pre toga). Takođe, češće se dešava sa studentskim, radnim i imigrantskim vizama nego sa B1/B2. Za šta si tačno aplicirala? Neki konzulati imaju čak i opciju da online pratiš šta ti se dešava sa zahtevom. Pošto nisi dobila nikakve informacije o tome, pretpostavljam da to u Beogradu ne funkcioniše. Neki prosečan period čekanja na rešavanje 221(g) je 10-15 dana, ali svaki slučaj je individualan, pa nema pravila. To može rezultirati odbijanjem (ako ne budu zadovoljni proverom) prema 214, ili pozitivnim rešavanjem zahteva. Opet, ako je B1/B2, nešto im je sumnjivo i proveravaju i prilično je neuobičajena procedura. Ako je neka viza za duži boravak, onda je 221(g) potpuno normalna stvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2013 Pozdrav svima, naime nadam se da ce mi neko moci pomoci, predala sam za Vizu u Americku ambasadu, bila sam na razgovoru, ali na kraju su mi dali odbijenicu pod brojem 221(g) administrative procedure, ali kao da to ne znaci da sam odbijena, vec da trebaju proci administrativne procedure... Da neko ne zna koliko se ceka da jave za te administracije da li sam prosla ili ne ? 221(g) nije odbijenica, već upravo to što si rekla, potrebno je da se odrade dodatne procecure (odn. provere). Ako ti nisu rekli da su potrebni dodatni dokazi/papiri koje treba da dostaviš ambasadi, što je čest slučaj za 221(g), postoje dve opcije: 1) da nisi aplicirala u nadležnom konzulatu (recimo, aplicirala si u BG, ali živiš van Srbije ili nisi srpska državljanka, itd.) i time je proces završen; 2) potrebno je da tvoja aplikacija prođe dodatno procesiranje, odnosno provere. Po iskustvima drugih, nema pravila kada se ovo dešava (npr. ako si imala nekoliko viza pre toga). Takođe, češće se dešava sa studentskim, radnim i imigrantskim vizama nego sa B1/B2. Za šta si tačno aplicirala? Neki konzulati imaju čak i opciju da online pratiš šta ti se dešava sa zahtevom. Pošto nisi dobila nikakve informacije o tome, pretpostavljam da to u Beogradu ne funkcioniše. Neki prosečan period čekanja na rešavanje 221(g) je 10-15 dana, ali svaki slučaj je individualan, pa nema pravila. To može rezultirati odbijanjem (ako ne budu zadovoljni proverom) prema 214, ili pozitivnim rešavanjem zahteva. Opet, ako je B1/B2, nešto im je sumnjivo i proveravaju i prilično je neuobičajena procedura. Ako je neka viza za duži boravak, onda je 221(g) potpuno normalna stvar. B1/B2 je viza, dobila sam nagradno putovanje i uskoro mi se blizi let na zalost ostalo je jos vrlo malo vremena a odogovra jos uvijek nemam. Zvala sam ambasadu te su mi rekli da je to provjera podataka dodatno, ali kao da ne zna se koliko se ceka tacno... Pa sam mislila da pitam Vas da neko nije imao slicno nesto, te koliko je cekao ... Puno pozdrava Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 8, 2013 Ја први пут чујем да је неко за туристичку стављен на чекање, рађе они то одбију одмах. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2013 nashao sam jeftine karte za Rio ali preko NY , kazu da treba tranzitna koja koshta nazalost kao i turistichka ... e sad koja je razlika u proceduri izmedju te dve vize i da li je lakshe dobiti tranzitnu ... hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites